chili con carne , karkówkę w sosie cebulowym i gulasz wieprzowy . 1. Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie musztardowym 2. Chili con carne 3. Karkówka z pieczarkami w sosie pomidorowym 4. Polędwiczka wieprzowa z marchewka i cebulką w sosie śmietanowym 5. Krupnik 6. Piersi kurczaka w sosie musztardowym 7. Karkówka w sosie cebulowym 8. Schab na mleku 9. Duszona(...)boczniaków 12. Schab w sosie własnym 13. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 14. Gulasz z karkówki 15. Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym 16. Klopsy w sosie pomidorowym 17. Pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym 18. Gulasz z serduszek drobiowych (z pieczarkami) 19. Gulasz wieprzowy w sosie śmietanowo-pieczarkowym 20. Gołąbki z piekarnika
Ugotowaćkoncentratu pomidorowego - 150 g sera mozzarella - 100 g polędwicy sopockiej - 125 g boczku wędzonego - 120 g sera gorgonzola Przygotowanie: Ciasto chlebowe rozwijamy, smarujemy koncentratem pomidorowym ( może być sos pomidorowy smakowy). Posypujemy serem mozzarellą, układamy na niego kawałki pokrojonej w plastry polędwicy. Posypujemy pokrojonym w cienki paski boczkiem o długości ok. 1,5 cm ( można kupić już pokrojony boczek
Kulinarne życieSkładniki (na 4 porcje) Ciasto: - szklanka mąki pełnoziarnistej (ok. 130g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - ½ łyżeczki soli, - letnia przegotowana woda. Nadzienie: - papryka (ok. 200g), - 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 50g), - ½ puszki kukurydzy konserwowej (ok. 110g), - filet z piersi kurczaka (ok. 120g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - kulka mozarelli (ok. 125 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia). Sposób(...)składniki ciasta i je wyrabiamy. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Kroimy paprykę w kostkę. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 4 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje) - ¼ papryki (ok. 50g), - ¼ cebuli (ok. 20g), - ½ szklanki passaty pomidorowej (ok. 125 ml), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ulubione zioła. Sposób przygotowania 1. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju rzepakowym. 2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną paprykę. 3. Całość dusimy ok. 5 min. 4. Do papryki dodajemy passatę(...)pomidorową i dusimy kolejne 5 min. 5. Gotową salsę doprawiamy do smaku. Salsa jest bogata w: - witaminę C (pochodząca z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - likopen (pochodzący z passaty), który przeciwdziała procesom starzenia się. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 100 g Energia: 45,6 kcal Białko: 1,3 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachporcji: około 400 g kiełbasy (np. zwyczajnej, podwawelskiej) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże cebule szalotki 1 ząbek czosnku 1 duża marchew 1 duża pietruszka 500 ml passaty pomidorowej puszka zielonego groszku konserwowego sól pieprz czarny łyżeczka musztardy 3 łyżki ketchupu pikantnego po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku Sposób przyrządzania(...)przesmażyć przez kilka sekund. Po czym dodać starte na dużych oczkach marchew i pietruszkę. Podlać sokiem z groszku konserwowego i dusić około 5 minut, często mieszając. Następnie dodać passatę pomidorową, groszek konserwowy, przyprawy oraz kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Potrawa jest gotowa, gdy jarzyny się rozgotują, a powstały sos będzie
Zakątek rozkoszy kulinarnychtylko na wygląd, ale i na smak dania. Spaghetti z klopsikami wołowymi 2016-01-14 14:19:19 Popularne spaghetti z klopsikami wołowymi – delikatnymi i ziołowymi, duszonymi w sosie pomidorowym. Efektowne i proste danie smakujące niemal każdemu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) Klopsiki 300g mielonej wołowiny 75g średnio przerośniętego wędzonego boczku 1 szalotka 1 żółtko z dużego(...)ciepło ze spaghetti ugotowanym al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy, posypując tartym parmezanem oraz posiekanymi świeżymi liśćmi bazylii. Pokrewne inspiracje Spaghetti z sosem pomidorowym i mielonym mięsem Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-176 {margin: auto;} #gallery-176 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-176 img {border
Kulinarna Pokusatartej, czerwona papryka, cebula, 4 ogórki konserwowe, szklanka wody, 3 łyżki octu, 3 łyżeczki cukru, 3 łyżki pikantnego ketchupu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wykonanie Do mięsa dodać jajko, doprawić solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, papryką i curry. Dodać bułkę tartą. Wyrobić dokładnie mięso. Formować maleńkie klopsiki i smażyć na oleju z obu stron(...)złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Do garnka wlać wodę, wrzucić posiekaną w kostkę paprykę oraz cebulę i ogórki. Dodać ocet, cukier, ketchup i koncentrat pomidorowy. Gotować około 15-20 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno głębokiego półmiska wlać odrobinę sosu, ułożyć połowę klopsików, zalać warstwą sosu, przykryć
Z miłości do słodkościmielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 czerwona papryka 500 g pieczarek 1 kopiasta łyżka masła oliwa 1 duża puszka pomidorów krojonych bez skórki 3 ząbki czosnku 1 mały sok pomidorowy (330 ml) 1 duża kwaśna śmietana 18% (330 g) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, chilli 1 kopiasta łyżka mąki pszennej np. Wrocławskiej + nieco wody(...)puszczą sok i nie będą surowe. Do brytfanny dodać mięso mielone i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory w puszce, sok pomidorowy, śmietanę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczyptę chilli, oregano i bazylii. Smażyć na małym ogniu do momentu, aż papryka zmięknie, po czym wsypać pieczarki
Passions hobbies lifesól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry 4 goździki 6 -7 ziarenek jałowca, rozgniecione gałązka rozmarynu 200 g pomidorów - mogą być z puszki 1 łyżka pasty pomidorowej 2 szklanki bulionu słodka śmietana przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien. Pokroić w kostkę ok 2 x 2 cm - moje(...)mieszając na średnim ogniu. Przełożyć do miski. Na patelnię wlać bulion i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa, dodać pomidory wraz z sokiem, pastę pomidorową, zagotować. Umieść cebulę, czosnek i natkę pietruszki w misie wolnowaru. Przełożyć do misy mięso wraz z sokami które puściło, dołożyć pomidory i bulion z patelni
Stare Garyświeżego szpinaku 2 puszki tuńczyka w oleju 2 kulki mozzarelli 125 g serka mascarpone 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 125 g serka mascarpone 1 cebulka 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka szałwii 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz Przygotowanie: Muszle makaronowe ugotować al dente(...)dodać serek mascarpone i odsączonego tuńczyka. Dokładnie wymieszać i dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. Ponownie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełniać ugotowane muszle makaronowe. Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Następnie dodać krojone pomidory (razem z zalewą!), oregano i szałwię. Zagotować, dodać serek mascarpone i wymieszać
Oryginalny smakpyszna przekąska, zakąska do alkoholu a także dodatek do kanapek. Robi się je tak samo jak rybkę tyle, że zalewa jest pomidorowa bo z dodatkiem keczupu i koncentratu pomidorowego. składniki: ok 1,5 kg niedużych pieczarek jajka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki cukru 6 łyżek(...)keczupu łagodnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka soli 2-3 cebule 4 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki ziarenek angelskiego ziela W garnku zagotować wszystkie składniki na zalewę oprócz cebuli. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać cebulę i gotować wszystko razem ok 3 minuty. Gotową zalewę wystudzić. Pieczarki dokładnie oczyścić
Monia miesza i gotujeSmażone rolady śledziowe do słoika Śledź to wspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś(...)szklanka octu 1 łyżeczka soli – płaska 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka soli 1,5 łyżki cukru 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego – gęstego ( cały mały słoiczek i 1/2 drugiego ) 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej Liść laurowy i ziele angielskie ( po dwie trzy sztuki na słoik ) dodatkowo wykałaczki do spięcia Śledzie płukamy , patroszymy
Ogrodnik w podróżywegetariańska wersja odpowiada bardziej, niż ta klasyczna z mięsem. 6-8 porcji 2 cukinie 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pół pęczka natki pietruszki olej lub oliwa do smażenia 2-3 łyżki(...)cukinii nie obieram). Dodajemy do smażących się warzyw. Całość doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy bazylię oraz pieprz ziołowy. Cały czas warzywa mieszamy podczas smażenia. Gdy cukinia zmięknie dodajemy passatę pomidorową. Całość dusimy około 10 minut mieszając i sprawdzając czy nie trzeba farszu jeszcze doprawić. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli farsz za bardzo zgęstnieje to dodajemy trochę wrzątku
Simple DishChili: 500 g mielonej wołowiny 2 małe papryczki chili 1 słodka czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 ml bulionu wołowego 500 ml pasty pomidorowej 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu Worcester lub sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka masła(...)Partiami dodawaj mielone mięso. Doprowadź do zarumienienia. Wlej połowę bulionu i gotuj na małym ogniu, aż całkowicie wyparuje. Dolej pozostałą połówkę i powtórz czynność. Wlej pastę pomidorową i doprowadź ją do wrzenia. Wrzuć czerwoną paprykę i papryczki chili. Danie przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj pozostałe przyprawy: pieprz cayenne
Food SquarePiekarnik nastawić na 240 stopni C. Ciasto na pizzę wyłożyć na papier, jeśli ciasto klei się do dłoni można lekko posypać wierzch ciasta mąką i formować. Następnie posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć tuńczyka, brokuły, ser i posypać ziołami prowansalskimi. Piec 10-15 minut. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą