gofry - 3065 przepisów (strona:139/205)

Frużelina truskawkowa 169

Frużelina truskawkowa, to kolejna po czereśniowej i brzoskwiniowej propozycja na przygotowanie owoców w żelu. Tak przygotowane owoce znakomicie nadają się jako dodatek do deserów, gofrów czy ciast. Tylko od Was zależy jak duże kawałki owoców zamkniecie w słoikach!     Składniki /4 małe słoiczki/: 1 kg truskawek 200 g cukru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pasja Smaku
Frużelina czereśniowa na zimę do słoików 145

przygotowanie frużeliny z czereśni. Frużelina jest bardzo smaczna, lekko słodka i winna. Tak przygotowaną frużelinę możemy użyć do przełożenia ciasta, tortu, przygotowania rolady biszkoptowej, deserów, nałożenia na naleśniki lub gofry, a nawet na pieczywo. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania frużeliny będziemy potrzebowali: Z podanych proporcji wyjdzie około 1 L frużeliny 1 kg wydrylowanych czereśni 150 g cukru (można dodać mniej

Uwaga Babcia Gotuje
FRUŻELINA WIŚNIOWA 152

Świetnie smakuje z goframi, naleśnikami, a sernik z dodatkiem frużeliny wygląda rewelacyjnie. SKŁADNIKI: 50 dag wiśni wydrylowanych 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1/2 połowy

RAROSSA
Konfitura z czereśni 198

minut. Po pasteryzacji słoiki można ustawić do góry dnem. Tak przygotowana konfitura z czereśni nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na konfiturę

KuchniaWeDwoje.pl
Knedle z truskawkami – orkiszowe, pełnoziarniste i bez cukru 131

możecie oczywiście dodatkowo posypać ugotowane danie ksylitolem lub erytrytolem Jest naprawdę pysznie! A wy lubicie takie owocowe, letnie obiady w sezonie truskawkowym, macie swoje ulubione przepisy? A może wolicie gofry lub naleśniki? Knedle z truskawkami – orkiszowe, pełnoziarniste i bez cukru 2 porcje 300 g twarogu półtłustego szczypta soli 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 jajko świeże truskawki Twaróg przecisnąć

Fitkot
Owsiane gofry - bez cukru, mleka 112

Składniki na 2 podwojne gofry : - 5 łyżek płatków owsianych - zmielić - 2 banany - 2 jajka Przygotowanie : Jajka ubijamy . Dodajemy kawałki banana i miksujemy na gladki krem. Dodajemy zmielone płatki owsiane, miksujemy. Nakładamy do rozgrzanej gofrownicy i zapiekamy 7 minut

Szkrab Je Sam
DŻEM ( GALARETKA) Z CUKINII 117

natknęłam się na dwa bardzo ciekawe przepisy: Cukinia w smaku przypominająca ananasa ,  oraz dżemik a właściwie galaretkę. Jest ona łatwa i dość szybka w wykonaniu, idealna do  gofrów  , naleśników, babeczek, a także do przekładania tortów. Zielony dżem uzyskałam dosypując galaretkę o smaku kiwi. Z podanych składników wypełniłam 6 małych (200g.)  słoiczków. SKŁADNIKI: 4 kg  cukinii

Upiecz sobie babeczkę
LEMON CURD NA MIODZIE - SZYBKI I PROSTY 127

Cudowny,  maślany, orzeźwiający, cytrynowy krem, skradł moje serce i kubki smakowe. Idealny do ozdabiania babeczek, przełożenie ciasta, czy jako dodatek do  gofrów , lub, zwyczajnie wyjadania prosto ze słoiczka. Składa on się tylko z czterech składników - cytryn, masła (koniecznie dobrej jakości), jajek i -w mojej wersji- miodu. Krem gotuję w kąpieli wodnej, wrzucam wszystko do miski i czekam - mieszając

Upiecz sobie babeczkę
35 najlepszych przepisów na czerwiec! 267

KARMELEM! 5. TARTA Z RABARBAREM, JAK UŁOŻYĆ RABARBAR NA CIEŚCIE? 6. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! 7. DOMOWE LODY KOKOSOWO- MIGDAŁOWE Z PIERNIKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM! 8. GOFRY Z WARZYW: MARCHEWKI, PIETRUSZKI I ZIEMNIAKA! 9. PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 10. UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM 11. NADZIEWANE CUKINIE 12. NADZIEWANE CUKINIE wersja ii 13. UCIERANE MUFFINKOWE CIASTO

SMYKWKUCHNI
Qmam kasze. Do ostatniego okruszka. Maia Sobczak 144

smaki krzyżackiego Malborka. Sporo jest też typowych dla Qmam kasze nietypowych połączeń smakowych, gdzie zwykle słodkie dania podawane są w wersji wytrawnej, a wytrawne na słodko np. deserowy bakłażan, gofry na wytrawno czy kluski śląskie na slodko. Ważna jest tu naturalność, domowość i bycie sobą. Takie wabi-sabi widać też na zdjęciach. Znajdziemy tu domowy makaron zwisający z oparcia krzesła

Ugotowane pozamiatane
Muffinki na piknik lub Majówkę - ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą 136

lniany, który dodaje do potraw jedynie na surowo. A gotuję właśnie z wykorzystaniem oliwy. Oliwa Monini Delicato towarzyszy mi podczas przygotowywania wypieków, ale również gdy smażę naleśniki i robię gofry dla synka. Nie zmienia ona smaku tych potraw, są one pyszne i chętnie jedzone przez całą rodzinę, a ja mam pewność, że używam zdrowego i odpornego na wysokie temperatury tłuszczu

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczony deser – banany, jabłka i syrop z karobu pod kruszonką 114

połączenie bananów, jabłek i słodyczy syropu z karobu. Lubicie syrop z karobu? Do czego go używacie? Ja często wykorzystuję go w swojej kuchni. Najczęściej polewam nim najróżniejsze placki, placuszki, gofry, omlety. Dodaję do ciepłych napojów, jogurtów i najróżniejszych deserów. Syrop z karobu może spokojnie zastąpić cukier. Jeśli jeszcze nie próbowaliście syropu z karobu, to Wam polecam. A wracając do przepisu

Słodkie okruszki
Czekoladowe powidła śliwkowe 99

Czekoladowe powidła śliwkowe Uwielbiam powidła śliwkowe, a szczególnie te z dodatkiem czekolady. Ich smak przypomina mi galaretkę w czekoladzie. Używam ich jako dodatku do naleśników lub gofrów, do tostów i kanapek albo po prostu wyjadam łyżeczką ze słoika ;) Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje stosunkowo niewiele czasu. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania czekoladowych powideł śliwkowych

Gotuj Się Kto Może
BABECZKI Z BATATÓW Z CHIPSEM Z GUSZKI 136

swojej stronie pisze:  "to w pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie  w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom

Kuchnia w oparach
Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika (pieczony) 148

Pannukakku to fiński odpowiednik naszych naleśników. Pieczemy go a nie smażymy, dzięki czemu zyskuje oryginalny wygląd i kształt. W smaku pycha - coś pomiędzy gofrem a smażonym naleśnikiem. Dobry dla leniuszków, ciasto wylewamy na blachę z piekarnika i czekamy. Zapominamy o staniu przy patelni:).  3 jajka L 2 łyżki cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego 50g masła 700 ml mleka

Szefowa kuchni