upały. Sycące, chłodzące i co najważniejsze bogate w składniki odżywcze. Proponuje dzisiaj moją wersję chłodnika z botwinki bez śmietany, ale z jogurtem greckim i zsiadłym mlekiem . Do tego zielone ogórki, rzodkiewki, cebulka dymka, koperek i mój mały akcent – słodkie jabłko. Dzięki niemu chłodnik nabiera lekkiej słodkości. Oczywiście chłodnik z botwinki nie może obejść się bez jaj ugotowanych na twardo(...)Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy z cytryny 1 ząbek czosnku pół pęczka rzodkiewek 2 zielone ogórki gruntowe 1 słodkie jabłko garść posiekanej zielonej dymki bez cebulki pół sporego pęczka koperku 400 ml zsiadłego mleka 400 ml jogurtu greckiego naturalnego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, cukier
Moja DelicjaOgórki konserwowe na stro, polecają się na przekąskę, na zagryzkę i nie tylko, bardzo smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 2 kg ogórków 4 łyżki soli 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka papryki ostrej 5 dużych ząbków czosnku(...)ZALEWA : 1 i 1/2 szklanka octu 2 szklanki cukru 1 szklanka wody 6 słoików 0,5 l PRZYGOTOWANIE : Ogórki myjemy, tniemy na grubsze plastry, przekladamy do miski i zasypujemy solą. Mieszamy, odkładamy na 3 -4 godziny. Soki z ogórków wylewamy. Następnie dodajemy przyprawy i pokrojony czosnek. Składniki zalewy ogrzewamy do momentu
Kulinarne Fantazje MarioliCześć Kochani, Przetworów ciąg dalszy. Dziś zapraszam na pyszną sałatkę z ogórków na zimę. Robi się ją bardzo łatwo, jest idealna do obiadu, kanapek, mięs z grilla itp. Składa się z ogórków, marchewki,cebulki, czosnku. Polecam i zapraszam Zapraszam również na film SKŁADNIKI * z tych proporcji wychodzi około 4-5 średnich słoików -2 kg ogórków(...)marchewki -250g cebuli -125ml octu spirytusowego 10% -0,5 szkl cukru -125ml oleju -1,5 łyżki soli -pół łyżeczki pieprzu -ok 5 małych ząbków czosnku Ogórki szatkujemy w plastry razem ze skórką, marchew obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, cebulkę obieramy i szatkujemy, czosnek kroimy w plasterki. Wszystko dajemy do miski
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuchce się stać przy garach ani jeść. Ciężkie dania zostawiamy i delektujemy się lekkimi posiłkami. Taki jest i ten chłodnik. Lekka, orzeźwiająca zupa na bazie buliony, jogurtu greckiego i ogórków. Składniki: 8 sztuk ogórków gruntowych 1/2 l jogurtu greckiego 1 szklanka schłodzonego bulionu warzywnego 1 op. łososia wędzonego MOWI 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej mięty 1 łyżka(...)posiekanego koperku sok z cytryny sól pieprz Ogórki zetrzeć na tarce. Posolić i odstawi na 10 minut aż puszczą sok. Ogórki odsączyć z wody. Bulion wymieszać z jogurtem greckim. Dodać posiekany koperek i miętę wraz z ogórkami oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut do lodówki aż smaki przegryzą się
Kuchnia w oparachgarść sałat (rukola, roszponka, sałata rzymska lub inna dowolna) – 1 czerwona cebula – 1 łyżka octu z białego wina – 1 łyżeczka cukru – szczypta soli – ogórki konserwowe lub ogórki chilli Przygotowanie: Filety namocz w bardzo zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru soli z filetów. Cebulę pokrój w plasterki, włóż(...)wzdłuż do 1/4 głębokości. Buki możesz delikatnie podgrzać w piekarniku lub na grillu. Do środka włóż sałatę, filet ze śledzia a’la matias, dodatki w postaci marynowanej cebuli, ogórków konserwowych, ogórków kanapkowych lub ogórków chilli. Każdego z hot dogów możesz zrobić w nieco innym zestawieniu dodatków. Hot dogi są idealne na kolację lub jako danie piknikowe
nietylkopasta.plpowinien być słodko kwaśny. Sprawdź przepis na: Surówka z pieczonych buraków Składniki na sałatkę miks sałat (400g) papryka czerwona papryka zielona 3-4 pomidory śliwkowe 15 czarnych oliwek zielony ogórek mała cebula Składniki na dip 4 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka soku z cytryny szczypta ulubionych ziół sól pieprz Przeczytaj także: Nietypowa sałatka Caprese Przepis(...)miseczki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut, aby wszystkie składniki się przegryzły. Polecamy Przepis na sałatkę do obiadu Do miski dodajemy miks sałat. Oliwki kroimy na połowę. Pomidory, ogórka i papryki kroimy w dużą kostkę, cebulę w cienkie piórka. Wszystkie składniki mieszamy w misce z miksem sałat i polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Odstawiamy sałatkę na kilka minut. Bardzo ważne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przekąska na świątecznym stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100 gram białego ryżu, 1 torebka ok 200 gram szynki w kawałku 5 średnich jajek M puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 1 ogórek świeży szklarniowy 4 większe ogórki konserwowe 4-5 łyżek majonezu ketchup sól, sól ziołowa, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, jajka(...)gotujemy na twardo, następnie łupimy i siekamy na mniejsze kawałki , ogórek świeży pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę, szynkę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, składanie sałatki: na dnie większej miski rozprowadzamy ryż, po ryżu rozsmarowujemy 2 łyżki majonezu, następnie układamy szynkę, kolejno ogórek świeży i konserwowy, na warstwę ogórków wykładamy jajka, po jajkach rozsmarowujemy
Blog kulinarny S9.PLdzieciństwa, idealna, obok zupy szczawiowej i kapuśniaka zajmuje szczególne miejsce w mojej kuchni. To mój domowy i sprawdzony przepis na zupę ogórkową. Dodatkowym smakiem jest przesmażenie na maśle startych ogórków, przed dodaniem ich do zupy – efekt jest rewelacyjny! Dobre składniki, mięso i włoszczyzna, do tego ogórki kiszone własnej produkcji lub z dobrym składem zakupione w sklepie. Polecam(...)przepis! Zupa ogórkowa SKŁADNIKI: 6 i 1/2 szklanek wody 4 podudzia z kurczaka 400 g kiszonych ogórków 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 kawałek pora, jasna część 2 spore ziemniaki 1 mała cebulka 1/2 pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki vegety natur pieprz i sól do smaku łyżka masła 2 łyżki
Zasmakuj KuchniJeśli planujecie odświętny obiad, to ta karkówka bardzo dobrze się sprawdzi. Jest obłędnie pyszna! Składniki: 80 dag karkówki 2 cebule 5 ogórków konserwowych 1/2 szklanki zalewy z ogórków 30 dag pieczarek 3 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz majeranek olej do smażenia Sposób przyrządzenia 1. Mięso pokroić na plastry, lekko rozbić, natrzeć solą, pieprzem(...)majerankiem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso. 2. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki. Cebulę zeszklić na patelni, po czym dodać pieczarki i dusić do odparowania wody. 3. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, zalewę z ogórków wymieszać z keczupem i koncentratem pomidorowym. 4. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzch dodać pieczarki z cebulą oraz ogórki
Kuchnia domowa Anispecjalny sposób. Ogórki do niej wcześniej podsmażyłam na maśle, po tym są kruche i nie są gumowate jak bez tej czynności. Polecam wypróbować! Składniki: * 6-8 średniej wielkości ogórków kiszonych * 3 średniej wielkości ziemniaki * 1 duża marchew * 1 pietruszka * ok. 5 cm pora * 2 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki śmietanki 30 % * sól(...)zalałam wodą ok.2 l. i zagotowałam. Dodałam podsmażoną cebulę i pora, dorzuciłam liść i ziele. Dodałam 1/3 łyżeczki soli. Przykryłam pokrywką i gotowałam ok. 10 minut. W tym czasie ogórki starłam na tarce o dużych oczkach i podsmażyłam na patelni z dodatkiem 2 łyżek masła. Smażyłam przez ok. 6-7 minut mieszając od czasu do czasu zawartość patelni.Dodałam
Pieprzyć z FantazjąBardzo prosta i pyszna surówka z ogórka kiszonego z cebulką idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych jak i rybnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 dużych ogórków kiszonych pół cebuli 3 łyżki oleju rzepakowego pieprz ziołowy do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ogórki kroimy w plasterki bądź półplasterki, zależy od wielkości ogórków i naszych upodobań, cebulkę kroimy w dość drobną kostkę, do miski wrzucamy pokrojone ogórki, cebulkę, całość mieszamy razem z olejem, doprawiamy pieprzem do smaku, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLdużym półmisku cieszy oko, smakuje obłędnie, dlatego polecam na świąteczny stół jak nic! Śledzie pod pierzynką SKŁADNIKI: 500 g filetów śledziowych w oleju a la matjas 165 g ogórków konserwowych (7 małych sztuk) 4 jajka ugotowane na twardo 100 g tartego sera świeżo zmielony pieprz 5 łyżek majonezu natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Śledzie kroję w niezbyt małą(...)żą kostkę. Ogórki drobno siekam w kostkę. Jajka obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Na półmisku układam śledzie, smaruję 2 łyżkami majonezu, posypuję 2 tartym jajkami, lekko pieprzę. Układam warstwę ogórków, na nie tarte ostatnie 2 jajka, smaruję 3 łyżkami majonezu, posypuję serem, lekko pieprzę i dekoruję natką. Smacznego
Zasmakuj Kuchni