idealną potrawą na chłodniejsze dni. Kategoria Obiad Kuchnia Meksykańska Czas gotowania 45 minutes Porcje 8 Autor Magdalena Pinkwart Składniki 500 g mięsa mielonego 8 placków tortilli 500 ml passaty pomidorowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 200 g zielonych oliwek 200 g czarnych oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g tartego sera 5 łyżek(...)smaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek a następnie paprykę, smaż przez kilka minut cały czas mieszając. Dodaj mięso mielone i smaż, aż całkowicie zbrązowieje. Dodaj passatę pomidorową i dokładnie wymieszaj. Dodaj czerwoną fasolę, kukurydzę i oliwki. Dopraw solą, pieprzem, chilli oraz papryką i dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Rozgrzej
smakowitehistorie.commałe cebule, drobno posiekane 1 łyżeczka startego czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 400g passaty pomidorowej sól, chili, brązowy cukier do smaku 1 szklanka śmietanki 30% 1/4 szklanka bulionu (ewentualnie) świeża kolendra do posypania gotowej potrawy Kurczak tikka masla - przepis. Krok 1. Rozgrzać tłuszcz(...)podsmażyć na rumiano. Następnie dodać Garam Masala, kumin, kurkumę i kolendrę - smażyć około 30 sekund, cały czas mieszając, aż przyprawy zaczną ładnie pachnieć. Dołożyć imbir, czosnek, chili, sól, passatę pomidorową - gotować kilkanaście minut na wolnym ogniu, aż sos stanie się gęsty i ciemno czerwony. Na koniec do sosu masala wlać śmietankę, dodać kurczaka wraz z sokami, i gotować około
Moja Książka KucharskaMięso wołowo- wieprzowe- 400g Pieczarki- 440g Papryka- 300g Mozzarella w kulkach- 250g Boczek- 200g Smalec- 100g Ser żółty- 160g Cebula- 75g Sól, pieprz- 1/2 łyżeczki Sos marinara Pulpa pomidorowa- 400g Passata pomidorowa- 250g Cebula- 75g Masło- 25g Oliwa z oliwek- 25g Czosnek- 15g Sól, pieprz, oregano, bazylia- 1/2 łyżeczki W dużym garnku gotujemy wodę w ilości wystarczającej
serzmiesemwracam do przepisu Pomidorów mam w tym sezonie dużo, choć jeszcze nie tyle ile bym ich sobie życzyła – ale cóż, taki rok, nie przeskoczę, zobaczycie to sami tutaj w pomidorowym podsumowaniu jak tylko sezon się skończy, doważę wszystko co urosło i dojrzało, krzaki zasilą kompost a ja chwilę odetchnę. Ten przepis znalazłam na jednej z miliona rosyjskich stron(...)słoiki i wygotowujemy pokrywki. Pomidory – dojrzałe, jędrne, bez żadnych zmian chorobowych – dokładnie myjemy, zostają w skórce. Duże kroimy na ćwiartki lub ósemki, mniejsze na połowy lub na ćwiartki. Wykrawamy pomidorowe głąby i wyrzucamy. Przekładamy naszykowane pomidory do duuuużej miski. Zakładamy rękawiczki jednorazowe – jalapeño kroimy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion i wrzucamy do misy robota z rozdrabniaczem. Oczyszczamy paprykę
Karo in the Kitchenserca, ozorki, płuca. Mimo że nie brzmi to zbyt apetycznie, jest bardzo zdrowa i co najważniejsza smaczna. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Grillowana kaszanka i lekka sa\u0142atka pomidorowa","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/grillowana-kaszanka-z-salatka.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/grillowana-kaszanka-z-salatka-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/grillowana-kaszanka-z-salatka-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/grillowana-kaszanka-z-salatka-480x270.jpg(...)grillu, by nabra\u0142a chrupko\u015bci.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/swojska-kaszanka-z-grilla-i-salatka-z-pomidorow\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ee51fc173202","image":""}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":2}} Drukuj Grillowana kaszanka i lekka sałatka pomidorowa 5 od 2 osób Autor: Martyna Pietruszka Danie: Śniadanie Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 2 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 230 kcal Grillowana kaszanka z lekką
ProstePesto.pl150g wędzonego boczku 400g średniej wielkości pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 cebulki dymki 3 marchewki 250ml czerwonego, wytrawnego wina – użyłam 500ml bulionu wołowego 100ml passaty pomidorowej 2 listki laurowe sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju posiekana natka pietruszki do posypania łyżka masła Przygotowujemy wszystkie składniki – umytą i oczyszczoną(...)patelni i na tłuszcz wsypujemy mąkę – prażymy ją chwilę, cały czas mieszając. Nie przestając mieszać, wlewamy na patelnię bulion, dokładnie rozprowadzając w płynie mąkę. Dodajemy do tego passatę pomidorową, mieszamy i zagotowujemy. Gdy się zagotuje, ściągamy z ognia i całość wlewamy do naczynia z mięsem. Do tego wlewamy wino, wkładamy liście laurowe, doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Wszystko
Smaczna Stronazarówno na przekąskę, jak i na danie główne. Są to rożki z tortilli pszennych, wypełnione farszem z mięsa mielonego smażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami suszonymi i przyprawami oraz sosem pomidorowym. Farsz dodatkowo wymieszałam z kukurydzą konserwową i tartą mozzarellą. Pomysł na to danie zaczerpnęłam z tej strony: https://smakinatalerzu.pl/2019/12/29/zapiekane-rozki-z-tortilli/, ale zmodyfikowałam przepis pod swój smak. Rożki wyszły(...)łyżka octu balsamicznego (użyłam octu firmy Ponti) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 150g tartej mozzarelli ok. 100g żółtego sera gouda Sposób przygotowania: Mięso po umyciu i osuszeniu, zmieliłam w maszynce do mięsa. Na patelnię wlałam
Waniliowe ImprowizacjeChcecie dowiedzieć się dlaczego zrezygnowałam z nabiału? Jak zbilansować dietę beznabiałową? Piszcie w komentarzach. Może wkrótce zdecyduje się na taki wpis. Powyżej zdjęcia makaronu, w pysznym sosie pomidorowym z rodzynkami i oliwkami. Dosłownie przesmaczna propozycja. Zdecydowanie beznabiałowa. Kluczem do sukcesu tego dania jest przede wszystkim powolne i długie gotowanie sosu na bazie czerwonej cebuli, wina i rodzynek oraz(...)lampka słodkiego wina garść rodzynek kubek herbaty czarnej earl grey szklanka oliwek czarnych garść migdałów w płatkach sól i pieprz 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki Rodzynki namocz w gorącej herbacie, im dłużej tym lepiej. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Postaraj się go nie rozgotować. Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną
Mango Papajaszpinak był w środku. -------------------------------------------- Mechanik w kuchni ------------------------------------------- Składniki : 100 gr łososia wędzonego na zimno w plastrach liście świeżego szpinaku serek kanapkowy 6 suszonych pomidorów w zalewie 2 placki tortilli pomidorowej Przygotowanie: Tortille smarujemy serkiem. Plastry łososia kroimy w ok 1 cm paski i układamy je jeden na drugim po równo na obu tortillach (powiększ zdjęcie powyżej). W odstępie układamy(...)liście szpinaku nieco przytrzymujemy palcami aby nie uciekały. -------------------------------------------- Mechanik w kuchni ------------------------------------------- Składniki : 100 gr serka ricotta 3 łyżki pesto bazyliowego szynka w dużych plastrach (np. babuni) 2 placki tortilli pomidorowej Przygotowanie: Serek mieszamy z pesto bazyliowym na jednolitą masę i smarujemy nim obie tortille na grubość ok 2 mm i układamy na niej plastry szynki. Szynkę trzeba przekroić
Mechanik w kuchnipietruszka 1 ząbek czosnku 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz majeranek tarty parmezan - opcjonalnie 2 łyżki pasty pomidorowej - opcjonalnie przygotowanie Dzień wcześniej ugotować esencjonalny bulion wołowy np według tego przepisu. (Ja swój wywar zrobiłam w wolnowarze. Kości i warzywa opiekłam w piekarniku tak jak w podanym(...)żadnych dodatków. Można też flaki rozlać do miseczek, posypać mocno parmezanem i wstawć pod grill w piekarniku. Zapiekać aż parmezan się zrumieni. Kolejnego dnia przed zapiekaniem doprawiłam flaki pastą pomidorową i ta wersja była najsmaczniejsza. Smacznego
