tradycyjnie, ja wykorzystałam nadmiar ziemniaków i podałam z naszymi, tradycyjnymi kopytkami.Danie szybkie w przygotowaniu, jednogarnkowe, sycącę i naprawdę bardzo smaczne.* cebula- 1 szt.* papryka czerwona- 1 mała szt.* sok pomidorowy- 2 szklanki* chili- 4-5 'krążków'* fasola czerwona- mała puszka* kukurydza- mała puszka* czosnek- 1 ząbek* kmin rzymski, słodka papryka- po 1 łyżeczce* sól, pieprz- do smaku* olej do smażeniaCebulę(...)pokroić w piórka i zeszklić na oliwie.Paprykę pokroić w kostkę, dodać do cebuli i chwilę podsmażyć.Wlać sok pomidorowy, dodać sprasowany czosnek, kmin, słodką paprykę oraz pokrojoną papryczkę chili i na małym ogniu, pod przykryciem dusić całość przez około 20 minut.Na koniec wmieszać kukurydzę, fasolę oraz doprawić solą i pieprzem.Smacznego
Kraina Miodem PłynącaCzas przygotowania: 1,5 hPorcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 36,00 złSKŁADNIKI:ok. 700 g bakłażana ( 2 średnie)Sos mięsno-pomidorowy: 500 g chudego mielonego mięsa (najlepiej wołowina) 2 średnie czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowegonatka pietruszki1/2 łyżeczki mielonego cynamonuszczypta chili1 łyżeczka suszonego oregano1/2 łyżeczki cukrusólzmielony czarny pieprzSos(...)Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plastry. Posolić i podsmażyć na oliwie z oliwek ( 2 łyżki oliwy). Usmażone układać na ręcznikach papierowych, aby oddały tłuszcz który pochłonęły przy smażeniu.*Sos mięsno-pomidorowy: Rozgrzać na patelni olej rzepakowy, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Dodać resztę składników sosu: pomidory
kulinarnyJaśrodku wkładając żółty ser (grubość ok.3mm): bakłażan - ser - bakłażan. Tak ułożone maczamy w cieście i przekładamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażymy po obu stronach.Podajemy polane obficie sosem pomidorowym
W kuchni wieczoremravioli, pierogów lub podgotowanego do al dente makaronu200 g mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina, indyk)1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę1 łyżka oleju roślinnego1 łyżeczka ziół prowansalskich2 szklanki sosu pomidorowego albo passaty1 duża garść szpinaku, posiekanego½ szklanki startej mozzarelli¼ szklanki startego na tarce parmezanuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż mięso(...)kawałki.Dodaj czosnek i zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem. Smaż, mięso do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.Następnie dodaj do mięsa sos pomidorowy, wymieszaj, po czym dodaj szpinak i smaż do jego „zwiędnięcia”. Dodaj ravioli i wymieszaj.Przełóż zawartość patelni do naczynia do zapiekania i posyp mozzarellą i parmezanem.Przykryj naczynie folią
karmelowyczasie ciasto dzielimy na 3 części ( wychodzą 3 duże pizze na cienkim cieście) i każdą z nich oddzielnie wałkujemy na blacie posypanym mąką. Wierzch każdej pizzy smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy lekko startym serem i dodajemy dodatki. Na koniec ponownie posypujemy serem i wstawiamy na dno piekarnika nagrzanego do 250`C na 5-7 minut. Wierzch posypujemy porwaną
Słodkie Przyjemnościorganizmowi doprowadzić się do porządku. Dzisiejsza propozycja produktów odtruwających jest uniwersalna jeśli chodzi o odtruwanie organizmu, wzmacnianie czy dodanie mu witalności. Młody jęczmień, napar z hibiskusa, ostropest plamisty, sok pomidorowy czy czosnek z cytryną to idealny zestaw rewitalizujący na osłabiony zatruciem organizm. Pamiętajcie że na kacu jesteście narażeni bardziej na infekcje, dochodzi do tego też często sen niskiej jakości(...)kacem jak i zapobiegnie infekcjom. Polecam ten zestaw jako remedium na każde zatrucie!Dla 1 osobyCzas przygotowania 10 minutSkładniki:2 torebki hibiskusa EKO2 łyżki młodego jęczmienia1 szklanka soku pomidorowego (nie z koncentratu)2 łyżki ostropestu plamistegoWyciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnkuKawałek cytrynyPrzygotowanie:1/ Zalewamy hibiskus wrzątkiem i parzymy pod przykryciem 10 minut2/ Wyciśnięty czosnek zjadamy zagryzając go świeżą cytryną (smak
Kuchnia PROzdrowotnaByła już empanada z kurczakiem czas na empanada z sardynkami!Składniki i farszu:2 puszki sardynek w sosie pomidorowym1 papryka zielona (może być również czerwona)1
Smaki Brazyliiangielskie, sól, pieprz. Dusiłam do chwili, aż pomidory się rozparują. Staram się nie zagęszczać potraw mąką, a w tym wypadku rolę zagęstnika spełniła cebula. Podałam z ziemniakami i sosem pomidorowym. Aczkolwiek, można też z innym, np. grzybowym lub pieczarkowym. Jednym słowem, jak kto lubi. I na koniec pytanie. Czy „te gołąbki”, to naprawdę gołąbki? Dla mnie - tradycyjne
mojewypiekiinietylkodostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub w postaci śledzi w sosie pomidorowym z cebulą. Bajecznie pyszne, proste w przygotowaniu, są bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać(...)Filety śledziowe moczymy w mleku przez około godzinę, następnie płuczemy w wodzie, odsączamy na sitku. Kroimy w kawałki.Cebulę obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut i studzimy. W słoiku układamy warstwami kawałki filetów śledziowych i sosu
Smakowity Blog KulinarnyCzaniecki, 1 polędwiczka wieprzowa,1 cebula szalotka,½ papryczki chili,sok z ½ limonki,½ łyżeczki białego pieprzu,2 duże ząbki czosnki,olej rzepakowy,puszka pomidorów w kostce,2 łyżki pasty pomidorowej,3 łyżki sosu salsa,50 ml czerwonego wina wytrawnego,½ łyżeczki cukru,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,listki świeżej bazylii,1 łyżka sosu sojowego jasnego(...)drugiej patelni, to można wysmażone polędwiczki przełożyć do miseczki i na tej samej patelni przygotowywać sos) przelewamy całą zawartość pomidorów z puszki i je dusimy. Do pomidorów dodajemy, pastę pomidorową, salsę, cukier, sos sojowy i wino. Całość zagotowujemy, miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos jest za gęsty można dolać niewielką
Moniki Smakołykiświętach, na co dzień.Składniki:4 płaty śledziowe4 cebulekoncentrat pomidorowyrodzynkisolimyPłaty śledziowe moczymy i kroimy. Cebulę kroimy kostkę i dusimy na patelni na oleju. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wcześniej namoczone rodzynki, solimy i doprawiamy pieprzem. Wszystko studzimy. W słoiku układamy warstwami śledzie oraz cebulę z rodzynkami i koncentratem pomidorowym.Smacznego
Salonik smakówsera koziego3 świeże figiok 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony w liściach)200 g kurek2 ząbki czosnku1 mały kartonik pasty pomidorowejsuszone oreganoświeża bazyliasól, pieprzgranulowany czosnekoliwa łyżka masłasos: do pasty pomidorowej dodajemy łyżkę oliwy oraz suszone oregano. szpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.Kurki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą i smażymy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu
Bon Appetit Małgorzatypiórka i podsmażamy na oleju, chwile później do cebuli dodajemy paseczki papryki, dolewamy odrobinkę wody i dusimy aż do miękkości. Na sam koniec dajemy pastę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem oraz gorczycą i estragonem. Chwile dusimy i sos gotowy. Podajemy z rybką i ziemniakami. Dekorujemy koperkiem albo bazylią.rybka w czerwonym sosie
Bon Appetit Małgorzatyrukoli i świeżej mięcieoliwa do smażeniadodatkowo bagietkaJeśli mamy krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę, ananasa
Bon Appetit Małgorzaty