zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:110/1187)

Ciecierzyca w pomidorowym sosie 95

zdecydowanie do moich ulubionych ziaren, ciągle próbuję się przekonać do soczewicy, lubię ją, ale zdecydowanie przegrywa z ciecierzycą. Dzisiaj pomysł na szybkie i bardzo łatwe danie na ciecierzycę w pomidorowym sosie, którą podałam z kopytkami. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 250 g pieczarek 1/2 szklanki bulionu 500 ml pomidorowej pasaty 1 łyżka creme fraiche 1 łyżka mąki 1 czerwona

Delusional Trine
Warzywna pizza na pełnoziarnistym cieście 174

Ciasto wałkujemy na grubość ok 1-2 mm. Zawijamy delikatnie brzegi tak by powstał rant. Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.  4. Smarujemy gęstym przecierem pomidorowym posypujemy pieprzem,solą i czosnkiem granulowanym. 5. Rozkładamy wszystkie składniki za wyjątkiem sałaty (rukoli). Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220 st C piekarnika na 20 minut

vaniliowoczekoladowa
Cukiniowy sos do pizzy z passatą pomidorową Jamar 158

rana! kto ma ochotę na nowy przepis... a przepis na... kto zgadnie? Był już keczup z cukinii, to tym razem zapraszam po sos do pizzy z wykorzystaniem cukinii, passaty pomidorowej oraz swoich ulubionych ziół. Składniki(...)cukinii 2 średnie cebule 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka pieprzu 1 butelka passaty pomidorowej Jamar sól szczypta lub dwie chilli 6 dużych ząbków czosnku zioła - bazylia, oregano, tymianek, odrobina melisy i rozmarynu, natka pietruszki  Przygotowanie: Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, ścieramy

Życie zaczyna się w kuchni
Szakszuka z cukinią i chorizo 103

Szakszuka to jedno z moich ulubionych śniadań, zdecydowanie. Jajka gotowane w sosie pomidorowym są delikatne i lekkie a z dodatkiem cukinii i chorizo smakują w ogóle wyśmienicie.  Składniki (na 2 porcje): 3-4 pomidory malinowe 1 cebula  200 gram kiełbasy chorizo  1 biała papryka  1 mała cukinia  1 łyżka oliwy z oliwek  sól(...)drobno paprykę oraz cukinię. Smażę produkty kilka minut. Pomidory obieram ze skórki, niedbale siekam i dodaję do pozostałych składników. Duszę całość kilka chwil. Wbijam jaja i gotuję w sosie pomidorowym do ścięcia białek, około 2-3 minuty. Ściągam z ognia i podaję od razu.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Szakszuka „Shakshouka” 210

jajko 2 szt cebula 2 szt ząbek czosnku 1 szt papryka chilli lub płatki chilli 400 ml passata pomidorowa lub pomidory rozdrobnione z puszki 1 łyżka koncentrat pomidorowy opcjonalnie, by wzmocnić smak pomidorów 1 łyżeczka kmin rzymski mielony 1 łyżka masło klarowane lub oliwa z oliwek 1 szt szczypiorek sól pieprz Sposób przygotowania Na maśle smażymy cebulę pokrojoną(...)piórka, posiekany czosnek i paprykę chilli. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory, kumin, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i smażymy ok 5 min. Wybijamy jajka do pomidorowego sosu, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień pod patelnią i smażymy do momentu ścięcia się białek. Po usmażeniu całość posypujemy szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego. Artykuł Szakszuka „Shakshouka” pochodzi z serwisu lysygotuje.pl

lysygotuje.pl
Tagliatelle z bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi 167

ładniej. Do tego czosnek, bazylia i twardy ser - u mnie mój ulubiony parmezan. Składniki: (na 4 porcje) 1 średniej wielkości bakłażan 2 szklanki pomidorków koktajlowych 1 szklanka dobrej passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki liści bazylii 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki suszonego oregano ser pecorino lub parmezan sól Przygotowanie:  Bakłażana pokroić w kostkę(...)stopni na 15 minut.  Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać drobno posiekany czosnek, po chwili dodać pomidorki koktajlowe. Smażyć razem przez 3 minuty, dodać upieczony bakłażan, passatę pomidorową, oregano i chili. Doprawić solą i gotować wszystko razem przez 5 minut, aż bakłażan będzie zupełnie miękki, a pomidorki popękają. Makaron (1 gniazdko na osobę) ugotować al dente według wskazówek

