zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:146/1187)

Sos do makaronu z batatami i boczkiem 132

pieczarki i paprykę. Podsmażamy około 10 minut. Bataty obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Warzywa dokładamy do garnka. Całość podlewamy bulionem z koncentratem pomidorowym. Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną przyprawą do potraw, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem. Gorący sos możemy przełożyć do wyparzonych słoików, odwracamy

VioletoweKucharzenie
Klops mięsny faszerowany kalafiorem 134

łyżka masła 1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżeczki czerwonego pesto (można pominąć lub zastąpić przecierem pomidorowym) 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól i pieprz Kalafior ugotować w posolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przestudzić, a następnie rozgnieść widelcem, lub zemleć. Cebulę podsmażyć na maśle i dodać do kalafiora. Dodać również jajko, natkę(...)pietruszki, odciśniętą bułkę i bułkę tartą. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Cebulę podsmażyć na maśle i dodać do mięsa. Dodać również jajko, pesto, przecier pomidorowy, odciśniętą bułkę i bułkę tartą. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wyłożyć liśćmi kapusty w taki sposób, aby wystawały. Spód i boki wyłożyć

Trzeci talerz
Pulpeciki w sosie pomidorowym 128

jajko 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartego sera żółtego  3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny sól, pieprz do smaku Sos: 800 g przecieru pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku ok. 80 ml śmietany do sosów 1 łyżeczka oregano olej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Mieszamy w misce wszystkie skałdniki na pulpeciki i następnie(...)oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i drobno posiekany czosnek - i czekamy aż cebula się zeszkli (nie może się przypalić, ani spalić). Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz i gotujemy sos (jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, aby go rozrzedzić). Potem dodajemy śmietanę i do gotującego się sosu wkładamy powolutku po jednym  pulpeciku

psgotujemy
Pikantna salsa do nachosów 165

brzmi...) od tej kupnej i z pewnością lepsza. Narzeczony był zachwycony. Oczywiście nie muszę dodawać, że to on zajął się stylizacją stołu...   Składniki: 1 szalotka 100 ml passaty pomidorowej oregano i bazylia 1 łyżka cukru sól, pieprz oliwa z oliwek(...)papryczki chili 1 łyżeczka sambal oelek 1 ząbek czosnku Na oliwie smażmy drobno posiekany czosnek, cebulkę i chili. Doprawiamy ziołami i dodajemy sambal oelek. Chwilę smażymy. Wlewamy passatę pomidorową i dusimy tak długo aż całość zgęstnieje. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukrem.   Smacznego, Klaudia.   Stylizacja: On Przepis: Ona Zdjęcia

Mango Papaja
Zapiekane krokiety z cukinią i mięsem mielonym 266

warzywnym. Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jaja łyżka oleju szczypta soli Farsz: cukinia 250 g mięsa mielonego sól, pieprz Sos: puszka pomidorów łyżeczka przecieru pomidorowego ząbek czosnku pół łyżeczki cukru oregano, bazylia sól i pieprz 2 łyżki oliwy Ponadto: 200 g sera żółtego   Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Odstawiamy(...)łączymy ze sobą i miksujemy blenderem. Mięso mielone podsmażamy na patelni, dodajemy startą na tarce o dużych oczkach cukinię. Smażymy jeszcze przez chwilę, następnie dodajemy 1/3 sosu pomidorowego i dusimy jakieś 10 minut. Na naleśniki nakładamy farsz, składamy w roladę. Krokiety układamy na blaszce, zalewamy resztą sosu i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku przez ok 20 minut

e-PrzepisyKulinarne
Ogórki w pomidorowym sosie 121

cebuli 0,5 kg marchwi 1,5 łyżki soli Dodatkowo: 1 i 1/3 szkl. cukru 1 szkl.octu 200 ml. oleju 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego [ dałam 1 Pudliszki] Ogórki obrać i pokroić w plastry [ ja wyręczyłam się maszynką] , cebulę pokroić w piórka a marchewkę zetrzeć na tarce. Dodać sól i wszystko razem wymieszać , pozostawić na dwie godziny(...)czasie ogórki puszczą sok]. Po tym czasie dodać pozostałe składniki : cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Ponownie wszystko wymieszać i pozostawić na 30 minut. Następnie przełożyć do  słoików i pasteryzować 15 minut

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami w sosie pomidorowo -bazyliowym 131

Składniki: liście kapusty filiżanka kaszy gryczanej niepalonej 250 gram kurek cebula, jajko sól pieprz pulpa pomidorowa bulion 1 szklanka świeże listki bazylii kilka ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: 1. Z kapusty wykrój głąb, zagotuj wodę z solą, zacznij gotować kapustę 2. W garnku z osoloną wodą ugotuj kaszę gryczaną na sypko 3. Obierz i oczyść(...)sól, pieprz i kurki z patelni. Wymieszaj farsz. 5. Faszeruj farszem liście kapusty. 6. Układaj  gołąbki w rondlu, zalej szklanka bulionu, gotuj ok 30- 40  minut. Dodaj pomidorową pulpę, popieprz, posól, posyp majerankiem lub bazylią. Gotuj kolejne 15 minut. Ja zagęszczam sos zasmażką, ale jeśli ma być dietetycznie to nie trzeba

AZgotuj!
Roladki z kurczaka pod kołderką z przecieru pomidorowego i mozzarelli + Test naczynia żaroodpornego Termisil 184

farszem szpinakowym i zwiń w roladkę. Włóż roladki do naczynia żaroodpornego z przykryciem i piecz ok. 25 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyjmij naczynie, posmaruj roladki przecierem pomidorowym, a na każdą roladkę połóż plaster mozzarelli. Piecz kolejne 5-8 minut, już bez przykrycia. Podawaj np. z ryżem i ulubioną surówką

Corner With Recipes
Langustynki w sosie pomidorowym 239

Szukałam jakiegoś fajnego pomysłu na ich zagospodarowanie i tak trafiłam do Renaty. U niej znalazłam krewetki argentyńskie w sosie pomidorowym i tak powstało moje danie. Langustynki w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tort makaronowy bolognese 157

wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki oliwy 450 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g makaronu penne 4 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g żółtego sera (użyłam sera Dziugas) 400 g pomidorów z puszki cukier sól, pieprz 1. Boczek pokroić w kostkę. Marchewkę, cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić w kostkę(...)dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć boczek. Dodać mięso mielone, cebulę, czosnek, marchewkę i posiekany rozmaryn. Mieszając, smażyć przez 4-5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Dodać pomidory, mieszając gotować na małym ogniu przez 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. 2. Makaron ugotować, odcedzić. Ser żółty zetrzeć na tarce i 3/4 sera wymieszać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem

Moja Galeria Smaku
Pomidory faszerowane makaronem i mozzarellą 165

Składniki na 6 sztuk: przepis zmodyfikowany z magazynu Kocioł 6 pomidorów 70 g drobnego makaronu (ja użyłam kokardek) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz kilka listów bazylii 2 łyżki oliwy 1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Z pomidorów ściąć wierzch, wydrążyć. Posolić i odstawić do odcieknięcia. 3. Czosnek(...)cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bazylię. Smażyć przez 3 minuty. Połączyć z makaronem. 4. Mozzarellę pokroić na plasterki. Na dnie każdego pomidora umieścić plasterek mozzarelli. Wypełnić pomidora makaronem. Na wierzch również umieścić plasterek mozzarelli. Nafaszerowane pomidory umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec przez 30 min w 180 stopniach

Moja Galeria Smaku
Klopsiki w sosie pomidorowo- kokosowym 144

oraz szczyptę soli i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, formujemy klopsiki. Gotujemy je we wcześniej przygotowanym bulionie lub wodzie około 15 minut.  Sos: - świeże pomidory - 5 sztuk  - koncentrat pomidorowy - 2 łyżki  - mleczko kokosowe (160 g) - 1 opakowanie - bulion warzywny/drobiowy (przygotować wcześniej)  - zielona pietruszka, pieprz - mąka orkiszowa - 2 łyżki  Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę(...)następnie miksujemy, przelewamy do rondelka. Dodajemy 1 szklankę bulionu, koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe oraz rozrobioną w bulionie lub wodzie mąkę. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy, dodajemy posiekaną pietruszkę.  Klopsiki umieszczamy w sosie.  Smacznego

Fit-amina
Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo 194

kminek sól i pieprz, cukier do smaku słodka papryka w proszku czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki olej do smażenia 1 szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% świeża posiekana natka pietruszki - 2-3 łyżki Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Kiełbasę obrać(...)skóry, pokroić razem z papryką w drobną kosteczkę. Mięso, kiełbasę i paprykę umieścić w garnku. Zalać szklanką wrzątku i gotować kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, kminek i zioła. Wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym, dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki. W czasie przygotowywania sosu kapustę posolić, lekko wycisnąć i zostawić

Czerwień i błękit
Pizza Sebastiana 138

ciasto na   pizzę. Ciasto ułożyć na gorącej blaszce wyciągniętej z nagrzanego piekarnika (dzięki temu ciasto będzie chrupiące). Uformowane ciasto posmarować równo oliwą. Następnie posmarować sosem pomidorowym. Sos pomidorowy: 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Szczypta majeranku, oregano lub bazylii (kwestia gustu). Na wierzch posypać starty ser żółty oraz ułożyć ulubione składniki

The Sweet Damsel
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 210

duże liście=łatwo zwiniecie gołąbki) szklanka ryżu 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku  łyżka oliwy 1 jajko sól  pieprz kilka liści laurowych kilka zieli angielskich słoiczek przecieru pomidorowego 200 ml śmietany 18% Sposób przygotowania: Gotujemy ryż i studzimy. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. Wkładamy kapustę do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Od momentu zagotowania się(...)dość ściśle. Na koniec można wszystko przykryć odrzuconymi liśćmi. Zalać gołąbki wodą, tak aby wszystkie gołąbki były pokryte wodą. Wrzucić do garnka liście laurowe, ziele, pieprz, posolić, dodać przecier pomidorowy i dusić na małym ogniu przez około godzinę( jeśli kapusta jest młoda, jeśli jest to późna kapusta, to czas gotowania wydłuży się nawet do 2 godzin). Pod koniec gotowania, dodajemy

na moim stole...

Proponowane wyszukiwania