Stare Garymocno wyczuwalnym smakiem mieszanki przypraw curry to świetna propozycja dania jednogarnkowego. Składniki: 1kg drobiowych żołądków 2 cebule 2 ząbki czosnku 200g kolorowej papryki 100g pieczarek 100g marchewki 400g passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu drobiowego 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 2 łyżki masła 4 łyżki natki(...)Żołądki oczyścić, umyć, pokroić na połówki, zalać gorącą wodą tak aby je przykryć. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować około 60 minut. Po tym czasie wlać pomidorową passatę, dodać papryki, curry i podsmażone warzywa. Dusić około 15-20 minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia EwelinyWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pieczonej karkówki w sosie pomidorowy z kalafiorem. Pyszna i soczysta, można podać ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do mięsa użyłam przypraw od firmy GALEO. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1,5 kg karkówki 1 kalafior 1 cebula 500 ml sosu pomidorowego lub zmiksowane pomidory z puszki 1 łyżeczka oregano Galeo(...)sobą, dodajemy do oleju i nacieramy mięso.Odstawiamy do lodówki na godzinkę. Do brytfanki przekładamy mięso oraz umyte różyczki kalafiora oraz cebulę pokrojoną w piórka. Następnie zalewamy sosem pomidorowym, najlepszy jest taki domowy ale jeśli nie macie można użyć zmiksowanych pomidorów z puszki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około godzinki, aż mięso
Sama słodycz i szczypta chiliporcje. Produkty 450 g kalafiora (u mnie mrożony), 1/2 szklanki startego parmezanu, 1 jajko, 1/2 papryki, 1/2 cebuli, ząbek czosnku, 2 plasterki szynki, starty ser mozzarella, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżka oleju kokosowego, pieprz ziołowy, sól, zioła prowansalskie. Reklama (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kalafior ugotuj w osolonej wodzie i pozostaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni(...)rozpuść olej kokosowy i usmaż na nim cebulę oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Dodaj koncentrat pomidorowy i odrobinę wody. Sos przypraw pieprzem, solą oraz ziołami. Paprykę oraz szynkę pokrój w drobną kostkę. Ugotowany kalafior zmiksuj za pomocą blendera na papkę. Odsącz wodę, przekładając kalafiorową masę na sitko (z niewielkimi oczkami). Na blachę do pieczenia połóż papier i za pomocą łyżki nałóż
Fit&Fast KitchenFormuj z masy niewielkie kulki - mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, i układaj na blaszce. Piecz około 20 minut - gotowe powinny być złotawe i przesuszone. Można podawać z sosem pomidorowym, z makaronem, lub ryżem. My bardzo lubimy włożone w bułkę i polane sosem pomidorowym i/lub majonezem. Nadmiar można spokojnie zamrozić, a przed użyciem rozmrozić w temperaturze pokojowej
Lejdi of the houseprzez nie światło. Podczas pieczenia ciasto podrośnie i ostatecznie i tak będzie mieć 2-3 milimetry grubości. 10. Nie przesadź z sosem i składnikami Gotowy placek posmaruj oszczędnie sosem pomidorowym (np. według tego mega prostego przepisu Marcelli Hazan ). Jest pyszny, ale dwie łyżki wystarczą.. Ciasto możesz smarować gorącym, świeżo zrobionym ssosem. Nie obciążaj ciasta nadmierną ilością składników, szczególnie(...)pieczenia. Ustaw termoobieg i maksymalną temperaturę. Tylko w dobrze nagrzanym piecu dobrze upieczesz ciasto. W niedogrzanym na pizzy, szczególnie w środkowej części, powstanie niedopieczony zakalec, bo ciasto nasiąka sosem pomidorowym i składnikami. W wysokiej temperaturze ciasto pięknie się upiecze w środku i na krańcach. Sos będzie ozdobą i dodatkiem, a nie elementem obciążającym ciasto. 12. Uważaj przy przekładaniu pizzy
Niedzielny kucharz