domowym sosie pomidorowym. Bardzo kremowe w środku za sprawą dodanego serka twarogowego. Po prostu pyszne ! Cudownego dnia ! Składniki (2 porcje): 12 – 14 muszli makaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w puszce (400 g) + 1/4 puszki wody sól, pieprz, suszona bazylia i oregano, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek(...)momentu aż zmięknie. Kurczaka wraz ze szpinakiem przełóż do miski, dodaj kremowy serek i drobno starty ser grana padano. Dokładnie wymieszaj. Muszle nadziej. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp grana padano. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Smacznego
Moja pasja smakuprzestygnięcia.Chleb upiekłam dzień wcześniej. Pasta rybna: Rybę obieram, przekładam do miski, dodaję pokrojoną drobno cebulę, natkę, jajka ugotowane na twardo, majonez, sól, pieprz i miksuję blenderem. Pasta pomidorowa: Słonecznik przesypuję do miski, zalewam zimną przegotowaną wodą i odstawiam na 3 godziny do napęcznienia. Pastę dobrze jest zrobić dzień wcześniej. Słonecznik przekładam na sitko do odsączenia.Przekładam(...)miski, dodaję pomidory suszone, czosnek, sól, pieprz, olej i miksuję blenderem. Z chleba odkrawam górną cześć którą można zjeść. Kroję go na trzy blaty. Dolny smaruję pastą pomidorową, następny blat chleba smaruję pastą rybną. Górny blat smaruję połową serka śmietankowego. Boki smaruję majonezem.Ogórka zielonego kroję na plastry i obkładam nimi boku tortu. Resztę serka wyciskam szprycą
wesoła kuchniapływa- może to być sos, może być też przecier pomidorowy . Takie właśnie jest to danie. Makaron z bakłażanem i pysznym pomidorowym sosem. Przepyszne. Polecam Składniki: 50 dag przecieru pomidorowego 1 podwójny filet z kurczaka 2 bakłażany 50 dag pomidorków koktailowych 4 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek sol, pieprz, cukier słodka papryka
Pobite gary Barbarysię kiełbasą, niby już nie to samo ale tak dla odmiany ;) był pyszny, nie mniej niż oryginał;)) Składniki: 200 gram makaronu spaghetti 500 gram mięsa mielonego 300 ml passaty pomidorowej 100 gram żółtego sera 1 cebula sól, pieprz, dużo świeżej bazylii 3 łyżki oleju Przygotowanie: Gotujemy wodę na makaron z dodatkiem soli. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)drobną kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy mielone mięso. Smażymy tak długo, aż woda odparuje całkowicie, a mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy passatę pomidorową, dużo świeżej posiekanej bazylii, sól i pieprz. Dusimy razem ok 10 minut. Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti posypanym startym żółtym serem. najlepiej parmezanem
Życie zaczyna się w kuchniwszystko zapieczone w piekarniku. Składniki: -opakowanie tortellini -ok. 35 dkg wędzonego boczku -15 dkg sera mozzarella w wiórkach -1 cebula -duży ząbek czosnku -500 ml przecieru pomidorowego -1 pikantna papryczka -sól, pieprz Kroimy: -boczek w kostkę -cebulę i czosnek w kosteczkę -papryczkę w bardzo drobne kawałeczki W osolonej wodzie lub w bulionie warzywnym gotujemy tortellini wg przepisu(...)opakowaniu i odcedzamy. W międzyczasie na patelni podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy przecier pomidorowy, papryczkę, przyprawy do smaku i mieszamy. Dodajemy tortellini i mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy 1/3 sera, mieszamy, przykrywamy pozostałym serem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Smacznego
Maminek kulinarnyumieścić w dużej misce. Boczek wyciągnąć z wody (wodę zostawić) i pokroić w kostkę, po czym dodać do przysmażonej kiełbasy. Wsypać również z powrotem mięso i dodać wszystkie koncentraty pomidorowe. Wymieszać i podgrzewać do momentu, aż masa się zagotuje. Całe mięso przelać do kapusty, wlać jeden słoiczek po koncentracie wywaru z ugotowanego boczku i całość wymieszać. Doprawić solą
Passions hobbies lifeporcję ciasta, spłaszczamy i smażymy na złoty kolor z obydwu stron, przewracamy placuszki bardzo delikatnie, przekładamy placuszki na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiaru oleju 4. Podajemy z gorącym sosem pomidorowym i posiekaną pietruszką *mąkę dyniową można dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub zmielić pestki dyni w młynku
Słodki Kompromispostacią. Składniki (na 2 porcje): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy 4 łyżki ugotowanej fasoli białej "Jaś" 1/2 szklanki passaty pomidorowej szczypta soli, pieprzu, kuminu, chili 2 jajka 1/2 awokado do podania chlebek pita do podania Na patelni rozgrzewam olej i smażę posiekaną cebulę oraz czosnek do zarumienia. Dodaję fasolę(...)oraz ciecierzycę i smażę całość jeszcze kilka minut. Dodaję przyprawy oraz passatę pomidorową i gotuję całość 7-8 minut. Wbijam dwa jajka, doprawiam i przykrywam patelnię pokrywą. Gotuję danie na wolnym ogniu jeszcze przez 2 minuty i ściągam z ognia. Podaję z pitą i pokrojonym awokado. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaprosto z michy i zagryzać świeżym pieczywem- rozgrzewa, syci i daje przyjemne uczucie błogości. Składniki na 4 porcje: 2 bakłażany 1-2 cebule- najlepiej czerwone 300-400 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki czy też 4 świeże pomidory 200 g pomidorów koktajlowych (im słodsze tym lepiej) łyżeczka wędzonej papryki 30-50 g orzechów najlepiej włoskich/pekan(...)głębokiej patelni lub garnku. Smaż około 5-8 minut mieszając co chwilę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę oraz paprykę wędzoną. Smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową, posiekane orzechy i soczewicę oraz pomidorki. Całość gotuj aż soczewica zmięknie, czyli około 10-15 minut. Dopraw solą lub sokiem cytrynowym z jednej połowy cytryny, co polecam bardziej niż
greenscarfdwie części i rozwałkuj na dwa placki grubości 0,5 cm.Wytnij okrągłe placuszki. W naczyniu wymieszaj pomidorowy przecier z wodą i oliwą. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Posmaruj placki pomidorowym sosem. Wszystkie pizze obłóż cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Część nadziej kebabem, resztę kiełbasą i krewetkami. Pizze z krewetkami posyp curry. Do mięsnych pizz dodaj pieczarki. Wszystkie pizze posyp
codojedzeniawymieszaj z torebką ziół toskańskich. Następnie dodaj oliwę, ugotowany makaron i wymieszaj. Natychmiast podawaj. Spaghetti można również wzbogacić startym żółtym serem, rukolą lub śmietanką. Źródło Skład: (57%) płatki pomidorowe (pasta pomidorowa, skrobia kukurydziana), sól jodowana, bazylia, czosnek, oregano, cebula, pietruszka. Produkt może zawierać śladowe ilości jajek, soi, selera, sezamu, mleka (laktoza), gorczycy i zboża zawierającego gluten. Firma
Qlinarnie i Qlinarniepodanie. Tym razem są to śledzie w marynacie pomidorowej, z podsmażaną cebulą. Składniki: 250 g płatów śledziowych w oleju 2 średnie cebule 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta mielonych liści laurowych (polecam przyprawy Skworcu) szczypta mielonego ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka majeranku 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej szczypta soli pieprz 4 łyżki oliwy Wykonanie: Śledzie kroimy(...)kawałki 1cm - 2 cm. Cebulę kroimy w piórka. Pokrojoną cebulę bardzo delikatnie solimy i podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy: mielone liście laurowe, mielone ziele angielskie, majeranek, słodką paprykę oraz pieprz do smaku. Całość podsmażamy 2 - 3 minuty. Cebulkę z przyprawami studzimy. W słoiczku układamy warstwami śledzie
Smak mojego domuniż w domu i nie stołują się na mieście :) Kasza gryczana z sosem na bazie boczniaków i pomidorów. Pyszna i sycąca. Kasza gryczana z boczniakami w sosie pomidorowym 150 ml kaszy gryczanej 250 g boczniaków, umytych i porwanych na kawałki łyżka listków tymianku 1 średnia cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów 100 ml wody sól, pieprz olej(...)minuty. Zalewamy pomidorami i wodą. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut. W tym czasie gotujemy na sypko kaszę gryczaną. Kiedy kasza jest gotowa przekładamy ją do rondla z pomidorowym sosem. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy. Można też przełożyć potrawkę do naczynia do zapiekania, posypać startym cheddarem i zapiec 10 minut w 200 st. C. aż ser się
Dzieje kuchennej Wiewióryniej ❤ Teraz jak już robię spaghetti to tylko z chorizo 😉 Składniki: 2 cebule 300 g kiełbasy chorizo 100 g oliwek czarnych 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1 op.makaronu spaghetti olej do smażenia parmezan do posypania Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju/oliwie. Kiełbasę(...)półplasterki i wrzucamy do cebuli. Podsmażamy razem ok. 5-7 min. Następnie wrzucamy krojone pomidory z puszki oraz pokrojone w plasterki oliwki. Chwilkę smażymy, a następnie wlewamy sok pomidorowy i dodajemy zioła prowansalskie oraz cukier. Dusimy ok. 8-10 min. Na końcu, gdy jest to konieczne, doprawić pieprzem i solą - ja nie dawałam - na ogół kiełbasa chorizo jest dość słona
Kuchnia MagdaLenyteż mogę ręczyć). Na pewno posmakują każdemu, kto lubi śledzie w nieco słodszym wydaniu. kilka filetów śledziowych typu matjas 250 g. rodzynek (najlepsze sułtanki, niesiarkowane) 1 szklanka przecieru pomidorowego gałka muszkatołowa 2 łyżki miodu 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, sprawdzając czy już są odpowiednio(...)słone (ja moczę ok. 3 godzin). Następnie pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Smażyć na patelni, aż stanie się szklista. Dodać przecier pomidorowy, gałkę, liść laurowy, ziele, sól, pieprz i rodzynki. Gotować ok. 5-10 minut na wolnym ogniu, sos nieco zgęstnieje. Następnie dodać miód i jeśli potrzeba doprawić do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty można
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie