zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:154/1190)

Ogród po powrocie 124

było zużyć, dlatego przygotowałam eksperymentalny sos do wspomnieniowego makaronu- bo smakiem nawiązywał trochę do naszych wakacji. Był też prosty- w sam raz na pourlopową zamułę i remontowaną kuchnię. SOS POMIDOROWY Z TUŃCZYKIEM I CUKINIĄ DO MAKARONU   1 średnia (ok 400g) cukinia (nasza!) 1 puszka kawałków tuńczyka w oliwie 1 średnia cebula 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego ok 20 pomidorków koktajlowych(...)trochę oliwy do garnka, podgrzewamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na gorącym oleju. Dodajemy tartą cukinię, najpierw odcedzając puszczony sok i mieszając trzymamy chwilę na ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i dusimy kilka minut. Odcedzamy tuńczyka z oleju i dorzucamy do sosu, mieszamy aż kawałki się rozdrobnią. Na koniec dodajemy całe pomidory- nasze nie były mocno dojrzałe, więc

les mirabelles
Piecuchy (Calzone) 289

świeże, a przede wszystkim dokładnie wiem, co w takim daniu jest, jak dopasować je do smaku mojego i moich domowników. Tym razem nadzienie jest z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z dużą ilością sera, ale równie dobrze będą smakowały nadziane szpinakiem i fetą, bądź w inny sposób dopasowane do Waszych smaków. Polecam do wypróbowania, bo są pyszne! Składniki: Ciasto(...)minut. Włożyć do nasmarowanej olejem miski, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Sos: – 0,5 kg mięsa mielonego; – 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku – 400 ml passaty pomidorowej; – 0,4 kg pieczarek; – 2 średnie marchewki; – oregano, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, odrobina cukru, ostry sos chilli – 10 dag sera żółtego starkowanego Cebulę

dom-agi.pl
Gołąbki inaczej, parszywa dwunastka 185

średniej główki kapusty włoskiej (może być też zwykła biała) 4-5 kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz, sos sojowy 1 łyżka lubczyku 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Zielenina: 2-3 pęczki, np. szczypiorku i natki pietruszki Ugotuj każdą z kasz oddzielnie. W szerokiej patelni lub woku podsmaż na oleju drobno pokrojone(...)miękka, dolej więcej wody i duś trochę dłużej). Wyjmij ziele i liście. W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie kasze, dodaj kapustę z cebulą i czosnkiem, przyprawy i zioła, przecier pomidorowy, bułkę tartą i zieleninę. Gdy masa przestygnie, formuj wrzecionowate kotlety i smaż z obu stron (w razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub trochę mąki). Podawaj z sosem. Przepis dodaję

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami 193

Gołąbki mamine były z białym ryżem i smażoną kiełbasą z cebulką, doprawione świeżo mielonym pieprzem. Na dodatek były one pieczone raz klasycznie we własnym sosie innym razem w sosie pomidorowym. I dzisiaj ja przygotowałam właśnie taką wersję pomidorową ...  Gołąbki z kiełbasą pieczone z pomidorami SKŁADNIKI: 1 główka kapusty białej - średnia 2,5 szklanki białego ryżu 5 szklanek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Spaghetti bolognese 213

mięso. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie się dusił sos pomidorowy, na patelni natomiast szklimy cebulę,  a następnie przekładamy ja do garnka z mięsem i zalewamy sosem pomidorowym. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, dodajemy do sosu. Wszystko dusimy około 15-20 minut, na koniec przyprawiamy. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Po odcedzeniu makaronu