Kulinarne Inspiracje
Kolorowe, sierpniowe kaszotto i "Ławeczka pod bzem" 124

ugotowany, dorzucić na patelnię paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, część chili i posiekane łodyżki natki z częścią liści. Wymieszać.  Całość doprawić do smaku mielonym ostropestem, solą i przecierem pomidorowym. Podawać danie posypane resztą natki pietruszki i chili. Będąc maniaczką bzu i jego zapachu, nie mogłam przejść obojętnie obok książki Agnieszki Olejnik pt. "Ławeczka pod bzem" . Wyobraź sobie

Weekendy w domu i ogrodzie
Oszukane gołąbki - danie jednogarnkowe 855

oczkach tarki.  2. Na rozgrzane masło wrzucamy mięso, marchewkę i cebulę. Podsmażamy 1-2 minuty mieszając składniki ze sobą. Po tym czasie dorzucamy ryż i kapustę, zalewamy przecierem pomidorowym i 1 litrem wody. Dusimy pod przykryciem aż składniki zmiękną, od czasu do czasu mieszając.  3. Potrawę doprawiamy do smaku papryką, solą, pieprzem, vegetą i czosnkiem granulowanym. Dodajemy

Szefowa kuchni
Gołąbki bez zawijania. 562

gorącej przegotowanej wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i sporą ilość sosu sojowego oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu  ok. 45 min. Pod koniec gotowania możemy doprawić śmietaną. Zamiast koncentratu możemy dodać około 2 szklanki passaty pomidorowej.   Posypać po wierzchu koperkiem lub pietruszką.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Papryki faszerowane kaszą, pieczarkami, serem i żurawiną 160

słodkim akcentem w postaci żurawiny. A jak smakowało? Powiem Wam, że bardzo dobrze. Lubimy eksperymentować z farszami do warzyw. Na blogu znajdziecie też przepisy na Papryki faszerowane w sosie pomidorowym , Papryki faszerowane po wiejsku i Papryki faszerowane ryżem, serem i pieczarkami . Składniki na 2 porcje: 3 czerwone papryki 100 g kaszy jęczmiennej 30 dag pieczarek 12 dag żółtego sera(...)ułożyć wiórki margaryny i wlać 1/2 szklanki wody na dno naczynia. Papryki piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut, aż będą miękkie. Podawać np. z sosem pomidorowym

My simple kitchen
Cannelloni z mięsem mielonym, cukinią i cyklanterą 165

jajko, dodać starty ser i wymieszać.  W naczyniu żaroodpornym na dnie wyłożyć sos pomidorowy do spaghetti, równomiernie rozprowadzić. Suche rurki do cannelloni nadziewać przygotowanym farszem, ułożyć na sosie pomidorowym każdą obok siebie. Przygotować beszamel: Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Doprawić solą, białym

Wanilia i Kardamon
DOMOWA PIZZA CALZONE + FILMIK 337

szynkę, pieczarki, kukurydzę i ser. Ciasto składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, najlepiej docisnąć brzegi widelcem. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch pierogów smarujemy sosem pomidorowym i  posypujemy serem.  Calzone pieczemy w temperaturze 200 % C, przez około 15 minut. Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon 193

paski 2 cebule, pokrojone w kostkę 1 średnia główka młodej kapusty, posiekanej 2 łyżki wody sok z 1 cytryny 1 garść koperku, drobno posiekanego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 liść laurowy 3-4 ziela angielskie sól i pieprz, do smaku Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż boczek i podsmaż(...)angielskie i wodę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wmieszaj sok z cytryny, trzy czwarte koperku, koncentrat pomidorowy i cukier i gotuj bez przykrycia przez kolejne 15 minut. Zamieszaj od czasu do czasu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne i podawaj jako dodatek do dania

karmelowy
Fasolka po bretońsku 109

okresie kiedy temperatura za oknem nas nie rozpieszcza. Nic dziwnego, gdyż wzmaga się wtedy ochota na sycące dania jednogarnkowe. Fasolka po bretońsku 2 szklanki fasoli cebula kiełbasa koncentrat pomidorowy boczek wędzony przyprawy bulion Fasolę przebrać, opłukać i namoczyć najlepiej na całą noc w zimnej wodzie. Fasolkę ugotować do miękkości. Boczek, kiełbaskę i cebulę podsmażyć i dodać do fasoli. Podsmażyć(...)patelni koncentrat pomidorowy, połączyć z fasolą, dusić przez kilka minut i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub z pieczywkiem. Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Polędwiczka w warzywach 83

następnie pieczarki do momentu, aż puszczą sok. Na samym końcu podsmażamy koncentrat pomidorowy- jeżeli jest za mało sosu podlewamy odrobiną wody. Na polędwiczki wykładamy podsmażone warzywa i zalewamy sosem pomidorowym. Zapiekamy przez 30-40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Artykuł Polędwiczka w warzywach pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania