zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:144/1190)

Ośmiornica z ryżem z zapieczona w piekarniku 205

Warto obejrzeć  ten  film składniki 1 ośmiornica (ok 800 - 1000kg) 2 (120 g ) cebuli w kostkę 1 łyżeczka słodkiej papryki szklanka ryżu 1 - 2 łyżki pasty pomidorowej pęczek pietruszki przygotowanie Ośmiornicę, o ile  kupiliście  mrożoną,  rozmrozić, najlepiej przez noc, w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej(...)ośmiornica będzie miękka - ok 30 - 40 minut. Miękką ośmiornicę wyjąć z wywaru. Powinno zostać nam ok 450 ml wywaru. Wsypać szklankę ryżu, dodać szklankę wody, posolić, dodać pastę pomidorową, gotować pod przykryciem tak długo aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać jeszcze szklankę wody. Ryż nie powinien być gęsty i suchy. Dodać ośmiornicę, wymieszać, przełożyć do naczynia do zapiekania

Stare Gary
Domowa pizza na grubym cieście 260

pieczenia (moja ma wym. 42x25cm). Odstawiamy na 10 min, następnie podpiekamy je w nagrzanym do 180 C piekarniku ok 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, smarujemy sosem pomidorowym, układamy resztę składników. Pieczemy w piekarniku przez kolejne 10-15 minut

e-PrzepisyKulinarne
Keczup domowy 163

Należy to robić partiami. Z przetartej i odciśniętej masy zostanie Wam bardzo gęsty przecier. Ponieważ szkoda tak wyrzucić odciśniętą gęstą część, ja ją zostawiam, pasteryzuję i wykorzystuję do sosów pomidorowych albo past. Wracając do przecieru. Znów gotujemy go na niewielkim ogniu. Czas zależy od konsystencji, jaką chcecie uzyskać. Może to potrwać (w zależności także od odmiany pomidorów(...)choć zapewniam Was, że zniknie z półek w tempie ekspresowym ;) Z podanych ilości otrzymałam ostatnio 4 słoiki po 320 g – ale to zależy od pomidorów.   Podobne przepisy pomidorowa fasolka z bankietówkami Makaron z owocami morza Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów .yuzo_related_post img{width:170px !important

Pociąg Do Kuchni
Bigos z młodej kapusty 144

szynka lub boczek jeśli ktoś lubi, ja użyłam schabu)* 2 ząbki czosnku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz oliwa z oliwek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1/2 szklanki passaty pomidorowej pęczek posiekanej natki pietruszki   Czosnek siekam i smażę w dużym garnku na oliwie z oliwek, następnie dodaję pokrojony w drobną kostkę schab i kiełbasę. Całość(...)również wrzucam do garnka. Dokładnie mieszam. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawiam szczyptą soli i wlewam bulion. Całość duszę 30-40 minut. Doprawiam solą oraz pieprzem, dodaję koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszam. Gotuję jeszcze 6-8 minut. Ściągam z ognia, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Podaję od razu lub po wystudzeniu i ponownym odgrzaniu. Najlepiej smakuje z razowym

Mango Papaja
"Danie inspirowane podróżą" - podsumowanie akcji 214

przepadam za mięsem mielonym, ale kupiłeś mnie Jarku dodatkiem oscypka,który uwielbiam :) A oto pozostałe dołączone przepisy: Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową Najłatwiejszy sposób na kukurydzę Fasolka szparagowa do obiadu Kurczak w śmietanie Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb Papryki faszerowane warzywami i amarantusem Tortilla patatas z chorizo Pieczony kurczak po portugalsku

Weekendy w domu i ogrodzie
Grillowany bakłażan z sosem jogurtowym 153

posiłek, kiedy nie mam ochoty na długie pichcenie albo jestem sama w domu i nie muszę się zbytnio wysilać z gotowaniem. Tak podany bakłażan to fuzja kuchni włoskiej (pasta pomidorowa), tureckiej (bakłażan i jogurt) i indyjskiej (curry) – wybuchowa mieszanka smaków! Na lunch, na obiad i na kolację. Uwielbiam bakłażany i robię z nimi w kuchni prawie wszystko – dodaję(...)łatwo multiplikować dla kilku osób. To jak, Wasze patelnie już rozgrzane? SKŁADNIKI mały bakłażan o wadze 250-350g 200ml zsiadłego mleka/kefiru/jogurtu łyżka stołowa czerwonego pesto lub pikantnej pasty pomidorowej 4 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju mały ząbek czosnku łyżeczka mieszanki suszonych ziół, u mnie zioła dalmatyńskie 8-10 większych listków mięty ½ łyżeczki przyprawy curry (z ogólnodostępnych

Karo in the Kitchen
Warzywna lasange z cukinii (z dodatkiem ciecierzycy) 187

następnie tniemy nożem na długie, cienkie paski. 6. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem pomidorowym. Następnie kładziemy warstwę cukinii, na to warstwę warzyw. Kolejno warstwa cukinii i sos pomidorowy.  Tak postępujemy do skończenia składników. Wierzch pokrywamy sosem i posypujemy serem. 7. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do momentu, aż ser się zarumieni. Jak podoba

two broke sisters
Leczo wegetariańskie 151

pełni, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis!   Składniki: 6 papryk w różnych kolorach 1 cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 200 g pieczarek 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oleju słodka i ostra papryka w proszku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Obieramy czosnek i drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Na dnie dużej patelni lub garnka(...)jakiś czas. Po około 5 minutach dodajemy resztę pokrojonych warzyw (paprykę, cukinię i pieczarki). Gotujemy około 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką w proszku. Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Muszle ze szpinakiem i trzema serami 114

oliwy z oliwek, 25 dag szpinaku, 2 łyżki twarożku ricotta, 10 dag fety, pół, 12 dag mozarelli, łyżka jogurtu naturalnego, łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz. Sos: 50 dag przecieru pomidorowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru. Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojone w drobną kosteczkę szalotki. Gdy się ładnie zeszklą(...)szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Fetę kruszymy, pół mozarelli ucieramy na tarce. Mieszamy w osobnej miseczce za pomocą widelca z jogurtem. Dodajemy zioła, doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy sos. Podgrzewamy przecier pomidorowy, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę cukru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy najpierw do połowy szpinakiem, następnie dopełniamy

Pobite gary Barbary
Leczo po meksykańsku 143

cukinie 2 czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 sok z pomidorów (około 330 ml) 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, oregano, bazylia 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do brytfanny lub wielkiego garnka. Polać oliwą i włączyć(...)palnik. Dodać mięso mielone i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wlać puszkę z pomidorami, sok pomidorowy, dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić wstępnie solą, pieprzem, chilli, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Gotować pod przykryciem 5 minut po czym dodać kukurydzę. Fasolę czerwoną dodać najpóźniej, bo szybko

Passions hobbies life
Leczo z cukini all'italiana 180

tutaj kiełbasę na białym winie z anyżkiem i peperoncino. Ona nadaje całości tej pikanterii. Jeśli takowej nie dostaniecie- trudno żebyście jechali do masarza włoskiego- to wystarczy biała wieprzowa -salsa pomidorowa robiona w domu-ja wyciągnęłam moją z zamrażarki, lub dobre pomidory z butelki zwane passata di pomodoro -oliwa z oliwek -pieprz ziołowy u mnie  Skworcu -sól morska -szklaneczka(...)być al dente. Do naszej jędrnej, miękkiej i chrupiącej cukini, dodajemy kiełbasę z papryką i cebulką, bardzo delikatnie mieszamy składniki. Nie powinno być właściwie wody. Dodajemy albo salsy pomidorowej ,albo butelkę pomidorów. Leczo ma być gęste, pachnące, chrupiące... Dosmaczamy pieprzem ziołowym.Dodajemy listki bazylii poszarpane palcami, nie kroimy, bo moja teściowa zawsze mówiła, że wtedy aromat diabli wezmą... Można

Z Kuchni Do Kuchni
Papryki faszerowane warzywami i amarantusem 122

Tydzień temu podawałam przepis na wegańskie papryki faszerowane warzywami i pęczakiem. Dziś kolejna propozycja warzywna z amarantusem ekspandowanym, o którym zapomniałam na czas urlopu. Tym razem oprócz pomidorowych wykorzystuję papryki pomarańczowe. Składniki (na dwie porcje): 6 papryk 3 łyżki amarantusa ekspandowanego średni pomidor papryczka chili mała czerwona papryka kilka gałązek pietruszki naciowej obrana łodyga selera naciowego pół fenkułu olej(...)przyprawami i amarantusem. Faszerować papryki przygotowaną masą. Przykryć papryki kapeluszami. Piec papryki ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C. Zjadać gorące np. z salsą pomidorową. W daniu wykorzystałam zioła z własnego ogródka:) Mix pietruszek naciowych Fenkuł (koper włoski) ------------- Podobne: Papryka z warzywami i pęczakiem Placki ziemniaczano-jaglane Jabłka z amarantusem i bakaliami

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak curry 189

łyżki oleju lub oliwy    1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 kubek śmietanki 30 % (200-250 ml) 1  puszka krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej (400-500 ml) ew.  ½ szklanki wody   ok. 3 cm kawałek kłącza imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry lub 2-3 łyżeczki przyprawy curry lub domowa przyprawa przygotowana(...)cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cukinię i dusimy kilka minut. Cebulę z czosnkiem i cebulą przekładamy do garnka z kurczakiem i warzywami. Mieszamy. Dolewamy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Jeśli jest potrzeba (mało sosu), dodajemy pół szklanki wody.  Przyprawiamy całość pastą lub przyprawą curry. Można pokusić

bistro mama
Błyskawiczny sos pomidorowy + film 136

pszennej 250 ml soku pomidorowego szczypta cukru szczypta bazylii sól przepis W garnku małym ogniu rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i całość zasmażamy intensywnie mieszając, nie rumienimy. Zasmażkę rozprowadzamy sokiem pomidorowym, wszystko doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku szczyptą cukru, soli i suszoną bazylią

Smakowite Dania
Sałatka z ogórków, marchewki i cebuli w koncentracie pomidorowym 129

koncentratem pomidorowym. Polecam , bo przepis bardzo dobry. SKŁADNIKI: 1 kg. ogórków 1 kg cebuli 1 kg. marchewki Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 koncentraty pomidorowe po 200 g. ziele angielskie  liść laurowy WYKONANIE Wszystko kroimy w oddzielnym naczyniu.  Ogórki tak, jak na mizerię. Marchewkę ścieramy na małych oczkach na tarce. Cebule szatkujemy

W kuchennym oknie Ewy