zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:118/1190)

Jajka smażone w ciecierzycy i fasoli 103

postacią. Składniki (na 2 porcje): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy 4 łyżki ugotowanej fasoli białej "Jaś" 1/2 szklanki passaty pomidorowej szczypta soli, pieprzu, kuminu, chili 2 jajka 1/2 awokado do podania chlebek pita do podania Na patelni rozgrzewam olej i smażę posiekaną cebulę oraz czosnek do zarumienia. Dodaję fasolę(...)oraz ciecierzycę i smażę całość jeszcze kilka minut. Dodaję przyprawy oraz passatę pomidorową i gotuję całość 7-8 minut. Wbijam dwa jajka, doprawiam i przykrywam patelnię pokrywą. Gotuję danie na wolnym ogniu jeszcze przez 2 minuty i ściągam z ognia. Podaję z pitą i pokrojonym awokado. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Bakłażan z soczewicą i orzechami włoskimi 154

prosto z michy i zagryzać świeżym pieczywem- rozgrzewa, syci i daje przyjemne uczucie błogości. Składniki na 4 porcje: 2 bakłażany 1-2 cebule- najlepiej czerwone 300-400 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki czy też 4 świeże pomidory 200 g pomidorów koktajlowych (im słodsze tym lepiej) łyżeczka wędzonej papryki 30-50 g orzechów najlepiej włoskich/pekan(...)głębokiej patelni lub garnku. Smaż około 5-8 minut mieszając co chwilę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę oraz paprykę wędzoną. Smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową, posiekane orzechy i soczewicę oraz pomidorki. Całość gotuj aż soczewica zmięknie, czyli około 10-15 minut. Dopraw solą lub sokiem cytrynowym z jednej połowy cytryny, co polecam bardziej niż

greenscarf
Mini pizze na sylwestrowo 269

dwie części i rozwałkuj na dwa placki grubości 0,5 cm.Wytnij okrągłe placuszki. W naczyniu wymieszaj pomidorowy przecier z wodą i oliwą. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Posmaruj placki pomidorowym sosem. Wszystkie pizze obłóż cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Część nadziej kebabem, resztę kiełbasą i krewetkami. Pizze z krewetkami posyp curry. Do mięsnych pizz dodaj pieczarki. Wszystkie pizze posyp

codojedzenia
Zioła toskańskie - mieszanka przypraw, Spaghetti á la Toscana 275

wymieszaj z torebką ziół toskańskich. Następnie dodaj oliwę, ugotowany makaron i wymieszaj. Natychmiast podawaj.  Spaghetti można również wzbogacić startym żółtym serem, rukolą lub śmietanką. Źródło Skład: (57%) płatki pomidorowe (pasta pomidorowa, skrobia kukurydziana), sól jodowana, bazylia, czosnek, oregano, cebula, pietruszka. Produkt może zawierać śladowe ilości jajek, soi, selera, sezamu, mleka (laktoza), gorczycy i zboża zawierającego gluten. Firma

Qlinarnie i Qlinarnie
Śledzie z podsmażaną cebulą i pomidorami 580

podanie. Tym razem są to śledzie w marynacie pomidorowej, z podsmażaną cebulą. Składniki: 250 g płatów śledziowych w oleju 2 średnie cebule 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta mielonych liści laurowych  (polecam przyprawy Skworcu) szczypta mielonego ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka majeranku 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej szczypta soli pieprz 4 łyżki oliwy Wykonanie: Śledzie kroimy(...)kawałki 1cm - 2 cm. Cebulę kroimy w piórka. Pokrojoną cebulę bardzo delikatnie solimy i podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy: mielone liście laurowe, mielone ziele angielskie, majeranek, słodką paprykę oraz pieprz do smaku. Całość podsmażamy  2 - 3 minuty. Cebulkę z przyprawami studzimy. W słoiczku układamy warstwami śledzie

Smak mojego domu
Kasza gryczana z boczniakami w sosie pomidorowym 220

niż w domu i nie stołują się na mieście :)  Kasza gryczana z sosem na bazie boczniaków i pomidorów.  Pyszna i sycąca. Kasza gryczana z boczniakami w sosie pomidorowym 150 ml kaszy gryczanej 250 g boczniaków, umytych i porwanych na kawałki łyżka listków tymianku 1 średnia cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów 100 ml wody sól, pieprz olej(...)minuty. Zalewamy pomidorami i wodą. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut. W tym czasie gotujemy na sypko kaszę gryczaną. Kiedy kasza jest gotowa przekładamy ją do rondla z pomidorowym sosem. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy. Można też przełożyć potrawkę do naczynia do zapiekania, posypać startym cheddarem i zapiec 10 minut w 200 st. C. aż ser się

Dzieje kuchennej Wiewióry
SPAGHETTI Z OLIWKAMI I CHORIZO 178

niej ❤ Teraz jak już robię spaghetti to tylko z chorizo 😉   Składniki: 2 cebule 300 g kiełbasy chorizo 100 g oliwek czarnych 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1 op.makaronu spaghetti olej do smażenia parmezan do posypania Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju/oliwie. Kiełbasę(...)półplasterki i wrzucamy do cebuli. Podsmażamy razem ok. 5-7 min. Następnie wrzucamy krojone pomidory z puszki oraz pokrojone w plasterki oliwki. Chwilkę smażymy, a następnie wlewamy sok pomidorowy i dodajemy zioła prowansalskie oraz cukier. Dusimy ok. 8-10 min. Na końcu, gdy jest to konieczne, doprawić pieprzem i solą - ja nie dawałam - na ogół kiełbasa chorizo jest dość słona

Kuchnia MagdaLeny
Śledzie z rodzynkami 393

też mogę ręczyć). Na pewno posmakują każdemu, kto lubi śledzie w nieco słodszym wydaniu.  kilka filetów śledziowych typu matjas 250 g. rodzynek (najlepsze sułtanki, niesiarkowane) 1 szklanka przecieru pomidorowego gałka muszkatołowa 2 łyżki miodu 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, sprawdzając czy już są odpowiednio(...)słone (ja moczę ok. 3 godzin). Następnie pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Smażyć na patelni, aż stanie się szklista. Dodać przecier pomidorowy, gałkę, liść laurowy, ziele, sól, pieprz i rodzynki. Gotować ok. 5-10 minut na wolnym ogniu, sos nieco zgęstnieje. Następnie dodać miód i jeśli potrzeba doprawić do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty można

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zapiekanka makaronowa z szynką, szpinakiem i pieczarkami 303

bazie serka śmietankowego i przecieru pomidorowego, to połączenie doskonale uzupełnia smak całego dania. Zainspirowałam się przepisem z bloga karmelowy.pl , w którym wprowadziłam swoje modyfikacje. Składniki na 6 porcji: 450g makaronu np. świderki, penne 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku 250g szynki 300g pieczarek Opakowanie 500g passaty pomidorowej (przecieru) 100g serka śmietankowego (np. almette(...)szynkę. Przełóż do szpinaku. Następnie rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pokrojone pieczarki, posól i popieprz lekko. Smaż do momentu, gdy odparuje z nich nadmiar wody. Sos: do garnka przelej przecier pomidorowy. Dodaj serek śmietankowy, szczyptę cukru, oregano i pieprz do smaku. Wymieszaj trzepaczką. W dużej misce wymieszaj ze sobą makaron, podsmażone warzywa z szynką i sos. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp

Fabryka pomysłów
Dorsz w zalewie octowo pomidorowej 168

Czas świąteczny to czas na przygotowanie ryb. Ten przepis jest super. Rybka dostanie doskonałego smaku pomidorowego.   Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki ryby. Ryba powinna być doprawiona solą i pieprzem. Smażyć na ostrym ogniu, szybko. Ryba ma się lekko przesmażyć, a nie rozgotować. Nie pozwolić, żeby się rozpadła. Ona jeszcze trochę dojdzie w zalewie. Włożyć usmażoną rybę

Kuchnia Pokoleń
Enchilada zapiekana z serem żółtym 122

kształcie prostokąta pośrodku tak, aby łatwiej było zawijać enchilady w paczuszki. Nasmarować dokładnie naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Układać enchilady zgięciami do dołu naczynia. Posmarować wierzch przygotowanym sosem pomidorowym, a następnie posypać serem żółtym startym na dużych oczkach. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Na koniec udekorowałam świeżym oregano

Karola gotuje
Karkówka w kiszonej kapuście 1073

polecam. Składniki: 4 plastry karkówki 40 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula mały seler 3 liście laurowe 5 szt. ziela angielskiego 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor. Boczek kroimy w kostkę, rumienimy(...)boczku i cebuli dokładamy mięso. Przykrywamy kapustą, marchwią i selerem. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy szklankę wody. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez 10 minut. Danie można podać samodzielnie, np. z kawałkiem chleba. Ja jednak podaję je w towarzystwie ziemników z wody. źródło: przepis własny Ilość

Pobite gary Barbary
Jaglane klopsiki z łososiem w sosie pomidorowym 209

Klopsiki z kaszy jaglanej z dodatkiem łososia, którego smak jest w znacznym stopniu wyczuwalny i dominujący. Rybne kuleczki są delikatne i bardzo smaczne. Ich smak wzbogaca gęsty sos pomidorowy ze sporą ilością cebuli i dodatkiem szpinaku. Wszystko tworzy pełny obiad z patelni. Polecam!   KLOPSIKI RYBNE: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 250 g łososia 1 jajko(...)cytryny sól pieprz cytrynowy 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki SOS POMIDOROWY: 2 szklanki przecieru pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1 garść liści szpinaku 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki sosu sojowego sól papryka chilli pieprz czarny olej spod suszonych pomidorów Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie, aż będzie czysta. Przełożyć

https:KKuchniaMniam
Śledzie po sułtańsku 1103

Zachęcam do przygotowania! Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych a'la matyjasy (w słonej zalewie) 1 szklanka rodzynek (130 g) 3-4 średniej wielkości cebule 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody pieprz, cukier do smaku olej do smażenia Śledzie wymoczyć w wodzie (około 1,5 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę) i osuszyć. Cebulę obrać, przekroić na pół(...)minut. Po upływie czasu przelać przez durszlak. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać cebulę i gdy lekko się zeszkli to wsypać rodzynki, wlać wodę i dodać koncentrat pomidorowy. Całość popieprzyć, wsypać odrobinę cukru i jeszcze chwilę smażyć. Patelnię zdjąć z ognia i ostudzić farsz. Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. W słoiku naprzemiennie układać farsz cebulowo-rodzynkowy i śledzie. Należy

Ugotować
Pasta z ikry śledziowej 319

mlecza i  ikry śledziowej. Tym razem w wersji pomidorowej. Pasta z ikry śledziowej 3 ikry z śledzia solonego 2 mlecze  z śledzia solonego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki startego żółtego sera 1 łyżka oleju roślinnego papryka słodka i ostra do smaku Ikrę i mlecz zalej mlekiem i wymocz przez 12 godzin. Obierz z błon i rozdrobnij(...)przełóż je do miseczki. Dodaj  koncentrat  pomidorowy, olej i 2 łyżki startego sera - wymieszaj. Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką. Posyp resztą sera. Podawaj z domowym pieczywem

Gotuj Sam!

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję