ogórki - 26028 przepisów (strona:129/1736)

Wegetariańska zupa ogórkowa z ciecierzycą 161

Składniki: 8 średniej wielkości ogórków kiszonych 200 ml zalewy z kiszonych ogórków 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka ciecierzycy w zalewie (400 g) 5 średnich ziemniaków 2 łyżki oleju rzepakowego 200 g śmietany 18% 3 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sól świeży koperek(...)minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa zalewamy gorącą, przegotowaną wodą (około 2 litry). Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Do zupy dodajemy starte na dużych oczkach tarki ogórki kiszone, zalewę z ogórków oraz odsączoną ciecierzycę. Całość powoli zagotowujemy.  W osobnej misce hartujemy śmietanę dwiema łyżkami wazowymi gorącej zupy i wlewamy z powrotem do garnka. Ewentualnie

Qchnia po prostu
Bułki ogórkowe na drożdżach 78

około 1,5 szklanki wody z ogórków kiszonych, - 1 drobno posiekany ogórek kiszony, - parę plasterków ogórka na wierzch, - 1 łyżka oleju.  Wykonanie : Obie mąki i sól wymieszać w misce. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody i odstawić do napuszenia. Wodę z ogórków lekko podgrzać, razem z drożdżami i posiekanym ogórkiem dodać do mąki. Ciasto wyrobić, na koniec(...)Odstawić do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieść i uformować bułki. Ciasto podzielić na równe części, każdą rozpłaszczyć i zwinąć jak roladę.Ułożyć na blasze. Na każdą bułkę nałożyć cienkie plasterki ogórka i odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku. Smacznego

Przepisy Mikołaja
SOLIANKA 88

kiszoną kapustę i ogórki. Kapusta rzadko gości na naszym stole i po wykorzystaniu części na surówkę, nie bardzo wiedziałam, co ciekawego zrobić z resztką, która mi została. Ogórków też było sporo i takich dosyć słonych, więc postanowiłam zrobić soliankę, zupę, której nigdy w życiu nie próbowałam. Rozpoczęłam research na Youtube i na fejsbukowej grupie Zdrowo Podjeść . Dostałam kilka(...)bardziej doświadczeni koledzy. Wężowi smakowało. Ciekawa jestem Waszej opinii ;) Składniki: kawałek wołowiny  kawałek cielęciny kawałek wieprzowiny kawałek wędzonki np. boczku kawałek kiełbasy 3 cebule 5 ząbków czosnku 6 ogórków odrobina kapusty kiszonej 150g masła oliwa z oliwek garść kaparów garść czarnych oliwek garść zielonych oliwek 4 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka mielonego kminku listek laurowy ziele angielskie pieprz sól

Cytryna&Co.
Pyszne danie z ryżu i soczewicy z .. 95

wierzch cebulka karmelizowana i nic więcej nie potrzeba ,bo danie samo w sobie jest smaczne .u mnie dodatkowo ogórki.       Składniki 2-3 ogórki 1 łyżka miodu,lub cukru brązowego 1 łyżka octu z szampana ,lub jabłkowego sól do smaku pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwa z oliwek -można więcej Wykonanie Umyte ,osuszone(...)ogórki zszatkować na mandolinie na plasterki. Sól ,pieprz do smaku dodać ,lekko wydusić całość. Odlać powstały płyn z ogórków. Ocet wymieszać z miodem ,lub cukrem brązowym do rozpuszczenia całkowitego miodu ,połączyć z oliwa ,ponownie wymieszać .Wlać do ogórków ,wymieszać ,pozostawić do przegryzienia smaków

mojej kuchni
Warstwowa ryżowa sałatka z tuńczykiem 201

ryżu, jajek na twardo i kukurydzy idealnie sprawdzi się na każdej imprezie. Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 180g ryżu 4 jajka 1 puszka kukurydzy 5 ogórków kiszonych 2 małe czerwone cebule majonez ketchup sól pieprz Wykonanie: 1. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. 2. Jajka ugotować na twardo, następnie wystudzić, obrać i pokroić w kostkę(...)Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i podzielić na 4 równe części. 4. Ogórki i cebulę pokroić w małą kostkę. 5. Sałatkę układać warstwami: 1/2 ogórków, 1/4 ryżu, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, cebula, kukurydza, 1/4 ryżu, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, jajka, 1/4 ryżu, 3 łyżki ketchupu, sól, pieprz, tuńczyk, 1/4 ryżu, majonez, sól, pieprz

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z kurczakiem i groszkiem 111

malutkie pyszne zielone nasionka, które moim zdaniem pobijają inne marki na głowę. Uwielbiam go!  Do groszku z Polomarketu dołączyły również ogórki korniszone tej samej marki własnej. Ogórki korniszone jakie kupicie w Polomarkecie są malutkie, cudownie malutkie. W sałatce to one są kluczowym składnikiem przełamującym jej skład. Są kwaśne, dzięki czemu sałatka nie jest mdła.  Co łączy(...)znacznie tańszy od swoich kolegów na półkach. Zachęcam do wypróbowania. Potrzebujemy: gotowana podwójna pierś z kurczaka 1 puszka groszku, u mnie groszek Zaczarowany Ogród ze sklepu Polomarket 1/2 słoiczka ogórków konserwowych, u mnie ogórki korniszone Zaczarowany Ogród ze sklepu Polomarket 1 czerwona cebula 4 ugotowane jajka na twardo 2 duże ugotowane ziemniaki 6 łyżek majonezu, u mnie majonez

MamaOskarka
Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym. Przepis krok po kroku. 146

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym Składniki:     1 kg schabu środkowego 3 łyżki przyprawy Vegeta Natur do mięs 125 g boczku wędzonego 2-3 cebule 3-4 ogórki kiszone 3 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżki oleju roślinnego   Przygotowanie:   Schab dokładnie natrzyj przyprawą Vegeta Natur(...)mięs. Boczek i ogórki pokrój w paski, cebulę w pióra. Tak, aby wszystkie składniki były podobnej wielkości.     Pokrojone składniki podsmaż na dużym ogniu, na oleju roślinnym około 6-7 minut, aż składniki zmiękną i się zarumienią. Wtedy wszystkie smaki idealnie się połączą.   Po tym czasie dodaj musztardę, całość wymieszaj

kuron.com.pl
Klasyczna sałatka jarzynowa 159

siadali przy stole i siekali warzywa. Najbardziej lubiłam kroić jabłka i jajka, bo zawsze można było skubnąć kawałek żółtka (kto by się łasił na białko) czy jabłko. Nie lubiłam ogórków, bo zawsze z nich wyciekał sok. Ogórki wędrowały również na sito, żeby tam nieco stracić soku. Pamiętam, że to krojenie trwało i trwało. Czasem, używaliśmy specjalnego siteczka-kratki(...)marchewki 2 pietruszki 2 jajka 2 średnie jabłka 1/2 selera 2-3 niewielkie ziemniaki 1 niewielka cebula kawałek pora (opcjonalnie) puszka groszku konserwowego 2-3 łyżki majonezu 4 ogórki kiszone sól, pieprz, musztarda do smaku Sposób przygotowania Ogórki obieramy lub nie i kroimy w kostkę, odcedzamy lub nie na sitku jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki gotujemy w mundurkach

Mieszam w Garnku
Kurczak w sosie musztardowym z ogórkami kwaszonymi 171

dodatkiem kwaszonych ogórków. Bez tłuszczu, bez oleju i bez masła! Oto składniki, których potrzebujemy: 500 g piersi z kurczaka, jogurt naturalny (180 g), 1 cebula, 3 duże ogórki kwaszone, 2 łyżki musztardy, maggi, sól, pieprz, czosnek, majeranek Filety kroję w mniejsze kotleciki. Rozbijam je i oprószam solą oraz pieprzem. Ogórki kroję w kostkę a cebule w piórka(...)oddzielnej misce mieszam jogurt z musztardą. Doprawiam czosnkiem oraz majerankiem (wedle uznania) i 2 łyżkami maggi. Dorzucam ogórki z cebulą i wszystko mieszam. Do tak powstałej marynaty dodaję mięso. Odstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie całość przekładam do naczynia żaroodpornego i przykrywam folią aluminiową. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza ok. 30 minut

Przepis na Dzień Dobry
Najlepsze polskie przepisy 202

śliwkowy Kompot z jabłek Kompot mirabelkowy Kompot z suszonych owoców Kompot jabłkowo - śliwkowy Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierogi ruskie Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką Ogórki małosolne w plasterkach Ogórki małosolne z koperkiem Ogórki małosolne z czarnuszką Ogórki małosolne z ognistą przyprawą

Moja smaczna kuchnia
Zalewajka ogórkowa – kuchnia podkarpacka 198

cały rok, nie było dla nich innego zastosowania, a doskonale sprawdzały się w roli bazy do zupy. Kwasówki (z kwasu z kiszonej kapusty) i zalewajki (z wody z kiszonych ogórków) podawane były zwykle z gotowanymi ziemniakami – najczęściej całymi, czasem tłuczonymi. Bywały też okraszone słoniną, czy nawet boczkiem, o ile gospodyni miała je w swojej spiżarni. Wiele dawnych skromnych dań(...)zalewajki gotuje się nadal, szczególnie w zachodniej części województwa, w okolicach Jasła. Powód jest prosty. Są naprawdę smaczne, a dodatkowo dzisiaj wiemy też, że kwas z kapusty i kiszonych ogórków bardzo korzystnie oddziałują na nasze zdrowie. Zachęcam więc do wypróbowania kolejnego przepisu na regionalny specjał. Zalewajka ogórkowa, którą dzisiaj proponuję, przyrządzana jest przez gospodynie z gminy Brzostek. Wyróżnia

Trzeci talerz
Sałatka ogórkowa z gorczycą 93

łyżek soli (najlepiej soli niejodowanej), 250 ml octu 6%*, 0,5 kg cebuli (u mnie cebula cukrowa), 12 ząbków czosnku, 10 łyżek cukru, 2 łyżeczki świeżo zmielonej gorczycy, Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Dokładnie wymieszać z solą i odstawić na pół godziny. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Ogórki odcisnąć, płyn(...)ogórków wylać. Dodać do nich cebulę, czosnek, gorczycę, ocet i cukier. Wymieszać. Ogórki wraz z wytworzonym sosem przełożyć do słoików (z tej porcji otrzymamy 8 słoików o pojemności 450 ml). Słoiki pasteryzować 12 minut w 90 stopniach. Jeżeli mamy większe słoiki to chwilę dłużej. Słoki wyjąć z wody i odstawić do ostygnięcia do góry dnem

królestwo garów
Ogórki z kolendrą 60

czas coś tutaj dopiszę. Z tej ilości składników wyszło mi 10 słoików po 250 ml. Może komuś z Was wyjdzie nieco inna ilość, jedynie uczulam.  Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 10 ząbków czosnku 10 goździków 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka nasion gorczycy 100 g soli Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w grube plastry, mieszamy z solą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ogórki odcedzamy. W garnku zagotowujemy wodę z octem, kolendrą i gorczycą, gotujemy pod przykryciem 10 minut. Ogórki wkładamy do wyparzonych słoików, do każdego wlewamy zalewę, wkładamy dodatkowo ząbek czosnku i goździk, zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy

Kardamonovy
Sałatka z ogórków na zimę – sałatka szwedzka 192

oleju (u mnie rzepakowy), garść siekanej matki pietruszki (można dać mniej pietruszki, jak ktoś jej nie lubi), garść siekanego koperku, 10 – 12 ząbków czosnku, 4 łyżki cukru, Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Dokładnie wymieszać z solą i odstawić na pół godziny. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Ogórki odcisnąć, płyn z ogórków wylać. Dodać do nich cebulę, czosnek, zioła, ocet, olej i cukier. Wymieszać. Ogórki włożyc do słoików ( z tej porcji otrzymamy 8 słoików o pojemności 450 ml). Słoiki pasteryzować 12 minut w 90 stopniach. Jeżeli mamy większe słoiki to chwilę dłużej. Słoki wyjąć z wody i odstawić do ostygnięcia do góry dnem. *80 ml octu

królestwo garów
Ogórki konserwowe (korniszony). 114

Ogórki z tego przepisu robię od lat. Są naprawdę pyszne. Przepis dostałam od teściowej więc nie może być inaczej :) Bardzo Wam polecam ten przepis, proporcje zalewy są idealne. Ogórki nie są ani za słodkie, ani za kwaśne. Musicie koniecznie spróbować. Składniki: ogórki ( nie za duże) koper czosnek chrzan liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty gorczyca marchewka(...)ozdoby ( nie konieczne) Zalewa: 3,5 l. wody 0,5 l. octu 10 % 1 szklanka cukru 1/2 szklanki soli Wykonanie: Ogórki umyć i namoczyć, co najmniej na godzinę. Składniki zalewy zagotować i zostawić do przestudzenia. Do wyparzonych słoików włożyć przyprawy. Na słoik 1 łodygę kopru, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, 1 liść laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, kilka ziaren

Agusiowe smakołyki