pindżur to idealna propozycja na smaczny i szybki obiad , którego przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. Pewnie wiele z Was zastanawia się czym jest pasta pindżur ? To połączenie opiekanych papryk, bakłażanów i dorodnych pomidorów. Bardzo ją lubię nawet ze świeżym pieczywem, ale gdy nie mam czasu na czasochłonny obiad to wtedy dodaję ją do takich szybkich potraw. Tak samo
Di gotujeosób oznacza rozpoczęcie sezonu grillowania. Jakie jest wasze ulubione danie z grilla? Wybieracie tradycyjne kiełbaski, kaszankę a może karkówkę czy kurczaka? Będą u was grillowane warzywa np cukinią, papryka, bakłażan? Dla mnie obok cukinii właśnie najlepszym daniem z grilla są ziemniaki – pyszne! Trzeba wcześniej lekko je obgotować tak by zostały ale dente, a potem już tylko olej lub oliwa
Dorota SmakujeGaram masala to mieszanka zmielonych przypraw słodkich, używana w kuchni indyjskiej. We wpisie znajdziecie link do przepisu na pyszną zapiekankę z bakłażanem z użyciem tej właśnie przyprawy. Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 30 g Składniki: 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 ½ łyżeczki zmielonego kardamonu 1 ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 ½ łyżeczki mielonych
KuchniaWeDwoje.pltego dania sprawdzi się idealnie szybkie danie Yummity Smak Afryki, ale również pasować będzie Yummity Smak Orientu oraz Yummity Smak Peru. W ten sam sposób możesz faszerować również bakłażany oraz giga pieczarki dostępne w sezonie grillowym. Zamiast tofu wędzonego możesz użyć również wersji naturalnej i dodać odrobinę papryki wędzonej lub ugotowanej ciecierzycy/tempehu. Gotowe papryki możesz polać pesto bazyliowym i udekorować
Czarnawisienkakilku warstw ciasta francuskiego przekładanych kremem waniliowym, ale dzisiaj „mille-feuille” znajduje również zastosowanie w odniesieniu do innych deserów oraz dań w wersji wytrawnej np. mille feuille z bakłażana i pomidorów. Francja jest królestwem serów kozich, z których udziałem przygotowuje się tutaj wiele dań. W przeciwieństwie do krowiego nabiału, ser kozi jest łatwiej trawiony przez organizm. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapomidorowym. Oto kilka świetnych dodatków do tortellini w sosie pomidorowym , które sprawią, że to pyszne danie będzie jeszcze lepsze: MIĘSO: hiszpańska kiełbasa, salami, rozdrobniony kurczak, klopsiki, krewetki WARZYWA: pieczony bakłażan albo cukinia, szpinak, jarmuż, marynowane karczochy,pieczarki SER: ricotta, parmezan, mozzarella, grana padano Tortellini w sosie pomidorowym - składniki: około 200g ulubionego tortellini 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu
Moja Książka KucharskaFilovana Paprika – Bośnia. Polnjena Paprika – Słowenia. Toltott Paprika – Węgry. Pulnena Piperka – Bułgaria. Plnená paprika – Słowacja. Faszerowane warzywa, papryki, pomidory, cukinie czy bakłażany goszczą często no stołach tej części Europy, ale myślę, że nie tylko. Oczywiście to danie ma zapewne bardzo długą historię, ale ciężko w takim przypadku kiedy tak naprawdę powstało
RafalCookpotrzeby , aby do niej zaglądać, dopóki grill nas nie zawoła ;) W kilka chwil można przygotować także dodatki do ryby, jak: grillowane szparagi, zieloną fasolkę, plastry ziemniaków, bakłażana, cukinię itd. Dorada z grilla - składniki: 2 dorady, sprawione i oczyszczone około 1/2 szklanki stopionego, wystudzonego masła 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
Moja Książka Kucharskakruchym cieście, z grillowaną cukinią, zapiekanym jogurtem greckim, serem feta. Tarta jest uniwersalna, ponieważ jogurt można zastąpić prawie każdym rodzajem sera „białego”, natomiast cukinię można zastąpić grillowanym bakłażanem, zbanszowanymi brokułami czy grillowanymi pomidorami lub papryką. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej i trzymałam w lodówce, dzięki czemu w dniu imprezy, wystarczyło wyjąć je z lodówki, rozwałkować i podpiec. Równie dobrze
moj przepis naminimum godzinę, żeby smaki się przegryzły. Pasta jest smaczniejsza jest jednak na drugi dzień. Podobne przepisy: Muhammara – sos paprykowy z orzechami Sos z pieczonej papryki Sos z papryk i bakłażanów Ajvar Artykuł Pasta z pieczonej papryki z masłem orzechowym i imbirem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyobróbce na parze. Uwypukla aromat farszów do chinkali (gruzińskich pierożków), kubdari i chaczapuri, doskonale nadaje się jako dodatek do lula (gruziński kebab) i adżapsandali (gruzińska wersja leczo na bazie bakłażanów), marynowanych i kiszonych warzyw oraz szaszłyków z cebulą. Swańska sól to również doskonały wybór w przypadku potraw z dodatkiem nabiału, w szczególności twarogu i topionego, żółtego sera. Swańska sól
mojej kuchniobróbce na parze. Uwypukla aromat farszów do chinkali (gruzińskich pierożków), kubdari i chaczapuri, doskonale nadaje się jako dodatek do lula (gruziński kebab) i adżapsandali (gruzińska wersja leczo na bazie bakłażanów), marynowanych i kiszonych warzyw oraz szaszłyków z cebulą. Swańska sól to również doskonały wybór w przypadku potraw z dodatkiem nabiału, w szczególności twarogu i topionego, żółtego sera. Swańska sól
w mojej kuchnimiękkości. Dodaj passatę, całość zagotuj. Posyp świeżą kolendrą. To danie bardzo często modyfikuje w zależności od tego co mam w lodówce: możesz zamiast marchewki dodać pieczarki, kalafiora, bakłażana. Do dania możesz dodać również czerwoną czy żółtą paprykę, pokrojone w kostkę bataty czy trochę kukurydzy z puszki. TIPY: To danie daje niesamowite możliwości tzw. czyszczenia lodówki. Uwielbiam curry
SMYKWKUCHNIkruchym cieście, z grillowaną cukinią, zapiekanym jogurtem greckim, serem feta. Tarta jest uniwersalna, ponieważ jogurt można zastąpić prawie każdym rodzajem sera „białego”, natomiast cukinię można zastąpić grillowanym bakłażanem, zbanszowanymi brokułami czy grillowanymi pomidorami lub papryką. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej i trzymałam w lodówce, dzięki czemu w dniu imprezy, wystarczyło wyjąć je z lodówki, rozwałkować i podpiec. Równie dobrze
moj przepis napozostawiamy płynne. Na gotową szakszukę dodaj natkę pietruszki, kolendrę, koperek, świeżą cebulę. Podawaj samą lub z chlebem w zależności od wartości energetycznej posiłku. Jako danie obiadowe dodaj: paprykę, cukinię, bakłażana lub dynię, duś i dopiero dodaj jajka. * możesz dodać np. kilka łyżek jogurtu naturalnego na wierzch, lub kilka kawałeczków białego era twarogowego, tak aby zgadzało Ci się makro w posiłku
SMYKWKUCHNI