pełnoziarnistej) 140 ml wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy lub nierafinowanego oleju rzepakowego 1 łyżeczka drożdży instant Składniki na sos pomidorowy: (wystarcza na 4 pizze) 1 puszka krojonych pomidorów bio-400g 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano Dodatkowo: 1 kulka mozzarelli(...)ciepłym miejscu do podwojenia objętości drobno posiekać ząbek czosnku i poddusić go na rozgrzanej oliwie w dość wysokim garnuszku (będzie pryskać).Wlać z puszki do garnka sos pomidorowy,dołożyć przyprawy i gotować około 20 minut,by odparpwać nadmiar wody i odpowiednio sos zagęścić wcześniej przed planowanym pieczeniem pizzy nagrzać kamień w piekarniku na całej mocy piekarnika,u mnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uszami „Mamoooooo makaron chcę...mamooooo” No makaron, makaron...ja mam w domu małą makaroniarę. Nic tylko makaron. Danie super szybkie. Dlatego warto mieć w domu zrobioną przez siebie salsę pomidorową. Ta miała iść na pizzę dzisiaj, bo akurat dzień pizzy mamy...ale znalazła(...)zastosowanie w ..spaghetti , bo to szybsze, a na pizzę trzeba długo czekać i można tego nie przeżyć, szczególnie jeśli za uszami „ Mamooooo, mamoooo makaron !” Składniki spaghetti MALMA salsa pomidorowa TUTAJ bądz sos do spaghetti jaki lubicie oliwa z oliwek parmezan listki bazylii- moja osobista słabość, koniecznie szarpane Ugotuj spaghetti al dente uważając , by nie zrobić kleju
Z Kuchni Do Kuchniminut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250ºC), choć ja dzisiaj piekłam trochę dłużej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia. Dodatki: sos pomidorowy - pomidory z puszki wymieszane z koncentratem pomidorowym wraz z posiekaną bazylią, 0,2 kg pieczarek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego- uprzednio usmażonego na patelni z chili oraz czosnkiem 1 pomidor świeża bazylia 0,5 kg sera
ClauditteMissCookingnajcieńsze ciasto (ja zrobiłam grubsze brzegi, ale nie ma takiej potrzeby). Jeśli zmieścimy dwie pizze na jednym poziomie piekarnika możemy upiec je na raz. Uformowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Szynkę rwiemy na kawałki i układamy na pizzy wraz z pomidorkami koktajlowymi, przekrojonymi na pół (skórką do dołu). Ricottę nakładamy łyżeczką w kilku miejscach. Posypujemy oregano i płatkami chili. Piekarnik
Poezja smakupieprzem ziołowym, oregano i ziołami prowansalskimi. Czerwoną cebulę posiekać w piórka, mozzarellę zetrzeć na większych oczkach. Rozwałkować ciasto na blasze (do tych proporcji używam blachy większej kwadratowej), posmarować koncentratem pomidorowym. Posypać serem, poukładać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, następnie cebulę czerwoną i zieloną, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec wędlina i suszone pomidory. Piec w rozgrzanym
Gaździnka warzywyrośnięcia. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części (powstaną z niego dwie pizze). Ciasto wykładamy na dużą blachę, smarujemy sosem pomidorowym i układamy składniki. Na wierzchu układamy pokrojony w plastry ser mozzarella (jeśli ktoś lubi pomidory, można na samą górę położyć kilka plastrów). Pieczemy ok. 20-25 minut
KasiekGotujemakaron w szczególności! Smak jest wyśmienity, a satysfakcja z samodzielnie przygotowanego obiadu bezcenna! POMIDOROWE ORECCHIETTE /NA 4 PORCJE/ 350 g mąki pszennej 4 żółtka 160 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść i odstawić pod przykryciem na minimum 20 minut. Ciasto podzielić na kilka mniejszych części i uformować z nich cienkie
KUCHARNIAsuszonych, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 30 g startego sera żółtego, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Pesto pomidorowe: w blenderze miksujemy pomidory suszone, kapary, słonecznik z dodatkiem olejów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku(...)patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy tuńczyka odcedzonego z sosu i całość podgrzewamy delikatnie mieszając. Następnie dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Na talerz nakładamy makaron w pesto pomidorowym z tuńczykiem, całość posypujemy serem i dodajemy listki świeżej bazylii. Doprawiamy pieprzem. Smacznego
Moniki Smakołykizapiekania równomiernie rozłożyć sos pomidorowy.Każdą rurkę oprzeć na dłoni przytrzymując ja palcami i przy pomocy małej łyżeczki napełnić przygotowanym nadzieniem.Napełnione rurki układać w naczyniu do zapiekaniu na pomidorowym sosie napełnione cannelloni równomiernie polać sosem beszamelowym,tak by każda rurka była dokładnie nim przykryta.W przeciwnym razie rurki wyschną i pozostaną nieupieczone posypać zapiekankę startym parmezanem i reszta posiekanych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajko 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych 5 łyżek mleka nać pietruszki 1/2 papryczka chili ząbek czosnku (przekrojonego na pół) mała cebula gałka muszkatołowa bułka tarta sól 700ml przecieru pomidorowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia z mięsem mielonym dodać jajko, 5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych, 5 łyżek mleka, sól, szczyptę gałki muszkatołowej, drobniutko pokrojoną pietruszkę i ząbek czosnku przekrojony(...)bułki tartej. Wyjąć z mięsa połówki czosnku, które zdążyło już nabrać aromatu i zużyć do przygotowywania sosu. Z mięsa uformować nieduże pulpety. Obtoczyć w bułce tartej. Przygotować sos pomidorowy : Do pojemnego garnka lub głębokiej patelni wlać 3 łyżki oleju z oliwy, dodać ząbek czosnku wyjęty z mięsa, poszatkowana drobno cebulę, papryczke chili. Podsmażyć przez chwilę poczym wlać
zielonacukinkaUgotuj sos pomidorowy według TEGO PRZEPISU Mięso mielone dopraw jak lubisz.Ja te kulki zrobiłam dla dzieci, gdyż one schabu z grilla mi nie pogryzą. Ugotuj kulki w sosie pomidorowym. Międzyczasie ugrilluj kotlety schabowe. Ugotuj penne al dente. Przygotuj sałatkę. Wymieszaj ja z odrobiną soli i oleju lnianego. Dobry, zdrowy, aromatyczny i z charakterkiem. Polej octem balsamicznym Ponti
Z Kuchni Do Kuchniciasta francuskiego około 15 kabanosów pesto pomidorowe ostra papryka jajko Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w poprzek w paski o szerokości około 1cm. Paski smarujemy cienko pomidorowym pesto i doprawiamy ostra papryką. Zawijamy kabanosy w ciasto tworząc świderki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. i wg gustu posypujemy dowolnymi ziołami
Pyry na Gazjadła sama :) Składniki 250g mięsa mielonego z szynki 4 liście kapusty pekińskiej 40g suszonych pomidorów w oliwie 270g żółtego sera (najlepiej pikantnego) jajko pól cebuli 2 łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) ząbek czosnku żółtko do posmarowania sól, czarny pieprz, ostra papryka, tymianek do dekoracji: rzeżucha lub gałązki tymianku Sposób przygotowania Ser umieszczamy w rękawie do pieczenia(...)minut aż ser będzie całkowicie płynny. Aby ser szybciej się rozpuścił możemy go przed włożeniem do rękawa pokroić. W czasie, kiedy ser się rozpuszcza w osobnym garnku podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w drobna kostkę cebule i przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy do smaku. Gdy mięso zmieni kolor dokładamy odsączone i poszatkowane suszone pomidory
Pyry na Gazciasto uderzyć pięścią, podzielić na 3 części lub tak jak ja 1 część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem dużej blasze. Brzegi pizzy pozostawić troszkę grubsze. Spód pizzy posmarować sosem pomidorowym, posypać startymi serami, na nich poukładać salami, pokrojone pomidory i paprykę. Całość posolić, dodać inne przyprawy według uznania. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut
Na słodko lub wytrawnie