Zwyczajna zupa rybna – rosolnik; zupa ogórkowa
Zwyczajna zupa rybna – rosolnik; zupa ogórkowa
Rosolnik czy rassolnik - od rosyjskiego „рассол” (rassoł), czyli solanka, woda spod ogórków kiszonych - to zupa ogórkowa z dodatkiem kwasu ogórkowego. Rosolnik znany jest w Rosji od XV wieku, może być gotowany na wywarze mięsnym, rybnym lub warzywnym. Przepis na zwyczajną zupę rybną – rosolnik, zaczerpnęłam z Wielkiej Ilustrowanej Książki Kucharskiej , Heleny Mołochowiec, w tłumaczeniu Wandy Kalinowskiej, z 1929 roku. Według Heleny Mołochowiec, do przygotowania zup rybnych nie powinno używać się marchewki „... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu królestwo garów
Autor
królestwogarów
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
ogórki, zupa, ryby, ryba, ogórki kiszone, zupa rybna, zupa warzywna, zupa z selera
Inne przepisy z królestwo garów
Dodaj komentarz
Zapoznaj się z informacją o plikach cookie
KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.
Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?
Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.
AkceptujęNie, dziękuję