dać sygnał, że są to batony nieco innego rodzaju. Trzeba przyznać, że kolory tych batonów prezentują się intrygująco (szczególnie na zdjęciu z przekroju). Szpinakowa zieleń, buraczany róż i ciemna, pomidorowa czerwień a to wszystko wraz z dużą ilością nasion, orzechów i pestek. Nic tylko próbować! Smak: Szpinak z cytryną poszedł na pierwszy ogień. Zapachem przypominał nam naszą domową mieszankę(...)wyważona, nie przesadzona. (a dalej ten czosnek dawał o sobie znać jeszcze wiele godzin później ;P) Burak z czosnkiem najbardziej nas zaniepokoił, bo skoro w poprzedniej pomidorowej wersji ten dodatek odczułyśmy aż za mocno to tutaj bałyśmy się eksplozji czosnkowości. Zapach był słodko-orzechowy i raczej przypominał typowe owocowe batoniki. Ten Farmer jest najbardziej słodki ze wszystkich
Candy Pandasmarnować. Składniki Farsz: 700-800 g wołowiny (np. rostbef) natka pietruszki maggi pieprz Ciasto: 500 g mąki 50 g masła 250 ml wrzątku 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ugotowane mięso oddzielamy od kości, mielimy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy maggi i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Oczywiście(...)dostosowane do potrzeb i preferencji smakowych. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników. Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie. Gotujemy 3-4 min (od momentu wypłynięcia
R'n'G KitchenCałość zajmie Wam niecałą godzinę. Spaghetti bolognese 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu spaghetti (około pół opakowania) 500 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego) 500 ml passaty pomidorowej 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku świeża papryczka chili po łyżeczce suszonego oregano i bazylii (ja użyłam świeżych ziół więc dodałam ich więcej) łyżka oliwy z oliwek pieprz sól(...)pieprzem. Wszystko smażymy, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu, aż odparuje cała woda, około 15 minut. Do mięsa dorzucamy startą na dużych oczkach marchewkę. Całość zalewamy passatą pomidorową, przykrywamy i dusimy przez około 30 minut. Jeśli nasz sos za bardzo zgęstnieje podczas duszenia, pod koniec dodajemy do niego kilka łyżek wody w której gotowaliśmy makaron. W razie potrzeby
PatiGotujemało pracochłonne, a podane może być z plackami ziemniaczanymi, torlittą, pitą albo z ziemniakami, jak kto lubi. Składniki: 2 piersi kurczaka puszka pomidorów 1 łyżka pasty pomidorowej puszka fasoli białej puszka fasoli czerwonej 2 ząbki czosnku 1 duża cebula szklanka wody pęczek świeżej bazylii olej do smażenia przyprawy do smaku: sól pieprz tabasco oregano (1 łyżeczka) słodka(...)kostkę i zalej wszystko pomidorami z puszki oraz dodaj wodę. Na małym ogniu gotuj ok 15 minut delikatnie doprawiając solą i pieprzem. Następnie dodaj obie fasole, bazylię i pastę pomidorową. Wszystko dopraw do smaku, gotuj jeszcze ok 10 minut co jakiś czas mieszając. Smacznego
Niezły Młynekpatelni smażę naleśniki. Następnie układam na nich rukolę oraz mozarellę. Zawijam w rulon i podpiekam w piekarniku ok 10 minut. Sos - 100 gram papryki czerwonej - 100 ml passaty pomidorowej - przyprawy: sól, pieprz, chilli Paprykę kroję w drobną kostkę i podsmażam w garnuszku. Dodaję passatę pomidorową oraz przyprawy. Całość chwilę smażę. Gotowym sosem polewam zapieczone naleśniki. Smacznego
Health-Fit-Lifebyć kruchą. Dodatki do niej można dowolnie modyfikować. Składniki - 1 kapusta pekińska - 2 marchewki - kawałek pora - 1 pietruszka (korzeń) - kawałek selera - pół cebuli czerwonej - 3 łyżki passaty pomidorowej - 1,5 szklanki wody - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i/lub wędzona Opcjonalnie - kiełbasa lub dowolna wędlina Wykonanie Marchewkę, seler oraz pietruszkę obieramy a następnie ścieramy na tarce. Por kroimy(...)pekińską - w dość większe kawałki. Warzywa przekładamy do garnka. Dodajemy do nich kapustę pekińską. Dolewamy około 1,5 szklanki wody. Gotujemy przez chwilę. Następnie dodajemy passatę pomidorową. Znowu gotujemy. Całość przyprawiamy. Dusimy przez około 15-20 minut. Bigos można podawać z kiełbasa lub wędliną, którą macie zbędną w lodówce. Jednak bez dodatków też smakuje wyśmienicie. Prawda
Health-Fit-Lifewyrośnięcia na około 10 minut. Następnie dodajemy resztę mąki oraz sól. Zagniatamy ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Sos pomidorowy na jedną porcję ciasta - 3 łyżki passaty pomidorowej - 3 łyżki ketchupu - przyprawa do pizzy W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie podane składniki i gotowe:) Dodatki na jedną porcję ciasta - 1 cebula czerwona
Health-Fit-Lifeciasno układać zwinięte gołąbki. Rosół wymieszać z sosem pomidorowym, zalać gołąbki. Przykryć i dusić ok 15-20 minut. Po tym czasie powinny być już gotowe. Zamiast domowego sosu pomidorowego można użyć małego słoiczka koncentratu
Smakołyki Asikaszy bulgur 100 g żółtego sera 1 cebula 1/2 pęczka koperku sól pieprz Sos 1 puszka pomidorów 1 cebulka 2 łyżki masła klarowanego 1 szklanka wody 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz majeranek bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulkę drobno posiekaną. Do rondelka wlać wodę, puszkę pomidorów i zagotować. Dodać podsmażoną(...)cebulkę, przecier pomidorowy i wszystko zmiksować. Doprawić przyprawami i zagotować. Mąkę rozrobić w 1/4 szklanki wody i wlac do sosu. Zagotować. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Kalarepę obrać i gotować w posolonej wodzie, ale tak żeby jej nie rozgotować. Ma być lekko twarda. Następnie wydrążyć łyżką środek zostawiając 4-5 mm ścianki. Pozostałą kalarepę pokroić drobniutko. Ser żółty
O kuchni z uczuciemmięsa 1/2 małej główki białej kapusty 2 cebule 150 g suchego ryżu 5-6 łyżek bułki tartej olej do smażenia 3 jajka czarny pieprz sól sos 500 g przecieru pomidorowego ( nie koncentratu) 1/2 litra bulionu 4-5 łyżek śmietany 18% 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich czarny pieprz sól przepis Kapustę szatkujemy ( 3-4 wierzchnie liście zostawiamy(...)gołąbki. Uformowane gołąbki smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 4 minuty z każdej strony a następnie układamy w dużym garnku wyłożonym liśćmi kapusty. W misce łączymy bulion oraz przecier pomidorowy. Tak przygotowanym sosem zalewamy gołąbki i gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Pod koniec gotowania całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Do małej miski przekładamy śmietanę, dodajemy
Smakowite Daniamozzarelli z wierzchu! Smak pycha! Musicie koniecznie wypróbować! Zapraszam po przepis! Składniki: 12 rurek cannelloni sos boloński z tego przepisu: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól zioła: tymianek, bazylia, oregano mozzarella SOS BESZAMELOWY: 30 g masła 2 łyżki mąki(...)się usmaży, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką, ostrą. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następne kroimy w kostkę. Do garnka, w którym będzie sos wlewamy passatę (przecier) pomidorową, dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy usmażone mięso i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu co jakiś
Gotuj z MąkąZapiekanka z bakłażanów to najpopularniejsze danie kuchni włoskiej znane pod nazwą Permigiana di melanzane. To plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym oraz mozzarellą i parmezanem, zapieczone w piekarniku. Jest to danie dość pracochłonne, ale efekt i smak wynagradza całą pracę 😊 Zapiekanka, pomimo smażenia bakłażanów, nie należy do ciężkich i pasuje zarówno na obiad, jak i kolację. Składniki: 3 bakłażany(...)częściowo odparuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego posiekane listki bazylii. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i na dnie układamy warstwę bakłażanów. Przykrywamy je kilkoma łyżkami sosu pomidorowego, układamy mozzarellę pokrojoną w kostkę i posypujemy parmezanem. Następnie układamy kolejną warstwę bakłażanów, sosu pomidorowego, mozzarelli i parmezanu, aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to mozzarella z parmezanem. Wstawiamy do piekarnika
Kuchnia MagdaLenywyjęcie bez rozwalania . Lekko solimy , posypujemy cukrem , pieprzem, zalewamy krojonymi pomidorami z puszki , zakrywamy pozostałymi liśćmi i kawałkami kapusty i dusimy około 10 minut . Po tym czasie zalewamy koncentratem pomidorowym , rozrobionym w dwóch szklankach wody z odrobiną soli i pieprzu . Przykrywamy szczelnie pokrywką i dusimy , na średnim ogniu ,do czasu ,aż kapusta na wierzchu garnka, będzie miękka ( około godziny
Ogrodnik w podróżyProsty, szybki, pożywny makaron z sosem mięsno-pomidorowym. Uwielbiają go także dzieci :) Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego mieszanego 1 l passaty pomidorowej 1 duża cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku oregano, bazylia (świeże lub suszone) pieprz, sól do smaku 1 płaska łyżka ksylitolu lub cukru opcjonalnie 1 łyżka czerwonego pesto
Ze smakiem i z pasjąMarchew obieramy, trzemy na tarce, dodajemy do cebuli i dusimy ok. 10 min. 3. Łączymy warzywa (bez liścia laurowego i ziela angielskiego) z ugotowanym ryżem, rozdrobnioną makrelą i koncentratem pomidorowym. 4. Paprykarz doprawiamy do smaku wyciśniętym(...)przez praskę ząbkiem czosnku, papryką słodką, wędzoną, ostrą, szczyptą soli i pieprzu. Paprykarz jest bogaty w: - kwasy omega-3 (pochodzące z makreli), które działają przeciwzapalnie, - likopen (pochodzący z koncentratu pomidorowego), który przeciwdziała procesom starzenia się, - substancje o działaniu bakteriobójczym pochodzące z cebuli. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 110 g Energia: 145,2 kcal Białko: 8,4 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach