samej pani zakupiłam świeży szpinak. Początkowo kosztował 2,50 zł, ale kupiłam go za 2 zł. Mam zamiar go udusić razem z czosnkiem. Na kolejnym stoisku zauważyłam bakłażany w cenie 4 zł/kg. Za tą ilość zapłaciłam 3 zł. Ostatnio zrobiłam pieczone bakłażany z czosnkiem, które bardzo mi zasmakowały, więc myślę, że znów przygotuję je w taki sposób
wegujemyzupełnie pominąć je w czasie przygotowywania obiadu, a jedynie podać do obiadu taki miks warzywny. Ja wykorzystałam w tym zestawieniu paprykę, pieczarki, cebulę i cukinię, ale sprawdzi się również bakłażan czy wspomniane ziemniaki. Nie polecam pomidora, który puszcza sok i całość będzie pływać w soku z pomidora. Za to bakłażan nabiera lekko orzechowego smaku. Rekomendować podpiekania ziemniaków chyba nikomu
Mieszam w Garnkupieprzem i ostrą papryką. Skropiłam lekko sokiem z cytryny. Pozostało już tylko wyłożyć risotto i krewetki na talerze, posypać resztą parmezanu i zajadać. Smacznego! Zapraszam na risotto z: bakłażanem i pieczarkami warzywami z grzybami leśnymi z kurczakiem i warzywami w mleczku kokosowym po mediolańsku zapiekane bakłażany z risotto i pomidorami
potrawyregionalnePyszota! Hummus z pieczonych bakłażanów, z cieciorką, pastą tahini i miętą! Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię takie smarowidła na kanapkę, czy też jako farsz do nadziewania naleśników. Dzisiaj postawiłam na świeżą miętę, cieciorkę i pieczonego z oliwą z oliwek bakłażana, smak pasty wzbogaciłam dodaj sok z cytryny, pastę tahini, odrobinę chili. Wyszła mi bardzo smakowita pasta, bardzo
SMYKWKUCHNImąż nawet nadał mu nazwę "wejście smoka", ale ja nie uważam abym przesadziła z ilością chili ;) Tak czy inaczej bardzo mi smakowało, polecam:) Składniki: 3/4 szkl. kaszy gryczanej nieprażonej bakłażan cukinia grzyby boczniaki cebula sól pieprz, kolendra (razem utarte w moździerzu) oliwa Sos paprykowo-marchewkowy: 2 marchewki 1 papryka cebula 2 ząbki czosnku papryka chili (ilość według własnych upodobań(...)łyżki mleka kokosowego sól oliwa Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę, pokrojonego w kostkę bakłażana, cukinię i boczniaki. Dusić do miękkości, doprawić. Połączyć z ugotowaną kaszą. Kaszę z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut. Przygotować sos: rozgrzać w rondelku oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę
zadanie-gotowaniezjawiskowość potrawy a co najistotniejsze- szybkość jej przygotowania. Przygotowanie tej pysznej przekąski jest niemal błyskawiczne. Więcej czasu zajmie Wam obranie ogórka ze skórki , niż zrobienie całości. Składniki kawior z bakłażana PROECO plastry Gouda bez laktozy ŁOWICZ ogórek świeży czerwona papryka glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny listki bazylii Rozłóż plastry sera na desce i rozsmaruj na nich(...)kawior z bakłażana. Dodaj kawałek papryki i kawałek ogórka- te obydwa pokrój w słupki. Zwiń w rulon, przekrój na pół i zepnij wykałaczką. Udekoruj listkiem bazylii i papryką. Idealna byłaby oliwka i to zielona ,ale niestety ja jej nie miała pod ręką, a liczyła się szybkość! Przed samym podaniem każdą roladkę dosmacz glassą sojową. Smacznego! Pysznie, szybko
Z Kuchni Do Kuchniulubionych przepisów. Tym razem chciałam Wam pokazać zestawienie moich ulubionych receptur - najsmaczniejszych i takich, które najmocniej zapadły mi w pamięć. Oto one: Tarta z botwinką i jajkiem Burger z bakłażana z tzatziki Sałatka z pomarańczą i halloumi Szakszuka z dynią makaronową Falafele z marchewką Sałatka z pieczonych buraków Ful medames Pilaw z bakłażanem i pistacjami Marchewka z miodem i tymiankiem
Chilli Czosnek i OliwaPrzygotowane w marynacie warzywa nabrały ciekawego smaku. Do tego idealne grzanki z pesto, sałatka, zimne piwko i sezon grillowy rozpoczęty :) Potrzebne składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 8 pieczarek 8 rzodkiewek 1 papryka czerwona 1 papryka żółta Marynata: 1/3 szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki musztardy (na domową przepis znajdziesz tutaj ) 2 ząbki czosnku(...)przeciśnięte przez praskę 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka majeranku sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinie i bakłażan kroimy na plasterki, papryki w duże kostki, rzodkiewkę na pół a pieczarki pozostawiamy całe. Wszystkie warzywa zalewamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 2 -3 godziny. Następnie warzywa nabijamy na patyczki
Łycha smakówZupa pomidorowa z grillowanymi warzywami Potrzebne składniki: bulion warzywny przecier pomidorowy (przepis znajdziesz tutaj ) lub pomidory z puszki . 1 cukinia 1 bakłażan 1 papryka garść liści bazylii 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej własnej produkcji) lub pomidory z puszki i gotujemy przez ok. 10 min. Warzywa: cukinia, bakłażan, papryka
Łycha smakówokres przejściowy pomiędzy latem, a zbliżającą się wielkimi krokami jesienią na obiad proponuję faszerowane bakłażany, pachnące pomidorami, papryką i cebulą. Czytaj więcej
Ana Mari's worldsmaku Masło czosnkowe: 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (tymianek, koperek, natka pietruszki) sól, pieprz do smaku Grillowane warzywa: 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 mała czerwona papryka 1 czerwona cebula oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Danie rozpoczynamy od przygotowania masła czosnkowego, następnie grillowanych warzyw(...)rozdrobnionym czosnkiem i posiekanymi ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Za pomocą łyżki formujemy masło w kulkę, następnie odstawiamy do lodówki, aby stwardniało. Grillowane warzywa: 1. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Lekko solimy, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie opłukujemy go z soli i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. 2. Cukinie również kroimy
W kuchni KatieZawsze o tej porze roku najbardziej smakują mi pasztety. Ten jest wyjątkowy. Po pierwsze dlatego, że jest bardzo aromatyczny. Pachnie mocno pieczonymi pomidorami, paprykami, bakłażanem i jabłkiem, ponadto jest przesmaczny. Ostatnio na pewnej imprezie wszyscy byli oczarowani tym właśnie wypiekiem, podobno jeden z lepszych jaki jedli. Całość uwieńczona pistacjami, które w ogóle sprawiają, iż pasztet staje się bardzo wykwintnym daniem(...)keksówkę"): 250 gram białej fasoli "Piękny Jaś" z puszki lub suchej, wymoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości 2 pomidory malinowe 3 papryki: zielona, czerwona i żółta 1 bakłażan 1 kwaśne jabłko 2 jajka 1 łyżeczka majeranku i oregano sól i pieprz garść solonych pistacji Warzywa i jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki i umieszczamy na blaszce do pieczenia. Blachę wkładamy
Mango Papajabakłażany uwielbiam i dlatego jak znalazłam tę zupę u Mopsika na blogu to zaraz postanowiłam ją zrobić. Jest bardzo smakowita, pachnąca latem i polecam ją każdemu. Moja rada jest taka aby zupy nie miksować na krem tylko zostawić kawałki takie "na ząb" wtedy zupa jest jeszcze pyszniejsza. Zupa z bakłażanów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieoliwek 2 filety z saradeli (anchois) 2 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki 1 ząbek czosnku, posiekany po pół czerwonej i żółtej papryki, pokrojonej w cienkie słupki 1/2 bakłażana, pokrojonego na cienkie słupki 1 mała cukinia, pokrojona na cienkie słupki 2 gałązki tymianku, listki 2 łyżeczki cukru 3 łyżki stołowe octu z białego wina sól(...)minut marchewkę. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy saradele i mieszając smażymy aż się rozpadną. Dodajemy szalotkę, czosnek i podsmażamy aż zmięknął. Dodajemy papryki, bakłażan, cukinię, gotujemy mieszając przez kilka minut. Dorzucamy listki tymianku, cukier, ocet, solimy i pieprzymy. Dorzucamy marchewkę. Przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut. Odkrywamy i smażymy dalsze
Dzieje kuchennej WiewióryRatatuja to jarska potrawa prowansalska, opierająca się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce i pomidorach. Polecam także inny przepis na ratatuja z ryżem Składniki: ½ kg młodej cukinii ½ kg pomidorów 3 kolorowe papryki 2 bakłażany 1 łyżka posiekanych ziół pieprz do smaku sól czosnkowa do smaku Wykonanie: Warzywa umyć, oczyścić, pokroić, przyprawić do smaku, zalać odrobiną wody
Tradycyjna Kuchnia