ogórki - 26028 przepisów (strona:134/1736)

Sos tatarski 169

łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa); 2 łyżki kwaśnej, gestęj smietany 18 %; 6 łyżek majonezu; Sól; Pieprz; Szczypta białego cukru. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Drobno pokroić. Ogórki odcedzić z zalewy. Drobno pokroić. Dodać do posiekanych jajek. Pieczarki odcedzić z zalewy. Drobno pokroić. Dodać do jajek z ogórkami. Dokładnie wymieszać. Do miski z jajkami, ogórkami(...)idealny do mięs, wędlin czy jaj. Marynowane pieczarki można zastąpić innymi marynowanymi grzybami np. podgrzybkami czy maślakami. Smak sosu można wzobacić o kapary lub starty chrzan (ok. 2 łyżki). Ogórki, grzyby i jaja, zamiast kroić, można zmielić w maszynce do mięsa z sitem o największych oczkach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. duże wiórki). Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Schab duszony w sosie z kiszonej kapusty i ogórków. 412

ziemniakami lub kluskami. Schab można zastąpić żeberkami i też będzie pysznie. Potrawę można zagęścić mąką, ale to nie jest konieczne. Polecam! SCHAB DUSZONY W SOSIE Z KISZONEJ KAPUSTY I OGÓRKÓW. Składniki na 4 porcje: około 750 g schabu (8 plastrów) 1 cebula 250 g kiszonej kapusty 1 marchewka 250 g kiszonych ogórków sól pieprz czarny ostra papryka zioła(...)gorącego bulionu Sposób przyrządzania: Schab delikatnie rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem czarnym i ostrą papryką, odstawić na chwilę. Cebulą obrać i pokroić w kostkę. Marchew obrać i umyć. Ogórki kiszone i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kiszoną kapustę opłukać, osączyć i pokroić na drobno. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć schaby z obu stron na złoty kolor

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ogórki konserwowe z płatkami chili do słoików na zimę 118

czyni, czy jakoś takoś. Chociaż nie wiem czy to akurat miało sens. Chyba nie bardzo to powiedzenie tutaj pasuje :) No nic, większość ludzi (i niektóre koty - wiemy z doświadczenia) ogórki lubi i my również. Dlatego postanowiliśmy zrobić sobie mały zapas na zimę. A żeby były bardziej z charakterem to dodaliśmy do nich chili. Nie są jakoś bardzo pikantne(...)się spiszą jako dodatek do obiadu, podkreślą smaki. Fajne jest to, że robi się je naprawdę szybko, a potem możemy się cieszyć nimi przez całą zimę. Potrzebujemy: 2 kg ogórków gruntowych 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki płatków chili Na zalewę: 1,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1,5 szklanki cukru trzcinowego 1,5 łyżki ziaren gorczycy 2,5 szklanki

Marder&Marder Manufacture
Ogórki kiszone żurkiem 276

Ogórki kiszone z żurkiem na pewno szybciej się ukiszą, niż kiszone tradycyjnym sposobem. Przygotowuje się je podobnie jak zwykłe ogórki, dodaje się tylko żurek pół na pół z wodą. Zamiast żurku można dać barszcz biały. 1 kg ogórków gruntowych (kiszeniaków), 3 baldachimy kopru, 1/2 niedużej główki czosnku, kawałek chrzanu, 1/2 l żurku (taki z butelki(...)przegotowanej ciepłej wody, 2 łyżki soli, Ogórki umyć. Okładać w słoju przekładając koprem, chrzanem i ząbkami czosnku. W ciepłej wodzie rozpuścić sól, wymieszać z żurkiem. Zalać ogórki wodą z żurkiem

królestwo garów
Kiszona czerwona papryka 186

zimowych zapasów stanowią kiszonki. Ogórki, kapusty, grzyby... Wśród kiszonek nie może zabraknąć kiszonej papryki. Całe lato słój z kiszona papryką króluje na parapecie zaraz obok kamionki z małsolnymi ogórkami. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek a nawet sosów.  Kiszona papryka SKŁADNIKI 7 średniej wielkości papryk 1 papryczka chilli 4 ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu 2 baldachimy kopru(...)włoskiego 1/2 łyżeczki gorczycy 1 litr wody 1 łyżka soli 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych PRZYGOTOWANIE Paprykę myję, oczyszczam z gniazd nasiennych  i kroję na ćwiartki. Na dno słoika wsypuję gorczycę a następnie wkładam pokrojoną paprykę, wrzucam obrane ząbki czosnku, chrzan, pokrojona na kawałeczki chilli i koper. Sól rozpuszczam w 1 litrze wody (można rozpuścić sól

Magiczna kuchnia Darii
Spiżarnia 187

teraz dostawiać nowe butle z nalewkami i winem. Mam ręce pełne roboty, ale za to jaki efekt!!!. A poniżej znajdziecie linki do ulubionych przepisów na przetwory i nalewki :   Ogórki po meksykańsku Sałatka z cukinii do słoików na zimę Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Dżem z dyni, cytrusów i galaretki   Korzenna cytryna z imbirem do herbaty(...)Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, mini koktajlowe Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie   Ogórki konserwowe łagodne Fasolka szparagowa do słoika Ogórki w zalewie curry z liściem selera Malinówka, nalewka z malin Aroniówka, nalewka z aronii z liśćmi wiśni To tylko mała część wszystkich przepisów, więcej znajdziecie w zakładce przetwory

Apetyczna babeczka
Sałatka szwedzka 409

szkl soli morskiej Zalewa: 2,5 l wody 6 szkl octu 6 szkl cukru Do każdego słoika: 2 kulki ziela angielskiego 3 kulki pieprzu 0,5 łyżeczki gorczycy Przygotowanie: Ogórki umyć, zalać zimną wodą i odłożyć na około pół godziny. Po tym czasie pokroić w cienkie plasterki. Wodę połączyć z solą, zalać ogórki i zostawić(...)godziny. Ogórki odcedzić, przełożyć na durszlak lub sitko i pozostawić do odsączenia. Umyte i wyparzone słoiki napełnić odsączonymi ogórkami. Do każdego słoika dodać przyprawy. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewę rozlać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut. Przepis - Gotuję, bo lubię

Ala piecze i gotuje
Ogórki konserwowe / w occie / korniszony 128

baldachami  ząbek czosnku, pokrojony w plastry 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu czarnego kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry 1 liść laurowy 0,5-1 łyżeczka gorczycy ogórki Zalewa: 1 szklanka octu 10% 5 czubatych łyżek cukru 1 czubata łyżki soli kamiennej 1 litr wody Ogórki dokładnie umyć i odsączyć. Składniki zalewy połączyć, do rozpuszczenia soli(...)słoika wsypujemy gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy pokrojoną w plastry marchew, czosnek oraz korzeń chrzanu. Przykrywamy baldachem nasion kopru wraz z pociętą łodygą. Słoiki wypełniamy ciasno ogórkami  i uzupełniamy zalewą. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i uzupełniamy wodą do 2/3 wysokości słoików. Gotować parę minut !, tylko do momentu zmiany koloru ogórków

Atlas Smaków
Najlepsze ogórki kanapkowe 166

mamy co wyciągać z naszej piwniczki. Lubię eksperymentować i poszukiwać nowych smaków. A te ogórki to po prostu mistrzostwo! ;) Jeśli nie macie pomysłu co jeszcze można przygotować z ogórków, zachęcam do zrobienia tych z poniższego przepisu. Mają wspaniały słodko-kwaśny smak, a poza tym są wygodne w użyciu, otwieramy słoik i hop! na kanapkę :) Podobno najlepsze(...)kilku tygodniach, ale ja nie mogłam się doczekać i otworzyłam je już po tygodniu. Skoro teraz mi tak smakują to co będzie później ?:D Składniki: 3-3,5kg ogórków (najlepiej takich zbliżonych długością do wielkości słoika) 5 szklanek wody   2,5 szklanki octu spirytusowego   3,5 szklanki cukru   2 płaskie łyżki gorczycy   2 płaskie łyżki

Czerwona Porzeczka
Ogórki po meksykańsku 1326

przetwory to zachęcam do wypróbowania ogórków po meksykańsku, doprawione zalewą z wędzona papryką, chili, czosnkiem i miodem są znakomite. Składniki na 3 litrowe słoiki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych - 30 dag cebuli - 3 łyżki soli - 1/2 główki czosnku Zalewa: - 1 i 1/2 szklanka octu - 1 i 1/2 szklanka cukru - 2 łyżki miodu spadziowego - 1 łyżeczka ostrej papryki(...)Użyłam papryki wędzonej, bo daje dodatkowy smak, ale jeśli nie uda Wam się jej kupić dajcie zwykłą. Dobrej jakości przyprawy znajdziecie na  www. Skworcu.com.pl . 1. Umyte i osuszone ogórki kroimy w słupki, dodajemy cebulę pokrojoną w plastry, ząbki czosnku i mieszamy z solą. Odstawiamy na 2-3 godziny żeby ogórki puściły sok, wytworzy się go tak dużo

Apetyczna babeczka
Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim 160

Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy z cytryny 1 ząbek czosnku pół pęczka rzodkiewek 2 zielone ogórki gruntowe 1 słodkie jabłko garść posiekanej zielonej dymki bez cebulki pół sporego pęczka koperku 400 ml zsiadłego mleka 400 ml jogurtu greckiego naturalnego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, cukier(...)ząbek czosnku sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Całkowicie ostudzić (można ugotować dzień wcześniej, a gdy przestygnie schować do lodówki) . Rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki zielone i jabłko obrać, umyć, również zetrzeć na tarce. Koperek i cebulkę dymkę umyć, osuszyć i posiekać. pół pęczka rzodkiewek 2 zielone ogórki gruntowe 1 słodkie jabłko garść posiekanej

Moja Delicja
Sałatka szwedzka 364

szklanki* octu 10% Do każdego słoika: 2 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu ½ łyżeczki gorczycy 2 – 3 plasterki surowej marchewki (można dać więcej) *szklanka o pojemności 250 ml Ogórki dobrze umyć, pokroić w cienkie plasterki.  Z 9 szklanek wody i ½ szklanki soli zrobić roztwór. Zalać pokrojone ogórki, tak aby były przykryte i odstawić na 3 godziny(...)jakiś czas zamieszać. Odcedzić na durszlaku. Słoiczki wyparzyć, do każdego ze słoiczków wrzucić przyprawy i marchewkę. Włożyć odcedzone ogórki (niezbyt ciasno, aby mogły przejść smakiem zalewy). Składniki zalewy zagotować, następnie zalać nią ogórki (zalewy nie studzić). Zakręcić. Wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać gorącą wodę do wysokości 2/3 słoiczków, przykryć pokrywką. Od momentu zagotowania pasteryzować

Pelusiowa Kuchnia
Ogórki małosolne. 219

Składniki (proporcje na 1 kg ogórków): 1 kg ogórków gruntowych ok. litr wody 1,5 łyżki soli 2 ząbki czosnku koper (ten wielki, z żółtymi baldachimami) kilkucentymetrowy kawałek korzenia chrzanu liście: chrzanu, wiśni i/lub porzeczki Ogórki dokładnie oczyszczamy, urywamy im ogonki, szorujemy z resztek ewentualnej ziemi. Myjemy chrzan, obrany czosnek i liście. Chrzan kroimy na mniejsze paseczki(...)liście rwiemy na kawałki aby obdzielić każdy słoik po równo. Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia. Koper układamy na dnie słoików, ogórki układamy pionowo, a w wolne miejsca wtykamy czosnek, porwane liście i chrzan. Zalewamy zagotowaną wodą i lekko zakręcamy zakrętkami. Ogórki gotowe są do jedzenia po 4-5 dniach. Smacznego

Moje-pitraszenie
Ogórki z liściem dębu, pikle dębowe 204

Bardzo lubię nowości kulinarne, więc kiedy zobaczyłam tą wersję ogórków u mojej znajomej musiałam zrobić swoją wersję. Wspaniałe ogórki konserwowe z liściem dębu i carry. Składniki: - 2 kg małych ogórków gruntowych - ok. 10-12 liści dębu - mała cebula Zalewa: - 1 szklanka octu 10% - 1 szklanka cukru - 2 szklanki wody - 2 łyżeczki gorczycy - kilka ziaren ziela angielskiego(...)łyżeczki carry - 2 łyżeczki soli Przyprawy znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl   1. Ogórki myjemy, suszymy i układamy ciasno w słoikach z plastrami cebuli i liśćmi dębu. Zalewę gotujemy, zalewamy ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut. Smacznego

Apetyczna babeczka
Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków - na zimę. 1007

coś bardziej wyszukanego. Postanowiłam więc zrobić jakiś nowy przepis na sałatkę, a że i ogórków też w ogródku nie zabrakło, to powstał przepis na sałatkę z fasolki i ogórków w większości. Sałatka jest bardzo smaczna, lekko słodka ale i lekko pikantna z pomidorowym sosem, natomiast sam przepis poszedł w świat zanim jeszcze go spisałam, bo już znalazł swoich(...)zrobić coś jeszcze bogatszego w smaku. Zachęcam do przygotowania, bo lato w słoiku zamknięte musi być :-) Składniki (wyjdzie około 7-8 litrów): 2 kg fasolki szparagowej 2 kg ogórków 0,5 kg cebuli białej 0,5 kg marchwi pół szklanki oleju 1 szklanka octu 10% 500 ml koncentratu pomidorowego  3 łyżki soli 1,5 szklanki cukru pół łyżeczki

Poezja Smaków - blog kulinarny