nastawienie ogórków małosolnych. Wszystkie te dary natury są wspaniałe, smakowite i stosunkowo niedrogie. Trzeba korzystać z okazji. Zapraszam na pyszne małosolne. Składniki: 1 kilogram średnich równych ogórków 1 litr wody 1 kopiasta łyżka soli kamiennej 2-3 ząbki czosnku 2 solidne gałązki kopru Sposób przygotowania: Ogórki umyć, odkroić końcówki( dzięki temu szybciej się zakiszą(...)słoika włożyć gałązkę kopru i ciasno poukładać ogórki, poprzetykać je plastrami czosnku i koprem. W garnku zagotować wodę z solą, rozmieszać i tak przygotowanym roztworem zalać ogórki. Po upływie 24 godzin są gotowe do jedzenia. Idealnie smakują z domowym smalcem . Smacznego
Gosia gotujesobie nie ma wielkiego wpływu na smak chłodnika, ale podnosi jego wartości w minerały i witaminy. Lubię chłodnik odstawić na 1 a najlepiej 2 dni. Zyskuje wtedy aromat ogórków małosolnych. Nie dodaję jednak czosnku, bo w upalne dni lepiej go omijać żeby nie odstraszać otoczenia czosnkowym zapachem skóry, która będzie go intensywnie wypacać. SKŁADNIKI: 1 litr kefiru(...)Fond z wołowiny (naturalny bulion wołowy do kupienia w słoiku) pęczek koperku 3 średnie ogórki gruntowe lub 1 wężowy 1 awokado (opcjonalnie) pęczek rzodkiewek pęczek cebulek dymek ze szczypiorkiem 5 jajek ugotowanych na twardo sól i pieprz do smaku sok z jednej średniej cytryny 1-2 łyżki octu 1 łyżka cukru (opcjonalnie!!) Wykonanie: Jajka, ogórki, rzodkiewki i awokado
Sztuka gotowania w/g Samiryjuż znacie tę zupę, ja robiłam ją pierwszy raz... Zupa ze świeżych zielonych ogórków. Jest delikatna i lekka, pachnąca ogórkiem i koperkiem - idealna na wiosnę. Trochę zmodyfikowałam ją pod siebie, gdyż nie jest to do końca zupa krem - ogórki nie są zblendowane, tylko starte na tarce i dokładnie czuć je podczas jedzenia. Osobiście wolę bardziej takie zupy(...)polecam zblendować 😉 Dla mnie ta zupa jest doskonała - zakochałam się w niej i na pewno na stałe zagości w moim menu😊 Składniki: 1 cebula 2-3 ziemniaki 500 g ogórków gruntowych pęczek koperku 1 l bulionu 50 g serka topionego grzanki sól, pieprz 2 łyżki oliwy Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy
Kuchnia MagdaLenyBardzo często robię przeróżne pasty do chleba. Dziś dzielę się z Wami szybką i bardzo smaczną pastą z twarogu i ogórka kiszonego. By wyczarować taką pastę nie potrzebujemy wiele, wystarczy twaróg, ogórki i dużo pietruszki. Składniki: 200 g twarogu 2-3 ogórki kiszone 1/2 małej cebuli 1/2 pęczku pietruszki jogurt naturalny/ majonez sól, pieprz Wykonanie: Twaróg wrzucić(...)miski, rozgnieść widelcem. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do twarogu. Cebulę pokroi w małą kostkę, pietruszkę poszatkować, dodać do miski, wymieszać. Na koniec dodać jogurt/majonez i doprawić do smaku solą ( nie za dużo bo ogórki są słone) i pieprzem, dokładnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiogórki na tarce na dużych oczkach lub pokroić warzywo na plasterki. Każda opcja jest dobra i smaczna. Lubię mizerię bez koperku, ale z niewielką ilością cukru. Zawsze wcześniej ogórki posypuję solą, aby puściły nadmiar wody. Dopiero wtedy dodaję śmietanę. Wersja fit to zamiast śmietany dobrej jakości jogurt naturalny. Mizeria Składniki: 2 ogórki 150 ml gęstej śmietany(...)homogenizowanej, 18% cukier do smaku sól Przygotowanie: Ogórki obieramy ze skóry. Kroimy na cienkie plastry. Przekładamy do miski. Posypujemy sola, aby puściły nadmiar wody. Odstawiamy na kwadrans. Odlewamy nadmiar wody z ogórków. Dodajemy śmietanę i cukier do smaku. Mieszamy, najlepiej smakuje lekko schłodzona
Moja smaczna kuchniaOgórki małosolne i ogórki kiszone, to właściwie ten sam przepis. Z tą różnicą, że na kiszone trzeba poczekać około 2-3 tygodni a małosolne są gotowe do zjedzenia już po około 3 dniach. Najlepszy czas na kiszone i przetwory zimowe będą dopiero na przełomie lipca/sierpnia. Składniki: Na słoik : ogórki, najlepiej jednakowej wielkości koper kilka(...)więcej jeśli lubicie można również dodać liść chrzanu lub wiśni Zalewa: na 1 litr wody( używam mineralną marketową 5l) + 1 czubata łyżka soli =wymieszać ( bez konieczności gotowania) Przyprawy oraz ogórki ułożyć w słoiku zalać przygotowaną zalewą i już. Po kilku dniach będziemy mogli wcinać pyszne, chrupiące małosolne ogórki
W garach u Gosiboczku 4 średnie ziemniaki 1 cebula +1 opalona cebula do wywaru 1-2 marchewki + 1 marchew do wywaru 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, por, kilka gałązek lubczyku 400g kiszonych ogórków + zalewa (do smaku) 1-2 kiszone zielone pomidory 1 słoiczek zielonych oliwek bez pestek + 1-2 łyżki marynowanych kaparów (ewentualnie) 2 ząbki czosnku ok. 75g koncentratu pomidorowego kilka listków(...)bulionu wkładam pokrojone w kostkę ziemniaki i listki laurowe - gotuję całość na niewielkim ogniu. Krok 3. Obraną marchew ścieram na tarce do warzyw (na większych oczkach ), cebulę, ogórki, kiszone pomidory kroję w kostkę, oliwki oraz czosnek siekam. Boczek kroję w kostkę, kiełbasę w plasterki, a szynkę w paseczki. Krok 4. Na rozgrzanej dużej patelni podsmażam boczek, kiełbasę i szynkę
Moja Książka KucharskaSKŁADNIKI: ok. 2 litry bulionu drobiowego 1 filet z piersi kurczaka 1 marchew 4 ziemniaki kawałek korzenia pietruszki 6 łyżek ryżu 1 łyżka kaszy jęczmiennej 1 niewielka cebula 4 ogórki kwaszone ok. 1/2 szklanki kwasu z ogórków (do smaku) po kilka ziarenek ziela i pieprzu, listek laurowy 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany sól(...)oraz podsmażonego kurczaka (w jednym kawałku ) - gotuję 15 minut. Kurczaka wyjmuję, kroję w kostkę i z powrotem dodaję go do zupy. Krok 3. Siekam cebulkę i podduszam na maśle. Ogórki ścieram na tarce - dorzucam do cebulki i podsmażam - wszystko dodaję do zupy, doprawiam do smaku solą, pieprzem ziołowym oraz kwasem z ogórków i gotuję jeszcze przez
Moja Książka Kucharskabędę znów robić tą zupkę, to postaram się o lepsze zdjęcia. 300 g filetu np. z morszczuka około 2 litry wody 4 ogórki kiszone 150 ml zalewy spod ogórków kiszonych [ lub wg własnego smaku] 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 1 cebula 3 -4 ziemniaki 150 ml śmietany 30% sól, pieprz listek , ziele domowa vegeta Pokrojoną(...)marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz ziemniaki przełożyć do garnka. Wlać wodę , dodać przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków.Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rybę pokroić na mniejsze kawałki. Ogórki, rybę dodać do gotującej się zupy.Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu wlać zalewę z ogórków , śmietanę i w razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzenieduża cebula 3 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml mleka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, kilka kulek ziela angielskiego, liść laurowy 4 nieduże ogórki kwaszone 250 ml wody od ogórków świeży szczypior do przybrania tłuszcz do podsmażenia (może być olej kokosowy) Wykonanie: W garnku zagotować wodę, włożyć na wrzątek karkówkę w całości, dołożyć(...)koncentratem. Gotować 30 minut. Uzupełnić w razie konieczności przyprawy. W tym czasie kiełbasę, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu przez 10 minut, dołożyć starte na drobnych oczkach ogórki i jeszcze przez 10 minut smażyć. Dołożyć do zupy i gotować 10 minut. Zupa powinna być kwaśna, dlatego dolewamy na końcu wodę z ogórków. Najlepiej samemu regulować kwasowość
Poezja Smaków - blog kulinarnytahini, obficie udekorowana cienkimi plastrami ogórka. Smaczna kanapka to przede wszystkim smaczna wkładka. Tahini i awokado…Kto by pomyślał, że to takie kombo. Ostatnio pijam często kawę z tahini . Dzisiaj popijałam nią moją nową kanapkę. Do tej wykorzystałam żytni chleb na zakwasie. Awokado wyśmienicie z nim pasuje! Wczoraj trafiłam w sklepie na małe ogórki. Bardzo je lubię(...)pestkę i skórkę. Pokrój na cienkie paski, rozciągnij w harmonijkę i ułóż na posmarowanych kromkach. Za pomocą obieraczki do ziemniaków pokrój ogórka na cienkie plastry. Olej, chili, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszaj w miseczce. Dodaj ogórki. Marynuj 10 minut. Ułóż ogórki na awokado. Posyp kanapki sezamem. Smacznego! The post Kanapka z awokado i tahini appeared first
codojedzeniaraczej luźną interpretacją oryginału, wzbogaconą o dodatek marchewek, pieczarek oraz… kiszone ogórki. Te ostatnie odgrywają zresztą niebagatelną rolę, cudownie wpływając na końcowy smak potrawy, który właśnie dzięki ogórkom ogromnie zyskuje na wyrazistości. Drugim sekretem udanego leczo wegetariańskiego jest wędzona papryka – jej dymnemu aromatowi zawdzięczany jest charakter oraz głębia smaku. Choć podawane w przepisie ilości przypraw i ziół zawsze(...)zastąpienia świeżymi pomidorami. Składniki na 3 – 5 porcji: 3 nieduże marchewki 1 spora cebula 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 zielona papryka 300 g pieczarek 3 średnie ogórki kiszone 150 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) (lub więcej, jeśli takie są preferencje) 2 duże ząbki czosnku 3 – 4 łyżki masła klarowanego, oleju kokosowego lub preferowanego tłuszczu do smażenia sól
Even Better Foodklasycznych zup. Zupa ogórkowa z chipsami serrano Składniki : 300 g wieprzowiny z kością 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula biała kawałek selera natka pietruszki 5-6 ogórków kiszonych 150 ml wody z ogórków kiszonych sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie około 2 l wody 100-150 g ryżu szynka dojrzewająca serrano Przygotowanie : Wieprzowinę(...)zagotowujemy - ściągamy szumowinę. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę, cebulę obieramy z łupin. Warzywa przekładamy do wywaru wraz z natka pietruszki, solimy i gotujemy wywar. Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do wywaru gotujemy 10 minut po czym wsypujemy ryż. Na koniec wlewamy wodę z ogórków i doprawiamy do smaku. Na rozgrzanej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMagdy Gembackiej przepis na zupę ogórkową z mlekiem kokosowym, byłam delikatnie mówiąc w szoku. Czytając listę składników pomyślałam, że może to pomyłka w druku, może chodziło Jej o świeże ogórki. Paweł stwierdził jednak, że takie połączenie może dać bardzo interesujący efekt końcowy i że warto spróbować. Składniki są bardzo tanie, więc nawet jeśli nie będzie nam smakować, nie stanowi(...)wielkiej straty dla domowego budżetu. Ogórki kiszone mamy własnej roboty, przygotowywane jeszcze razem z Lulu podczas pobytu w Kwidzynie, zapas oleju kokosowego przywiezionego z Arabii Saudyjskiej też całkiem spory, więc pozostało nam tylko wyskoczyć do sklepu po warzywa. Zupa rzeczywiście jest bardzo smaczna, mimo że bezmięsna - możemy szczerze polecić :) Składniki - przepis pochodzi z książki " Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata