bazie serka śmietankowego i przecieru pomidorowego, to połączenie doskonale uzupełnia smak całego dania. Zainspirowałam się przepisem z bloga karmelowy.pl , w którym wprowadziłam swoje modyfikacje. Składniki na 6 porcji: 450g makaronu np. świderki, penne 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku 250g szynki 300g pieczarek Opakowanie 500g passaty pomidorowej (przecieru) 100g serka śmietankowego (np. almette(...)szynkę. Przełóż do szpinaku. Następnie rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pokrojone pieczarki, posól i popieprz lekko. Smaż do momentu, gdy odparuje z nich nadmiar wody. Sos: do garnka przelej przecier pomidorowy. Dodaj serek śmietankowy, szczyptę cukru, oregano i pieprz do smaku. Wymieszaj trzepaczką. W dużej misce wymieszaj ze sobą makaron, podsmażone warzywa z szynką i sos. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp
Fabryka pomysłówCzas świąteczny to czas na przygotowanie ryb. Ten przepis jest super. Rybka dostanie doskonałego smaku pomidorowego. Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki ryby. Ryba powinna być doprawiona solą i pieprzem. Smażyć na ostrym ogniu, szybko. Ryba ma się lekko przesmażyć, a nie rozgotować. Nie pozwolić, żeby się rozpadła. Ona jeszcze trochę dojdzie w zalewie. Włożyć usmażoną rybę
Kuchnia Pokoleńkształcie prostokąta pośrodku tak, aby łatwiej było zawijać enchilady w paczuszki. Nasmarować dokładnie naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Układać enchilady zgięciami do dołu naczynia. Posmarować wierzch przygotowanym sosem pomidorowym, a następnie posypać serem żółtym startym na dużych oczkach. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Na koniec udekorowałam świeżym oregano
Karola gotujepolecam. Składniki: 4 plastry karkówki 40 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula mały seler 3 liście laurowe 5 szt. ziela angielskiego 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor. Boczek kroimy w kostkę, rumienimy(...)boczku i cebuli dokładamy mięso. Przykrywamy kapustą, marchwią i selerem. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy szklankę wody. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez 10 minut. Danie można podać samodzielnie, np. z kawałkiem chleba. Ja jednak podaję je w towarzystwie ziemników z wody. źródło: przepis własny Ilość
Pobite gary BarbaryKlopsiki z kaszy jaglanej z dodatkiem łososia, którego smak jest w znacznym stopniu wyczuwalny i dominujący. Rybne kuleczki są delikatne i bardzo smaczne. Ich smak wzbogaca gęsty sos pomidorowy ze sporą ilością cebuli i dodatkiem szpinaku. Wszystko tworzy pełny obiad z patelni. Polecam! KLOPSIKI RYBNE: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 250 g łososia 1 jajko(...)cytryny sól pieprz cytrynowy 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki SOS POMIDOROWY: 2 szklanki przecieru pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1 garść liści szpinaku 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki sosu sojowego sól papryka chilli pieprz czarny olej spod suszonych pomidorów Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie, aż będzie czysta. Przełożyć
https:KKuchniaMniamZachęcam do przygotowania! Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych a'la matyjasy (w słonej zalewie) 1 szklanka rodzynek (130 g) 3-4 średniej wielkości cebule 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody pieprz, cukier do smaku olej do smażenia Śledzie wymoczyć w wodzie (około 1,5 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę) i osuszyć. Cebulę obrać, przekroić na pół(...)minut. Po upływie czasu przelać przez durszlak. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać cebulę i gdy lekko się zeszkli to wsypać rodzynki, wlać wodę i dodać koncentrat pomidorowy. Całość popieprzyć, wsypać odrobinę cukru i jeszcze chwilę smażyć. Patelnię zdjąć z ognia i ostudzić farsz. Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. W słoiku naprzemiennie układać farsz cebulowo-rodzynkowy i śledzie. Należy
Ugotowaćmlecza i ikry śledziowej. Tym razem w wersji pomidorowej. Pasta z ikry śledziowej 3 ikry z śledzia solonego 2 mlecze z śledzia solonego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki startego żółtego sera 1 łyżka oleju roślinnego papryka słodka i ostra do smaku Ikrę i mlecz zalej mlekiem i wymocz przez 12 godzin. Obierz z błon i rozdrobnij(...)przełóż je do miseczki. Dodaj koncentrat pomidorowy, olej i 2 łyżki startego sera - wymieszaj. Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką. Posyp resztą sera. Podawaj z domowym pieczywem
Gotuj Sam!porcji) Składniki na mięsny sos: 500 mielonej wołowiny 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki czerwonego wina, najlepiej półwytrawnego 2x400g puszki krojonych pomidorów 1 ½ łyżki suszonej bazylii 1 ½ łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz i cukier do smaku Składniki na zapiekankę: 400 g makaronu świedrki(...)łyżkami oleju na średnim ogniu, włóż wołowinę i smaż, miesząc, do zarumienienia. Dodaj grzyby, cebulę i czosnek, i smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia cebuli. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez około 2 minuty. Dodaj wino i smaż zeskrobując przypieczone mięso z dna patelni, aż praktycznie odparuje. Dodaj pomidory, bazylię i oregano, wymieszaj i gotuj przez
karmelowydomowej 750 g kapusty białej 500 dag karkówki 2 pętka kiełbasy polskiej wędzonej 2 pętka kiełbasy Zyguły 1 pętko kiełbasy podwawelskiej różne skrawki mięs pieczonych garść suszonych grzybów sok pomidorowy Pudliszki suszone morele koncentrat pomidorowy kilka ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 cebula smalec Przygotowanie Karkówkę umyłem, osuszyłem papierowym ręcznikiem, nakłułem(...)kiszonej kapusty i gotowałem 30 minut. Upieczone mięso i kiełbasy pokroiłem na kawałki. Dodałem do kapusty mięso , kiełbasę , cebulę, przyprawy w ziarnach, pokrojone suszone śliwki i morele, koncentrat pomidorowy i sok pomidorowy. Przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem i dusiłem na wolnym ogniu ok. godzinę Co kilkanaście minut mieszałem do dna, by bigos się nie przypalił. W razie potrzeby można dolać
R'n'G Kitchensosach śmietanowych Klasyczne śledzie w śmietanie Śledzie w śmietanowym sosie curry ze śliwkami Śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną Sałatki śledziowe Śledzie w słodkim sosie pomidorowym z papryką Śledzie w oleju(...)marynowane z cytryną i chilli Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą, porem i ogórkiem kiszonym Śledzie w papryce z gorczycą Sałatka warstwowa ze śledziem Śledzie opiekane Opiekane śledzie w pomidorowym słodko-kwaśnym sosie Opiekane śledzie w marynacie
Codzienna kuchnia niecodziennaHańderek 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 czerwonej papryki 1 marchewka 1 mała pietruszka 300 g pieczarek 3 średnie ziemniaki 1 szkl passaty pomidorowej 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka suszonych pomidorów (można kupić w ale -raj) 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki przyprawy do gulaszu Do smaku(...)chwilkę podsmażać aż cebulka się lekko zrumieni. Dodać marchew, pietruszkę, paprykę, pieczarki i dalej podsmażać około 8-10 minut by wszystkie warzywa ładnie się podsmażyły. Wlać bulion, passatę pomidorową, dodać ketchup, suszone pomidory, paprykę słodką, przyprawę do gulaszu i pod przykryciem gotować do momentu aż ziemniaki i warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie zbyt mało
Ala piecze i gotujecytryny • sól, pieprz do smaku Guacamole • 2 miękkie awokado • 2 łyżki soku z cytryny • 2 ząbki czosnku • 1 mała ostra papryczka • sól, pieprz do smaku Salsa pomidorowa • 5 pomidorów • 1 mała ostra papryczka • 2 cebule czerwone • 2 łyżki posiekanej kolendry • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Fasolę zmiksować pozostawiając część fasoli całej. • Wymieszać z keczupem(...)ułozyć na blaszce, posypać startym serem żółtym i zapiec w 200 st.C przez 3 minuty. • Na talerzu ułożyć warstwami pastę fasolową, guacamole i salsę pomidorową. Udekorować śmietaną. • Podawać z naczosami, które traktować jak łyżeczki do nabierania past
To co kochambogato – z serem mozzarella. Składniki na 4 porcje: • 8 plastrów ciabatty • 2 kulki mozzarelli po 150 g • oliwa do posmarowania pieczywa Salsa pomidorowa • 1 pomidor • 10 oliwek czarnych • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka natki pietruszki • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżka oliwy • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie(...)bułce plastry mozzarelli. • Ponownie wstawić do piekarnika na 2 minuty, aż ser zacznie się rozpuszczać, ale nie rozpłynie się. • Na wszystkie kromki rozłożyć pomidorową salsę i posypać po wierzchu posiekanym szczypiorkiem
To co kocham