pomidorach (4 porcje) Składniki: 3 łyżki oleju roslinnego 1 główka czosnku, przekrojona wszerz na pół 2 cukinie, pokrojone w plastry 1 duża czerwona cebula, pokrojona w piórka 1 bakłażan, przekrojony wzdłuż na pół i następnie w plastry 2 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki 5 pieczarek, pokrojone w ćwiartki 200 g młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych na połówki lub ćwiartki
karmelowyJestem pewna, że każdy kto obejrzał film aminowany Disney’a “Ratatuj” (ang. Ratatouille), miał ochotę spróbować tej niesamowicie prostej potrawy. Wystarczy cukinia, bakłażan, pomidor i papryka, aby mieć proste, roślinne danie, które starczy na kilka dni. Jak zrobić ratatuj? Przepis poniżej. Jest lato, a co za tym idzie – sezon na cukinię. W te 30*C upały
A to pestkaBędzie pysznie na talerzu, zapewniam. Oberżyna zwana także bakłażanem znana jest zapewne bardzo dobrze. Polecam danie gorąco, ogrom smaków i aromatów zapewne przypadnie Wam do gustu. Zapiekany makaron z oberżyną i pestkami dyni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 10-12 młodych niedużych ziemniaków 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1 szalotka 2 łyżki masła 1/2 łyżki siekanej pietruszki gałązka szałwii 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować i gotować … Czytaj dalej Ziemniaczki grillowane z warzywami
czarrna od kuchniSkładniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 czerwona papryka garść czarnych oliwek kilka pieczarek 3-4 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy do szaszłyków 2 łyżki masła garść świeżych ziół, u mnie oregano, … Czytaj dalej Szaszłyki warzywne
czarrna od kuchniSkładniki: 2 filety z kurczaka 3-4 plastrów surowego boczku 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 1 czerwona papryka 1 cebula kilka pieczarek Marynata: 3 ząbki czosnku 1 łyżka łagodnej pasty … Czytaj dalej Szaszłyki z paprykowym kurczakiem i boczkiem
czarrna od kuchniautor napisał: jedną z wielu zalet tego dania jest kontrast różnych konsystencji. Sałatka jest pyszna i warto ja wypróbować w jesienne, chłodne dni. Insalata di melanzane - sałatka z bakłażanów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieowak, pesto jest pyszne nie tylko jako dodatek do dań ale również jako smarowidło do chleba. Warto zrobić by cieszyć się pysznym smakiem pesto. Pesto z papryki, bakłażana i pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePieczone warzywa są idealne do stworzenia pasty na chleb. Wykorzystuję je dość często, bo warzywa lubimy, a rożne ich konfiguracje szybko się nie nudzą. Teraz dołożyłam więcej bakłażana. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniekaszą, ryżem czy makaronem. super także do chlebka. Polecam było pyszne, nawet dla mojego męża który lubi mięsko. Oskrobać marchew, korzeń pietruszki, pokroić w cienkie plasterki. Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę i czosnek obrać i pokroić drobno. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Świeże pomidorki naciąć u góry na krzyż i sparzyć wrzącą wodą
Kuchnia Pokoleńuwielbiam włoską kuchnię a ten makaron to kwintesencja włoskich potraw. Dania włoskie są szybkie w wykonaniu, niezbyt skomplikowane i stosunkowo tanie, czemu z tego nie korzystać? Pomidory, kapary i bakłażan to jest to co kocham najbardziej. Lubicie włoskie pasty? Spaghetti alla Norma - Pasta Siciliana wg Jamiego Olivera. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienajpyszniejsza caponata jaką jadłam. Smaki przenikają się i łączą w pyszną całość, idealne danie z letnich, aromatycznych warzyw. Caponata to taki sycylijski bigos gdzie prym wiodą bakłażan, pomidory i oliwki. Zimą już tak nie smakują. Danie z książki "Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny" Matthew Forta. Jest to przepis kuchni sycylijskiej. Caponata del Antica Stazione di Ficuzza - Caponata
Moje Małe CzarowanieBakłażan albo oberżyna czyli ciąg dalszy mojego zachwytu nad tym smacznym warzywem. Dzisiaj robiłam zapiekanego. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniepachnących na straganach aż żal nie kupić. Mamy sezon na cukinię i warto ją wykorzystać do ostatniego owocnika. Skoro mamy cukinię to teraz tylko kolorowe papryki, oliwki czarne i bakłażan i danie zaraz będzie gotowe. Czy lubicie takie letnie dania warzywne? a jak z francuskim rattaouille? lubicie? my uwielbiam więc nie mogło go zabraknąć na naszym sierpniowym stole. Zachęcam
Moje Małe CzarowanieKasza jęczmienna z bakłażanem, pomidorami, cebulą i papryką. Całość gotowana w sosie pomidorowym, posypana mozzarellą, bazylią i rozmarynem. Kaszę jęczmienną ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną
Bullio