bakłażan - 3657 przepisów (strona:146/244)

Spaghetti z indykiem i pastą pindżur, czyli szybki obiad w 20 minut 113

pindżur to idealna propozycja na smaczny i szybki obiad , którego przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. Pewnie wiele z Was zastanawia się czym jest pasta pindżur ? To połączenie opiekanych papryk, bakłażanów i dorodnych pomidorów. Bardzo ją lubię nawet ze świeżym pieczywem, ale gdy nie mam czasu na czasochłonny obiad to wtedy dodaję ją do takich szybkich potraw. Tak samo

Di gotuje
Ziemniaki grillowane – przepis 122

osób oznacza rozpoczęcie sezonu grillowania. Jakie jest wasze ulubione danie z grilla? Wybieracie tradycyjne kiełbaski, kaszankę a może karkówkę czy kurczaka? Będą u was grillowane warzywa np cukinią, papryka, bakłażan? Dla mnie obok cukinii właśnie najlepszym daniem z grilla są ziemniaki – pyszne! Trzeba wcześniej lekko je obgotować tak by zostały ale dente, a potem już tylko olej lub oliwa

Dorota Smakuje
Garam masala 99

Garam masala to mieszanka zmielonych przypraw słodkich, używana w kuchni indyjskiej. We wpisie znajdziecie link do przepisu na pyszną zapiekankę z bakłażanem z użyciem tej właśnie przyprawy. Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 30 g Składniki: 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 ½ łyżeczki zmielonego kardamonu 1 ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 ½ łyżeczki mielonych

KuchniaWeDwoje.pl
Wegańskie fszerowane papryki z tofu 115

tego dania sprawdzi się idealnie szybkie danie Yummity Smak Afryki, ale również pasować będzie Yummity Smak Orientu oraz Yummity Smak Peru. W ten sam sposób możesz faszerować również bakłażany oraz giga pieczarki dostępne w sezonie grillowym. Zamiast tofu wędzonego możesz użyć również wersji naturalnej i dodać odrobinę papryki wędzonej lub ugotowanej ciecierzycy/tempehu. Gotowe papryki możesz polać pesto bazyliowym i udekorować

Czarnawisienka
MILLE-FEUILLES Z JABŁEK Z KOZIM SEREM 154

kilku warstw ciasta francuskiego przekładanych kremem waniliowym, ale dzisiaj „mille-feuille” znajduje również zastosowanie w odniesieniu do innych deserów oraz dań w wersji wytrawnej np. mille feuille z bakłażana i pomidorów. Francja jest królestwem serów kozich, z których udziałem przygotowuje się tutaj wiele dań. W przeciwieństwie do krowiego nabiału, ser kozi jest łatwiej trawiony przez organizm. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tortellini w sosie pomidorowym 113

pomidorowym. Oto kilka świetnych dodatków do tortellini w sosie pomidorowym , które sprawią, że to pyszne danie będzie jeszcze lepsze: MIĘSO: hiszpańska kiełbasa, salami, rozdrobniony kurczak, klopsiki, krewetki WARZYWA: pieczony bakłażan albo cukinia, szpinak, jarmuż, marynowane karczochy,pieczarki SER: ricotta, parmezan, mozzarella, grana padano Tortellini w sosie pomidorowym - składniki: około 200g ulubionego tortellini 1 puszka krojonych pomidorów  1 łyżka koncentratu

Moja Książka Kucharska
Nadziewana Papryka z Chorwacji – Punjena Paprika 141

Filovana Paprika – Bośnia.  Polnjena Paprika – Słowenia.  Toltott Paprika – Węgry.  Pulnena Piperka – Bułgaria. Plnená paprika – Słowacja. Faszerowane warzywa, papryki, pomidory, cukinie czy bakłażany goszczą często no stołach tej części Europy, ale myślę, że nie tylko.  Oczywiście to danie ma zapewne bardzo długą historię, ale ciężko w takim przypadku kiedy tak naprawdę powstało

RafalCook
Grillowana dorada z masłem czosnkowym i rozmarynem - grill elektryczny TEFAL Optigrill + XL 150

potrzeby , aby do niej zaglądać, dopóki grill nas nie zawoła ;)  W kilka chwil można przygotować także dodatki do ryby, jak: grillowane szparagi, zieloną fasolkę, plastry ziemniaków, bakłażana, cukinię itd. Dorada z grilla - składniki: 2 dorady, sprawione i oczyszczone  około 1/2 szklanki stopionego, wystudzonego masła 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki suszonego rozmarynu

Moja Książka Kucharska
Tarta z grillowaną cukinią, jogurtem greckim i serem feta 134

kruchym cieście, z grillowaną cukinią, zapiekanym jogurtem greckim, serem feta. Tarta jest uniwersalna, ponieważ jogurt można zastąpić prawie każdym rodzajem sera „białego”, natomiast cukinię można zastąpić grillowanym bakłażanem, zbanszowanymi brokułami czy grillowanymi pomidorami lub papryką. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej i trzymałam w lodówce, dzięki czemu w dniu imprezy, wystarczyło wyjąć je z lodówki, rozwałkować i podpiec. Równie dobrze

moj przepis na
Pasta z pieczonej papryki z masłem orzechowym i imbirem 109

minimum godzinę, żeby smaki się przegryzły. Pasta jest smaczniejsza jest jednak na drugi dzień. Podobne przepisy: Muhammara – sos paprykowy z orzechami Sos z pieczonej papryki Sos z papryk i bakłażanów Ajvar Artykuł Pasta z pieczonej papryki z masłem orzechowym i imbirem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
warzywa duszone, czyli co w lodowce to do gara 130

obróbce na parze. Uwypukla aromat farszów do chinkali (gruzińskich pierożków), kubdari i chaczapuri, doskonale nadaje się jako dodatek do lula (gruziński kebab) i adżapsandali (gruzińska wersja leczo na bazie bakłażanów), marynowanych i kiszonych warzyw oraz szaszłyków z cebulą. Swańska sól to również doskonały wybór w przypadku potraw z dodatkiem nabiału, w szczególności twarogu i topionego, żółtego sera. Swańska sól

mojej kuchni
warzywa duszone, czyli co w lodowce to do gara 115

obróbce na parze. Uwypukla aromat farszów do chinkali (gruzińskich pierożków), kubdari i chaczapuri, doskonale nadaje się jako dodatek do lula (gruziński kebab) i adżapsandali (gruzińska wersja leczo na bazie bakłażanów), marynowanych i kiszonych warzyw oraz szaszłyków z cebulą. Swańska sól to również doskonały wybór w przypadku potraw z dodatkiem nabiału, w szczególności twarogu i topionego, żółtego sera. Swańska sól

w mojej kuchni
FIT CURRY Z KURCZAKIEM I KOLENDRĄ 148

miękkości.  Dodaj passatę, całość zagotuj.  Posyp świeżą kolendrą. To danie bardzo często modyfikuje w zależności od tego co mam w lodówce: możesz zamiast marchewki dodać pieczarki, kalafiora, bakłażana.  Do dania możesz dodać również czerwoną czy żółtą paprykę, pokrojone w kostkę bataty czy trochę kukurydzy z puszki. TIPY: To danie daje niesamowite możliwości tzw. czyszczenia lodówki. Uwielbiam curry

SMYKWKUCHNI
Tarta z grillowaną cukinią, jogurtem greckim i serem feta 117

kruchym cieście, z grillowaną cukinią, zapiekanym jogurtem greckim, serem feta. Tarta jest uniwersalna, ponieważ jogurt można zastąpić prawie każdym rodzajem sera „białego”, natomiast cukinię można zastąpić grillowanym bakłażanem, zbanszowanymi brokułami czy grillowanymi pomidorami lub papryką. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej i trzymałam w lodówce, dzięki czemu w dniu imprezy, wystarczyło wyjąć je z lodówki, rozwałkować i podpiec. Równie dobrze

moj przepis na
FIT SZAKSZUKA - DIETA 126

pozostawiamy płynne. Na gotową szakszukę dodaj natkę pietruszki, kolendrę, koperek, świeżą cebulę. Podawaj samą lub z chlebem w zależności od wartości energetycznej posiłku. Jako danie obiadowe dodaj: paprykę, cukinię, bakłażana lub dynię, duś i dopiero dodaj jajka. * możesz dodać np. kilka łyżek jogurtu naturalnego na wierzch, lub kilka kawałeczków białego era twarogowego, tak aby zgadzało Ci się makro w posiłku

SMYKWKUCHNI