zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:124/1190)

Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym 178

Gołąbki z mięsem pachnące pomidorami przesmażonymi na maśle klarowanym, ziołowe, delikatne i bardzo smaczne. Już dziś polecam!:) Takie jak pamiętam z domu. W sosie pomidorowym, mięsne, bez ryżu ani kaszy. Takie lubiłam najbardziej. Choć Babcia robiła dwie wersje i do jednej dodawała kaszę jęczmienną lub ryż to te będą wyłącznie mięsne. I choć uwielbiam robić gołąbki(...)wersja z białej kapusty. Jeśli chcecie możecie ją zastąpić i dodać ryż lub kaszę - to zostawiam Wam. Chcę Wam pokazać moją i mojej rodziny ulubioną wersję gołąbków w sosie pomidorowym. Już dziś życzę Wam smacznego :) Składniki: 1 główka białej kapusty 500 g mięsa wieprzowego 1 duży świeży pomidor 1 l passaty 2 średnie cebule 1 jajko 2 ząbki

Zasmakuj Kuchni
Kasza gryczana na ostro! 188

ekologiczną, swojską kaszę <3) dwie średniej wielkości cebule 3 pomidory (lub ewentualnie puszka pokrojonych pomidorów) 1,5 czerwonej papryki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 3 szklanki soku pomidorowego (domowy przecier pomidorowy to bardzo dobry substytut) 600 g piersi z kurczaka przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, (przyprawa meksykańska), przyprawa do kurczaka olej kokosowy (rafinowany) Najpierw odsączamy(...)fasolę (fasolę oczywiście należy przelać zimną wodą). Następnie kroimy drobno cebulę i paprykę. Podsmażamy razem aż cebula się zeszkli, a papryka będzie miękka. Przesypujemy je do garnka, wlewamy sok pomidorowy i dodajemy pokrojone w kostkę, obrane wcześniej ze skórki pomidory.  Przyprawiamy do smaku. Proponuję dodać bardzo małą ilość przyprawy meksykańskiej. Według mnie lepiej jest przyprawiać papryką, ziołami

Kuchnia moimi oczami
Baked Beans – pieczona fasolka 270

dodajemy do fasolki, następnie rumienimy kiełbasę lub inną wędzonkę – może to być boczek, szynka… Zrumienione mięsko dodajemy do fasolki. Fasolkę przekładamy do dużego naczynia do zapiekania. Mieszamy przecier pomidorowy z octem, sosem Worcester, melasą, cukrem, musztardą, solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozcieńczamy powstały gęsty sos zużywając tyle wody pozostałej z gotowania, żeby sos prawie całkowicie zakrył fasolkę(...)śląskie kiełbasy lub inna wędzonka (200g) 700g kości wędzonej (wędzone żeberka) 2 średnie cebule (300g) 3-4 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 200g dobrego koncentratu pomidorowego 6 łyżek sosu Worcestershire 2 łyżki octu z czerwonego wina 4 pełne łyżki musztardy Dijon 8 łyżek melasy 6 łyżek brązowego cukru 2,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu

Karo in the Kitchen
Bolognese z pieczarkami 119

średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 250 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu wołowego 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki chilli 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody z gotowania makaronu sól i pieprz ok. 100 g makaronu(...)mięsa dorzucamy odstawione wcześniej na bok warzywa. Podsmażamy wszystko chwilę, do połączenia się smaków i wlewamy szklankę wina i bulionu. Pozwalamy całości się zagotować i odparować alkoholowi, dodajemy przecier pomidorowy oraz passatę, zioła i przyprawy oraz odrobinę soli i sporo pieprzu. Zagotowujemy całość i zmniejszamy ogień. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. W czasie, gdy sos bulgocze

Cooking Monster
Co powinniśmy wiedzieć o makaronie? Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Makaronu!!! 173

jego słowami. Chyba wszyscy kochamy makaron za ten niepowtarzalny smak  i uniwersalność podania. Z makaronu możemy przygotowywać najrozmaitsze dania, od klasycznego makaronu z sosem pomidorowym po wyrafinowane zapiekanki, wykwintne lasagne lub cannelloni. Wszystkie dania  z makaronem s ą  tak piękne,  ż e aż  zapierają dech w piersiach(...)nawijać na widelec. Długi makaron podajemy z sosami o jednolitej, gładkiej konsystencji. Makaron skręcony typu fusilli idealnie komponuje się z sosami pomidorowymi, rybnymi lub mięsnymi. Makaron "płaski" typu farfalle, pappardelle podajemy z sosami na bazie śmietany, serów np. ricotty, gorgonzoli lub z sosami warzywnymi. Teraz nie pozostaje

La grande e la piccola cuoca
Spaghetti bolońskie z brokułami 141

pizzy sól i pieprz, cukier do smaku czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki olej do smażenia puszka krojonych pomidorów bez skórki 1 szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku 100 g sera żółtego, najlepiej parmezanu, ale może być dowolny, nawet miękki ser Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć(...)Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy. Jeżeli nie używamy pomidorów w puszce lub świeżych, wówczas dodajemy więcej passaty. Dodać zioła, słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym. W dużym garnku zagotować wodę na makaron, dodając pod koniec łyżkę soli. Wrzucić makaron i ugotować al dente. W mniejszym

Czerwień i błękit
PULPETY MIĘSNO-JAGLANE W ŚMIETANOWYM SOSIE Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ 150

zielem angielskim. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże pulpety i delikatnie wkładamy na wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia jeszcze około 20 minut.  Sos pomidorowo-paprykowy: 1 litr soku pomidorowego (lub pomidorowej passaty) 1 mała czerwona papryka 1 cebula ząbek czosnku(...)szczypta cukru szczypta wędzonej papryki sól pieprz olej śmietana 18% koperek lub natka pietruszki Wykonanie:  Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, czosnek i pokrojoną drobno paprykę. Wlewamy sok pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką i szczyptą cukru. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Jeśli lubimy dodajemy na koniec zahartowaną wcześniej śmietanę i posypujemy posiekaną natką lub koperkiem

Walijskie Pichcenie
Zapiekane naleśniki z mielonym mięsem 3117

nadwyżki przygotowuję na kolację np. naleśniki z serem na słodko:) 500 g mięsa mielonego przyprawa do mięsa mielonego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki pikantnego keczupu zioła prowansalskie sól i pieprz 100 g żółtego sera szczypiorek do posypania naleśników   Mięso mielone oprószone przyprawą usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do niego posiekaną(...)kostkę cebulę, gdy się zeszkli dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili smażenia na patelnię wlać cały koncentrat pomidorowy, keczup oraz przyprawy, wymieszać i smażyć przez kilka minut.    Na usmażone naleśniki nałożyć porcję mięsa, zawinąć w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez ok. 5 minut w temperaturze 200 st. C, wyjąć posypać startym żółtym serem

Simply Food
Tosty francuskie 141

skośnie na szersze kromki. W miseczce rozbełtać jajko razem z mlekiem oraz przyprawami . Kawałki bagietki zanurzać w masie jajeczno-mlecznej, następnie smażyć na złoty kolor na maśle. Sałatka/salsa pomidorowa     Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić drobno lecz starać się odrzucać pestki oraz odsączyć nieco sok. Pokrojonego pomidora skropić cytryną, zetrzeć do niego czosnek, przyprawić(...)posiekaną zieleniną. Proponuję spróbować tak jak było u mnie ze świeżą miętą. Naprawdę pysznie smakuje, świeżo i interesująco. Usmażone kromki posmarować obficie pasztetem, na nim ułożyć po łyżeczce sałatki pomidorowej i smacznie zajadać. Smacznego

W garach u Gosi
Tagliatelle z cukinii z sosem bolońskim 131

makaronem z cukinii. Do tego odrobina parmezanu i mamy pyszny, sycący obiad. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 400 g mięsa mielonego wołowego 400-600 g passaty pomidorowej ( u mnie Passata Mutti ) 1 duża marchewka 2 spore gałązki selera naciowego 1 duża lub dwie mniejsze czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka suszonego(...)warzyw dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć wszystko razem, aż mięso zmieni kolor. Dodać wino, wymieszać i gotować przez kilka minut bez przykrycia. Zalać zawartość garnka passatą pomidorową , dodać oregano i chili, a następnie gotować pod przykryciem przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać sól do smaku

Kulinarne Inspiracje
Pizza Margherita 317

Pizza Margherita to dla mnie najlepsza pizza. Aromatyczny sos pomidorowy, bazylia i ser. Prosto i pysznie. Czy dacie się skusić? Składniki na ciasto: 2 szklanki  (500 ml) mąki pszennej (typ 500) torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy około 3/4 szklanki ciepłej wody płaska mała łyżeczka oliwy do wysmarowania blachy Składniki na farsz: sos pomidorowy do pizzy(...)TUTAJ 150 g drobno krojonego sera mozzarella 1 czubata łyżka startego parmezanu około 1 łyżeczki suszonego  oregano   (u mnie Skworcu ) kilka świeżych listków bazylii Przygotowanie pizzy: Sos pomidorowy przygotowujemy z przepisu na blogu. Trwa to godzinę.  Podczas, gdy sos się gotuje, przygotowujemy ciasto na pizzę. Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże. Dolewamy oliwę oraz wodę i wyrabiamy

Smak mojego domu
Pełnoziarnista pizza z grillowanymi warzywami i serem labneh 139

obniżoną zawartością tłuszczu, o ile znajdziesz taki bez dodatku zagęstników i inny substancji. W sezonie ogrodowym możesz upiec pizzę na grillu. Zgrilluj sam placek, następnie posmaruj go sosem pomidorowym, obłóż warzywami, serem i bazylią. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco

Chilli Czosnek i Oliwa
Puplety po neapolitańsku z mozzarellą 138

Postanowiłam poeksperymentować z pulpetami i przygotować aromatyczne kulki mięsne z mozzarellą w środku. Mogłabym zjeść ich samych z 20, ale by było jeszcze smaczniej dodałam do nich podstawowy sos pomidorowym. Do tego spaghetti i niebiański obiad gotowy. I choć może wydawać się, że przy przepisie jest dużo roboty, to jest zupełnie inaczej. Szybko i smacznie, a tak lubię najbardziej(...)marinara: 0,7 l passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów 1 spory ząbek czosnku 1 spora gałązka świeżej bazylii sól szczypta cukru 1 łyżka oliwy z oliwek W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek przeciskamy przez praskę i przesmażamy na oliwie do momentu aż uzyska złoty kolor. Następnie ostrożnie wlewamy passatę lub pomidory z puszki (tłuszcz pryska!), następnie dodajemy

Cooking Monster
Makaronowe zwijańce z dynią i orzechami 156

zależy od wielkości naczynia żaroodpornego i ilości osób dla której przygotowujemy danie) : plastry lazanii (u mnie było to ponad 1/2 opakowania) purree z dyni (np hokkaido) mielone orzechy passatę pomidorową sól, pieprz, zioła, opcjonalnie ser żółty do zapiekania A teraz proste jak drut przygotowanie: Plastry makaronu podgotowujemy w osolonej wodzie (ok 3 minuty). Odsączamy i układamy(...)płaskiej powierzchni. Wierzch smarujemy purree z dyni, posypujemy migdałami. Całość zwijamy w rulonik i przekrawamy na pół. Tak przygotowane zwijańce umieszczamy w naczyniu żaroodpornym na dnie którego znajduje się pomidorowa passata. Wierzch możemy posypać ziołami a przed końcem pieczenia możemy dodać ser tarty. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 20-25 minut. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Gołąbki z sosem pomidorowym 208

Gołąbki to proste i smaczne danie, chociaż nieco pracochłonne. Farsz do gołąbków składa się u mnie z niezbyt tłustej mielonej łopatki wieprzowej i ryżu, zaś sos oczywiście jest pomidorowy. Chociaż raz na kwartał w moim domu obowiązkowo muszą być na obiad gołąbki. Gołąbki zazwyczaj przygotowuję w szybkowarze, co przyśpiesza gotowanie i zapobiega rozprzestrzenianiu się po kuchni zapachu gotowanej kapusty. Czas(...)basmati kupiony TUTAJ ) 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) 2 łyżeczki soli sos pomidorowy: 2 - 3 dojrzałe pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki cukru pieprz sól 1 łyżka

Kuchcik gotuje