bakłażan - 3657 przepisów (strona:116/244)

PIECZONY KALFIOR TERIYAKI 124

aromatyczny dodatek do kolacji czy obiadu. INNE PYSZNE I LEKKIE DANIA :   SAŁATKA Z BOBU I GROSZKU Z PARMEZANEM     TUŃCZYK Z FASOLKĄ I JAJECZKAMI PRZEPIÓRCZYMI     BAKŁAŻAN POD SIEKANĄ CEBULKĄ     SAŁATKA Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM     SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI NA RUKOLI     CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI NA MUSIE Z MANGO     SAŁATKA

globuskulinarny
SAŁATKA Z BOBU I GROSZKU Z PARMEZANEM 99

podkręcam nieco aromatami bazylii i mięty, dla równowagi dodaję nieco pełnych witamin ulubionych orzechów i zrównoważonego parmezanu. INNE PYSZNE SAŁATKI:   TUŃCZYK Z FASOLKĄ I JAJECZKAMI PRZEPIÓRCZYMI     BAKŁAŻAN POD SIEKANĄ CEBULKĄ     SAŁATKA Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM     SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI NA RUKOLI     CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI NA MUSIE Z MANGO     SAŁATKA

globuskulinarny
Bogactwo smaków wyjątkowej kuchni gruzińskiej 98

mięsem, zawiesistych zupach. Ci drudzy spróbują pomysłowych sałatek, pysznych zup, rozmaitych pierogów i placków, ciekawych przystawek. Na gruzińskim stole królują pomidory, papryka (bardzo liczne odmiany słodkie i ostre), bakłażany, cebula, rośliny strączkowe, czosnek, ogórki, orzechy, melony, śliwki, figi, pigwy, granaty. Chociaż większość warzyw i owoców używanych w kuchni gruzińskiej możemy kupić także w Polsce, zaskakuje to, co miejscowi kucharze potrafią(...)occie z koprem; „lori” – rodzaj szynki; „gwezeli” – guryjskie pierożki z jajkiem i serem; gotowane nóżki cielęce w zalewie octowej; ser „sulguni” zapiekany z masłem; „dolma” – bakłażany, zielone pomidory, papryka nadziewane pastą orzechową przyprawioną nasionami granatu oraz aromatycznymi ziołami; wegetariański talerz „pchali” z liśćmi buraków lub szpinaku wymieszanymi z pastą orzechową, nasionami granatu i różnymi przyprawami. W Gruzji

ProstePesto.pl
Warzywa i cevapi z patelni i test żeliwnej patelni Switch Grid Enders 111

minut w temp. 250stC.  Poniżej znajdziecie przepis na warzywa z kotlecikami cevapcici, które przygotowałam na żeliwnej patelni Enders.   Warzywa i cevapi z patelni Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 2 kolorowe papryki ostra papryczka pół kolby kukurydzy sól pieprz tymianek papryka wędzona oliwa  Cevapi (cevapcici): 400g mięsa mielonego wołowego 200g mięsa mielonego wieprzowego 1 białko (z małego jajka(...)usmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni na brązowy kolor z każdej strony.  Piekarnik nagrzać do 210stC (grill lub ew. góra+dół). Przygotować warzywa: wszystkie umyć i osuszyć. Bakłażany pokroić w plastry 5-7mm, oprószyć solą, odstawić na kilkanaście minut, następnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cukinię pokroić w plastry 5mm. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić

Obiad gotowy
Warzywa pieczone z pastą harissa i jak ugotować (niedoskonały) ryż do sushi... 126

czasu spore ilości niełatwych do ogarnięcia warzyw... Nie mam zażaleń - na tym ten projekt polega, ale czasami kombinuję więcej, niż normalnie, aby nadmiar wykorzystać. Tym razem problematyczny okazał się bakłażan i cukinia...  Upieczone razem z czerwoną cebulą i podane z ryżem sushi okazały się przepyszne. Podobnie, jak i w wersji z zamiennikiem czerwonej cebuli - koprem (kolejny trudny do wykorzystania(...)cukini i kopru... :)      Składniki: (na jakieś 3 porcje, nadmiar można spokojnie przechowywać w lodówce przez kilka dni) średnia cukinia, pokrojona na kawałki wielkości 1 kęsa; średni bakłażan, pokrojony na kawałki wielkości 1 kęsa; czerwona cebula, oczyszczona i pokrojona w sporą kostkę, albo w ósemki  (używałam też pokrojone w paseczki bulwy kopru, zamiennie z cebulą

Lejdi of the house
Leczo z grzybami shitake 117

dzięki czemu leczo ma fajny smak. Tak naprawdę to można dodać do niego te warzywa które macie i lubicie. Zamiast passaty świetne będą też pomidory świeże.     1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 100 g grzybów shiitake papryczka chili 100 g kabanosów 100 g boczku wędzonego sól, pieprz, natka pietruszki papryka(...)ączam z wody i kroję. Wodę możecie wykorzystać do lecza. Cebule i czosnek drobno kroję i przesmażam na oleju, dodaję pokrojony boczek i dalej przesmażam. Dodaję pokrojonego w kostkę bakłażana,paprykę, marchewkę i chwilę przesmażam,wlewam passatę pomidorową, dodaję koncentrat, kabanosy, papryczkę chili, paprykę wędzoną, oregano, sól, pieprz. Gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Dodaję pokrojoną cukinię,grzyby

wesoła kuchnia
Łosoś w słodkiej marynacie z ratatouille 121

Ratatouille to rodzaj potrawki warzywnej wywodząc się z Nicei. Składa się zazwyczaj z cukinii, papryki, bakłażanów, cebuli i pomidorów. Ale oczywiście ilu kucharzy tyle jest przepisów. Moja wersja tej potrawki będzie bez bakłażana, ale z dodatkiem ostrej pasty ajwar. Ratatouille najlepiej jest przygotować w okresie letnim, kiedy mamy pod dostatkiem świeże warzywa. Choć obecnie z kupnej im jesienią i zimą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TUŃCZYK Z FASOLKĄ I JAJECZKAMI PRZEPIÓRCZYMI – TALERZ ZDROWIA 110

sałat i orzeźwiającej bazylii. Ten tuńczyk z fasolką to talerz zdrowia, idealna potrawa na obiad, śniadanie czy kolację kiedy żar leje się z nieba. INNE PYSZNE LEKKIE DANIA:   BAKŁAŻAN POD SIEKANĄ CEBULKĄ     SAŁATKA Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM     SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI NA RUKOLI     CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI NA MUSIE Z MANGO     SAŁATKA

globuskulinarny
Krewetki w paście korma z grilla 114

chlebek naan: 1 szklanka mąki typ 00 2 dkg drożdży 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka pasty korma sól 2 łyżki oleju 60 ml wody letniej  pozostałe: 1 bakłażan 1 cukinia 8 pomidorków koktajlowych 2 cebule czerwone sos: 1 łyżeczka pasty korma 200 g jogurtu greckiego pieprz, sól do smaku prażony bób   Krewetki oczyszczam, zostawiam pancerz i głowę(...)pastę korma, dwie łyżki oleju i mieszam. Odstawiam na godzinę albo na noc do lodówki. Krewetki nakłuwam na patyczki do szaszłyków i grilluję po dwie minuty z każdej strony. Bakłażana nacinam, posypuję solą i odstawiam na 30 minut. Sól zmywam, smaruję obficie oliwą. Układam na grillu. Cytrynę kroję na pół i też grilluję. Skropię nią potem krewetki. Cukinię kroję

wesoła kuchnia
Grzanki z pieczarkami i szpinakiem 98

też inne przepisy na tosty i kolacje: – tosty francuskie – kanapka z camembert i żurawiną – tost z jajkiem i szynką – tosty z pesto i jakiem – Sałatka z grillowanym bakłażanem – Smażony ser feta z miodem – Duszony bakłażan z pomidorami GRZANKI Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM Przygotowanie : 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 4-6 kromek chleba – 10-13 pieczarek

nietylkopasta.pl
Sałatka z halloumi i hummusem 88

Deska Gąska Apolonia – średnia Dodaj do koszyka Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – Duszony bakłażan z pomidorami – pieczone bakłażany – bataty z sosem awokado – kurczak z batatami – carpaccio z buraka – sałatka z żółtym burakiem – sałatka z kolorowych buraczków – frytki z batatów – chipsy z batatów – zbiór przepisów

nietylkopasta.pl
Chrupiąca bagietka z domową lutenicą, mozzarellą, schabowym i pomidorami 146

kawałki mozzarelli. Doprawiamy solą i pierzem. Składamy bagietki i opiekamy do chrupkości w opiekaczu. Bagietki podajemy od razu, póki są gorące. Smacznego Jak przygotować domową lutenicę? Potrzebujemy: 1 bakłażana, 4-5 czerwonych papryk, 3 marchewki, ¼ szkl oleju rzepakowego, ½ szkl koncentratu pomidorowego, 1 łyżka cukru trzcinowego, pół łyżeczki mielonego kminku, ¼ łyżeczki chili, sól i pierz do smaku. Przygotowanie: Warzywa układamy(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 0,5 h w 220 st. Obracamy i pieczemy kolejne 0,5 h. Bakłażana kroimy na pół i wyjmujemy miąższ. Papryki kroimy na pół, pozbywamy się pestek i obieramy ze skóry. Marchewki również obieramy. Wszystko rozdrabniamy w blenderze. Rozgrzewamy olej, dodajemy rozdrobnione warzywa i resztę składników. Smażymy wszystko przez 15 – 20 minut

Słodkie okruszki