Kulinarne przygody Gatity
Delikatne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie. 290

ryżem ,makaronem czy kaszą. Polecam :) Składniki - mięso mielone z udźca indyka 60 dkg. - jajko - mała czerstwa bułeczka - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek,papryka mielona Na sos - koncentrat pomidorowy 70 g - śmietana 18%  2 łyżki - mąka 2 - 3 łyżeczki - bazylia,czosnek mielony,papryka słodka mielona, ( ew. sól, pieprz ) Dodatkowo - wywar mięsny domowy lub ew.kostka rosołowa Wykonanie Do mięsa dodaję(...)śmietanę z mąką i odrobina wody ( mieszam tak aby nie było grudek ) dodaję dwie łyżki gorącego wywaru, mieszam i całość wlewam do pulpetów. Kiedy sos delikatnie zgęstnieje dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam bazylią, czosnkiem mielonym i odrobina słodkiej papryki, delikatnie mieszam  i gotuje na wolnym ogniu jeszcze ok. 3 minuty. Pulpeciki w sosie podaję na gorąco posypane zieleniną. Smacznego :) Zapraszam

Kuchnia z widokiem na ogród
Jajka zapiekane z chorizo / Baked eggs with chorizo 178

Jajka zapiekane z chorizo (2 porcje) Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 120 g chorizo, pokrojonego w plasterki 1/2 szklanki sosu pomidorowego (ze słoika lub domowej roboty ) 4 duże jajka 2 łyżki startej mozzarelli szczypta płatków czerwonej papryczki chili sól i pieprz do smaku posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik(...)patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć czosnek i podsmaż przez około 2 minuty, aż poczujesz intensywny jego aromat. Dodaj chorizo i podsmażaj kolejną minutę lub dwie. Dodaj sos pomidorowy, chili i dopraw solą i pieprzem do smaku. Przełóż sos z chorizo do kokilek, zrób wgłębienie, wbij po 2 jajka i posyp startym serem. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez

karmelowy
Pizza i sos czosnkowy 219

przykryte ściereczką żeby urosło. W tym czasie możemy pokroić składniki. Ciasto dzielimy na części i formujemy koła (lub inny kształt w zależności od blachy i upodobania).  Smarujemy sosem pomidorowym.  Układamy składniki. Posypujemy tartym serem i przyprawami np. papryką chili, oregano, przyprawą do pizzy.   Wkładamy do gazowego piekarnika nagrzanego do ok. 280 stopni piekarnika i pieczemy

W kuchni bez szafek
Trójkaty z ciasta francuskiego z kurczakiem, serem i porem 358

pyszne i zdecydowanie warte powtórzenia. Farsz z kurczaka, sera zółtego i białej części pora po prostu bajeczny, zatem polecam zrobienie takich trójkątów. Idealne z barszczem  lub domowym sosem pomidorowym. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 20 cm  grubej białej części pora 100 g ostrego żółtego sera sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka(...)posmarować pędzelkiem trójkaty po wierzchu. Piekarnik z termoobiegim nagrzać do 200 C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Trójkaty pec 15-17 minut. Podawać gorące, u mnie z domowym sosem pomidorowym...Smacznego

Gosia gotuje
Środek tygodnia ! 153

pewno chłopi na włoskiej wsi często sobie robili takie danie w odległych czasach. Makaron kolanka z sosem pomidorowym :  (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu kolanka 1 koncentrat pomidorowy 1/2 kostki bulionu warzywnego 100 g jogurtu pieprz sól oregano bazylia ser żółty Makaron gotujemy al dente. W tym czasie do rondla wlewamy 1/2 litra wody, dodajemy pół kostki bulionu(...)warzywnego i zagotowujemy wodę. Jak woda zagotuje się, wtedy dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dosypujemy sporo oregano i bazylii, zmniejszamy ogień i dodajemy pieprzu. Teraz 100 g jogurtu (2 łyżki) musimy rozmieszać z dwoma łyżkami mąki, możemy dolać trochę gorącego sosu, aby zahartować jogurt.  Zwróćcie uwagę, aby nie było żadnych grudek, wtedy powoli wlewamy do sosu i mieszamy

