zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:106/1190)

Pizzerinki z ciasta francuskiego. Mini pizzerinki przepis. 709

odsączyć z serwatki, pokroić w plasterki. Rozwinąć ciasto francuskie, podzielić na 8 prostokątów. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na nim ciasto francuskie. Każdy kawałek posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem. Poukładać plasterki mozzarelli, pomidorki koktajlowe i oliwki. Wstawić pizzerinki do piekarnika i piec całość w 220 st.C przez ok. 12-15 minut (do czasu zarumienienia się brzegów

Kulinarne Przeboje
Mielone kotlety z czerwonej fasoli (VEGAN) 199

blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej. Kotleciki pieczemy przez ok. 20-30 minut do zarumienienia. Podajemy ze świeżym oregano i np. ryżem basmati, świeżymi pomidorkami oraz sosem pomidorowym. Gotowe. PS   Nie zapomnijcie dołączyć do nowej grupki na fejsie! 💜 PASTELOWE BABECZKI  💜        Smacznego! 🍃 ✩✩✩    Instagram  |  Facebook  |  YouTube

Kuchnia Ellie
Jesienne naleśniki z soczewicą, dynią i szpinakiem 245

Ostatnio pisałam, że jest kilka sposobów w kuchni na rozgonienie ołowianych chmur. Wtedy pomknęliśmy językiem po mapie do słonecznej, pomidorowej Toskanii razem z talerzami pełnymi sałatki Panzanella, a dziś już na ojczystej ziemi serwuję Wam pyszne naleśniki :) Wypełnione sezonową dynią, cudowną soczewicą, która jak nic innego potrafi wypełnić brzuchy ciepłem i troską oraz szpinakowymi liśćmi w kolorze nadziei. Pyszne(...)proste i całkiem szybkie...a jak pachną! Możecie dodać do nich jogurt, kwaśną śmietanę albo zaszaleć i polać aromatycznym sosem pomidorowym. Będą wyborne z każdym dodatkiem ale i bez żadnego z nich z pewnością Wam zasmakują, rozgrzeją i nasycą :) I co tam...niech sobie pada! Naleśniki z soczewicą, dynią i szpinakiem Potrzebujesz: Naleśniki: 20g masła 220g mąki 2 jajka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Udka kurczaka w maślanym sosie garam masala 251

łyżki przyprawy garam masala (najlepsza jest ze specjalistycznych, orientalnych sklepów) 1 duża cebula 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu 1 duży pomidor 1 łyżka przecieru pomidorowego (ewentualnie) 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła olej rzepakowy sól cukier świeża kolendra do posypania Udka należy wytrybować, usuwając wszystkie kości, chrząstki i większość ścięgien. Można również zdjąć skórę(...)zeszklić. Następnie dodać 1 łyżkę garam masala, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki oraz 1/4 łyżeczki soli. Wymieszać i chwilę przesmażyć. Dodać pomidora pokrojonego w kostkę i przecier pomidorowy oraz 3-4 łyżki wody. Całość przemieszać, przykryć i dusić ok. 5 minut. Po tym czasie zblendować sos i dodać do niego śmietanę. Dokładnie wymieszać.  Do sosu włożyć zamarynowane

Ze smakiem bez glutenu
Jak zrobić tradycyjną tunezyjską szakszukę (shakshukę)? 182

Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy 2 duże papryki (czerwone lub zielone) pokrojone w paski 2 łyżeczki pasty harissa ( domowej lub ze sklepu) - można zastąpić 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczką mielonej słodkiej papryki, 1/2-1 łyżeczką chilli w płatkach i 1 łyżeczką mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 4 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki lub przeciśnięte przez praskę(...)drobną kostkę ziemniaki. Warzywa dodaj na patelnię razem z papryką, aby zdążyły się usmażyć.  Przygotowanie tunezyjskiej szakszuki: 1. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj paprykę, pastę harissa (lub koncentrat pomidorowy z przyprawami), kumin i czosnek i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie (ok. 8 minut). 2. Dodaj pomidory z puszki (lub pokrojone w kostkę świeże pomidory

Chilli Czosnek i Oliwa
Przepis #76 Potrawka z ciecierzycy 147

porcje: - 200 g ciecierzycy - połowa piersi z kurczaka - 2-3 marchewki - 2 pietruszki - pół papryki czerwonej - 1 por - kawałek selera - 3-4 łyżki passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego - ząbek czosnku - 1 cebula czerwona - sól, pieprz, czosnek suszony, papryka słodka wędzona, pieprz ziołowy - 1- 2  łyżka oleju do smażenia  - odrobina wody Wykonanie Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę w zimnej(...)kroimy na pół plasterki a paprykę w drobne krótkie paseczki . Dodajemy do podsmażonego mięsa i całość dusimy podlewając odrobiną wody. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy ugotowaną ciecierzycę oraz przecier pomidorowy (polecam przed dodaniem ciecierzycy przełożyć całe danie do garnka jeśli wcześniej smażyliśmy na patelni). Chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku.  Potrawkę można podać z domowej roboty grzankami lub kromką pełnoziarnistego

Health-Fit-Life
Domowe nachosy o smaku pizzy (zdrowsza wersja nachosów ze sklepu) – bezglutenowe 202

jeśliby tak samemu przygotować pyszne nachosy w zdrowszej i nieco mniej tradycyjnej wersji? I to w dodatku o smaku pizzy?  Do tego guacamole albo dobra salsa pomidorowa. Ideał! Właśnie takie dla Was zrobiłam – z cieciorki zamiast mąki kukurydzianej. Mąka z ciecierzycy kosztuje ok. 10 zł za 500 g, kupicie ją nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością(...)odrobina wody 1,5 łyżki przyprawy do pizzy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku Do podania np. guacamole albo salsa pomidorowa Przygotowanie W misce wymieszaj wszystkie składniki na placki z ciecierzycy. smaż na średnim ogniu, podobnie jak zwykłe naleśniki. Odłóż do wystygnięcia. Pokrój naleśniki (najlepiej wszystkie naraz) podobnie jak pizzę

Powiedz dietom nie
Szarpane lasagne z kurczakiem, boczkiem i jarmużem 198

Okazało się, że nawet miałam kolorowe resztki lasagne, szpinakowe i pszenne. Obiad jak się patrzy nawet go zdążyłam sfotografować przy stole. Bardzo lubię włoskie sosy do makaronu. Włosi mieszają pomidorowy sos z ricotta. Ja też tak często robię ale akurat skończyła mi się ricotta, więc zastąpiłam kozim twarogiem. Sos wyszedł bardzo smaczny. Szarpane lasagne Składniki: na 4-5 porcji(...)gotowanego kurczaka bez kości 150 g wędzonego boczku w plastrach 200 g mozzarella 100 g jarmużu 10 lasagne, u mnie szpinakowe i pszenne Sos pomidorowy 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 10 liści bazylii 3 łyżki oliwy 150 g koziego twarogu lub ricotta 2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku Do podania sałatka

codojedzenia
Patatas bravas - hiszpańskie "frytki" 189

której podaje się zazwyczaj mięsne danie główne. Przygotowując ją, ziemniaki kroi się w kostkę, a potem smaży lub piecze jak frytki. Tak przyrządzone ziemniaki podaje się z pikantnym sosem pomidorowym. Pomidory jednak w Hiszpanii mają okropny smak - są twarde i - o dziwo - brak w ich smaku słońca. Dlatego ja poprzestaję na samych ziemniakach i tak też jadłam patas bravas(...)pokryły się tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. ok. pół godziny. Po upieczeniu ziemniaki posypać grubą solą i wędzoną papryką. Podawać samodzielnie lub polane ostrym sosem pomidorowym jako przekąska lub dodatek do obiadu. Przy dzisiejszej szarudze przyjemnie jest powspominać hiszpańskie widoki: W drodze przez Aragonię do Madrytu Plac przed katedrą w Santiago de Compostela - celem pielgrzymów

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza z zieloną papryką i kiełbasą krakowską podsuszaną 330

soli 10 przekręceń młynka kolorowego pieprzu 2 łyżki prażonej cebulki 1 zielona papryka Farsz: 1 zielona papryka 1 cebulka duża szczypta bazylii kiełbasa krakowska podsuszana wieprzowo-indycza Duda passata pomidorowa lub ketchup na spód pizzy Dodatkowo: żółty ser Przygotowanie: Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i cebulkę. Całość zalewamy(...)pizzy jest bardziej chrupki. Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut, po czym smarujemy passatą pomidorową lub ketchupem. Przygotowujemy farsz: Podsmażamy na patelni drobno posiekaną cebulkę, pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, doprawiając całość bazylią. Ciasto wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika (200 stopni grzanie

Słodkie okruszki
Lazania wegetariańska - z soczewicą 185

smaków) - wystarczył smak passaty i ajwaru. Tego dnia zależało mi na maksymalnym przyspieszeniu pracy, a składników na moje dania awaryjne trochę brakowało. Moje dziewczynki lubią soczewicę i makaron, a pomidorową jedzą z dokładką, więc gdy wróciłam do domu i zajrzałam do szafek szybko przyszła mi do głowy myśl o takiej wersji obiadu. Nie napracowałam się :) a pojadłyśmy(...)Trzymaj kciuki :) Lazania wegetariańska - z soczewicą Składniki: makaron lasagne od Lubelli 1,5 szkl. czerwonej soczewicy 1,5 szkl. ciepłą wody kilka plastrów sera żółtego 250 g pomidorowej passaty 3 łyżki ajwaru (użyłam łagodnego) Sposób przygotowania: Do miski wlej wodę, wysp soczewicę i odstaw na chwilę. Następnie wymieszaj z passatą i ajwarem. Naczynie żaroodporne lub blaszkę (ja użyłam żaroodpornej

Kolorowy Przepisownik
Leczo z cukinią i mięsem mielonym 173

mięsa mielonego, np. z łopatki 1 duża cebula 3 młode cukinie (wagowo około 1 kg) 2 duże papryki, np. żółta i zielona 5 małych pomidorów malinowych 250 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz pieprz cayenne papryka ostra odrobina oleju Cebulę obrać i posiekać. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je na mniejsze kawałki. Pomidory nakroić na krzyż, zalać wrzącą wodą(...)mniejsze kawałki (grubsze półplasterki).  Do garnka przesypać cukinie i dodać pokrojone pomidory. Całość doprawić solą, ostrą papryką i pieprzem cayenne. Gotować kilka minut. Na sam koniec wlać przecier pomidorowy. Gotować, aż do miękkości warzyw. Gotowe leczo podawać ze świeżym pieczywem lub ugotowanym ryżem.  Podsmażanie mielonego mięsa i warzyw Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Zdrowy sok pomidorowy z pomidorków koktajlowych :) 196

prędzej, aby zapobiec ich popsuciu (były bardzo dojrzałe) musiałam coś z nimi zrobić. Padło na sok pomidorowy . Muszę przyznać, że choć uwielbiam pomidory to niestety nie przepadam za sokiem pomidorowym. Dlaczego niestety? Bo wiem, że taki sok to skarbnica drogocennych wartości odżywczych, które pozytywnie oddziałują na organizm człowieka. A to wszystko dzięki likopenie. Likopen zalicza się do karotenoidów(...)mojej Mamy, która wręcz go uwielbia i oceniła go na bardzo dobry, o przyjemnej kremowej konsystencji, a to dzięki temu, że zmiksowałam także skórki.  A Wy lubicie sok pomidorowy? 😋 Składniki (ok. 1,2 l soku): 2 kg pomidorków koktajlowych  sól i pieprz do smaku  Przygotowanie: Pomidorki umyj, przełóż do garnka i gotuj pod przykryciem do momentu całkowitego

Zdrowie na języku :P
Pikantny chlebek z suszonymi pomidorami i papryką 132

wrzątku -2 łyżeczki suszonych drożdży (ok. 35 g świeżych) -1 łyżeczka miałkiego cukru -150 ml letniej wody -450 g mąki pszennej -2 łyżeczki suszonego rozmarynu -2 łyżki pasty pomidorowej (może być koncentrat, ale niezbyt kwaśny) -150 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego -1 łyżka soli gruboziarnistej -1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Papryki przekroić, usunąć(...)zalać letnią wodą i odstawić na 10 – 15 minut by urosły. Mąkę przesiać do miski i dodać 1 łyżeczkę rozmarynu. Pośrodku zrobić wgłębienie, w które wlać drożdże. Dodać pastę pomidorową, nasączone pomidory wraz z płynem, paprykę, jogurt i połowę soli. Wymieszać wszystko na gładką masę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i ugniatać ok. 4 minut, aż będzie gładkie

Zielona Kuchnia
Sałatka serowo-pomidorowa, fasolka na zimę i nowa biblioteka osiedlowa 181

sałatkę serowo-pomidorową - zamiast parmezanu użyłam wykorzystałam ser cheddar (za którym nota bene przepadam i prawie zawsze mam go w lodówce). Przygotowałam także fasolkę szparagową w sosie pomidorowym w wersji "na zimę". W końcu, po dłuuuugich miesiącach oczekiwania, otworzyli po remoncie moją osiedlową bibliotekę. Pierwsze wypożyczone książki w "nowej" bibliotece już przeczytałam. Odciągnęło to mnie od książek

blog.moje-pasje.info

Proponowane wyszukiwania