Jednak nie ma tak dobrze. Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na jedną z moich wariacji lecza, a mianowicie na wersję z ogórkami małosolnymi. Leczo z dodatkiem cukinii i ogórków małosolnych SKŁADNIKI : 2 papryki czerwone 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 mała cukinia 3 ogórki małosolne 2-3 kiełbaski śląskie 1 cebula biała 1 kostka bulionowa(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka słodka wędzona do smaku PRZYGOTOWANIE : Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę razem z kiełbasą. Ogórki i cukinie myjemy, kroimy w słupki. Do garnka przekładamy paprykę, podlewamy około 500-700 ml wody, dodajemy kostkę i zagotowujemy. Dodajemy cukinie i gotujemy 5 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisuszonymi pomidorami pochodzi ze zbiorów mojej cioci, a ja tylko troszeczkę zmieniłam jego smak. Przyznam, że przepis ten jest strzałem w dziesiątkę - ostre, kwaśne-słodkie ? Koniecznie wypróbujcie. Ogórki z chilli, papryką i płatkami suszonych pomidorów SKŁADNIKI: na 4 słoiki 560ml 1,3 kg ogórków 1 papryka czerwona 2 łyżeczki płatków suszonych pomidorów 125 ml octu(...)PRZYGOTOWANIE: Do garnka o szerokim dnie wlewamy ocet, wsypujemy cukier i sól, dodajemy chilli, płatki suszonych pomidorów i czosnek obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki. Całość mieszamy. Ogórki myjemy i kroimy w ćwiartki, wkładamy do maranty i odstawiamy minimum 5 godzin, co pewien czas dokładnie mieszając. Paprykę myjemy i kroimy w podłużne paski. Do słoików przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKiszone ogórki puste w środku - co robić ? Często nasze kiszone ogórki są puste w środku i znajduje się w nich woda. Jest to spowodowane tym że podczas kiszenia powstają gazy, a ogórek ma twardą skórkę i gazy te nie mogą wydostać(...)się na zewnątrz. Powoduje to powstawanie tak zwanych ''bomb ogórkowych''. Aby temu zapobiec należy podczas kiszenia przekłuć każdy ogórek cienkim patyczkiem, grubą igłą lub cienkim drucikiem. W ten sposób spowodujemy że gazy powstałe podczas kiszenia będą się ulatniać na zewnątrz, a ogórki będą pełne w środku. Duże ogórki można też np. poprzekrawać na pół i w taki sposób
Przepisy i porady kulinarnecały ) gorczyca biała ziele angielskie zalewa : 1 litr wody ( najlepiej źródlanej ) 1 i 1/2 łyżki soli 2 łyżki cukru 1/2 szklanki octu 10% Sposób wykonania : Ogórki dokładnie myjemy z letniej wodzie. Do każdego litrowego słoika wkładamy po 1-2 listku laurowym,3 ząbki czosnku, łodygę zielonego koperku, kawałek chrzanu, kilka ziaren pieprzu, 3-4 ziarenka ziela(...)angielskiego i 2 łyżeczki białej gorczycy. Na 3 kg ogórków będzie nam potrzebne około 4 l zalewy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy sól, cukier oraz ocet i zagotowujemy. Gdy trochę przestygnie zalewamy nią ogórki, zakręcamy wieczkami i pasteryzujemy 15-20 minut w temperaturze 85-90 C. Pamiętajmy o tym, że im dłużej będziemy pasteryzować tym ogórki będą
Przepisy i porady kulinarnerazem były to śledzie ale i również kiszone ogórki. Więc postanowiłam troszkę poeksperymentować i stworzyć swoją własną przystawkę tudzież po prostu misz masz śledziowo-ogórkowy. Składniki: duży słoik ogórki kiszone - ja miałam jakoś z 8 takich średnich 300-400 g śledzi a'la matias w leju 100 ml oliwy z oliwek cukier 3 łyżeczki pieprz czarny(...)mielony 1 łyżeczka 2 duże cebule Przygotowanie: Ogórki obieramy i kroimy na plasterki. Przekładamy do słoika. Zasypujemy to pieprzem i cukrem. Zamykamy słoik i mieszamy ogórki z dodatkiem pieprzu i cukru. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia. Po upływie tego czasu, do słoika z ogórkami dolewamy troszkę oleju ze śledzi. Śledzie kroimy na kawałki
ClauditteMissCookingSkładniki: 2kg ogórków gruntowych 2 ząbki czosnku 2 gałązki kwitnącego kopru 1 liść chrzanu 2 litry wody 2 łyżki soli 3 łyżki octu Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć, przekroić na pół lub na ćwiartki ( nie przecinając do końca ). 2. Ogórki ułożyć w słoiku, garnku lub glinianym naczyniu (na dnie większe, na wierzchu małe) 3. Do ogórków dodać rozgniecione ząbki czosnku, koper i liść chrzanu. 4. W garnku zagotować wodę, sól i ocet. Gorącym płynem zalać ogórki. 5. Naczynie przykryć talerzem. Odstawić na co najmniej
A Ty Smakuj Mniekażdego słoika - po 2 albo 3 ziarenka ziela angielskiego po 2 - 3 ziarenka czarnego pieprzu po ok. 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy białej sposób przygotowania : ogórki - gruntowe, umyć i osuszyć. Poszatkować cienko, razem ze skórką - Wodę wymieszać z solą żeby ta się rozpuściła i zalać pokrojone ogórki - przemieszać dokładnie(...)wyparzonego słoika nałożyć po 2-3 ziarenka ziela i pieprzu ,wsypac gorczyce .Dolożyć po parę plasterków marchewki. Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odcedzone z solanki ogórki nałożyć do słoików, mniej więcej do 3/4 ich wysokości. Wlać zalewę, delikatnie pomieszać , dolać zalewy prawie do pełna i zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 10 minut.ps.u mnie
w mojej kuchnicebulę w drobne pióra. Mieszamy z serkiem ziarnistym, uprażonymi dodatkami, majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Mieszamy i gotowe! :)) Najlepiej smakuje bogato posypana żółtym serem. PIKLE Z OGÓRKÓW - W tym roku nasze zapasy ogórkowe w spiżarni wylądowały w koszu. Podziękowania należą się szanownej pani babci/teściowej, ale nie ma co wchodzić w te bolesne szczegóły(...)domu to... strzał w piętę. Ogórki kochamy i jemy je przez cały rok. Dodajemy je do wielu potraw i układamy na kanapkach lub jemy jako swoistą przekąskę. Trudno więc było pogodzić się z ich brakiem do czasu przetestowania "Pikli z ogórków" firmy ORZECH - tu musimy pochwalić zawartość słoiczka (a w zasadzie byłą zawartość). Jesteśmy nimi totalnie zaskoczone
Wypisz Wymalujskończyć, zajadajmy póki można! składniki (na ok 1100 ml zupy) ok 500 g zielonych ogórków 400 g kefiru 200 g jogurtu greckiego pęczek koperku 10 rzodkiewek 2 małosolne ogórki 1 - 2 starte ząbki czosnku sól, pieprz ew chili w płatkach do smaku sok z cytryny oliwa do polania przygotowanie zielone ogórki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przetrzeć(...)przy pomocy blendera. Dodać kefir i jogurt, starty czosnek, wymieszać. Rzodkiewki i ogórki małosolne pokroić w paski lub kostkę, koperek posiekać. Dodać do zupy. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać przybrane koperkiem, pokrojoną rzodkiewką i polane oliwą, Smacznego
Stare Garyjuż od kilku lat i zawsze wszystkim smakuje. Jest prosta w przygotowaniu i idealna na grila czy na imprezę ze znajomymi… Sałatka z ogórkiem i koperkiem Składniki: ok. 200 g makaronu penne 1-2 ogórki wężowe lub 4-5 normalnych pęczek koperku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Makaron gotuję w osolonej wodzie aż będzie „al dente(...)Odcedzam, przelewam zimną wodą, ponownie odcedzam i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Ogórki myję, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Koperek myję i siekam. Makaron, ogórki i koperek łączę i doprawiam solą i pieprzem. Dodaję majonez. Całość mieszam i gotowe… Smacznego! Przepis zgłoszony do akcji: Post Sałatka z ogórkiem i koperkiem pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plChłodnik z buraków jak w Ikea... Soczyście buraczany chłodnik na jogurcie. Z dodatkiem ogórka i rzodkiewki. Posypany szypiorkiem i koprekiem. Pycha! Składniki: 500 g buraków czerwonych; Pęczek rzodkiewki; 2 zielone ogórki; Pęczek szczypiorku; Pęczek koperku; 250 ml bulionu (u mnie 250 ml wrzątku + kostka rosołowa drobiowa)J; 800 g jogurtu greckiego; Sok wyciśnięty z jednej cytryny; Cukier; Sól(...)przypaliły. Bulionu nie może być zbyt dużo, bo chłodnik byłyby za rzadki. Gotować do miękkości. Ugotowane buraki z wywarem schłodzić i dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Rzodkiewkę, ogórki, szczypiorek i koprek umyć i osuszyć. Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Do zimnego wywaru z burakami dodać
Gospodyni Miejskachociaż wyraźnie kwaskowa. Zawsze dolewam do zupy sok z ogórków, ponieważ bardzo lubię kwaśne zupy. Ogórkowa to także jedna z nielicznych zup, które zabielam śmietaną :)) Składniki: 5-6 ogórków kiszonych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 60 dkg.żeberek wieprzowych 1/2 szkl. soku od ogórków koperek sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie(...)gotować, aż warzywa i mięsko będą miękkie. Kiedy mięso będzie już miękkie (można wtedy bez problemu wyjąć kości) wyjmujemy je na talerz, a do zupy dodajemy starte na tarce ogórki oraz 200g wypłukanego ryżu. Gotujemy aż ryż stanie się miękki czyli ok 15 minut. Następnie doprawiamy zupę solą, ew. sokiem od ogórków (ja lubię ogórkową zdecydowanie kwaskową).Śmietanę
Walijskie Pichcenieczosnek i dusić całość kilka minut, na małym ogniu. Dodajemy odsączone pozostałe składniki, tzn. czerwoną fasolę, kukurydzę, groszek, fasolkę szparagową i zagotowujemy. Na końcu dodajemy pokrojone w małą kostkę ogórki i pokrojoną paprykę. Mieszamy, już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku, tabasco, chili, solą i pieprzem. Farsz ma być pikantny. Przed dodaniem ogórków i papryki można lekko zaciągnąć skrobią(...)Maizena lub ziemniaczaną. Składniki sosu czosnkowego (tzatziki): - 2 duże jogurty gęste, najlepiej bałkańskie lub greckie - 5 ogórków kiszonych - 6 ząbków czosnku - tabasco, - ketchup (trochę) dla uzyskania koloru - szczypta soli i cukru Ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, jogurty, sól, cukier, ketchup i tabasco, dokładnie wymieszać. Naleśniki przygotować według te go (pominąć tylko ksylitol
Smaczne Zdroweprzyrządzenia tego przetworu najlepsze są wyrośnięte , prawie żółte ogórki " nasienniaki ". Ja takich nie miałam ,dlatego zrobiłam pikle z ogórków nieprzerośniętych . Ale kto ma takie już wyrośnięte , to może je właśnie tu użyć :) Składniki : ogórki 1 szklanka octu 1 i 1/2 szklanki cukru 5 szklanek wody zile angielskie , pieprz , liście laurowe , gorczyca Przygotowanie : Ogórki umyć(...)obrać ze skórki , wykroić tez ziarnka , jeśli duże Pokroić je na co najmniej 4 części i wkładać do umytych słojów Przygotować z odmierzonych składników zalewę Zalać ogórki jeszcze gorąca zalewą , zakryć słoje i pasteryzować dopiero NASTĘPNEGO dnia przez 4 min licząc od chwili zagotowania wody w garnku , do którego wstawione są słoje . Przepis znalazłam w książce " Kasia pitrasi
Proste Potrawygrupa Piotra na warsztatach Akademii Smaku Siemens w Warszawie. Łosoś był upieczony w piekarniku, a podany z pysznym sosem ogórkowym, przyrządzonym na bazie kiszonych ogórków. Sos z kiszonych ogórków był idealny, zaskakująco smaczny, zachwycił chyba wszystkich. Polecam przepis na łososia w sosie ogórkowym, nie tylko za smak, ale i za prostotę wykonania. Łososia można zastąpić inną ryba(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sos ogórkowy: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 pokrojone w kostkę szalotki 4 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę ogórki kiszone 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1 mały pęczek koperku sól morska, cukier i biały pieprz do smaku 100g czerwonego kawioru Na oleju z masłem przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię