ogórków, 2-3 cebule, gorczyca, zalewa: 1 l wody, 1,5 szklanki octu, 3 szklanki cukru, 1 przyprawa curry 20g, 1,5 łyżeczki soli Ogórki dokładnie umyć. Składniki zalewy zagotować. Do umytych, wyparzonych słoików (900 ml) włożyć ogórki (ogórków nie obierać) - całe lub dowolnie pokrojone (zależy od wielkości: wzdłuż na pół, na ćwiartki lub w grube(...)plastry), 4-5 plastrów cebuli, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy. Gorącą zalewą zalać ogórki, słoiki zamknąć, pasteryzować 5 minut (czas liczymy od zagotowania). Przepis od mojej Siostry, troszkę zmodyfikowany
królestwo garówodstawić). Składniki: - 3/4 szklanki słonecznika łuskanego, - woda z domowych ogórków kiszonych lub sam sok z cytryny, - sok z cytryny, - 1 ząbek czosnku, - sól, - kilka rzodkiewek, - 2 ogórki kiszone, - szczypiorek. Wykonanie: Słonecznik zalewamy zimą wodą i odstawiamy najlepiej na noc lub przynajmniej na 2 godziny. Gdy już nam się namoczył, wylewamy z niego wodę, płuczemy na sitku. Wsypujemy(...)blendera (używam kielichowego do tego), dodajemy ząbek czosnku, podlewamy wodą z ogórków, na początek powiedzmy pół szklanki i miksujemy, tak by pozostało trochę grudek. Gdy masa jest za gęsta dodajemy do niej jeszcze wody z ogórków lub wody. Masę wyjmujemy z blendera, ogórki kiszone ścieramy na tarce, rzodkiewki siekamy lub również ścieramy, szczypiorek kroimy, wszystko dodajemy
Co na wege obiad?garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Na dno słoika wysypać chili i ziarna gorczycy. Dorzucić czosnek (lekko nadkrojony) i chrzan. Wcisnąć koper, estragon lub fenkułu. Ułożyć w słoiku ogórki. Zalać ogórki zalewą do wysokości szyjki. Ziarenka rozdzielić do poszczególnych słoików. Słoiki szczelnie zakręcić. Ustawić na dnie garnka wyłożonego ściereczką. Wlać wodę do wysokości szyjek słoików i doprowadzić wodę(...)wrzenia. Pogotować dosłownie chwilę, wyłączyć palnik i od razu wykładać słoiki z wody. Zaraz po wyjęciu słoików może się okazać, że niektóre części ogórków są nadal zielone.Nie należy się tym przejmować. Po kilku minutach ogórki uzyskają jednolitą barwę
Weekendy w domu i ogrodziewiedziałam co z nimi zrobić..parę dni temu robiłam kwaszone ..przydadzą się na zimę do sałatek i nie tylko..W oko wpadł mi przepis na sałatkę z ogórków w pomidorowym sosie i postanowiłam spróbować..i nie żałuję..jeden słoiczek się nie zawekował i prawie cały zjadła..pomysł na taką sałatkę znalazłam tutaj .polecam ..spróbujcie(...)ogórków 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchwi 1,5 łyżki soli Dodatkowo: 1 i 1/3 szkl. cukru 1 szkl.octu 200 ml. oleju 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego [ dałam 1 Pudliszki] Ogórki obrać i pokroić w plastry [ ja wyręczyłam się maszynką] , cebulę pokroić w piórka a marchewkę zetrzeć na tarce. Dodać sól i wszystko razem
Moje domowe kucharzenieOgórki do obiadu nie muszą być nudne. U mnie w dosyć nietypowej wersji! Wyszły przepszne ! Składniki: 5 świeżych ogórków, 5 łyżek octu, 5 cebuli, 5 ząbków czosnku, 5 łyżek oleju, cukier do smaku, pieprz do smaku, sól do smaku. Wykonanie: Ogórki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, zalać wrzącą wodą z trzema łyżkami octu i gotować(...)przez kilka minut. Następnie ogórki wyjąć łyżką cedzakową i posolić. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju z roztartym czosnkiem i po chwili wyjąć z oleju. Do tegoż oleju , wlać resztę octu, wsypać cukier, pieprz do smaku i polać tym sosem ogórki. Na końcu obłożyć cebulką i podawać do obiadu lub jako przekąskę
Tradycyjna Kuchniamłodych warzyw i ogórków małosolnych. Ma ona lżejszy smak i jest bardziej aromatyczna niż sałatka warzywna przygotowana o innej porze roku. Młode warzywa, groszek prosto z krzaczka i ogórki małosolne. To smak, który pozostaje w pamięci. Składniki: 4 małe młode ziemniaki 3 duże młode marchewki 2 jajka 4 ogórki małosolne 1 duża młoda cebula 1/2 szklanki groszku(...)sól Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Wyłuskany groszek gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Ogórki małosolne kroimy w kostkę bez obierania. Pokrojone składniki umieszczamy w misce, solimy, pieprzymy, dodajemy musztardę i majonez. Całość mieszamy. Smacznego. Zobacz również: Ogórki małosolne
Smak mojego domuSmak wędzonego kurczaka idealnie komponuje się z kiszonymi ogórkami (jeśli zupa będzie mało kwaskowa ,polecamy doprawić sokiem z cytryny). Całość okraszona świeżym koperkiem. Mniam! Składniki 500 g kiszonych ogórków 4-5 wędzonych pałek z kurczaka duża marchewka łyżka masła czosnkowego pietruszka mały seler 4 ziemniaki por (biała część) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ryżu(...)jaśminowy) 2 łyżki śmietany 1 l wrzątku 250 ml soku z ogórków pęczek koperku sól ,pieprz opcjonalnie sok z cytryny Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ,pietruszkę ,seler i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy starte warzywa i razem z pokrojonym w piórka porem i pokrojonymi
R'n'G Kitchenmąki 50 g masła 250 ml śmietany 18% 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 100 ml rosołu warzywnego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogórki obieramy ,kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w rondlu ,wkładamy ogórki i chwilę smażymy. Podlewamy rosołem i dusimy do ich miękkości. Śmietanę mieszamy z mąką ,dodajemy do ogórków ,dokładnie rozprowadzamy(...)Posiekaną natkę i koperek dodajemy do ogórków , mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy na ciepło. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt
R'n'G Kitchenliści laurowymi gotujemy wywar. Po zagotowaniu wody zdejmujemy szumowinę, a płyn solimy, wrzucamy kostkę rosołową/przyprawę warzywną do smaku i gotujemy do miękkości mięsa. W tym czasie ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku na maśle szklimy cebulę, do której następnie dorzucamy starte ogórki. Przesmażamy całość kilka chwil, po czym zalewamy niedokończonym wywarem(...)przykrył ogórki z nadwyżką. Gotujemy je do miękkości na niedużym ogniu, ewentualnie uzupełniając poziom płynu. Gdy wywar będzie gotowy, dorzucamy do niego startą na dużych oczkach marchew oraz pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na koniec łączymy wszystko z ogórkami i zagotwujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie kwaśną śmietaną. Porcje podajemy z kawałkami kurczaka
Kuchenna Kontrrewolucyaogórków. Tradycyjnie podawana z ryżem lub kaszą jęczmienną. Przepis ze starego zeszytu :) Składniki: 0,5 kg Rostbefu wołowego 1 kalarepka 1 marchew 1 pietruszka ½ selera z liściem 2 ogórki kiszone z ½ szklanką wody z ogórków 2 ząbki czosnku Pieprz ziołowy , sól Wykonanie: Mięso dokładnie opłukać i zalać 1 i ½ litra wody, posolić i gotować na wolnym ogniu(...)około 40 minut. Włoszczyznę oczyścić, pokroić- następnie włożyć do zupy i gotować jeszcze 25 minut. Dodać obrane, drobno pokrojone ogórki kiszone. Następnie dolać wodę z ogórków, doprawić do smaku i podawać z ziemniakami lub tradycyjnie z kaszą manną lub ryżem
Tradycyjna KuchniaUwielbiam ogórki przygotowane w tej winno- octowej zalewie. Idealnie pasują jako dodatek do obiadu:) Składniki: 2 ½ kg ogórków gruntowych, 1 szklanka octu, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 6 łyżek cukru, 3 szklanki wody, 6 łyżek soli, 1 pęczek koperku. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać trzema łyżkami soli, wymieszać i odstawić do lodówki(...)najlepiej na noc). Następnie ogórki osączyć z nadmiaru płynu i powkładać do słoików razem z pokrojonym drobno koperkiem. Ocet zagotować w trzech szklankach wody i winem, dodać cukier i resztę soli - następnie gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować około 15 minut (Jest to porcja na cztery litrowe słoiki
Tradycyjna Kuchniapolski przysmak, których skosztowania nie potrafimy sobie odmówić. Poprawiają pracę układu nerwowego oraz koncentrację, witaminę E oraz K, a także składniki mineralne. U mnie dziś dopiero co zakiszone ogórki :) Składniki: 1 kg ogórków gruntowych, 1 ½ łyżki soli 1,5 ząbku czosnku/słoik 0,5 chrzanu z liściem/ słoik 1 liść laurowy/ słoik 3-4 ziaren pieprzu/słoik(...)Wykonanie: Ogórki umyć, włożyć do wyparzonych słoików, zalać przegotowaną ostudzoną wodą z solą ( około 2 szklanki). Z 1 kg ogórków wychodzi około 2 słoiki litrowe. Do każdego słoika dodać pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, chrzan pokrojony w słupki, liść laurowy i pieprz. Zamknąć słoiki i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu
Tradycyjna KuchniaPrócz konserwowych i kiszonych w moich zimowych zapasach nie może zabraknąć ogórków na ostro. Nazywam je "diabeliki", ze względu na dodatek papryczki i czosnku. Składniki: 2 ½ kg świeżych ogórków 6 łyżek soli 55 dag cukru 1 ½ szklanki octu 7 łyżek oleju 2 płaskie łyżki papryki ostrej 5 ząbków czosnku Wykonanie: Ogórki umyć, pokroić w słupki( nie obierać(...)zasolić i odstawić na sześć godzin. Następnie odlać powstały sok. Zagotować cukier z octem i olejem, wsypać ostrą paprykę i zmiażdżony czosnek, po czym zalać ogórki(wcześniej odstałe) i zostawić ponownie na 12 godzin. Po tym czasie napełnić słoje z ogórkami zalewą i pasteryzować około 8 minut na wolnym ogniu
Tradycyjna Kuchniamajonezu 2 przeciśnięte ząbki czosku sól, pieprz por (biała część) 200 g mała puszka kukurydzy 2 czerwone cebule 3 jajka Dzisiaj dosyć ciekawa sałatka z kurczakiem i świeżymi ogórkami o dosyć mocno cebulowym posmaku. Postanowiłam odrobinę zmienić jedynie smak sosu tzatziki w stosunku do oryginału, ponieważ wydawał mi się troszkę nijaki. Zdecydowanie polecam tą sałatkę do zjedzenia tego samego(...)dnia, w którym została przyrządzona, ponieważ użyte świeże ogórki, mimo odciśnięcia - cały czas puszczają soki i im dłużej sałatka stoi - tym bardziej podchodzi wodą. Filety oczyścić, pokroić w dosyć drobną kostkę i obtoczyć w przyprawie gyros wymieszanej z oliwą. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce, żeby mięso przeszło przyprawą. Po tym czasie kurczaka usmażyć na rozgrzanej
Świat Domowej Kuchniniewielką ilość sosu, który teraz zapobiegnie wysuszeniu jego powierzchni). W międzyczasie obieramy cebulę, dzielimy wzdłużnie na pół, po czym kroimy w cienkie półtalarki. Dzielimy je następnie na poszczególne piórka. Ogórki kroimy na dość cienkie plasterki lub słupki i mieszamy z cebulą. Ta ostatnia powinna nabrać nieco pełniejszej barwy od kwaśnego soku z ogórków. Upieczone klopsy podajemy na gorąco(...)gotowanymi ziemniakami polanymi rozpuszczonym masłem oraz surówką z cebuli i ogórków. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska Kulinarna Pokusa/div> #gallery-96 {margin: auto;} #gallery-96 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-96 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-96 .gallery-caption {margin-left
Kulinarna Pokusa