zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:123/1190)

Kolendrowy kurczak z dynią i bakłażanem 173

dynią i bakłażanem Składniki – 4 porcje: Pierś z kurczaka – 400g Dynia – 500g Bakłażan – 1 sztuka Kolendra – 2 pęczki Czosnek – 4 ząbki Imbir – kawałek 3cm Cebula – 1 sztuka Passata pomidorowa – 1 szklanka Orzechy nerkowce – ½ szklanki Przyprawy: sól, chaat masala, chicken masala Jogurt naturalny gęsty – 3 łyżki Olej do smażenia – 2-3 łyżki Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić(...)zalać ½ szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Na osobnej patelni podsmażyć zamarynowaną pierś z kurczaka, a następnie dodać ją do duszących się warzyw razem z passatą pomidorową. Wszystkie składniki dusić na małym ogniu przez minimum godzinę, a następnie doprawić do smaku solą i przyprawami – chaat masala i chicken masala. Kurczaka podawać z ryżem np. firmy Britta

Kuchnia Bon Appetit
Burgery z omletem jajecznym, burakami i awokado 141

łyżki Buraki – 2 sztuki Awokado – 1 sztuka Pomidory – 3 sztuki Sałata, kiełki Sól, pieprz, ulubione zioła Składniki - sos: Musztarda np. miodowa – 4 łyżki Jogurt naturalny – 4 łyżki Passata pomidorowa – 4 łyżki Czosnek – 2 ząbki Wykonanie – bułki: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, dodajemy zaczyn z drożdży, olej(...)porcje i każdą porcję smażymy na patelni delikatnie posmarowanej olejem. Gotowe omlety kroimy na pół i każdą połówkę wykorzystujemy do hamburgera. Sos przygotowujemy mieszając musztardę z jogurtem, passatą pomidorową i czosnkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Upieczone bułki kroimy na pół i i grillujemy. Na bułce układamy warstwami sałatę, sos, omlet, buraka, awokado pokrojone

Kuchnia Bon Appetit
Klasyczne burgery 171

mielone wołowe (lub wieprzowo-wołowe) – 800g Jajko – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Sos: Musztarda np. miodowa – 4 łyżki Jogurt naturalny – 4 łyżki Passata pomidorowa – 4 łyżki Czosnek – 2 ząbki Dodatkowo: Ser – 6 plastrów Sałata Pomidory – 3 sztuki Kiełki Wykonanie – bułki: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Do dużego naczynia(...)minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone – patyczek musi być suchy. Wykonanie – burgery: Sos przygotowujemy mieszając musztardę z jogurtem, passatą pomidorową i czosnkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Mięso mieszamy z jajkiem, drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami. Formujemy 6 kotletów wielkościowo zbliżonych do bułek, które

Kuchnia Bon Appetit
Fasolka po bretońsku 202

chłodniejsze wieczory i pożegnanie kończącego się lata. Danie podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 700g passaty pomidorowej 350-400g białej fasoli 2 ząbki czosnku 3 wiejskie kiełbasy (ok. 300-400g) 1 cebula szalotka 1 łyżka masła majeranek, pieprz, sól, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie(...)wolnym ogniu (w tej samej wodzie, w której była namaczana). Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pociętą w pióra cebulę i pociętą w kostkę kiełbasę. Do garnka wlewamy passatę pomidorową, podsmażoną cebulę z kiełbasą, przeciśnięty czosnek, ugotowaną fasolę i 150ml wody, w której gotowała się fasola. Doprawiamy pieprzem, solą, 1 łyżką majeranku, 1 łyżeczką bazylii, 1 listkiem laurowym i kulkami

Gotowanie i blogowanie
Pizzerinki-puszyste i wspaniałe, mini pizze :-) 325

odrywamy kawałek i wałkujemy dość cienko, następnie wycinamy kółka np. kubkiem lub szklanką, w zależności jakiej wielkości chcemy mieć pizzerniki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym, dajemy paprykę z cebulką, na to pieczarki,szynkę i całość posypujemy serem żółtym-dodatki dajemy w małych ilościach. Całość posypujemy bardzo delikatnie oregano i bazylią. Pizzerniki pieczemy około

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Niby pizze 285

patelni, przełożyć na blachę, to samo zrobić z drugą połową masy Na powstałe spody pizzy wyłożyć wybrane dodatki Piec w 160 st około 15 minut Podawać z sosem pomidorowym Smacznego

pyszne zdrowości
Cukiniowe mini lazanie. 143

pół szkl. mąki kilka łyżek oleju ok. 20 dag  szynki w plastrach 2 duże oscypki lub inny ser żółty sól, pieprz, bazylia, cukier do smaku 2 szkl. passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek Przygotowanie; Cukinię myjemy i kroimy na plastry grubości ok 1 cm. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do nich sól, pieprz i bazylie. Każdy krążek(...)cukinii panierujemy w jajku a następnie w mące i smażymy z każdej strony aż się zrumieni. Do garnka wlewamy passatę pomidorową, dodajemy przeciśnięty czosnek , pokrojone oliwki, bazylie, odrobinę cukru , a także soli i pieprzu jeśli jest taka potrzeba. Chwile gotujemy. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Kładziemy jeden krążek cukinii na niej plaster szynki, plaster sera i przykrywamy plastrem

Radość kipiąca uśmiechem.
Dietetyczny makaron z sosem bolońskim 230

użyjecie np. makaronu rurki, albo świderki to dużo łatwiej będzie Wam zabrać to danie do pracy :) Dietetyczny makaron z sosem bolońskim - składniki: marchew (2 sztuki) pietruszka (2 sztuki) passata pomidorowa (400ml) cebula (1 sztuka) mięso mielone (400g) seler (1/3 sztuki) olej sól pieprz bazylia oregano parmezan (20g) Dietetyczny makaron z sosem bolońskim - jak przygotować: Na odrobinie oleju (najlepiej(...)pokrojonego w kostkę selera . Dusimy aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy razem z warzywami , doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso zmieni kolor dodajemy passatę pomidorową , oregano, bazylię i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Makaron mieszamy z sosem i podajemy posypane odrobiną drobno

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza z szynką włoską wypiekana na kamieniu 178

i układamy nadzienie. Na wierzch posypujemy serem i szczyptą oregano. Pieczemy ok 20 min aż pizza nabierze koloru i podpiecze się ładnie spód. Podajemy z sosami do wyboru, pomidorowy, czosnkowy. Szynka Włoska Hańderek zdała egzamin na szóstkę , wyśmienicie nadaje się do pizzy. Doskonale smakuje też na kanapce i jako przekąska

Gotowanie jest łatwe
Wczorajsza zapiekanka 271

wyrzucić go , zapraszam do wypróbowania , naprawdę smakuje rewelacyjnie . Składniki  ( dla 4 osób )                    Kotlety mielone w sosie pomidorowym z poprzedniego dnia  2 jajka  4 łyżki startego parmezanu  4 łyżki sera żółtego gouda  pieprz czarny  sól himalajska makaron ( według uznania )  pół szklanki mleka(...)płyn z jajek , do garnka w którym gotowaliśmy makaron , wkładamy makaron ponownie do garnka , następnie kroimy nasze kotlety w średnie kawałki i dodajemy do makaronu wraz z pozostałym sosem pomidorowym , następnie wlewamy nasze jajka i wszystko bardzo dokładnie mieszamy , kiedy mamy wszystkie składniki wymieszane , przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego , pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut  , po koniec

Mój Smak
Pomidorowe pomylone w płatkach kukurydzianych zbożowych 166

łyżki zmielonych płatków kukurydzianych zbożowych  2 łyżki otrąb owsianych  sól ( ja używam himalajskiej ) 1 cebula     Składniki na sos  1 karton koncentratu pomidorowego  pół szklanki śmietany do gotowania  1 kostka rosołowa pieprz czarny   Wykonanie  Do miski wkładamy mięsko mielone i dodajemy nasze wszystkie składniki czyli jajka, otręby , cebulę pokrojoną(...)rumiany kolor .  Jak mamy wszystkie kotlety już usmażone , pozostawiamy je na patelni na której smażyliśmy je wcześniej i zabieramy się za przygotowanie naszego sosu . Do miski wylewamy koncentrat pomidorowy , następnie śmietanę dolewamy i rozpuszczoną kostkę rosołową w gorącej wodzie , doprawiam pieprzem i  wszystko mieszamy, kiedy mamy wymieszany sos zalewamy nasze kotlety , przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego

Mój Smak
Tortellini z sosem pomidorowym i fasolką 212

nieśmiertelne kanapki i sałatki. Tortellini z sosem pomidorowym i fasolką 250 g gotowych pierożków tortellini (z szynką lub z grzybami) 1 cebula 2 łyżki oleju 500 ml przecieru pomidorowego 200 ml bulionu z kury lub warzywnego 250 g fasolki szparagowej 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki cukru sól do smaku Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie(...)pierożki się gotują, pokroić cebulę w piórka, wrzucić do garnka i zeszklić na oleju. Dodać bulion, przecier pomidorowy i gotować 5 minut. Po tym czasie dodać fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałki, oregano, cukier i gotować około 15 minut na małym ogniu. Dodać odcedzone tortellini i sól do smaku. Posypać natką pietruszki

Posadzone i zjedzone
Lasagne bolognese 165

boloński sos beszamelowy Sos boloński: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 marchewka 250 g mięsa wołowego 250 g mięsa wieprzowego 100 g surowego boczku 400 przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu warzywnego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina sól pieprz Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 750 ml mleka sól pieprz szczypta gałki(...)warzywa i boczek, po chwili dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut. Wlewamy wino, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos gotujemy przez około 2 godziny, co jakiś czas dokładnie mieszając. W międzyczasie przygotowujemy

Menmagazine
Krewetki w sosie pomidorowym 150

Niektórym połączenie krewetek z sosem pomidorowym(...)tego makaronem może wydawać się świętokradztwem, ale zapewniam, że warto spróbowa ć, tym bardziej , że danie to jest ś wietnym pomysłem na szybki obiad albo kolacje. KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM z MAKARONEM Składniki: makaron np. tagliatelle 200 g krewetek 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych) sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia Przygotowanie

Bon appetit mon amie
Pikantny ketchup z cukinii 276

250ml: 1,5 kg cukinii - waga po obraniu 4 czerwone papryki - duże 1/2 kg cebuli - waga po obraniu 4 łyżeczki soli do przetworów - czubate 300g cukru 1 karton passaty pomidorowej [500g] - ostatecznie może być również karton o wielkości 400g 1/2 szkl. octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce   1 łyżeczka czarnego pieprzu - czubata 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka(...)ogniu ok 30 minut do konsystencji papki.  Dosypać cukier i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia. Dołożyć passatę pomidorową, przyprawy oraz ocet - ja uzylam tu octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce . Gotować na wolnym ogniu kolejne 20 minut. Na końcu zmiksować całość blenderem na gładką masę. Chwilę

Grunt to przepis!