zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:108/1196)

Szakszuka z cukinią i chorizo 145

Szakszuka to jedno z moich ulubionych śniadań, zdecydowanie. Jajka gotowane w sosie pomidorowym są delikatne i lekkie a z dodatkiem cukinii i chorizo smakują w ogóle wyśmienicie.  Składniki (na 2 porcje): 3-4 pomidory malinowe 1 cebula  200 gram kiełbasy chorizo  1 biała papryka  1 mała cukinia  1 łyżka oliwy z oliwek  sól(...)drobno paprykę oraz cukinię. Smażę produkty kilka minut. Pomidory obieram ze skórki, niedbale siekam i dodaję do pozostałych składników. Duszę całość kilka chwil. Wbijam jaja i gotuję w sosie pomidorowym do ścięcia białek, około 2-3 minuty. Ściągam z ognia i podaję od razu.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Tagliatelle z bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi 221

ładniej. Do tego czosnek, bazylia i twardy ser - u mnie mój ulubiony parmezan. Składniki: (na 4 porcje) 1 średniej wielkości bakłażan 2 szklanki pomidorków koktajlowych 1 szklanka dobrej passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki liści bazylii 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki suszonego oregano ser pecorino lub parmezan sól Przygotowanie:  Bakłażana pokroić w kostkę(...)stopni na 15 minut.  Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać drobno posiekany czosnek, po chwili dodać pomidorki koktajlowe. Smażyć razem przez 3 minuty, dodać upieczony bakłażan, passatę pomidorową, oregano i chili. Doprawić solą i gotować wszystko razem przez 5 minut, aż bakłażan będzie zupełnie miękki, a pomidorki popękają. Makaron (1 gniazdko na osobę) ugotować al dente według wskazówek

Kulinarne Inspiracje
Kolorowe, sierpniowe kaszotto i "Ławeczka pod bzem" 170

ugotowany, dorzucić na patelnię paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, część chili i posiekane łodyżki natki z częścią liści. Wymieszać.  Całość doprawić do smaku mielonym ostropestem, solą i przecierem pomidorowym. Podawać danie posypane resztą natki pietruszki i chili. Będąc maniaczką bzu i jego zapachu, nie mogłam przejść obojętnie obok książki Agnieszki Olejnik pt. "Ławeczka pod bzem" . Wyobraź sobie

Weekendy w domu i ogrodzie
Oszukane gołąbki - danie jednogarnkowe 899

oczkach tarki.  2. Na rozgrzane masło wrzucamy mięso, marchewkę i cebulę. Podsmażamy 1-2 minuty mieszając składniki ze sobą. Po tym czasie dorzucamy ryż i kapustę, zalewamy przecierem pomidorowym i 1 litrem wody. Dusimy pod przykryciem aż składniki zmiękną, od czasu do czasu mieszając.  3. Potrawę doprawiamy do smaku papryką, solą, pieprzem, vegetą i czosnkiem granulowanym. Dodajemy

Szefowa kuchni
Gołąbki bez zawijania. 604

gorącej przegotowanej wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i sporą ilość sosu sojowego oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu  ok. 45 min. Pod koniec gotowania możemy doprawić śmietaną. Zamiast koncentratu możemy dodać około 2 szklanki passaty pomidorowej.   Posypać po wierzchu koperkiem lub pietruszką.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Papryki faszerowane kaszą, pieczarkami, serem i żurawiną 208

słodkim akcentem w postaci żurawiny. A jak smakowało? Powiem Wam, że bardzo dobrze. Lubimy eksperymentować z farszami do warzyw. Na blogu znajdziecie też przepisy na Papryki faszerowane w sosie pomidorowym , Papryki faszerowane po wiejsku i Papryki faszerowane ryżem, serem i pieczarkami . Składniki na 2 porcje: 3 czerwone papryki 100 g kaszy jęczmiennej 30 dag pieczarek 12 dag żółtego sera(...)ułożyć wiórki margaryny i wlać 1/2 szklanki wody na dno naczynia. Papryki piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut, aż będą miękkie. Podawać np. z sosem pomidorowym

My simple kitchen
Cannelloni z mięsem mielonym, cukinią i cyklanterą 207

jajko, dodać starty ser i wymieszać.  W naczyniu żaroodpornym na dnie wyłożyć sos pomidorowy do spaghetti, równomiernie rozprowadzić. Suche rurki do cannelloni nadziewać przygotowanym farszem, ułożyć na sosie pomidorowym każdą obok siebie. Przygotować beszamel: Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Doprawić solą, białym

Wanilia i Kardamon
DOMOWA PIZZA CALZONE + FILMIK 390

szynkę, pieczarki, kukurydzę i ser. Ciasto składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, najlepiej docisnąć brzegi widelcem. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch pierogów smarujemy sosem pomidorowym i  posypujemy serem.  Calzone pieczemy w temperaturze 200 % C, przez około 15 minut. Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon 252

paski 2 cebule, pokrojone w kostkę 1 średnia główka młodej kapusty, posiekanej 2 łyżki wody sok z 1 cytryny 1 garść koperku, drobno posiekanego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 liść laurowy 3-4 ziela angielskie sól i pieprz, do smaku Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż boczek i podsmaż(...)angielskie i wodę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wmieszaj sok z cytryny, trzy czwarte koperku, koncentrat pomidorowy i cukier i gotuj bez przykrycia przez kolejne 15 minut. Zamieszaj od czasu do czasu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne i podawaj jako dodatek do dania

karmelowy
Fasolka po bretońsku 161

okresie kiedy temperatura za oknem nas nie rozpieszcza. Nic dziwnego, gdyż wzmaga się wtedy ochota na sycące dania jednogarnkowe. Fasolka po bretońsku 2 szklanki fasoli cebula kiełbasa koncentrat pomidorowy boczek wędzony przyprawy bulion Fasolę przebrać, opłukać i namoczyć najlepiej na całą noc w zimnej wodzie. Fasolkę ugotować do miękkości. Boczek, kiełbaskę i cebulę podsmażyć i dodać do fasoli. Podsmażyć(...)patelni koncentrat pomidorowy, połączyć z fasolą, dusić przez kilka minut i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub z pieczywkiem. Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Polędwiczka w warzywach 131

następnie pieczarki do momentu, aż puszczą sok. Na samym końcu podsmażamy koncentrat pomidorowy- jeżeli jest za mało sosu podlewamy odrobiną wody. Na polędwiczki wykładamy podsmażone warzywa i zalewamy sosem pomidorowym. Zapiekamy przez 30-40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Artykuł Polędwiczka w warzywach pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Okoń smażony z risottem pomidorowym 115

warto było, bardzo posmakował mi ryż w takim wydaniu. Najważniejsze aby nie użyć zwykłego ryżu błyskawicznego, przeznaczonego do gotowania na mleku, gdyż zanadto zmięknie.   Okoń smażony z risottem pomidorowym 4 filety z okonia (ok. 150g) 2 cebule 20 g masła 250 g ryżu na risotto 1,5 l wywaru rybnego lub warzywnego 1 puszka pomidorów bez skórki(...)patelni rozgrzać masło, dodać olej. Filety smażyć z każdej strony około 3-4 minut. Risotto przełożyć do naczynia, na wierzchu ułożyć usmażone filety.   Artykuł Okoń smażony z risottem pomidorowym pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 196

Filety śledziowe w oleju smaczne będą już po 2-3 dniach. ŚLEDZIE PO KASZUBSKU / wg Olgi Smile 15 filetów śledziowych 4 cebule 3 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta soli olej(...)sucha ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w kostkę, posolić i zeszklić na oleju ( nie można jej zrumienić ma się tylko zeszklić ). Gdy zmięknie dodać cynamon, majeranek, cukier i koncentrat pomidorowy. Doprawić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Na każdy płat śledziowy nałożyć porcję farszu cebulowego, zwinąć i spiąć wykałaczką. Gotowe zawijasy śledziowe ułożyć ciasno w naczyniu, posypać ziarnami pieprzu

Pieguskowa Kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty 224

torebka ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego Sos 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/3 szkl zimnej wody 2 łyżki śmietanki 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 1 puszka krojonych pomidorów koperek W dużym garnku który pomieści kapustę zagotować wodę, posolić. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i włożyć do wrzącej wody. Po kolei sparzyć(...)kilka sparzonych liści młodej kapusty. Podsmażone gołabki ułożyć w garnku lub patelni, podlać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, sól i dusić do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy lub zblendowane pomidory z puszki. Zagotować. W słoiczku umieścić mąkę, wodę i wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać śmietankę i wlać do gotujących się gołąbków. Mieszać, aż sos zgęstnieje

Pieguskowa Kuchnia
Pizza z kolorową cukinią 132

porcje z jednego ciasta. Znalazłam po raz pierwszy na moim osiedlu żółtą cukinię, która tak pięknie komponuje się z kolorem czerwonym i zielonym. Pizza z cukinią, cebulą, aromatycznym sosem pomidorowym z ziołami, taka prosta i taka pyszna! Drugą zamroziłam, będzie na kolejny obiad! Nie mogę się doczekać! Pizza z kolorową cukinią / 2 średnie pizze Składniki: ciasto na pizzę(...)Zieloną kroimy na półplasterki, a żółtą na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozciągamy na blasze do pieczenia. Każdą porcję ciasta smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy cukinię żółtą i zieloną oraz cebulę. Pieczemy przez 15 minut w 220 st. C. Gotową pizzę posypujemy natką z pietruszki

Moja smaczna kuchnia