Brrr, aż zrobiło mi się trochę... jesienniej. ;) Kolejna odsłona, nieco rzadko spotykanych u nas przetworów pomidorowych. Tym razem wylądowały one w zalewie z octu jabłkowego i... zresztą zobaczcie sami. ;) Proporcje zalewy podane są na dwa, 900 mililitrowe słoiki. 6 sporych pomidorów lub 8 mniejszych (można również wykorzystać koktajlowe) 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku Zalewa: 700ml wody(...)kroimy w cienkie plasterki. Na dnie słoika układamy kilka piórek cebuli, tak by zostało całe przykryte. Dokładamy także połowę pokrojonego ząbka czosnku. Na cebuli, w słoiku układamy warstwę ósemek pomidorowych (jak na zdjęciu), przy czym nie muszą one ciasno się ze sobą stykać. Na pomidorach układamy kolejną warstwę cebuli, w takiej ilości, jak lubimy. My lubimy dużo, więc proporcje
Kuchenna Kontrrewolucyadobry sos pomidorowy do gołąbków :) Składniki: 1 buteleczka soku pomidorowego (330 ml) 1 szklanka zimnej wody 2 łyżki mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz cukier suszony majeranek Sposób wykonania: 1. Sok przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Dodać trochę soli, pieprzu, majeranku i odrobinę cukru. 2. Mąkę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy(...)zacznie gęstnieć. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i ewentualnie doprawiamy. Smacznego
Kuchnia domowa AniGołąbki w nowej odsłonie - zamiast ryżu kasza gryczana, do tego mięso mielone z szynki, pieczarki, cebulka, papryka i... keczup :) Całość zawinięta w liście kapusty włoskiej i polana sosem pomidorowym z cebulką. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej (ok 2/3 szkl suchej) 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2 cebule(...)której obgotowywały się liście dodaję kostki rosołowe) tak aby wszystkie były przykryte . Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania. 8. Podawać z sosem pomidorowym. Jeśli wolicie bardziej tradycyjną wersję zapraszam na Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą Do przygotowania gołąbków użyłam keczupu, który dostałam od firmy WSP Społem Kielce wraz
Kto ugości moich gości?wymieszać, skropić sokiem z limonki i podawać z grillowanymi podudziami. Grillowane podudzia z salsą pomidorową i avocado is a post from: naRuszcie.pl The post Grillowane podudzia z salsą pomidorową i avocado appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciemieszamy (najlepiej za pomocą rączek;)). Formujemy w dłoniach kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron. Kotleciki podajemy z sosem pomidorowym. Sos: na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną drobno cebulę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy(...)mąkę. Gdy całość stanie się grudkowata dolewamy stopniowo bulion i szybko mieszamy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (sos nie powinien być za rzadki ani zbyt gęsty). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Na tym etapie miksujemy sos blenderem (wówczas będzie on gładki a kawałeczki cebuli nie będą w nim wyczuwalne). Na końcu sos doprawiamy solą, pieprzem i maggi
My simple kitchenszybkie, niezwykle łatwe i niezwykle aromatyczne. Podane z ulubionym makaronem albo ryżem jest świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 300 g * passata pomidorowa ( albo przetarte pomidory z puszki ) – 250 ml * czosnek – 3 ząbki * cebula – 1 szt * świeża chili – 1 szt * sól, pieprz, cukier – do smaku * olej DODATKOWO(...)pieprzem. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, a po chwili czosnek – przesmażamy. Dodajemy mięso i na średnim ogniu smażymy ok. 5-7 minut. Zalewamy passatę pomidorową, wrzucamy bardzo drobno posiekaną chili, a następnie na wolnym ogniu redukujemy. Doprawiamy łyżeczką cukru ( koniecznie! ) solą oraz szczyptą pieprzu. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Ostra na Słodkoryżem, czy jako dodatek do mięsa. Jedna porcja to tylko 134 kcal. Składniki (3 porcje): pół puszki ananasa spora cukinia (350 g) 2 papryki czerwone cebula 250 g passaty pomidorowej 4 łyżki soku z ananasa sól(...)pieprz, pieprz kolorowy bazylia łyżka oleju Przygotowanie Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Warzywa smażymy jeszcze chwilę, następnie wlewamy passatę pomidorową i sos z ananasa i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę
e-PrzepisyKulinarnekonsystencji gładkiej pasty Podawać polane oliwą z oliwek Hummus bakłażanowy 135 g miąższu bakłażana - użyłam miąższ, który wydrążyłam podczas robienia faszerowanych bakłażanów 300 g hummusu 2 łyżki wiórków pomidorowych z czosnkiem niedźwiedim i cebulą (gotowa przyprawa) 2 łyżki oleju (użyłam oliwę z suszonych pomidorów w słoiku) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać(...)Miąż bakłażana wyłożyć na blachę wysmarowaną oliwą, skropić oliwą i piec przez 20 minut, ostudzić Wszystkie składniki, łącznie z upieczonym bakłażanem zmiksowac na gładka masę Podawac posypane wiórkami pomidorowymi Hummus podstawowy, za nim wersja z bakłażanem Smacznego
pyszne zdrowościcałych udźców wieprzowych. JEDZENIE W Barcelonie niemal w każdej knajpce można zjeść paellę w różnych wariantach - z mięsem, warzywami, wegetariańską, owocami morza, na bazie ryżu lub makaronu, z sosem pomidorowym, atramentem z kałamarnicy,...ciężko wszystko zapamiętać :) Danie(...)jest smaczne, stosunkowo niedrogie i sycące, choć zazwyczaj ilość dodatków jest symboliczna. Jednak po kilku dniach, pomimo różnorodności, może się znudzić ;) Paella z owocami morza, groszkiem i sosem pomidorowym Paella z owocami morza i atramentem z kałamarnicy Paella z makaronem i owocami morza Co dla nas było dużym zaskoczeniem, we wszystkich restauracjach typu fast-food była możliwość wyboru piwa
Taste Of My DayGotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi. Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę i szynkę na mniejsze części, a pieczarki w plasterki. Każdą, podpieczoną pizzerinkę smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy startym serem i układamy pieczarki, paprykę, szynkę i kukurydzę. Temperaturę piekarnika zwiększamy do 220 stopni. Pizzerinki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, uważając, żeby
Czerwona Porzeczkapapryki (obojętnie jaki kolor ja użyłam czerwonej i zielonej) 2 puszki pomidorów (wiem, że teraz możemy korzystać ze świeżych polskich, ale poszłam na łątwiznę;p) 2-3 koncentraty pomidorowe (200g w jednym słoiczku, znów będę robić bezpłatną reklamę i napiszę, że najpyszniejsze koncentraty są w markecie NETTO:)) około 700g mielonej piersi kurczaka/indyka gigantyczna cukinia 3 cebule sól, pieprz, zioła(...)trochę potrwać, papryka potrzebuje czasu) na koniec dodajemy koncentraty, przyprawiamy wg. smaku i jeszcze smażymy, żeby nadmiar sosu wyparował leczo najlepiej smakuje na następny dzień kiedy mięso nasiąknie pomidorowym sosem, a wszystkie składniki się przegryzą ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOdżywcze śniadanie lub kolacja. Bomba smakowa. Połączenie żółtka z sosem pomidorowym idealne. Warte grzechu. - 2 świeże jajka - pół szklanki gotowego sosu pomidorowego - szczypta soli, pieprzu i szczypiorku Na gorącej patelni rozgrzej sos pomidorowy, wbij do niego jaja i zmniejsz ogień, niech powoli dojdą. Jak białko będzie ścięte, posól je, popieprz i posyp szczypiorkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem. SMACZNEGO
Pasje JolkiMakaron creste z kurczakiem i brokułem Fusilli z pieczarkami, cukinią i bakłażanem Makaron w sosie śmietanowo-pomidorowym Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym Zielone spaghetti
Passions hobbies lifedwie, jakże odmienne kultury, języki oraz smaki. Składniki -makaron muszelka 5 jajeczny u mnie Czaniecki -fasola czarne oczko Skworcu -czerwona papryka bardzo dobrej jakości, ECO -puszka pulpy pomidorowej, najlepiej jakby była włoska u mnie Mutti -duża laska swojskiej wędzonej kiełbasy. U mnie z dobrego zródła, robiona jak za dawnych czasów.Aromatyczna, pachnąca, soczysta i krucha -przyprawy(...)szklanej miseczki, zalej oliwą z oliwek , przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj listki bazylii. Wymieszaj i odstaw do przegryzienia na pół godziny. Do miękkiej fasolki wlej pulpę pomidorową, dodaj paprykę i listki bazylii, dosmacz pieprzem, solą. Delikatnie wymieszaj. Dodaj pokrojoną na kawałeczki swojską kiełbasę obraną ze skórki. Zagotuj , przemiszaj, wyłącz.Przykryj pokrywką.Odstaw na bok, aby dwie kultury
Z Kuchni Do Kuchnipapryki ostrożnie wyjmujemy a do pozostałej wody dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki i doprawiamy do smaku sola pieprzem i papryką. I tak mamy nadziewane papryki z sosem pomidorowym. Mówię wam – nadziewana papryka jest pycha ! The post Nadziewana papryka appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogia