gołąbki - 2500 przepisów (strona:129/167)

Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach 131

robienia gołąbków została mi resztka kapusty. dziś wykorzystałam ją do boczniaków. boczniaki duża tacka 1/4 głów kapusty 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 pomidory  sparzone obrane ze skórki lub puszka krojonych olej so podsmażenia sól i pieprz 1-2 łyżki sosu tamari lub sojowego oregano 2 łyżki octu jabłkowego Boczniaki posiekać w paski i usmażyć z cebulą

AZgotuj!
Młoda kapusta na gęsto, do obiadu. 659

zostanie wyjadam ze świeżym pieczywem :) W okresie letnim, kiedy jest tyle świeżych warzyw, mięso mogłoby dla mnie nie istnieć.  Chociaż, może tylko do gołąbków z młodej kapusty :) Dziś właśnie,  będę robić na obiad. Tym czasem, zapraszam po przepis na kapustę, na gęsto. Ciekawa jestem, czy też taką robicie?  Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 cebula

Agusiowe smakołyki
Cukinia faszerowana kurkami 81

Dorblu, jeśli tak, to mam dla Was propozycję na pyszny i szybki obiad. Farsz jest wyśmienity można wykorzystać go do faszerowania papryki, bakłażana czy nawet jako nadzienie do gołąbków. Wszystko przygotowujemy na jednej patelni, a następnie faszerujemy cukinię i zapiekamy w piekarniku. Danie jest bardzo proste, szybkie i bardzo smaczne, o faszerowanej cukinii wystarczy podać surówkę, podpiekane ziemniaczki

SprawdzonaKuchnia.pl
Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym 106

oceniony) Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym smakuje trochę, jak lasagne, ale jest mniej kaloryczna, ponieważ nie używamy do niej makaronu. Można to danie także uznać za niecodzienną odmianę gołąbków. W zapiekance znajduje się bowiem mięso mielone, ryż i passata pomidorowa. Ta zapiekanka jest idealna dla dużej rodziny, z podanych proporcji wyjdzie około 8 porcji – doskonała też

Kuchnia Bazylii
Pieczona kapusta włoska 133

Tasa ka , który tak piecze białą kapustę . Postanowiłam skorzystać, tym bardziej, że został mi środek kapusty włoskiej po tym, jak wierzchnie jej liście zużyłam do przygotowania gołąbków z niskim indeksem glikemicznym . Mogłam z niej zrobić na przykład bigos , ale sprawdziłam jak smakuje pieczona kapusta w całości. I przyznam Wam szczerze. Inaczej niż sobie to wyobrażałam. Zaskakująco dobrze! Co więcej

Dietolog
Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek 94

posiłkami, równie dobrze sprawdza się także w potrawach wytrawnych - ugotowana na sypko może być dodatkiem do mięs, można dodać ją jako składnik zapiekanek czy farszu (np. do pierogów czy gołąbków). Dziś pokażę Wam przepis właśnie na takie wykorzystanie kaszy - zamiast słodkiej jaglanki na śniadanie będą kotleciki na obiad 😉 Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek - przepis na 8 sztuk

Z notatnika dietetyka
Sprawdź jak odżywiać się zdrowo i oszczędnie 118

jesteście zmęczenie lub głodni. Udowodniono, że wówczas kupujemy więcej niepotrzebnych produktów. Nie zapomnijcie też o kreatywności. Został wam ryż z innego dania – wykorzystajcie go! Możecie go dodać do gołąbków, możecie zrobić szybki ryż z patelni z jabłkiem lub przygotować z niego deser. Pomysły możecie znaleźć na moim blogu Korzystaj też z promocji. Kupuj taniej, kod rabatowy to zawsze

Słodkie okruszki
Sos pomidorowy z passaty 112

pomidorowy z passaty – do makaronu, do gołąbków, do lazanii, nawet do pizzy, do pulpetów. Popularna coraz bardziej u nas passata pomidorowa, która łatwo znaleźć na półkach sklepowych obok koncentratu pomidorowego czy pomidorów siekanych w puszce, to przecier pomidorowy o gładkiej konsystencji. Warto sprawdzać składy kupując passatę, najlepiej jeśli jest to produkt z samych pomidorów, bez innych zbędnych składników

Dorota Smakuje
Pomysł na weekend: Puglia 154

Wieczorem meldujemy się w naszym miejscu noclegowym i idziemy na kolację do Osteria Monacelle . Okazuje się, że jesteśmy tu jedynymi gośćmi. Jako czekadełko dostajemy coś na kształt naszych rodzimych gołąbków, tylko we włoskim stylu. Zamawiamy pieczone karczochy, makarony, tiramisu i obowiązkowo burratę. Do tego lokalne wino. Znów jest pysznie, lokalnie. Po kolacji wracamy do naszego wynajętego mieszkanka. Spotykamy garstkę

Zawsze głodna!
Sos paprykowo-pomidorowy do gołąbków 88

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Aksamitny sos, idealny do gołąbków. Składniki: 3 czerwone papryki 750 ml passaty pomidorowej 1 łyżka masła ghee 1 pełna łyżka mąki 100 ml bulionu warzywnego cukier sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false

R'n'G Kitchen
Kapuściana zapiekanka 133

grzybów leśnych / teraz mrożonych / lub pieczarek,   2 torebki brązowego lub zwykłego ryżu, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. odrobinę smalcu.     Kapustę przygotowujemy jak do gołąbków. Ścinamy w liściach główne zgrubienia. Możemy wykorzystać i te najmniejsze liście. W osolonej wodzie, w której gotowana była kapusta, gotujemy ryż. Po ugotowaniu odsączamy. Cebulę kroimy w pół talarki

Leśny Zakątek
Liban – przewodnik kulinarny 109

kawałkami chleba pita. Klasyczne sałatki to też rukola i świeży tymianek oraz sałatka z awokado i halloumi. Na każdym kroku można też spróbować faszerowanych liści winogron i bardzo podobnych “gołąbków” z buraka liściowego. Fast food Lubicie falafel i mięso z grilla? Będziecie zachwyceni dobrze przyprawioną koftą i kebabem w formie szaszłyków w stylu Orfali, Alleppo i Khash Khash

Ugotowane pozamiatane
Sushi z kalafiora, czyli… „kalafioshi” (Paleo, Keto, LowCarb, AIP) 138

Mnóstwo potraw w stylu azjatyckim w mojej kuchni lądowało na talerzu w towarzystwie ryżu z kalafiora. Jednak nie tylko, bo ostatnio nawet stał się on elementem składowym naszych rodzimych gołąbków. Któregoś dnia doszłam do wniosku, że skoro ryż z kalafiora nadaje się jako dodatek do dań azjatyckich, to dlaczego nie miałby się nadać do sushi? Trzeba było tylko dostosować

Modern Cave Girl
Papryki faszerowane mięsem i ryżem 97

warzywo:P Póki co, jest jeszcze w moich łaskach i tym razem nafaszerowałam ją bardzo klasycznie - ryż, mielone mięso i mozzarella. Całość podana z sosem pomidorowym. Coś w rodzaju gołąbków w papryce :D Składniki na 2 porcje: 3 czerwone papryki 400 g mielonego mięsa 100 g ryżu 1 kulka mozzarelli 1 mała cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz, słodka

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania