zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:127/1190)

Pizza z szynką włoską wypiekana na kamieniu 155

i układamy nadzienie. Na wierzch posypujemy serem i szczyptą oregano. Pieczemy ok 20 min aż pizza nabierze koloru i podpiecze się ładnie spód. Podajemy z sosami do wyboru, pomidorowy, czosnkowy. Szynka Włoska Hańderek zdała egzamin na szóstkę , wyśmienicie nadaje się do pizzy. Doskonale smakuje też na kanapce i jako przekąska

Gotowanie jest łatwe
Wczorajsza zapiekanka 245

wyrzucić go , zapraszam do wypróbowania , naprawdę smakuje rewelacyjnie . Składniki  ( dla 4 osób )                    Kotlety mielone w sosie pomidorowym z poprzedniego dnia  2 jajka  4 łyżki startego parmezanu  4 łyżki sera żółtego gouda  pieprz czarny  sól himalajska makaron ( według uznania )  pół szklanki mleka(...)płyn z jajek , do garnka w którym gotowaliśmy makaron , wkładamy makaron ponownie do garnka , następnie kroimy nasze kotlety w średnie kawałki i dodajemy do makaronu wraz z pozostałym sosem pomidorowym , następnie wlewamy nasze jajka i wszystko bardzo dokładnie mieszamy , kiedy mamy wszystkie składniki wymieszane , przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego , pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut  , po koniec

Mój Smak
Pomidorowe pomylone w płatkach kukurydzianych zbożowych 145

łyżki zmielonych płatków kukurydzianych zbożowych  2 łyżki otrąb owsianych  sól ( ja używam himalajskiej ) 1 cebula     Składniki na sos  1 karton koncentratu pomidorowego  pół szklanki śmietany do gotowania  1 kostka rosołowa pieprz czarny   Wykonanie  Do miski wkładamy mięsko mielone i dodajemy nasze wszystkie składniki czyli jajka, otręby , cebulę pokrojoną(...)rumiany kolor .  Jak mamy wszystkie kotlety już usmażone , pozostawiamy je na patelni na której smażyliśmy je wcześniej i zabieramy się za przygotowanie naszego sosu . Do miski wylewamy koncentrat pomidorowy , następnie śmietanę dolewamy i rozpuszczoną kostkę rosołową w gorącej wodzie , doprawiam pieprzem i  wszystko mieszamy, kiedy mamy wymieszany sos zalewamy nasze kotlety , przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego

Mój Smak
Tortellini z sosem pomidorowym i fasolką 185

nieśmiertelne kanapki i sałatki. Tortellini z sosem pomidorowym i fasolką 250 g gotowych pierożków tortellini (z szynką lub z grzybami) 1 cebula 2 łyżki oleju 500 ml przecieru pomidorowego 200 ml bulionu z kury lub warzywnego 250 g fasolki szparagowej 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki cukru sól do smaku Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie(...)pierożki się gotują, pokroić cebulę w piórka, wrzucić do garnka i zeszklić na oleju. Dodać bulion, przecier pomidorowy i gotować 5 minut. Po tym czasie dodać fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałki, oregano, cukier i gotować około 15 minut na małym ogniu. Dodać odcedzone tortellini i sól do smaku. Posypać natką pietruszki

Posadzone i zjedzone
Potrawka rybna w salsie pomidorowo - cebulowej z octem winnym i chrzanem 128

masła przesmaż pokrojony w kostkę świeży pomidor, przypraw solidnie; dodaj pomidory z puszki, chrzan, wodę, ziele, liście, ocet winny, przypraw do smaku wedle uznania. Wkładaj usmażone kawałki filetów do pomidorowego sosu. Gdy usmażysz wszystkie kawałki ryby to na patelnię, na której smażyła się ryba dodaj - jeśli to konieczne - trochę masła i zeszklij na nim piórka cebuli. Przypraw ją płaską łyżką(...)słodkiej papryki. Gdy będzie miękka i szklista dodaj ją do naszego sosu rybnego pomidorowego. Duś chwilę razem do połączenia smaków, spróbuj i w razie czego dopraw jeszcze do smaku wedle uznania. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Lasagne bolognese 140

boloński sos beszamelowy Sos boloński: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 marchewka 250 g mięsa wołowego 250 g mięsa wieprzowego 100 g surowego boczku 400 przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu warzywnego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina sól pieprz Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 750 ml mleka sól pieprz szczypta gałki(...)warzywa i boczek, po chwili dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut. Wlewamy wino, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos gotujemy przez około 2 godziny, co jakiś czas dokładnie mieszając. W międzyczasie przygotowujemy

Menmagazine
Krewetki w sosie pomidorowym 125

Niektórym połączenie krewetek z sosem pomidorowym(...)tego makaronem może wydawać się świętokradztwem, ale zapewniam, że warto spróbowa ć, tym bardziej , że danie to jest ś wietnym pomysłem na szybki obiad albo kolacje. KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM z MAKARONEM Składniki: makaron np. tagliatelle 200 g krewetek 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych) sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia Przygotowanie

Bon appetit mon amie
Pikantny ketchup z cukinii 247

250ml: 1,5 kg cukinii - waga po obraniu 4 czerwone papryki - duże 1/2 kg cebuli - waga po obraniu 4 łyżeczki soli do przetworów - czubate 300g cukru 1 karton passaty pomidorowej [500g] - ostatecznie może być również karton o wielkości 400g 1/2 szkl. octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce   1 łyżeczka czarnego pieprzu - czubata 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka(...)ogniu ok 30 minut do konsystencji papki.  Dosypać cukier i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia. Dołożyć passatę pomidorową, przyprawy oraz ocet - ja uzylam tu octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce . Gotować na wolnym ogniu kolejne 20 minut. Na końcu zmiksować całość blenderem na gładką masę. Chwilę

Grunt to przepis!
Tagliatelle zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami i pulpecikami 207

Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Formować małe pulpeciki.  Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy.  Obsmażyć pulpeciki z obu stron na lekko złoty kolor. Ugotowany makaron wymieszać z sosem pomidorowym z warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.  Ułożyć na wierzchu pulpeciki. Posypać startą mozzarella. Zapiekać do rozpuszczenia sera ok. 20 minut w 180 stopniach. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Gołąbki pieczone 199

wspomniana w opisach podboju Teb przez Aleksandra Wielkiego. Zrolowane gołąbki to pradawne danie nawiązujące do zwojów Tory i od zawsze podawane przy okazji święta Simchat Tora.” Gołąbki w sosie pomidorowym, to również jedno z tradycyjnych polskich dań. Dla odmiany, w mojej kuchni, gołąbki pieczone. Składniki: - 2 główki kapusty włoskiej - 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego - 600 g ugotowanego(...)dopiekamy gołąbki. Gotowe podajemy jak kto lubi i z czym lubi, a wybór jest niemały. Gołąbki pieczone podałam ze zrumienionym boczkiem i cebulką, ale można tradycyjnie – z sosem pomidorowym, grzybowym… i nie tylko. Jest to potrawa dosyć pracochłonna i czasochłonna, ale efekt jest wart poświęconego i czasu, i pracy. Z powyższych proporcji zrobiłam 44 gołąbki. Dobór składników, proporcje

mojewypiekiinietylko
Spaghetti bolognese (na szybko) 104

sposób na szybki obiad czy po prostu zaspokojenie zwykłego głodu. (3-4 porcje)  Sos:  500g mięsa mielonego (najlepiej dobrej jakości, mieszanego, np. wołowo-wieprzowego) 300 ml passaty pomidorowej (najlepiej czosnkowej lub ziołowej) (*)   2 cebule 2 ząbki czosnku bazylia, oregano, tymianek zioła toskańskie (opcjonalnie) sól, pieprz olej Dodatkowo: makaron do spaghetti Opcjonalnie: żółty ser do posypania posiekana(...)kostkę (lub wg własnych upodobań) i podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem (na odrobinie oleju). Dodać mięso mielone i mieszając - doprowadzić do delikatnego obsmażenia. (W międzyczasie lekko posolić.) Wlać passatę pomidorową, wymieszać i doprawić do smaku. Całość dusić pod przykryciem. W czasie przygotowania sosu - ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania). Odcedzony - przełożyć na talerze, polać gorącym sosem

Di gotuje
Pizza 95

blachę na papier do pieczenia uprzednio posmarowanym troszkę oliwą żeby pózniej lepiej odeszło i nie przyłeglo do blachy *Czasem zawijam brzegi wsadzając w środek ser żółty *Smaruję ciasto sosem pomidorowym i posypuję dużą ilością bazyli I to cała(...)filozofia **FARSZ wedle uznania** Tu opisze po kolei i powiem ze pierwszy raz tak złożyłam ja i była naprawdę smaczna A więc ciasto. Troszkę oliwy rozciągnełam razem z sosem pomidorowym Bazylia Ser żółty ,mozarella Cebula czerwona i dymka Pieczarki Bazylia Peperoni z Salami na zmiane Czosnek Bazylia Rozmaryn Słodka papryka Oliwki czarne Ser Mozzarella ( taki w kostce bialy ) kilka

Viola cooks with passion
Gołąbki zapiekane pod pierzynką z papryki i cukinii. 193

siedzieć długie godziny przy garach w kuchni. Dobrym rozwiązaniem są dania gotowe, które przyrządzone według własnego pomysłu, mogą stać się pełnowartościowym posiłkiem. Na pierwszy ogień poszły gołąbki w sosie pomidorowym. Postanowiłam je zapiec pod pierzynką z papryki i cukinii. Żeby było bardziej pożywnie całość posypałam startą mozzarellą. Wyszło całkiem pyszne danie. Myślę, że wyzwanie zaliczyłam(...)prowadzę 1:0. Serdecznie polecam!   GOŁĄBKI ZAPIEKANE POD PIERZYNKĄ Z PAPRYKI I CUKINII.           Składniki na 2 porcje: 1 słoik gołąbków w sosie pomidorowym Pamapol 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cukinia 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz kolorowy zioła prowansalskie 60 g tartej mozzarelli

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Spaghetti z indykiem. 165

. Do tego dania użyłam wyśmienitych przypraw Plenus . Wszystkich zainteresowanych przyprawami zapraszam na stronę internetową - https://www.galeriaherbat.pl/category/przyprawy-mieszanki . Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 700 g sosu pomidorowego z puszki lub swojego 1 łyżka domowej vegety 1 łyżka  suszon ych pomidorów z  bazyli ą i czosnkiem Plenus 1 łyżka  przyprawy do kurczaka Plenus(...)Masło roztapiamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy, mięso z indyka, przyprawy i dobrze mieszamy.Dusimy na małym ogniu aż mięso lekko zmięknie. Następnie dodajemy sos pomidorowy i co jakiś czas mieszając dusimy do całkowitej miękkości mięsa.Na samym końcu przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili.Podajemy z ugotowanym makaronem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Gulasz wołowy z warzywami 182

selera 1 pietruszka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku masło lub masło klarowane olej mąka do oprószenia mięsa pieprz, sól, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szklanka passaty pomidorowej 1 kostka bulionu wołowego 1. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. 2. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.  3. Mięso kroimy(...)zalewamy bulionem.  Dodajemy ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy.  Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny.  Od czasu do czasu mieszamy. 9. Po godzinie dodajemy passatę pomidorową.  Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa (około 1 1/2 godziny).  Od czasu do czasu mieszamy.  Gulasz możecie podać z ziemniakami, makaronem, kaszą :) Smacznego

Kuchnia smaków