vegetanie
Najprostsza i najlepsza pizza z grilla 181

Składniki: na ciasto: 500g mąki 1 łyżeczka soli 30g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 300 ml letniej wody do pizzy: 240 ml sosu pomidorowego / passaty pomidorowej 200 g drobno posiekanego sera mozzarella 120 g drobno pokrojonej szynki w kostkę 120 g drobno posiekanych pieczarek 120 g drobno posiekanej papryki 24 czarne oliwki bez pestek, przekrojone na połowę(...)miski bez przyklejania. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto pokroić na 4 części i cienko rozwałkować. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy, posypać szynką, serem, papryką i oliwkami. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną pizzę umieścić na rozgrzanym kamieniu do pizzy i piec około 8-10 minut w temperaturze 220 ° C. Przed

naRuszcie
Pizza z pieczarkami i kiełbasą 238

bazylią. Można zrobić dwie mniejsze pizze albo jedną dużą. Ja zrobiłam jedną dużą a więc ciasto  rozwałkowałam tak aby zmieściło się na blasze od piekarnika. Ciasto polałam sosem pomidorowym, którym pokryłam całą pizze (omijają brzegi). Na to ułożyłam kiełbasę, cebulę, pieczarki, paprykę i pomidorki. Pizze piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200C przez około 15 min. Pod koniec pieczenia

Amatorka kuchenna
Hachis Parmentier czyli... Zapiekanka Pasterska 322

także najeść się można porządnie ;) Składniki: Warstwa mięsna:   500g mięsa mielonego papryka czerwona jedna większa lub dwie mniejsze cebule jeden duży ząbek czosnku 2 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano łyżka mąki jajko olej do smażenia Warstwa puree: 0,5kg ziemniaków pół szklanki mleka 2 łyżki startego sera żółtego łyżka masła sól, pieprz koperek Ziemniaki obieramy(...)mięso i smażymy, mieszając od czasu do czasu. Paprykę siekamy w drobną kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy razem. Na koniec dodajemy podzielone na mniejsze części pomidory oraz koncentrat pomidorowy, dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Gdy sos mięsny będzie dość gęsty dodajemy mąkę, następnie zestawiamy go z gazu i czekamy aż troszkę wystygnie- około 10 minut. Po tym czasie dodajemy

Czerwona Porzeczka
Sos Worcestershire – Tajny składnik z służbie u każdego grillomaniaka! 160

duże cebule, grubo posiekane ½ szklanki pasty tamaryndowca 2 łyżki wyciśniętego czosnku 2 łyżki mielonego imbiru 2 papryki jalapeno bez nasion, bardzo drobno posiekane ¼ szklanki posiekanych anchois ¼ szklanki pasty pomidorowej 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ½ szklanki ciemnego sosu kukurydzianego 1 szklanka melasy 3 szklanki octu 1 szklanka ciemnego piwa ½ szklanki soku pomarańczowego 2 szklanki wody 1 cytryna, pokrojona(...)dużym rondelku podsmażyć do miękkości cebulę z oliwą. Dodać pastę tamaryndowca, czosnek, imbir i papryczkę jalapeno. Całość gotować na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać posiekane anchois, pastę pomidorową, pieprz, syrop kukurydziany, melasę, ocet, ciemne piwo, sok pomarańczowy, wodę, cytrynę i limonkę. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do małego i gotować mieszając od czasu

naRuszcie
Makaron z tuńczykiem 121

zachwyca, ale ugotowałam makaron w kształcie zwierzątek i dzieci zajadały się nim ogromnie. Smaczne, szybkie danie   Składniki: - 1 puszka tuńczyka - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - szklanka passaty pomidorowej - świeża natka pietruszki i koperku - szczypta suszonej(...)bazylii - świeżo zmielony pieprz - olej rzepakowy Wykonanie: Rozgrzewamy patelnię z olejem, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy przez chwilę i od razu wrzucamy odsączonego tuńczyka z puszki oraz passatę pomidorową. Mieszamy sos, przyprawiamy i łączymy z ugotowanym makaronem. Każdą porcję posypujemy sporą ilością posiekanej natki pietruszki i koperku. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl