greckich dań sami byście zjedli? Talerz różnych meze Specjalne danie podawane w każdą niedzielę w naszej hotelowej tawernie. Składały się na nie: gigantes plaki ( patrz niżej ), tzatziki, grillowane bakłażany i cukinie, faszerowany bakłażan, klopsiki mięsne i rodzaj gulaszu warzywnego z grecką kiełbasą. Grillowana ośmiornica ( χταπόδι σχάρας - czyt chtapodi scharas) Ulubione danie mojego Męża. Grillowane macki ośmiornicy, podawane z limonką(...)prosto od rolnika. Warzywniaki usytuowane są co kawałek na obszarze całej wyspy. Mają formę prostych blaszanych bud umieszczonych tuż przy polu. Do kupienia: pomidory, ogórki, cebula, papryka (różne odmiany), bakłażany (różne odmiany), sałata, okra, arbuzy, melony i winogrona. Mam nadzieję, że powyższe informacje wam się przydały i zachęciły was do spróbowania greckiej kuchni. Zapraszam was w przyszłym tygodniu na kolejny
Chilli Czosnek i Oliwategoroczną zimę... przenosząc się od razu na gorące Bałkany.. co powiecie na zrobienie kilku słoiczków domowego ajwaru? To lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z pieczonej papryki i bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu i przypraw. Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i jest popularny głównie na Bałkanach. Dodawany do mięs, chleba, stanowi nieodłączny element tamtejszej kuchni, więc nie zagości
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 100 g ugotowanego i obranego ze skórek bobu papryka cukinia 1/4 bakłażana 2 pomidory cebula 4 ząbki czosnku 4 łyżeczki suszonego oregano sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Przygotowanie: Warzywa myjemy, osuszamy. Plastry bakłażana moczymy 30 minut w osolonej wodzie, osuszamy. Paprykę oczyszczamy(...)gniazd nasiennych, a pomidory obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i plasterki czosnku, gdy zacznie pachnieć dodajemy bakłażana, gdy będzie miękki, dodajemy kolejno cukinię z papryką, a po chwili pomidory. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem i czekamy aż pomidorowy sos zgęstnieje. Gasimy płomień, dodajemy bób i delikatnie mieszamy. Podajemy
Moja smaczna kuchniaoknem szaro. Rozgrzeje zmarzniętych i przemokniętych, a dom wypełni pięknymi aromatami. Polecam serdecznie. Kurczak z duszonymi warzywami à la ratatouille porcja dla 5-6 osób Należy przygotować: 1 niewielkiego bakłażana 1 niewielką cukinię 2 papryki (ja użyłam czerwonych, ale można użyć dowolnych) 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie świetnie sprawdzą się świeże(...)płaskie łyżeczki cukru pęczek świeżej natki pietruszki olej do smażenia (ok. 3-4 łyżki) chleb do podania Przyrządzanie tego dania należy zacząć od pokrojenia wszystkich warzyw i kurczaka. Bakłażana, cukinię i pieczarki w dość grube (ok. 5 mm) półplasterki, paprykę i kurczaka w sporą kostkę. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy. Kurczaka oprószamy solą, pieprzem oraz
Ratunku obiadFaszerowane warzywa to szybki i prosty obiad idealny na jesienne popołudnia. Niedawno były faszerowane papryki , dzisiaj przedstawiam wam bakłażana. Zasada jest podobna, tyle ze nie nadziewam go surowym mięsem a smażonym. Połączenie jego delikatności z mozzarella i ostrymi przyprawami to pyszne połączenie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikchciałabym podzielić się z Wami przepisem na bardzo dobrą zupę. Nie wiem czy oglądacie i znacie Kingę Paruzel ? ta dzisiejsza zupka jest właśnie według jej przepisu. Polecam. Składniki: 1 bakłażan 2 duże ziemniaki 4 szt. pomidorów bez skórki ( może być z puszki ) 30 -40 g makaronu oliwa 2 łyżeczki tymianku sól, pieprz natka pietruszki 2 łyżki śmietany wywar rosołowy(...)litry Sposób przygotowania : Pomidory,ziemniaki i bakłażana kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pomidory, chwilkę dusimy. Dodajemy tymianek i ziemniaki. Całość dusimy ok. 5 minut. Zalewamy wywarem rosołowym. Gotujemy na małym ogniu do czasu , gdy ziemniaki zmiękną. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. miękki dodajemy do zupy. Pod koniec gotowania wrzucamy bakłażana i śmietanę. Całość jeszcze chwilkę gotujemy
Słodkości i nie tylkopieczarkami Grzanki z pieczarkami i szpinakiem Risotto z pieczarkami i groszkiem Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Bułki z pieczarkami Szakszuka z pieczarkami i kozim serem Makaron z pieczarkami i bakłażanem Pierogi z pieczarkami i żółtym serem Makaron z pieczarkami Makaron z szynką i pieczarkami Zapiekanki z pieczarkami Pizza z szynką i pieczarkami Zupa pieczarkowa Angielskie śniadanie BOCZNIAKI W CHRUPIĄCEJ PANIERCE Przygotowanie
nietylkopasta.plszerokie zastosowanie kulinarne; doskonale łączą się z mięsami takimi jak pieczona jagnięcina lub koźlina, kiszką, duszoną w winie soczewicą z wędzonym bekonem, a także jarskimi w typie bakłażana z parmezanem. Koniecznie też trzeba dodać, a kwestia to u nas dość istotna, że primitivo są jednymi z tych win, które doskonale sprawdzają się w charakterze win medytacyjnych, czyli wspaniale smakują także
sierotka maRysia w kuchnikurczaka świetnym dodatkiem są udka kurczaka bez kości i skóry (to mięso jest bardziej soczyste i delikatne), krewetki albo tofu. Zamiast mięsa do curry można dodać azjatyckie grzyby lub bakłażana (dla głębszego smaku wcześniej podsmażone). Jasny sos sojowy można zastąpić sosem rybnym lub ostrygowym. Do curry możesz wybrać swoje ulubione warzywa np.: brokuły, kiełki, groszek cukrowy, szpinak, zieloną papryczkę chili
Moja Książka Kucharskamozzarella, pleśniowym lub delikatnym serkiem typu włoskiego. Sałatkę skrop oliwą i sokiem z cytryny, przypraw, delikatnie wymieszaj. Możesz wzbogacić sałatkę dodając do niej oliwki, pomidorki koktajlowe lub grillowaną cukinię, bakłażana lub paprykę. Sałatkę podawaj jako dodatek do śniadania, obiadu lub kolacji. Smacznego
Zasmakuj Kuchniuzyskacie pyszne danie na śniadanie. Myślę, że obecnie każdy choć raz przygotowywał szakszukę na śniadanie. Może czasem warto się pokusić i przygotować jej bogatą wersję na obiad. Można dodać bakłażany, cukinię, oraz orientalne przyprawy – kminek, oregano, kumin. A dodatek kolendry jeszcze bardziej odmieni ta potrawę. Jakie dodatki do szakszuki? Danie podaję z delikatną, lekką sałatką z roszponki oraz razowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mięso! Koniecznie przygotuj kolorowe warzywa, które nie tylko pysznie smakują, ale też sprawią że dania będą bardziej wartościowe i mniej kaloryczne. Bardzo proste do przygotowania na grillu będą cukinia, bakłażan, papryka, szparagi, ziemniaki. 2 Owoce – koniecznie włącz je do menu grillowej imprezy! Zawarte w nich substancje zniwelują działanie wolnych rodników występujących w grillowanym mięsie. Wybieraj jednak te o niskiej
Dorota SmakujeSkładniki: 4 kapelusze portobello 1 filet z kurczaka po kawałku cukinii, bakłażana i papryki masło sól, pierz natka pietruszki Przygotowanie: Z kapeluszy wyciąć nóżki i posiekać. Fileta z kurczaka pokroić … Czytaj dalej Grillowane portobello
czarrna od kuchnipieczarkami Leczo przygotowuję zazwyczaj wykorzystując 3 rodzaje papryk – zieloną, żółtą oraz czerwoną. Obowiązkowym warzywem w mojej potrawie z warzyw jest cukinia i cebula. Czasem dodaję również do leczo bakłażana. Tym razem miałem również pieczarki, więc przepis na leczo wygląda bardzo klasycznie. Jedynie w ostatniej fazie duszenia dodajemy pieczarki. Kluczem dobrego leczo z pieczarkami jest odpowiednie duszenie warzyw. Dodajemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!