ogórki - 26028 przepisów (strona:135/1736)

Mizeria na zimę 1241

dodaje żadnego cukru czy octu tylko samą sól i ewentualnie koperek ale zimą taka wersja mi smakuje. Na pewno jest dużo smaczniejsza niż ta zrobiona  ze świeżych ogórków, które zimą są raczej niezbyt smaczne. składniki: 5 kg średnich ogórków gruntowych 1/2 szklanki octu 10% 1/2 szklanki oleju 3-4 łyżki cukru 1 łyżka soli kamiennej pęczek koperku(...)Ogórki dokładnie umyć i obrać ze skórki. Pokroić w plastry. Koperek drobno posiekać. Wszystko przełożyć do dużej miski i wymieszać. Następnie dodać olej, ocet, sól i cukier. Ponownie wszystko wymieszać. Odstawić na ok 4-5 godzin. W międzyczasie przemieszać ze 2-3razy. Potem ogórki razem z płynem przełożyć do słoiczków. Słoiczki zakręcić, pasteryzować 5 minut od zagotowania

Monia miesza i gotuje
Sałatka z ogórków do obiadu! 27719

bardzo ciekawy smak, poprzez dodatek świeżych ziół. Sprawdzi się idealnie do typowych dań z mięsem. Zerknijcie na listę składników, co będzie Wam potrzebne do przygotowania sałatki do obiadu z ogórków! SKŁADNIKI: - 4 duże ogórki gruntowe - 1/4 pęczka natki pietruszki - 1/4 pęczka natki koperku - 15 listków mięty - 5 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki oleju rzepakowego - sól - 1 łyżeczka(...)miodu - 1 łyżeczka octu balsamicznego (jeśli nie masz użyj soku z cytryny) - 1/2 awokado dojrzałego Awokado kroimy na drobną kosteczkę. Ogórki myjemy i szatkujemy w plasterki. Zioła siekamy bardzo drobno, mieszamy z olejem, oliwą, octem balsamicznym i miodem. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut ab ogórki troszkę zmiękły pod wpływem soli. Przed podaniem całość jeszcze raz przemieszaj

SMYKWKUCHNI
Ogórki w zalewie musztardowej 250

ogórkowy w pełni więc u mnie też w kuchni królują ogórki. Do marynaty wybrałam musztardę francuską, a Wy dodajcie taką jaką lubicie, jej intensywność decydująco wpłynie na smak ogórków, miłośnikom łagodnych smaków polecam musztardę stołową lub sarepską. Składniki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych  - koper - zioła, cząber, oregano, tymianek Marynata: - 3 szklanki wody  - 1 szklanka(...)octu 10% - słoik musztardy francuskiej 180 ml - 3 łyżki miodu, ja użyłam spadziowego 1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki, układamy w słoikach razem z koprem lub wybranymi ziołami. 2. Łączymy wszystkie składniki zalewy, doprowadzamy do wrzenia, studzimy. Przestudzoną zalewą musztardową zalewamy słoiki z ogórkami, zakręcamy i pasteryzujemy 10-12 minut

Apetyczna babeczka
Dekalog przetworów – czyli rady na udane przetwory 229

gazie dżemy, keczupy, ogórki w słoikach czekają na zalewy. Zwykle jak szykujemy się do przetworów wyszukujemy ciekawe przepisy, kupujemy najlepsze owoce a potem ….pyk…dżem wykipiał, ogórki spleśniały, coś poszło nie tak. Przedstawiamy wskazówki, co zrobić, aby nasze przetwory zawsze się udały Po pierwsze….Nie przepłacaj Nie musisz do wszystkich przetworów kupować najładniejszych warzyw(...)owoców. Jeśli coś marynujesz/kisisz w całości, to faktycznie, nad wyborem danego warzywa lub owocu podumaj chwilę. Ogórki do kiszenia powinny być jędrne, twarde w dotyku. Jeśli jednak potrzebujesz owoców na dżem, w czasie robienia którego i tak się one rozpadną, czy użyjesz pomidorów na keczup, mogą być one niekoniecznie zbyt piękne, bo i tak będą się dalej rozpadać

Mieszam w Garnku
Zupa z ogórków małosolnych z ryżem 132

Zupa z ogórków małosolnych. Smakuje inaczej niż tradycyjna zupa z kiszonych ogórków, ale jest również smaczna. Koniecznie spróbujcie i przygotujcie na obiadek. Moja rodzinka nie przepada zbytnio za zupami, ale od czasu do czasu gotuję. Na moim blogu znajdziecie również inne pomysły na zupy. Te tradycyjne jak rosołki, pomidorowe, ale również i takie z cykorii z omletem(...)inne . Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj 4 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków małosolnych 100 g ryżu 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz Do garnka włożyć , skrzydełka z kurczaka  i zalać 3 litrami wody. Gotować  około 30 minut. Marchewkę

O kuchni z uczuciem
Ogórki małosolne na sucho (z woreczka) 286

blogu Moje Małe Czarowanie znalazłam świetny przepis na ogórki małosolne. Szybko i wygodnie, a smak ten sam! Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 1 łyżka soli niejodowanej a nawet mniej, bo nie wszyscy lubią tak słone 10 cm korzeń chrzanu pokrojony w słupki liść chrzanu 3 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami 5-6 ząbków czosnku 1 łyżeczka(...)ziaren gorczycy 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 5 świeżych liści laurowych (pominęłam) Ogórki umyć i osuszyć. Zaleca się ścięcie końcówek. Do dużego woreczka z zapięciem strunowym (ja miałam zwykły dość gruby worek) włożyć ogórki, koper, słupki chrzanu, liść chrzanu, poprzekrawane na połówki ząbki czosnku, pieprz, gorczycę, sól i liście laurowe (pominęłam). Jeśli macie sól grubą dodajcie 1 łyżkę

Czerwień i błękit
Chłodnik z cielęciną 89

Chłodnik  z cielęciną Czas przygotowania: Składniki: 400 g łaty cielęcej ok. szklanki wody 1 pęczek botwinki 2 duże zielone ogórki  starte na grubej tarce 3 kiszone ogórki starte na grubej tarce ( jeśli mamy wodę z ogórków nie wylewamy jej !) 6 rzodkiewek startych  na grubej tarce 4 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki posiekanego koperku(...)paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy  i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir i jogurt, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgniecione ząbki czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biała jogurt barwi się na intensywny biskupi kolor ! Cielęcinę kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem ze świeżych ogórków 169

Zupa ogórkowa kojarzy się z kwaśną zupą na ogórkach kiszonych. Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Świeże, zielone ogórki podaję raczej na surowo - w formie mizerii albo do kanapek. Czasami robię potrawkę ze świeżych ogórków i za pierwszym razem to było trochę dziwne doświadczenie bo zielone ogórki na gorąco były zaskakujące. Ponieważ potrawka przypadła(...)gustu a chłodnik ogórkowy też lubię więc postanowiłam zrobić inną niż zwykle zupę ogórkową, właśnie z ogórków zwykłych, takich nie kiszonych. Czułam, że będzie smaczna i nie zawiodłam się. Jest świeża, soczysta a jednocześnie pożywna dzięki dodatkowi ziemniaków i groszku ptysiowego. Szybka zupa kiedy nie macie dużo czasu na stanie przy garach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sałatka Makaronowa z Ogórkiem 1002

makaronem :). Bardzo smaczna jest sama ale również pasuje do wędliny lub mięsiwa. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki makaronowej będziemy potrzebować: 500 g makaronu rurki lub innego grubego 2 ogórki sałatkowe 1 cebula na sos: 5 łyżek majonezu 5 łyżek jogurtu naturalnego 4 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru 4 łyżki usiekanego koperku do smaku sól, pieprz Link(...)makaronowa z ogórkiem Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Teraz przygotuję sos, do miseczki daję majonez, jogurt naturalny, ocet winny, cukier, koperek, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – sos jest gotowy. Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Dokładnie umyte ogórki przekrawam

Uwaga Babcia Gotuje
Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim 121

Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy z cytryny 1 ząbek czosnku pół pęczka rzodkiewek 2 zielone ogórki gruntowe 1 słodkie jabłko garść posiekanej zielonej dymki bez cebulki pół sporego pęczka koperku 400 ml zsiadłego mleka 400 ml jogurtu greckiego naturalnego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, cukier(...)ząbek czosnku sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Całkowicie ostudzić (można ugotować dzień wcześniej, a gdy przestygnie schować do lodówki) . Rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki zielone i jabłko obrać, umyć, również zetrzeć na tarce. Koperek i cebulkę dymkę umyć, osuszyć i posiekać. pół pęczka rzodkiewek 2 zielone ogórki gruntowe 1 słodkie jabłko garść posiekanej

Moja Delicja
Zupa ogórkowa z ziemniakami 170

ogórkowa z ziemniakami. Do jej przyrządzenia można użyć bulionu ugotowanego np. na kościach od schabu. Składniki: 2 l bulionu mięsnego 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 300 g ogórków kiszonych 1 marchewka 100 ml śmietany 30 % 2 łyżki posiekanego koperku 5-6 dużych ziemniaków sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujmy w osolonym(...)wrzątku do miękkości i odcedzamy. Ogórki i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bulion zagotowujemy. Dolewamy wodę z ogórków, dodajemy ogórki i marchewkę i gotujemy ok. 20 minut. Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę, wrzucamy ziemniaki, koperek i doprawiamy do smaku. Całość zagotowujemy. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Sałatka tuńczyk i tortellini 173

wersji warstwowej, lub wymieszanej. Obie wersje dozwolone;)   Sałatka jest lubiana przez wszystkich, znika szybciutko, jest syta, doskonale zastąpi posiłek.  25 dag tortellini ( dowolne nadzienie)  2 ogórki  2 papryki ( u mnie zielona i pomarańczowa)  można dać czerwoną, dobra cena KLIK 2 puszki tuńczyka w oleju KLIK majonez  pieprz mielony  szczypiorek  pomidory koktajlowe(...)Tortellini gotuję, odcedzam i zostawiam do wystudzenia.  Ogórki obieram i kroję w drobną kosteczkę.  Tuńczyka odcedzam z oleju.  Paprykę myję, wycinam pesteczki, i kroję w kosteczkę.  W misce układam warstwy sałatki, na spód daję połowę pierożków, następnie połowę ogórków, oprószam pieprzem.  Układam warstwy kolorowej papryki, smaruję obficie majonezem, oprószam pieprzem.  Teraz wykładam

Takie tam pichcenie
ZUPA OGÓRKOWA 90

natomiast pora kroimy na pół. Kiedy wywar mięsny jest gotowy wrzucamy obrane i pokrojone warzywa. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przetarte na grubych oczkach tarki ogórki- bez soku. Dodamy go do zupy na koniec gotowania. Ogórki smażymy 2 minuty na patelni. Kiedy zie mn iaki są  miękk ie dodajemy przesmażone ogórki(...)minut. Do zupy wrzucamy pokrojony drobno koperek i pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec kiedy zupa jest już zdjęta z ognia i delikatnie ostygnie dolewamy sok z ogórków, pozwala to zachować jego właściwości zdrowotne

KuchcikoweLove
Pulpety w sosie ogórkowym 1920

łyżki ugotowanej kaszy owsianej, można dać ryż sól i pieprz do smaku, 1 łyżka majeranku 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Sos 1 łyżka masła  3 łyżki mąki  5 ogórków kiszonych 400 ml wody z gotowania pulpetów  łyżka suszonego lub świeżego koperku 100 ml wody z ogórków ½ łyżki kwaśnej śmietany  sól i pieprz do smaku Pulpety(...)Wyrabiam masę mięsną i formuję z niej kulki/pulpety. Obtaczam je w skrobi. Gotuję w lekko osolonej wodzie, 20 minut. Po tym czasie wyciągam i odkładam.  Przygotowuję sos:  Ogórki trę na tarce o grubszych oczkach, przesmażam je na maśle, chwilkę przesmażam, poczym wlewam wodę z gotowania pulpetów, jeśli potrzeba dolewam wodę z ogórków. Gotuję chwilę, na koniec

Takie tam pichcenie
Tradycyjna mizeria ze szczypiorkiem 135

często spotykany dodatek do obiadu. Nic dziwnego – jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu! Do przygotowania mizerii potrzebujemy: Trzy ogórki Śmietana 18% Szczypiorek Koperek Sól Pieprz Ogórki obieramy za skórki, lub dokładnie szorujemy. Kroimy na cienkie plasterki i zasypujemy solą, by puściły wodę. Po godzinie zlewamy wodę, którą puściły ogórki. Dodajemy posiekany szczypiorek i koperek(...)lubię dużo go dodać do mizerii. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Na trzy ogórki dodaję jedno większe opakowanie śmietany. Całość doprawiamy pieprzem. Ostrożnie z solą, gdyż na początku ogórki były mocno posolone. Tradycyjna mizeria z dużą ilością szczypiorku gotowa. Smacznego

MarcinChef