zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:121/1196)

Penne w sosie pomidorowym 235

Bardzo dobre danie, które nie dość, że robi się szybko, to jeszcze jest bardzo łatwe. Danie, czyli Penne w sosie pomidorowym jest bardzo dobre. Zasmakowało całej rodzinie. Warto zrobić go dziś lub jutro(...)obiad. Polecam. -TRUDNOŚĆ: średnie         -CZAS: 1-30 min        -PORCJE: 3   Penne w sosie pomidorowym 1/2 opakowania makaronu Penne 20 dag mięsa mielonego 15 dag pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, przyprawa do dań, typu kucharek 2 łyżki keczupu pół cebuli natka pietruszki olej

Gotuję Testuję
Placki ziemniaczane po królewsku z sercem i sosem pomidorowym. 146

plackami,  lekko dociskamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni) i pieczemy około 20 - 30 minut. Aż się środek upiecze, a wierzch zrobi jeszcze bardziej chrupiący. Podajemy z sosem pomidorowym. Troszkę jest z tym zabawy , ale zapewniam warte zachodu.  Niby zwyczajne placki ziemniaczane, a jak bardzo zyskują nie tylko na wyglądzie, ale i na smaku. I do tego

Dieta moja pasja
Pierś w stylu włoskim 167

łączymy suszone pomidory i pesto bazyliowe. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na kotleciki. Pierś przed nałożeniem masy pomidorowej możemy obtoczyć w mące. Panierka lepiej będzie się trzymała a kurczak pozostanie soczysty. Każdego kotlecika smarujemy z jednej strony masa pomidorową i panierujemy w jajku a następnie

Pyry na Gaz
LECZO 164

kiełbasy wiejskiej 1 duża cebula 3 papryki 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz kiełbasę, smażymy całość(...)minuty.  Wlewamy do garnka passatę, doprawiamy papryką wędzoną, słodką, chilli, solą i pieprzem. Całość gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszamy. Na koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Do miseczek wykładamy leczo, na wierzch układamy pokruszony ciemny chleb i natkę pietruszki. Smacznego

KuchcikoweLove
Kasza gryczana na ostro! 233

ekologiczną, swojską kaszę <3) dwie średniej wielkości cebule 3 pomidory (lub ewentualnie puszka pokrojonych pomidorów) 1,5 czerwonej papryki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 3 szklanki soku pomidorowego (domowy przecier pomidorowy to bardzo dobry substytut) 600 g piersi z kurczaka przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, (przyprawa meksykańska), przyprawa do kurczaka olej kokosowy (rafinowany) Najpierw odsączamy(...)fasolę (fasolę oczywiście należy przelać zimną wodą). Następnie kroimy drobno cebulę i paprykę. Podsmażamy razem aż cebula się zeszkli, a papryka będzie miękka. Przesypujemy je do garnka, wlewamy sok pomidorowy i dodajemy pokrojone w kostkę, obrane wcześniej ze skórki pomidory.  Przyprawiamy do smaku. Proponuję dodać bardzo małą ilość przyprawy meksykańskiej. Według mnie lepiej jest przyprawiać papryką, ziołami

Kuchnia moimi oczami
Baked Beans – pieczona fasolka 308

dodajemy do fasolki, następnie rumienimy kiełbasę lub inną wędzonkę – może to być boczek, szynka… Zrumienione mięsko dodajemy do fasolki. Fasolkę przekładamy do dużego naczynia do zapiekania. Mieszamy przecier pomidorowy z octem, sosem Worcester, melasą, cukrem, musztardą, solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozcieńczamy powstały gęsty sos zużywając tyle wody pozostałej z gotowania, żeby sos prawie całkowicie zakrył fasolkę(...)śląskie kiełbasy lub inna wędzonka (200g) 700g kości wędzonej (wędzone żeberka) 2 średnie cebule (300g) 3-4 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 200g dobrego koncentratu pomidorowego 6 łyżek sosu Worcestershire 2 łyżki octu z czerwonego wina 4 pełne łyżki musztardy Dijon 8 łyżek melasy 6 łyżek brązowego cukru 2,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu

Karo in the Kitchen
Bolognese z pieczarkami 157

średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 250 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu wołowego 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki chilli 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody z gotowania makaronu sól i pieprz ok. 100 g makaronu(...)mięsa dorzucamy odstawione wcześniej na bok warzywa. Podsmażamy wszystko chwilę, do połączenia się smaków i wlewamy szklankę wina i bulionu. Pozwalamy całości się zagotować i odparować alkoholowi, dodajemy przecier pomidorowy oraz passatę, zioła i przyprawy oraz odrobinę soli i sporo pieprzu. Zagotowujemy całość i zmniejszamy ogień. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. W czasie, gdy sos bulgocze

Cooking Monster
Co powinniśmy wiedzieć o makaronie? Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Makaronu!!! 226

jego słowami. Chyba wszyscy kochamy makaron za ten niepowtarzalny smak  i uniwersalność podania. Z makaronu możemy przygotowywać najrozmaitsze dania, od klasycznego makaronu z sosem pomidorowym po wyrafinowane zapiekanki, wykwintne lasagne lub cannelloni. Wszystkie dania  z makaronem s ą  tak piękne,  ż e aż  zapierają dech w piersiach(...)nawijać na widelec. Długi makaron podajemy z sosami o jednolitej, gładkiej konsystencji. Makaron skręcony typu fusilli idealnie komponuje się z sosami pomidorowymi, rybnymi lub mięsnymi. Makaron "płaski" typu farfalle, pappardelle podajemy z sosami na bazie śmietany, serów np. ricotty, gorgonzoli lub z sosami warzywnymi. Teraz nie pozostaje

La grande e la piccola cuoca
PULPETY MIĘSNO-JAGLANE W ŚMIETANOWYM SOSIE Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ 193

zielem angielskim. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże pulpety i delikatnie wkładamy na wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia jeszcze około 20 minut.  Sos pomidorowo-paprykowy: 1 litr soku pomidorowego (lub pomidorowej passaty) 1 mała czerwona papryka 1 cebula ząbek czosnku(...)szczypta cukru szczypta wędzonej papryki sól pieprz olej śmietana 18% koperek lub natka pietruszki Wykonanie:  Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, czosnek i pokrojoną drobno paprykę. Wlewamy sok pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką i szczyptą cukru. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Jeśli lubimy dodajemy na koniec zahartowaną wcześniej śmietanę i posypujemy posiekaną natką lub koperkiem

Walijskie Pichcenie
Zapiekane naleśniki z mielonym mięsem 3166

nadwyżki przygotowuję na kolację np. naleśniki z serem na słodko:) 500 g mięsa mielonego przyprawa do mięsa mielonego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki pikantnego keczupu zioła prowansalskie sól i pieprz 100 g żółtego sera szczypiorek do posypania naleśników   Mięso mielone oprószone przyprawą usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do niego posiekaną(...)kostkę cebulę, gdy się zeszkli dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili smażenia na patelnię wlać cały koncentrat pomidorowy, keczup oraz przyprawy, wymieszać i smażyć przez kilka minut.    Na usmażone naleśniki nałożyć porcję mięsa, zawinąć w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez ok. 5 minut w temperaturze 200 st. C, wyjąć posypać startym żółtym serem

Simply Food
Tosty francuskie 181

skośnie na szersze kromki. W miseczce rozbełtać jajko razem z mlekiem oraz przyprawami . Kawałki bagietki zanurzać w masie jajeczno-mlecznej, następnie smażyć na złoty kolor na maśle. Sałatka/salsa pomidorowa     Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić drobno lecz starać się odrzucać pestki oraz odsączyć nieco sok. Pokrojonego pomidora skropić cytryną, zetrzeć do niego czosnek, przyprawić(...)posiekaną zieleniną. Proponuję spróbować tak jak było u mnie ze świeżą miętą. Naprawdę pysznie smakuje, świeżo i interesująco. Usmażone kromki posmarować obficie pasztetem, na nim ułożyć po łyżeczce sałatki pomidorowej i smacznie zajadać. Smacznego

W garach u Gosi
Tagliatelle z cukinii z sosem bolońskim 177

makaronem z cukinii. Do tego odrobina parmezanu i mamy pyszny, sycący obiad. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 400 g mięsa mielonego wołowego 400-600 g passaty pomidorowej ( u mnie Passata Mutti ) 1 duża marchewka 2 spore gałązki selera naciowego 1 duża lub dwie mniejsze czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka suszonego(...)warzyw dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć wszystko razem, aż mięso zmieni kolor. Dodać wino, wymieszać i gotować przez kilka minut bez przykrycia. Zalać zawartość garnka passatą pomidorową , dodać oregano i chili, a następnie gotować pod przykryciem przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać sól do smaku

Kulinarne Inspiracje
Pizza Margherita 359

Pizza Margherita to dla mnie najlepsza pizza. Aromatyczny sos pomidorowy, bazylia i ser. Prosto i pysznie. Czy dacie się skusić? Składniki na ciasto: 2 szklanki  (500 ml) mąki pszennej (typ 500) torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy około 3/4 szklanki ciepłej wody płaska mała łyżeczka oliwy do wysmarowania blachy Składniki na farsz: sos pomidorowy do pizzy(...)TUTAJ 150 g drobno krojonego sera mozzarella 1 czubata łyżka startego parmezanu około 1 łyżeczki suszonego  oregano   (u mnie Skworcu ) kilka świeżych listków bazylii Przygotowanie pizzy: Sos pomidorowy przygotowujemy z przepisu na blogu. Trwa to godzinę.  Podczas, gdy sos się gotuje, przygotowujemy ciasto na pizzę. Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże. Dolewamy oliwę oraz wodę i wyrabiamy

Smak mojego domu
Pełnoziarnista pizza z grillowanymi warzywami i serem labneh 177

obniżoną zawartością tłuszczu, o ile znajdziesz taki bez dodatku zagęstników i inny substancji. W sezonie ogrodowym możesz upiec pizzę na grillu. Zgrilluj sam placek, następnie posmaruj go sosem pomidorowym, obłóż warzywami, serem i bazylią. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco

Chilli Czosnek i Oliwa
Puplety po neapolitańsku z mozzarellą 172

Postanowiłam poeksperymentować z pulpetami i przygotować aromatyczne kulki mięsne z mozzarellą w środku. Mogłabym zjeść ich samych z 20, ale by było jeszcze smaczniej dodałam do nich podstawowy sos pomidorowym. Do tego spaghetti i niebiański obiad gotowy. I choć może wydawać się, że przy przepisie jest dużo roboty, to jest zupełnie inaczej. Szybko i smacznie, a tak lubię najbardziej(...)marinara: 0,7 l passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów 1 spory ząbek czosnku 1 spora gałązka świeżej bazylii sól szczypta cukru 1 łyżka oliwy z oliwek W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek przeciskamy przez praskę i przesmażamy na oliwie do momentu aż uzyska złoty kolor. Następnie ostrożnie wlewamy passatę lub pomidory z puszki (tłuszcz pryska!), następnie dodajemy

Cooking Monster