CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: 150 g makaronu fusilli MALMA, 250 g polędwiczki wieprzowej, opakowanie krojonych pomidorów, średnia papryka czerwona, bakłażan, duża cukinia, przyprawa do makaronu, sól, pieprz, cukier, łyżka masła, łyżka oleju, 2/3 pęczka posiekanej natki pietruszki, opakowanie mozzarelli, 20 g startego na małych oczkach sera Grana Padano (opcjonalnie). Przygotowanie(...)Cukinię, bakłażana i paprykę kroję w drobną kostkę. Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję na 3 części wzdłuż, a następnie w plasterki. Oprószam solą i pieprzem. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Na oleju na większym ogniu podsmażam mięso (około 2-3 minuty), wykładam na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni roztapiam masło, wrzucam warzywa dosyć solidnie oprószone przyprawą
JejKuchnialekkiego zrumienienia, gotowe – wyjmujemy z pieca i jeszcze ciepłe mieszamy z zawartością miski. Pieczywo nasiąknie sosem i wypije jego nadmiar – ma być miękkie, tylko gdzieniegdzie będzie chrupać. Cukinię i bakłażana kroimy na równej grubości plastry (5-7mm). Skrapiamy oliwą i grillujemy – na patelni lub w grillu elektrycznym. Gotowe, upieczone warzywa dodajemy do sałatki. Rwiemy w palcach liście bazylii, dodajemy(...)szalotki bananowe 80g 200g bagietki, może być czerstwa 15-20 oliwek, czarnych i zielonych 1 łyżka kaparów drobnych z zalewy 2 gałązki świeżej bazylii (20-25 sporych liści) ½ średniego bakłażana 150-200g ½ średniej cukinii 150-200g 1 średni wężowy ogórek lub 2 średnie ogórki gruntowe 1 czubata łyżeczka mieszanki ziół włoskich (rozmaryn, bazylia, oregano, estragon, tymianek, cząber
Karo in the KitchenZapraszam Was do sezonowego eksperymentu. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z tymi składnikami, to po kliknięciu w ich nazwę zobaczycie pomysły na przepisy. lato jesień zima wiosna Bakłażan Agrest Ananas Botwinka Boćwina Brokuły Brukselka Bób Borówka Brzoskwinie Buraki Cebula dymka Czarny bez Cukinia Cebula Groszek cukrowy Czereśnia Dynia Cykoria Kalafior Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kalarepa Figi Gruszki Fasola Kiełki(...)Pigwa Seler Szczypiorek Porzeczka Scorzonera Szalotki Szparagi Śliwka Śliwka Topinambur Szpinak Wiśnia Winogrona Ziemniak Truskawki A jak mi idzie na razie Misja Lato? Udało mi się już zjeść Bakłażana , Borówki , Czarny bez , Czereśnie , Fasolkę szparagową , Figi , Kapustę pekińską , Karczochy , Maliny , Melony , Ogórka, Paprykę , Pomidory , Porzeczki , Śliwki i Wiśnie . Na mojej sezonowej letniej liście jest jeszcze niezjedzona: Boćwina, Jagody
Ugotowane pozamiatanewszystkim ze względu na to jak dużo fantastycznych warzyw i owoców najdę na ukochanym, krakowskim kleparzu. Soczyste truskawki, morele, maliny, borówki, winogrono, arbuzy i agrest. Do tego ukochana cukinia, bakłażany, bób , młode ziemniaczki, fasolka szparagowa i kalarepa. Czy do stworzenia pysznego obiadu albo deseru potrzeba nam wtedy czegoś więcej? Mi nie! Makaron z cukinią, risotto z warzywami, zapiekane bakłażany, młode
Ostra na Słodkosmaku jaki chciałam osiągnąć. Z racji ciepłego ładnego dnia chciałam danie świeże, kwaskowe i lekkie i to udało mi się osiągnąć. Składniki: 200 g czerwonej soczewicy, 2 cukinie, 1 bakłażan, 1 papryka czerwona, 1 cebule czerwona, 3 ząbki czosnku, 200 g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika, 2 łyżki łuskanych ziaren dyni, 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej, 1 łyżka(...)oleju rzepakowego, sól, pieprz. Przygotowanie: W dużym garnku na oleju rzepakowym przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażana i paprykę. Wszystko razem smażymy, aż warzywa się zarumienią. W tym czasie płuczemy soczewicę pod bieżącą wodą. Gdy warzywa są już zrumienione wsypujemy soczewicę i całość zalewamy wodą. początkowo wlałam około 2 szklanek wody, a potem uzupełniałam
Państwo Wojtczuk gotująLubicie faszerowane warzywa? Dzisiaj polecam kalarepę faszerowaną kaszą bulgur podaną w sosie pomidorowym. Syte smaczne danie. Na blogu znajdziecie również faszerowane pieczarki, pomidory, nadziewany kalafior, bakłażany, cukinię itp. Jest również kalarepa w trochę innym wydaniu, bo nadziewana mięsem . Również bardzo smaczna. Może skusicie się na takie letnie danie. Polecam! Składniki 4 duże kalarepy 150 g kaszy bulgur 100 g żółtego(...)piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C . Kalarepy muszą być mięciutkie. Podawać polane sosem. faszerowana kalarepa Polecam Kalarepa zapiekana zapiekane pomidory kwiaty cukinii zapiekane w cieście bakłażan faszerowany cukinia zapiekana z mięsem
O kuchni z uczuciemkalafiorem Szaszłyki wegańskie Szaszłyki z grilla Grillowane ziemniaki Ziemniaki z grilla – przepis Grillowana cukinia z oscypkiem Grillowana cukinia z oscypkiem Dorada z grilla Fit ryba z grilla Faszerowany bakłażan Faszerowany bakłażan z grilla Szaszłyki z krewetek Szaszłyki z krewetek z grilla Grilowane brzoskwinie z serkiem waniliowym Fit dania na grila – brzoskwinie z serkiem waniliowym
Mama z miastanią to będzie już obłęd, a całość zrobiłam na oleju rzepakowym. Syn wziął dokładkę, a mąż mówił, że potrawa jest zabójczo dobra. Składniki: 400 g ciecierzycy, 2 cukinie, 1 bakłażan, 1 papryka czerwona, 2 cebule białe lub czerwone, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła orzechowego naturalnego, 200 g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika, 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej(...)dnia gotujemy ją w wodzie przez ok. 60 min. Cieciorkę odcedzamy i odstawiamy. W dużym garnku na oleju kokosowym/rzepakowym przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażana i paprykę. Wszystko razem smażymy, aż warzywa się zarumienią. Warzywa zalewamy jedną szklanką przegotowanej wody. Następnie dodajemy wcześniej ugotowaną cieciorkę, koncentrat pomidorowy i masło orzechowe. Wszystkie składniki mieszamy i dusimy
Państwo Wojtczuk gotująmenu. Dodam, że danie jest bezglutenowe i wegańskie. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 400 g ciecierzycy 2 cukinie 1 bakłażan 1 papryka czerwona 2 cebule białe lub czerwone 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła orzechowego naturalnego 200 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej(...)gotujemy ją w osolonej wodzie przez ok. 60 min. Cieciorkę odcedzamy i odstawiamy. W dużym garnku na oleju kokosowym przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażana i paprykę. Wszystko razem smażymy, aż warzywa się zarumienią. Warzywa zalewamy jedną szklanką przegotowanej wody. Następnie dodajemy wcześniej ugotowaną cieciorkę, koncentrat pomidorowy i masło orzechowe. Wszystkie składniki mieszamy
kulinarnyJawybitne. Kolejnym rozczarowaniem było Mojo Picon , chyba nie był to ich dzień. W zeszłym roku byłam zachwycona, w tym... ośmiornica "on the rocks " niestety gumowata, a drugi tapas bakłażan del mar nie zachwycił. I niestety kiepska wentylacja.... Liczę, że to była jednorazowa wpadka i mimo to polecam wybrać się do Mojo Picon. Natomiast pozytywnym zaskoczeniem była wizyta w Tapas(...)Szawa , gdzie zjecie najlepsze krokiety tej edycji :) Bardzo jestem ciekawa Państwa wrażeń, zapraszam do zabawy i pisania recenzji . Konkursowe tapas Mojo Picón : Pulpo on the rocks Mojo Picón : Bakłażan del Mar Słony : Maczanka Iberica Sueño Tapas Bar & Restaurant : Bycze Kule z Boczniakami Tapas Gastrobar : Pomidor morski Tapas Bar Złoto Hiszpanii : Bycze policzki Odolany : Roladka z dorsza i szynki
królestwo garówząbki czosnku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Marynowane warzywa 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 bakłażan 2 cebule 2 łyżeczki prowansalskich ziół, suszonych 2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Pokrój mięso na szaszłykowe, równe kawałki (ok. 4 cm średnicy i grubości(...)wrzuć do miski. Dodaj sól, wszystkie przyprawy i zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj, przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na noc. Pokrój cukinię i bakłażan na plasterki 1 cm grubości. Posól i umieść na durszlaku przez 30 minut. Odciśnij warzywa z wody i przełóż do miski. Cebulę pokrój w ósemki, a paprykę na małe kawałki. Dodaj do reszty
codojedzeniapikantnych potrawach dodajcie więcej chili. W wersji łagodnej z chili usuńcie nasiona i błony wewnętrzne, które to decydują o pikanterii papryczki. W Tajlandii do muli dodawano także małe bakłażany groszkowe, my czasami dodajemy garść mrożonego zielonego groszku, bo kupienie w kraju bakłażanów graniczy z cudem. Mrożony groszek dodajecie do gotowania w tym samym momencie co mango. Porcje: 2 Czas
SzczyptaSmaQktóra zwykle nam się przeterminowywała i była wyrzucana. Co bym ugotowała z tej książki? Tak jak kuchnia polska to 100 dań z ziemniaka, kuchnia bliskowschodnia to 100 dań z bakłażana. Ja nie jestem aż taką fanką bakłażana. Na pewno zrobię za to dyniowe placki rosti z jajkami w koszulkach, tortillę z dynią, szałwią i serem, smażony ser halloumi z granatem
Ugotowane pozamiatanewody 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Olej do smażenia np.rzepakowy 6 plastrów bakłażana z zalewy lub oleju PRZYGOTOWANIE: Do garna o grubym dnie wlewam olej dodaję mięso i przyprawy smażę na rumiano. Czosnek przeciskam przez praskę. Bakłażana z zalewy drobno siekam. Dodaję
Gotowanie Patkidodatkiem piersi kurczaka 😊 Składniki: cebula 1 szt, pieczarki 350 g, papryka zielona pół szt, papryka żółta lub pomarańczowa pół szt, papryka czerwona 1 szt, cukinia 2 szt, bakłażan 1 szt, czosnek 2 ząbki, pomidory z puszki 1 opakowanie, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, sos sojowy 2 łyżki, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie 4 ziarna, papryka słodka mielona 1 łyżeczka(...)posiekana świeża lub mrożona 3 łyżki, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebule obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy umyte i pokrojone w półplasterki pieczarki i chwilę podsmażamy. Bakłażana obieramy, kroimy w plastry i nasalamy, aby puścił sok, następnie opłukujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cukinie obieramy i kroimy w kostkę razem z paprykami. Pokrojone warzywa dodajemy do pieczarek
kulinarne odsłony pati