Zaprawianie ogórków na zimę to u nas tradycja ale dopiero od kilku lat goszczą u nas również ogórki w zalewie musztardowej. Na początku była to forma eksperymentu lecz na dzień dzisiejszy jest to już całkowicie sprawdzony przepis. Składniki (proporcje): 4,5 kg ogórków gruntowych liście laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty Do zalewy: 1,5 litra wody 1,5 szklanki octu 10% 5 płaskich łyżeczek soli 8 czubatych łyżeczek musztardy stołowej 0,45 kg cukru Przygotowanie: Ogórki płuczemy w wodzie i obieramy ze sk... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Dieta warzywno-owocowa. Bez mięsa, tłuszczu oraz białej mąki. Sposób na pobudzenie swojego organizmu.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...