zielonych papryk 200 g ryżu 200 g kurek 1/2 pęczka koperku 1 cebula 2 łyzki masła klarowanego sól pieprz Sos 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbe czosnku majeranek papryka słodka bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Z każdej papryki ściąć górną część i usunąć pestki(...)podawać z sosem. W rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę drobno posiekaną, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jedną minutę. Wlać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, 2 szklanki wody i zblendować. Całość zagotować doprawić solą, pieprzem, oregano, majerankiem, bazylią. W razie gdy sos jest zbyt rzadki, rozpuścić mąkę ziemniaczaną w odrobinie mąki i wlać do sosu. Zagotować
O kuchni z uczuciemmakaronem i mięsem mielonym. Lecz razem smakują wybornie:) Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 0,5 kg mięsa mielonego 2 duże cukinie pomidory w puszce łyżka koncentratu pomidorowego opakowanie makaronu świderki żółty ser sól pieprz oregano bazylia Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 2. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. 3. Cebulę oraz czosnek(...)cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone. Dodajemy sól oraz pieprz. Smażymy do momentu uzyskania brązowego koloru. Wrzucamy pokrojoną wcześniej cukinie, pomidory w puszce oraz koncentrat pomidorowy. 5. Dusimy do momentu, aż cukinia będzie półmiękka. Pod koniec dodajemy bazylię i oregano. 6. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy ugotowany makaron. Dodajemy zawartość patelni. Na wierzchu układamy plasterki żółtego sera
la cucharaDomowe gołąbki są rewelacyjne. Bazą jest młoda kapusta i sos pomidorowy. Wnętrze możemy sobie dowolnie zmieniać. U mnie w wersji z soczewicą, szczypiorkiem i czosnkiem. Wyszły przepyszne! 1 główka młodej kapusty 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicyTargroch 2 łyżki szczypiorku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Sos pomidorowy(...)szklanki wody 3 łyżki keczupu 2 łyżki przecieru pomidorowego Sól Pieprz W dużym garnku zalewamy młodą kapustę wodą. Gotujemy przez kilka minut, aż zmięknie i liście będą ładnie odchodzić. Soczewicę gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso mielone wyrabiamy z posiekaną drobno cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, bułka tartą, szczypiorkiem i przestudzoną soczewicą Doprawiamy solą
VioletoweKucharzeniewędzonki. 1 pojedyncza pierś z kurczaka ok 250 g boczku wędzonego 1 mała cebula 140 g kukurydzy po odsączeniu 10 listków świeżej bazylii papryka ostra, sól, pieprz pasata pomidorowa około szklanka pół papryki czerwonej Boczek i kurczaka podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekaną cebule i ją zeszklić. Dolać pasate pomidorową (można trochę więcej). Dorzucić paprykę pokrojoną
cukrem pudrem posypanepulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z warzywami. Jak więc podjąć odpowiedzialną decyzję na temat żywienia skoro w domu czają się takie pokusy? Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z warzywami składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1/2 szklanki suchego ryżu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku 1 łyżeczka koperku olej kokosowy do smażenia
Przysmaki Karolkimuszle nadziane bobem, boczkiem i mozzarellą. Zapieczone zostały w domowym sosie pomidorowym. Obiad, który znika w 2 minuty. Składniki (2 porcje): 14 muszli makaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w puszce (400 g) + 1/4 puszki wody sól, pieprz, suszona bazylia i oregano, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru(...)pokrój w małą kostkę. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i podsmaż na niej boczek do momentu aż się zarumieni. Muszle nadziej bobem i boczkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Każda muszlę posyp tartą mozzarellą. Zapiekaj przez około 18 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Po wyjęciu z piekarnika posyp grana padano
Moja pasja smakutakie wypasione kanapki na pełnoziarnistym pieczywie, które jemy od święta. Kiedy wygrałyśmy w konkursie od Raw & Happy te krakersy/chlebki od razu wiedziałyśmy jak je wykorzystać :) Nazwa: Krakersy Happy pomidorowe BIO Firma: Raw & Happy Skład: kiełkowane siemię lniane*, suszone pomidory* (9%), szczypiorek*, rodzynki sułtańskie*, bazylia*, słodka papryka*, kiełkowana szałwia hiszpańska*, kiełkowany amarantus*, kolendra*, krystaliczna sól himalajska. * surowiec(...)gumowa struktura oraz pozostająca po jedzeniu gorycz, dość silna i skutecznie eliminująca jedzenie tych chlebków solo. Jedynie wraz z pastą fasolową czy serkiem wiejskim te wyraźne ziołowe i pomidorowe smaki równoważyły się idealnie. Podsumowanie: Przyznamy się szczerze, że nie do końca tego spodziewałyśmy się po tych krakersach. Wolimy coś bardziej chrupkiego i przede wszystkim grubszego, czyli
Candy Pandasdać sygnał, że są to batony nieco innego rodzaju. Trzeba przyznać, że kolory tych batonów prezentują się intrygująco (szczególnie na zdjęciu z przekroju). Szpinakowa zieleń, buraczany róż i ciemna, pomidorowa czerwień a to wszystko wraz z dużą ilością nasion, orzechów i pestek. Nic tylko próbować! Smak: Szpinak z cytryną poszedł na pierwszy ogień. Zapachem przypominał nam naszą domową mieszankę(...)wyważona, nie przesadzona. (a dalej ten czosnek dawał o sobie znać jeszcze wiele godzin później ;P) Burak z czosnkiem najbardziej nas zaniepokoił, bo skoro w poprzedniej pomidorowej wersji ten dodatek odczułyśmy aż za mocno to tutaj bałyśmy się eksplozji czosnkowości. Zapach był słodko-orzechowy i raczej przypominał typowe owocowe batoniki. Ten Farmer jest najbardziej słodki ze wszystkich
Candy Pandasmarnować. Składniki Farsz: 700-800 g wołowiny (np. rostbef) natka pietruszki maggi pieprz Ciasto: 500 g mąki 50 g masła 250 ml wrzątku 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ugotowane mięso oddzielamy od kości, mielimy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy maggi i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Oczywiście(...)dostosowane do potrzeb i preferencji smakowych. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników. Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie. Gotujemy 3-4 min (od momentu wypłynięcia
R'n'G KitchenCałość zajmie Wam niecałą godzinę. Spaghetti bolognese 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu spaghetti (około pół opakowania) 500 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego) 500 ml passaty pomidorowej 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku świeża papryczka chili po łyżeczce suszonego oregano i bazylii (ja użyłam świeżych ziół więc dodałam ich więcej) łyżka oliwy z oliwek pieprz sól(...)pieprzem. Wszystko smażymy, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu, aż odparuje cała woda, około 15 minut. Do mięsa dorzucamy startą na dużych oczkach marchewkę. Całość zalewamy passatą pomidorową, przykrywamy i dusimy przez około 30 minut. Jeśli nasz sos za bardzo zgęstnieje podczas duszenia, pod koniec dodajemy do niego kilka łyżek wody w której gotowaliśmy makaron. W razie potrzeby
PatiGotujemało pracochłonne, a podane może być z plackami ziemniaczanymi, torlittą, pitą albo z ziemniakami, jak kto lubi. Składniki: 2 piersi kurczaka puszka pomidorów 1 łyżka pasty pomidorowej puszka fasoli białej puszka fasoli czerwonej 2 ząbki czosnku 1 duża cebula szklanka wody pęczek świeżej bazylii olej do smażenia przyprawy do smaku: sól pieprz tabasco oregano (1 łyżeczka) słodka(...)kostkę i zalej wszystko pomidorami z puszki oraz dodaj wodę. Na małym ogniu gotuj ok 15 minut delikatnie doprawiając solą i pieprzem. Następnie dodaj obie fasole, bazylię i pastę pomidorową. Wszystko dopraw do smaku, gotuj jeszcze ok 10 minut co jakiś czas mieszając. Smacznego
Niezły Młynekpatelni smażę naleśniki. Następnie układam na nich rukolę oraz mozarellę. Zawijam w rulon i podpiekam w piekarniku ok 10 minut. Sos - 100 gram papryki czerwonej - 100 ml passaty pomidorowej - przyprawy: sól, pieprz, chilli Paprykę kroję w drobną kostkę i podsmażam w garnuszku. Dodaję passatę pomidorową oraz przyprawy. Całość chwilę smażę. Gotowym sosem polewam zapieczone naleśniki. Smacznego
Health-Fit-Lifebyć kruchą. Dodatki do niej można dowolnie modyfikować. Składniki - 1 kapusta pekińska - 2 marchewki - kawałek pora - 1 pietruszka (korzeń) - kawałek selera - pół cebuli czerwonej - 3 łyżki passaty pomidorowej - 1,5 szklanki wody - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i/lub wędzona Opcjonalnie - kiełbasa lub dowolna wędlina Wykonanie Marchewkę, seler oraz pietruszkę obieramy a następnie ścieramy na tarce. Por kroimy(...)pekińską - w dość większe kawałki. Warzywa przekładamy do garnka. Dodajemy do nich kapustę pekińską. Dolewamy około 1,5 szklanki wody. Gotujemy przez chwilę. Następnie dodajemy passatę pomidorową. Znowu gotujemy. Całość przyprawiamy. Dusimy przez około 15-20 minut. Bigos można podawać z kiełbasa lub wędliną, którą macie zbędną w lodówce. Jednak bez dodatków też smakuje wyśmienicie. Prawda
Health-Fit-Lifewyrośnięcia na około 10 minut. Następnie dodajemy resztę mąki oraz sól. Zagniatamy ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Sos pomidorowy na jedną porcję ciasta - 3 łyżki passaty pomidorowej - 3 łyżki ketchupu - przyprawa do pizzy W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie podane składniki i gotowe:) Dodatki na jedną porcję ciasta - 1 cebula czerwona
Health-Fit-Lifeciasno układać zwinięte gołąbki. Rosół wymieszać z sosem pomidorowym, zalać gołąbki. Przykryć i dusić ok 15-20 minut. Po tym czasie powinny być już gotowe. Zamiast domowego sosu pomidorowego można użyć małego słoiczka koncentratu
Smakołyki Asi