zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:111/1187)

Okoń smażony z risottem pomidorowym 76

warto było, bardzo posmakował mi ryż w takim wydaniu. Najważniejsze aby nie użyć zwykłego ryżu błyskawicznego, przeznaczonego do gotowania na mleku, gdyż zanadto zmięknie.   Okoń smażony z risottem pomidorowym 4 filety z okonia (ok. 150g) 2 cebule 20 g masła 250 g ryżu na risotto 1,5 l wywaru rybnego lub warzywnego 1 puszka pomidorów bez skórki(...)patelni rozgrzać masło, dodać olej. Filety smażyć z każdej strony około 3-4 minut. Risotto przełożyć do naczynia, na wierzchu ułożyć usmażone filety.   Artykuł Okoń smażony z risottem pomidorowym pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 154

Filety śledziowe w oleju smaczne będą już po 2-3 dniach. ŚLEDZIE PO KASZUBSKU / wg Olgi Smile 15 filetów śledziowych 4 cebule 3 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta soli olej(...)sucha ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w kostkę, posolić i zeszklić na oleju ( nie można jej zrumienić ma się tylko zeszklić ). Gdy zmięknie dodać cynamon, majeranek, cukier i koncentrat pomidorowy. Doprawić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Na każdy płat śledziowy nałożyć porcję farszu cebulowego, zwinąć i spiąć wykałaczką. Gotowe zawijasy śledziowe ułożyć ciasno w naczyniu, posypać ziarnami pieprzu

Pieguskowa Kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty 184

torebka ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego Sos 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/3 szkl zimnej wody 2 łyżki śmietanki 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 1 puszka krojonych pomidorów koperek W dużym garnku który pomieści kapustę zagotować wodę, posolić. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i włożyć do wrzącej wody. Po kolei sparzyć(...)kilka sparzonych liści młodej kapusty. Podsmażone gołabki ułożyć w garnku lub patelni, podlać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, sól i dusić do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy lub zblendowane pomidory z puszki. Zagotować. W słoiczku umieścić mąkę, wodę i wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać śmietankę i wlać do gotujących się gołąbków. Mieszać, aż sos zgęstnieje

Pieguskowa Kuchnia
Pizza z kolorową cukinią 93

porcje z jednego ciasta. Znalazłam po raz pierwszy na moim osiedlu żółtą cukinię, która tak pięknie komponuje się z kolorem czerwonym i zielonym. Pizza z cukinią, cebulą, aromatycznym sosem pomidorowym z ziołami, taka prosta i taka pyszna! Drugą zamroziłam, będzie na kolejny obiad! Nie mogę się doczekać! Pizza z kolorową cukinią / 2 średnie pizze Składniki: ciasto na pizzę(...)Zieloną kroimy na półplasterki, a żółtą na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozciągamy na blasze do pieczenia. Każdą porcję ciasta smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy cukinię żółtą i zieloną oraz cebulę. Pieczemy przez 15 minut w 220 st. C. Gotową pizzę posypujemy natką z pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Drobiowe burgery z suszonymi pomidorami OLE! 141

500g ⩽ odsączone suszone pomidory z ziołami OLE  - 1 słoiczek 305ml pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól i świeżo mielony pieprz do smaku Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli: 1 słoik suszonych pomidorów OLE z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami 1 mała świeża papryczka chilli duży pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki(...)siekaną natką, pokrojonymi suszonymi pomidorami oraz przyprawami, następnie wyrabiaj przez kilka minut, aby dokładnie połączyć je z wędzoną papryką. Grilluj "well done" na rozgrzanej patelni lub ruszcie. Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli  - wszystkie składniki posiekaj na duże kawałki, wrzuć do malaksera lub kielicha blendera i wciśnij magiczny guzik! :) Moja pasta była grubo mielona - Twoja wg.uznania. Posmaruj nią podgrzane

Spektrum Smaku
Pizza orkiszowa z kurkami, boczkiem, mozzarellą i jajkiem sadzonym 139

minut i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia. Wysmaruj ciasto sosem pomidorowym. Ułoż pokrojony ser. Połóż boczek oraz posyp całość kurkami. Umieść pizze w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz 10 minut. Po tym czasie wyciągnij pizze, wbij jajka, dopraw solą

Mango Papaja
Piersi z kurczaka w ziołowo-pomidorowym sosie 196

Dziś dzielę się z Wami kolejnym prostym pomysłem na rodzinny obiad. Piersi z kurczaka w ziołowo-pomidorowym sosie , to stosunkowo szybka propozycja. Tak przygotowane danie możecie podać zarówno z ziemniakami, z kaszą, ryżem lub z zestawem samych surówek. Smak i prostota, którą tak lubię(...)Spróbujcie. Składniki: 3 piersi z kurczaka około 1 łyżki przyprawy do kurczaka – polecam tą od Skworcu 1 łyżka masła Ghee (wspaniale wzbogaca smak potrawy)* pomidory krojone w soku pomidorowym z cebulą 390 g (wykorzystałam takie jak te ) 2 duże szczypty bazylii 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pieprz czarny mielony do smaku szczypta suszonej pietruszki około 1/4 szklanki wody

Słodkie okruszki
Paella z chorizo i pulpetami drobiowymi (z cukinią) 125

porcje): 250 gram chorizo  1 szklanka ryżu Arborio  200 ml Cydru  1 cebula  1 ząbek czosnku  300 gram cukinii  1/2 szklanki passaty pomidorowej  szczypta soli i pieprzu  sok z 1/2 cytryny  natka pietruszki  skórka otarta z 1 cytryny  500 ml bulionu  szczypta majeranku i wędzonej papryki(...)kilka minut i wlewam Cydr, który redukuję o połowę. Wlewam bulion i pozwalam paelli gotować się na wolnym ogniu do momentu aż wchłonie cały płyn. Na koniec dodaję passate pomidorową oraz pulpety. Gotuję całość 3-4 minuty. Doprawiam danie solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Dodaję natkę pietruszki. Danie podaję od razu z cząstkami cytryny.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pizza z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 182

pieprzem i słodką papryką.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Następnie każdą z nich wałkujemy na wielkość blaszki. Ciasta przekładamy na wysmarowane olejem blaszki. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy na paski, cebulę kroimy w piórka. Suszone pomidory i oliwki przekrawamy na pół. Wszystkie składniki dajemy

kulinarne odsłony pati
Cebulowa pizza (na suchych drożdżach) 279

łyżeczki soli szczypta pieprzu 1/2 małej cebulki Na farsz: 2 gotowe mielone z szynki wieprzowej duża szczypta bazylii 1/2 czerwonej papryki 1 żółta papryka 1/2 małej cebulki passata pomidorowa od Alfatec (polecam) lub opcjonalnie ketchup na spód pizzy ser (najlepiej mozzarella, ale można użyć twardego żółtego sera w kostce) Przygotowanie: Cebulkę obieramy i drobno kroimy. Do dużej miski(...)pizzy jest bardziej chrupki. Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut, po czym smarujemy passatą pomidorową (opcjonalnie ketchupem). Przygotowujemy farsz: Kroimy kotlety w paseczki lub a la kostkę, odkładamy je na bok. Pokrojoną połowę cebulki podsmażamy z pokrojonymi w kostkę paprykami, doprawiając całość małą szczyptą

Słodkie okruszki
Makaron z oregano, sosem pomidorowym z łopatką wieprzową i boczniakami 107

Passatę pomidorową połączyłam z mięsem a potem z makaronem i danie prawie gotowe, potem tylko boczniaki i danie wjeżdża na stół. Zapraszam do spróbowania. Makaron z oregano, sosem pomidorowym z łopatką wieprzową i boczniakami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Cukinia faszerowana kurczakiem i kaszą jaglaną 184

oleju pokrojoną w kostkę cebulę i drobno pokrojony czosnek.  Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Doprawiamy. 3. Dodajemy pokrojony miąższ z cukinii, koncentrat pomidorowy oraz sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. 4. Dusimy do momentu,aż pomidory się całkiem rozpadną. Dodajemy ok. pół łyżeczki chilli. 5. Kasze jaglaną gotujemy w osolonej wodzie(...)przez chwilkę dusimy. 6.Cukinie ostrożnie nadziewamy farszem Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 minut. Gotowe:) Cukinia wychodzi mocno pomidorowa:) Możemy podawać ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Hasta Luego

la cuchara
Papryka faszerowana ryżem i kurkami 167

zielonych papryk 200 g ryżu 200 g kurek 1/2 pęczka koperku 1 cebula 2 łyzki masła klarowanego sól pieprz Sos 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbe czosnku majeranek papryka słodka bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Z każdej papryki ściąć górną część i usunąć pestki(...)podawać z sosem. W rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę drobno posiekaną, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jedną minutę. Wlać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, 2 szklanki wody i zblendować. Całość zagotować doprawić solą, pieprzem, oregano, majerankiem, bazylią. W razie gdy sos jest zbyt rzadki, rozpuścić mąkę ziemniaczaną w odrobinie mąki i wlać do sosu. Zagotować

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka z cukinią 130

makaronem i mięsem mielonym. Lecz razem smakują wybornie:) Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 0,5 kg mięsa mielonego 2 duże cukinie pomidory w puszce łyżka koncentratu pomidorowego opakowanie makaronu świderki żółty ser sól pieprz  oregano bazylia Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 2. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. 3. Cebulę oraz czosnek(...)cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone.  Dodajemy sól oraz pieprz. Smażymy do momentu uzyskania brązowego koloru. Wrzucamy pokrojoną wcześniej cukinie, pomidory w puszce oraz koncentrat pomidorowy.  5. Dusimy do momentu, aż cukinia będzie półmiękka. Pod koniec dodajemy bazylię i oregano. 6. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy ugotowany  makaron. Dodajemy zawartość patelni. Na wierzchu układamy plasterki żółtego sera

la cuchara
Gołąbki z młodej kapusty z soczewicą 178

Domowe gołąbki są rewelacyjne. Bazą jest młoda kapusta i sos pomidorowy. Wnętrze możemy sobie dowolnie zmieniać. U mnie w wersji z soczewicą, szczypiorkiem i czosnkiem. Wyszły przepyszne! 1 główka młodej kapusty 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicyTargroch 2 łyżki szczypiorku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Sos pomidorowy(...)szklanki wody 3 łyżki keczupu 2 łyżki przecieru pomidorowego Sól Pieprz W dużym garnku zalewamy młodą kapustę wodą. Gotujemy przez kilka minut, aż zmięknie i liście będą ładnie odchodzić. Soczewicę gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy.  Mięso mielone wyrabiamy z posiekaną drobno cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, bułka tartą, szczypiorkiem i przestudzoną soczewicą Doprawiamy solą

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania