bakłażan - 3657 przepisów (strona:129/244)

Szybkie ratatouille (ratatuj) z mięsem, serem feta i orzeszkami 174

mięso pozostałe składniki najbardziej odpowiadają ratatouille. Ok starczy tej teorii kuchni, przejdźmy do konkretów i zapraszamy do spróbowania szybkiego i dobrego dania. Przepis Składniki: 1 cukinie 1 papryka 1 bakłażan 3 średniej wielkości pachnące pomidory 600 g mięsa (my użyliśmy wieprzowiny, ale również można dodać drób, lub wołowinę) 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 150 ml rosołku 50 g sera(...)feta 50 g orzeszków pinii (można użycz łuskanego słonecznika, lub innych miękkich orzeszków) Przygotowanie: Mięso pokroić w małe kawałki i podsmażyć na mocnym ogniu, odłożyć na bok. Warzywa (cukinie, bakłażana, paprykę, pomidory i cebulę), pokroić w kostkę i podsmażyć, do zarumienienia się. My wolimy podsmażać każde warzywo osobno, zajmuje to więcej czasu, ale pozwala lepiej zachować smak poszczególnych składników. Smażymy

KasiaiKrzysiu.pl
Mini tarty francuskie z cukinią i bakłażanem 212

Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (w rolce), 3- 4 łyżki pomidorów krojonych (mogą być gotowe, lub świeże zmiksowane), 1 łyżka ajvaru ostrego, 1 duża biała cebula, 150 g bakłażana, 100 g cukinii, 2 łyżki kapary, 50 g startego sera żółtego np. bursztyn, parmezan, pęczek szczypiorku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, przyprawa do grillowanych warzyw, sól(...)smaku, olej rzepakowy Rapso. Przygotowanie: Pomidory krojone mieszamy z ajvarem, doprawimy, solą, cukrem i pieprzem do smaku.   Cebulę i cukinię kroimy w cienkie plastry, a bakłażan na mniejsze kawałki (kostkę lub plasterki , a następnie na części jak pizzę). Wszystko przekładamy do miski, polewamy niewielka ilością oleju i doprawiamy przyprawą do warzyw i całość mieszamy. Ciasto rozwijamy, kroimy 6 prostokątów

Moniki Smakołyki
Makaron z bakłażanem,papryką i cukinią z salsą pomidorową 187

kilka składników ,to zawsze wyjdzie coś pysznego! Składniki -makaron świderki  MALMA -papryka -cukinia baby -sos pomidorowy. Salsa podstawowa  NA TEJ STRONIE -oliwa z oliwek -bazylia -czosnek -bakłażan -parmezan Nastaw wodę na makaron. Międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj czosnek pokrojony w plasterki, cukinię – pokrój w półplasterki, bakłażana w małe kawałki oraz paprykę w paseczki. Podsmaż dość

Z Kuchni Do Kuchni
Ratatuj. 197

pomarańczowa, 1 średnia cebula, 4 łyżki oliwy z oliwek ( może być olej ), 5 pomidorów, 1 zielona cukinia ( może być żółta, jak również mogą być dwie w dwóch kolorach), 1 bakłażan, gałązka świeżego tymianku, liść laurowy, sól, pieprz, tymianek. Przygotowanie: Papryki umyć i oczyścić. Piekarnik rozgrzać na max. ( u mnie to było 230stopni ). Przygotować blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Położyć papryki(...)razem z czosnkiem i trzema łyżkami oliwy dusić na bardzo małym ogniu. Cebula i czosnek mają zmięknąć, a nie zarumienić się. W między czasie umyć i pokroić na plastry bakłażana, lekko posolić tak by puścił sok. Później go osuszyć. Dwa pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Nie odsączać z soku, razem z nim wrzucić do cebuli

W kuchni u Moniki
faszerowany kurczak 201

którzy z pewnością chętnie wypróbują potrawę z luzowanego kurczaka,  nadzianego  gryczaną kaszą i warzywami. składniki dla czterech osób kurczak 100 g kaszy gryczanej (ugotowanej) 1 cukinia 1 bakłażan 1 cebula 2 papryki pół pęczka dymki sól, pieprz 1 łyżeczka papryka słodkiej 1 łyżeczka lubczyku 3 łyżki oleju 1 łyżka oliwy sposób przygotowania Kurczaka luzujemy według tego przepisu(...)stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 30 minut. W tym czasie siekamy w kostkę cukinię, bakłażana i paprykę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy wrzucamy na nią warzywa, smażąc przez 3-4 minuty, następnie dodajemy posiekaną dymkę, sól i pieprz.  Warzywa zdejmujemy z patelni i wykładamy

Miód i pieprz
Purée z bakłażanów - baba ghannouj 128

Purée z bakłażana czyli arabska pasta baba ghannouj czyt. ganusz. Ale to jest pyszne i aromatyczne, wcale się nie dziwię że w kuchni arabskiej tak jest to danie popularne. Zachęcam do spróbowania, tahinę której tu użyłam zrobiłam sama, można jednak zakupić ją w sklepie z orientalną żywnością. Tutaj przepis na tahinę domowej produkcji [ klik ] Purée z bakłażanów - baba ghannouj. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pieprzu oraz ratatouille po nicejsku i pieczone młode ziemniaczki 144

gęsty sos. Następnie doprawiamy owocem pieprzu. Sos powinien być podany tuż po przygotowaniu. Składniki na ratatouille: - 1 biała cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 średnia cukinia - 1 mały  bakłażana - 1 papryka – kolor dowolny - 1 pomidor - 1 łyżka pasty pomidorowej - 30 ml Oliwa z oliwek - pół łyżeczki ziół prowansalskich - szczypta kminu rzymskiego - 1 liść laurowy - odrobina ziela angielskiego - sól - pieprz(...)Przygotowanie ratatouille: Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek. Po chwili dodajemy paprykę, cukinię i bakłażana (wszystko pokrojone w kostkę), a następnie pomidora (też pokrojonego w kostkę) i pastę pomidorową. Dodajemy zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy przyprawami do smaku. Gotujemy do chwili, aż warzywa będą miękkie, czyli jakieś 8 - 10 minut.  Składniki na ziemniaki

Życie zamknięte w smaku
Leczo z cukinii i bakłażana 229

żółte cukinie - niestety zielone są jeszcze małe, gdyż były przysmakiem dla ślimaków. Podjęłam trzecią próbę wyhodowania zielonej cukinii. Mam nadzieję, że tym razem się uda. Składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 marchewka 1 cebula ( dałam czerwoną ) Pęczek pietruszki Puszka pomidorów lub świeże bez skóry 1 kiełbasa typu podwawelska lub inna albo różne ( można zrobić wersję bezmięsną ) 1 pojedyncza pierś(...)kurczaka Kilka pieczarek papryka mielona Sól, pieprz  ewentualnie vegeta Czosnek ( może być granulowany ) odrobina oleju Wykonanie: Cukinię i bakłażana kroimy w większą kostkę ( 2 cm ) wrzucamy do garnka z odrobiną oleju, podsmażamy i dalej dusimy. Następnie dodajemy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, pieczarki, pierś z kurczaka, kiełbasę, pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Na koniec dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Dusimy

Smaki Ewy
Cieciorka z warzywami po marokańsku + kasza jaglana 241

cynamonu - 1 mała marchewka                       - ¼ łyżeczki brązowego cukru - ¼ bakłażana(...)wsypać kurkumę i sól; gotować pod przykryciem przez 15 minut - Czosnek i chili drobno posiekać, brokuła podzielić na małe różyczki, paprykę w krótkie paski, marchewkę posiekać w plasterki, z bakłażana i cukinii wyciąć gniazda nasienne, a warzywa pokroić w słupki - Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek i chili - Po 30 sekundach dodać pomidory i wodę, zagotować - Dodać wszystkie świeże warzywa, przyprawę

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka chilli z grillowanymi warzywami i halloumi 230

piknik. Sałatka bez mięsa, a daje 100% energii. Do tego jest bardzo kolorowa i cieszy oczy.  Składniki:  3 garście świeżego szpinaku 1 papryczka chilli 1 bakłażan 1 duża czerwona cebula 300 g cieciorki na parze ( może być z puszki ) 250 g sera halloumi  odrobina oliwy sos  sok s połowy cytryny 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka miodu(...)pieprz do smaku Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Szpinak myjemy i osuszamy, następnie cebulę tniemy w piórka, dodajemy cieciorkę i posiekane drobno chilli. Bakłażana tniemy w plastry o grubości ok 1 cm i grillujemy z obu stron, możemy je przeciąć jeszcze na 4 części, ale jeżeli nie chcecie podajcie w całości. Tak samo tniemy

Niezły Młynek
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 281

entuzjazmu ze strony kucharza, że w największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe(...)oliwek, tłoczeniem oliwy oraz produkcją tsikoudii (kreteńska wódka z anyżu, odpowiednik greckiego ouzo czy tureckiego raki). Mama Pelagia swoje potrawy przyrządza z warzyw z własnego ogródka. Ma pomidory, ogórki, bakłażany, cukinię, paprykę, pomidorki koktajlowe, drzewka cytrusowe. Wkłada mnóstwo miłości w to co robi - nawet tak prozaiczna rzecz jak grillowane warzywa smakowały u niej nieziemsko! Każdy gość tawerny dostaje na początek

W kuchni Katie
Jak zrobić sos tzatziki (klasyczny)? 533

także suszona mięta jeżeli lubisz pikantne smaki, dodaj do tzatziki posiekaną papryczkę chilli, jak w tym przepisie ciekawym dodatkiem są nasiona czarnuszki, jak w tzatziki które podałam z pieczonym bakłażanem zamiast startego na tarce ogórka, do tzatziki możesz dodać inne warzywa, np. startego na tarce buraka lub cukinię Jak zrobić klasyczny sos tzatziki? - krok po kroku Składniki: duże opakowanie jogurtu(...)Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z sosem tzatziki: Pieczony kurczak i ziemniaki z pikantnym tzatziki Placki z cukinii i fety Pieczone bakłażany i tzatziki  z czarnuszką Keftedakia z wołowiny Szaszłyki z halloumi i warzyw Keftedakia z kaszy jaglanej i halloumi Szaszłyki w sosie charmoula

Chilli Czosnek i Oliwa
Relacja z SeeBloggers 25-26.07.2015 250

soczewicy z warzywami z salsą z pieczonej papryki Na koniec warsztaty z przesympatycznym Tomkiem Czajkowskim z  Magicznego Składnika . Wspólnie przygotowaliśmy danie kuchni gruziskiej - roladki z pieczonych plastrów bakłażana z pastą z orzechów włoskich i pieczonego czosnku z dodatkiem granatu. Pychotka! Gruzińskie roladki z bakłażana A najlepsze było to, że we wszystkich warsztatach uczestniczyli wspaniali ludzie z pasją

Zawsze głodna!
Sałatka kuskus z grillowanym bakłażanem i z cytrynowym dresingiem 208

muszę szybko zapisać składniki, bo za chwilę coś mi ucieknie. Jest niezwykle aromatyczna i pełna różnych zdrowych składnków.  1 szklanka kuskus  natka pietruszki  1 średni bakłażan pomidorki koktajlowe ok 8 szt  1/2 cukinii puszka ciecierzycy w zalewie garść zielonej gotowanej fasolki  kilka sztuk oliwek kalamata kilka sztuk rodzynek jumbo  ok 3 listków świeżej mięty(...)sztuki ząbek czosnku Kuskus wsyp do naczynia i zalej wrzącą wodą na ok 1 cm ponad kuskus. Posól. Przykryj aż wsiąknie cały nadmiar wody. Rozkrusz widelcem, dodaj natkę wymieszaj. Bakłażan zgrilluj na patelni do grillowania lub na ruszcie, dołóż cukinię i pomidorki przekrojone na pół. Warzywa dopraw solą morską. Niech razem się grillują. Do misy z kuskus dodaj odcedzoną ciecierzycę

AZgotuj!
Francuska przekąska z bakłażanem 192

Pyszna i łatwa w przygotowaniu.Nie lubię marnować jedzenia ,więc wziąłem akurat to ,co pod ręką znajdowało się. Wyszło pysznie ,a przede wszystkim ekonomicznie. Składniki mały bakłażan płat ciasta francuskiego 100 g boczku surowego cebula 50 g ryżu jajko sól ,pieprz tłuszcz do foremek żółtko 1/2 pęczka koperku Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi(...)dodajemy ugotowany ryż ,jako ,posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ścianki foremek do zapiekania smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Na dno dajemy plaster oprószonego solą bakłażana. Na to dajemy farsz ryżowy i przykrywamy ciastem francuskim. Wierzch każdej przekąski smarujemy żółtkiem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około

R'n'G Kitchen