Wiem, wiem że dużo jest przepisów z kiszonymi ogórkami,ale co tam ; Na słoik litrowy - 7-8 małych ogórków gruntowych - 0,5 l wody z pół łyżki soli (dobre pół) kamiennej - 4-5 baldachimy z kopru - 3 ząbki czosnku - 2 cm chrzanu - kawałek liścia chrzanu Zagotuj wodę z solą kamienną. Do słoika włóż na dno połowę chrzanu, czosnku(...)koper. Poukładaj ogórki ciasno i wciśnij liść chrzanu, drugi kawałek korzenia,czosnek i jak masz miejsce koper. Zalej wszystko gorącą wodą z solą. Porządnie zakręć, odwróć słoiki do góry nogami, nakryj grubym ręcznikiem i zostaw do wystygnięcia. Tak samo robię ogórki małosolne, tyle że nie zakręcam słoika,no i nie odwracam do góry nogami. Nakrywam małym talerzykiem
Pasje Jolkiłyżka żółtej gorczycy 8 liści laurowych 5 łyżeczek soli 8 baldachimów kopru 10 ziaren jałowca 750 ml wody (do zalewy) Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogórki myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do dużej miski, oprószamy solą (2 łyżeczki), zalewamy wodą (tak by były zakryte). Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce(...)przygotowane ogórki osączamy, płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Baldachimy kopru płuczemy, wkładamy po jednym do słoika i po jednym listku laurowym. Do słoików wkładamy ogórki. Ocet zagotowujemy z winem, wodą, cukrem, resztą soli, jałowcem i gorczycą. Gorącą miksturą zalewamy ogórki, zakręcamy. Pasteryzujemy 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G KitchenPrzepisów na ogórki kiszone jest wiele, ale ten który przedstawiam jest wypróbowany przeze mnie i wykorzystuję go co roku. Ogórki są chrupiące a co najważniejsze dla mnie, mój mąż uważa, że są najlepsze na świecie. Właśnie teraz w moim ogrodzie rozpoczął się sezon na ogórki. Składniki: Ogórki ( dowolna ilość ) Koper Chrzan Czosnek Liście wiśni Liście czarnej(...)słoików na dno wkładamy 2 ząbki czosnku ( 4 połówki ) 4 kawałki chrzanu, koper ( tyle ile złapię palcami ), 2 liście wiśni i liść czarnej porzeczki. Następnie do słoików wkładamy ogórki ( białą częścią do góry ) tyle ile uda nam się zmieścić. Zalewamy solanką 1 ½ łyżki soli na 1 L wody ( wystarczy zwykła kranówka ). Słoiki zakręcamy, odstawiamy na tacy ( puszczają
Smaki EwyJest genialny w swojej prostocie a przy tym ogórki są pyszne. Te słoiki zwykle jako pierwsze znikają z półek spiżarni. Zresztą sami oceńcie. Składniki: Dowolna ilość ogórków Zalewa: 1 l wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżeczki soli Wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na 6 – 8 części(...)zależności od wielkości ogórków. Układamy pionowo w słoikach. Gotujemy zalewę, zalewamy ogórki. Pasteryzujemy przez ok. 20 minut. SMACZNEGO
Smaki EwySkładniki ( na 1 kg ogórków): 3 ⁄ 4 szklanki octu 10% 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 4 łyżki oleju rzepakowego 1 główka czosnku 2 płaskie łyżeczki chili Ogórki obieramy. Z wiekszych ogorków usuwamy pestki. Przekrajamy wzdłuż na cztery części. Wkładamy do miski, zasypujemy solą, chili i olejem, dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 30 minut. Następnie(...)dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Do garnka wlewamy ocet i dodajemy cukier, zagotowujemy i wlewamy miski z ogórkami. Mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami i uzupełniamy zalewą. Ogórki sa gotowe od razu do jedzenia
Atlas SmakówSłodkawa z nutą chilli sałatka z ogórków i cebuli. Rewelacyjna na kanapki lub jako dodatek do obiadu. 3 kg ogórków 5 dużych cebul 8 ząbków czosnku 2 łyżki soli Zalewa: 3/4 szklanki octu 10% 0,5 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 250 g koncentratu pomidorowego 30% 1 łyżeczka bazylii 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne Kilka ziaren ziela angielskiego(...)liście laurowe Ogórki dokładnie obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Wszystko mieszamy z 2 łyżkami soli. Odstawiamy na 40 – 60 minut. W wysokim garnku zagotowujemy zalewę ( ocet, olej, cukier i przyprawy). Ogórki z cebulą przekładamy do gotującej się zalewamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut od czasu do czasu
VioletoweKucharzeniepodszedł. Ostatecznie skończyło się bez tych "dodatków" a i tak są pyszne! Jeśli jeszcze nie robiliście to musicie koniecznie spróbować zwłaszcza, że robi się je naprawdę szybko. ogórki czosnek (kilka ząbków na słoik) koper liście i korzeń chrzanu gorczyca marchewka (opcjonalnie kilka plasterków na słoik) woda sól Ogórki umyć i włożyć do słoików. Do każdego słoika(...)kopru, liść i korzeń chrzanu, pół łyżeczki gorczycy i ewentualnie kilka plasterków marchewki. Wodę z solą zagotować i ostudzić (ja używam proporcji 1 litr wody / 5 dag soli). Zalać ogórki, zakręcić słoiki, odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Tu jeszcze nie całkiem ukiszone Wszystko nakładamy do słoików... ...i czekamy na słoną zalewę W taki sam sposób robię też
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieprzed podaniem można wetrzeć ząbek czosnku. Tyle czekało na przerobienie w ubiegłą środę (+ łubianka jabłek): Kończyłam w czwartek. Nie dałam wszystkiemu rady. Zwłaszcza że musiałam wykopać trochę chrzanu do ogórków, co było dla mnie sporym wyzwaniem przy(...)zeschłej ziemi z domieszką gliny :( Udało mi się zrobić: - 12 słoików jabłek na szarlotkę - 6 słoików przecieru pomidorowego ; akurat tyle brakowało, żeby dopełnić pomidorową półkę - 6 słoików pikli z ogórków - 8 słoików ogórków z chili - 3 słoiki ogórków kiszonych - 6 słoików ogórków konserwowych Musiałam w końcu zasłużyć na otrzymany wcześniej od bratanków kubeczek z napisem "zdolna
Weekendy w domu i ogrodziepochodzi z www.mgotuje.pl Tak jak ostatnio obiecałam podaję wam przepis, a w zasadzie dwa przepisy na zawekowanie ogórków na zimę. Pierwszy przepis to ogórki z przecierem pomidorowym, które robiłam już w zeszłym roku. Teraz zrobiłam je z podwójnej porcji, ponieważ bardzo nam smakowały. Są miękkie i lekko octowe(...)robię je dopiero pierwszy raz. Skusiłam się po rekomendacji Kasi , mam nadzieję że będą równie pyszne jak te z przecierem :-). Jeśli jeszcze komuś zostały wolne ogórki to proponuję takie weki na zimę Post Sałatka z ogórków na zimę pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepiwnicy na zimę, to te w pomidorach. Właśnie dzisiaj tym przepisem zakończyłam sezon ogórkowy.Wszystkie przepisy na ogóreczki mojego wykonanie znajdziecie w tym poście: MOJE SPOSOBY NA OGÓRKI Składniki: 2 kg ogórków 1 kg cebuli 1 kg marchwi zalewa: 1 szkl wody 1 szkl octu 2 szkl cukru 4 łyżki soli 2 słoiczki przecieru pomidorowego Wykonanie(...)Ogórki myjemy, nie obieramy. Marchew i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, zagotowujemy, dodajemy marchew. Gotujemy 5 minut, po czym dokładamy cebulę. Po kolejnych 2 minutach dodajemy ogórki. Gotujemy 10 minut. Do dajemy ocet i przecier, dobrze mieszamy żeby przecier równo się rozprowadził. Gorące wkładamy do słoików, nie wekujemy
Z Majeczką w kuchniprzygotowaną kiszonkę używam na zupę ogórkową. Składniki : 10 dużych ogórków kilka ząbków czosnku sól, kiście kopru chrzan, liście laurowe, pieprz ziarnisty Przygotowanie : Ogórki umyć dokładnie, osączyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić Do każdego umytego słoja włożyć po kilka ziaren pieprzu, 1-2 ząbki czosnku, koper, chrzan Teraz przełożyć w słoje, lekko dociskając starte ogórki(...)wlewałam jeszcze odrobinę przegotowanej letniej wody, tyle by w słoju pod dekielkiem nie było zbyt dużo wolnej przestrzeni. Robiłam tak już w poprzednim sezonie i żaden słoik z ogórkami mi się nie zepsuł. Na posolenie 1 kg ogórków użyłam 1 dość czubatą łyżkę niejodowanej soli. Słoje po zakręceniu trzymam kilka dni w jasnym miejscu, a potem przenoszę
Proste PotrawyUrlop skończył się, ale sezon ogórkowy w pełni. Proponujemy przepis Tereni na ogórki konserwowe z kolendrą. Składniki: -4 kg ogórków -1/2 kg cebuli -4 zielone papryki -1 seler -solanka: 4 szklanki wody 1 szklanka soli kamiennej(...)szklanki octu 10% 4-5 szklanek cukru 2 łyżki kolendry Ogórki myjemy, nie obieramy, obcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na paski. Jeśli ogórki są malutkie kroimy je tylko na pół. Paprykę kroimy w paski a cebulę w piórka. Selera
Maminek kulinarnyBardzo lubimy ogórki kanapkowe, jednak mama nigdy ich nie robiła. Przepis znalazła u Margarytki i zdecydowała się je zrobić. Składniki: 3 kg ogórków (mama miała bardzo duże ogórki, średnie są zdecydowanie lepsze) 1 l wody 3,5 szklanki octu 10% 3,5 szklanki cukru 2 łyżki ziaren gorczycy 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 20 ziaren ziela(...)angielskiego 2 płaskie łyżki kurkumy 2 płaskie łyżki soli Przygotowanie: Ogórki mama umyła i pokroiła je wzdłuż w plastry. Plastry nałożyła do słoików. Wodę z cukrem i przyprawami zagotowała, po czym dodała ocet i gotowała wszystko 5 min. Zalewę przecedziła i zalała nią ogórki w słoikach. Słoiki pasteryzowała od zagotowania wody 10 min. SMACZNEGO
Lili w kuchnipszczelego) plasterki ogórka i listki mięty do dekoracji Sposób przygotowania : Brzoskwinie i ogórki myjemy i osuszamy. Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy w półplasterki. Brzoskwinie, ogórki i listki mięty (bez łodyżek) miksujemy w dzbanku na gładko. Dosładzamy miodem do smaku. Lód kładziemy na suchej ścierce i rozdrabniamy uderzając tłuczkiem do mięsa(...)wałkiem. Dodajemy do dzbanka miksera i miksujemy tylko chwilkę tak aby pozostały małe kawałki lodu. Serwujemy udekorowane plasterkiem ogórka i listkiem mięty
Pyry na Gaz