gołąbki - 2500 przepisów (strona:126/167)

Grillowane żeberka na słodko 197

Sezon grillowy można uznać w pełni. Warto wiedzieć, co przygotować na grilla aby było smacznie i abyśmy zaskoczyli znajomych. Tym razem będą to żeberka w miodowej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki na parze z sosem pomidorowym 158

mianowicie na parze. Sam proces przygotowania nie różni się za dużo od tego co znamy, jednak zamiast gotować je w garnku to przygotowujemy na parze. Wychodzą pyszne, lekkie gołąbki o unikalnym fantastycznym smaku. Naprawdę polecamy wypróbować. Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 70 minut Składniki: Główka kapusty włoskiej 500g mięsa mielonego ½ szklanki ryżu 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki

Kolizje Smaków
Haemul Pajeon 52

pożremy razem Haemul Pajeon — 해물 파전. Składniki Janggaji Yangpa – Yangbaechu 장가지 양파 – 양배추 Marynowana Cebula – Biała Kapusta Cebula – Biała Kapusta – została mi z mini Gołąbków, przepis tutaj 🔽 Płatki chili 0/5 łyżeczki Woda 1 szklanka Sos sojowy 1 szklanka Ocet ryżowy czarny 1 szklanka Cukier 1 szklanka Haemul Pajeon – 해물 파전 Krewetki kilka sztuk

RafalCook
Káposztás kocka 44

mogło zabraknąć takiego dania. Na zakończenie, odpal mój kanał na YouTube i pożremy razem węgierski — łazanki – czyli káposztás kocka. Składniki Biała Kapusta podgotowana, która oczywiście pozostała mi z Gołąbków Mini , na które przepis znajdziesz tutaj 🔽 Boczek 250 gram Masło 25 ➕ 25 gram Cebula 1-2 sztuki Przyprawy po 1 łyżeczce Sól Pieprz świeżo zmielony Słodka papryka Wędzoną papryka

RafalCook
Jak ugotować ryż na sypko bez woreczka? Tyko ten sposób naprawdę działa 248

odmierzonej wodzie ugotować ziarna, potem pozostawić pod przykryciem jeszcze na jakiś czas. Z całą pewnością wyjdzie z tego ryżowa bryła, która, jak już, nada się może do gołąbków, ale na pewno nie do dań, w których ryż musi zachować sypkość – na przykład azjatyckich stir-fry . Do sprawy trzeba podejść zupełnie inaczej, jest z tym trochę zabawy, ale ziarenka

Kulinarna Polska
Czy warto mieć garnki emaliowane w kuchni? 54

gulaszu, bigosu, fasolki lub makaronu. Podstawowym wyposażeniem każdej kuchni w domu 2 + 1, powinno być co najmniej 5 garnków różnej wielkości. duży 6 l — do gotowania np. rosołu, robienia gołąbków lub przetworów średni 3 - 4 l — do gotowania zupy, gulaszu, bigosu, mięsa itp. mały 2 l — do gotowania ziemniaków, ryżu lub kaszy rondel z rączką — do robienia sosów duży

Kuchcik gotuje
Pulpety w musztardowym sosie 60

Proste danie kuchni polskiej, ale przełamane dodatkiem tureckiej przyprawy meatball spice ( papryka, kmin, ,chili pieprz, kolendra, ziele angielskie, czosnek) dodawanej właśnie do klopsików, mięsa mielonego czy gołąbków. Pulpety zyskały dzięki niej wyrazisty, a zarazem delikatny smak. Spróbujcie, polecam 😊 łyżeczka = 5 ml łyżka = 15 ml szklanka = 250 ml Składniki: (function

Kulinarne przemyslenia
Gołąbki bez zawijania z włoską kapustą 61

bulionu warzywnego 500 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka cukru 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz olej do smażenia natka pietruszki do posypania gołąbków Sposób wykonania: Mięso mielimy. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na gorącym oleju, do momentu zeszklenia.  W dużej misce łączymy zmielone

Qchnia po prostu
Zupa gołąbkowa + film 223

Zupa gołąbkowa czyli zaskakująco pyszna, gęsta, sycąca i pożywna zupa na bazie kapusty i mielonego mięsa to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Zupa gołąbkowa to prosta w przygotowaniu potrawa, pełnowartościowy posiłek, który może stanowić główne danie obiadowe.     składniki na 4-5 porcji 500 g mielonego mięsa 3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 główki białej

Smakowite Dania
Kasza jęczmienna i wszystko, co warto o niej wiedzieć! 54

jest wiele, do najpopularniejszych zalicza się jednak kasza perłowa jęczmienna . Najczęściej używa się jej do przyrządzenia tradycyjnego krupnika , jako alternatywę dla ziemniaków, makaronu czy ryżu oraz jako farsz do gołąbków, pierogów czy pasztecików. Z powodzeniem można z niej robić kotlety wegetariańskie. Ciekawym daniem są również desery z kaszy jęczmiennej. Artykuł <strong>Kasza jęczmienna i wszystko, co warto

Ugotowane pozamiatane
Zestawy i akcesoria do sushi, czyli nie bój się i zrób to sama ;) 53

zwyczajny się do tego po prostu nie nadaje. Wiele osób nie radzi sobie z wykonaniem sushi, ponieważ zechciało pójść na około i zrobić sushi za pomocą ryżu do gołąbków... No cóż, nie tędy droga. Na YouTube jest akurat całkiem sporo filmików instruktażowych, które dobrze obrazują, jak należy postępować z ryżem do sushi. A jeśli chodzi o kupno tego produktu

kruche babeczki
Gdzie zjeść w Międzyzdrojach 2022 70

Międzyzdroje pieniądze. Naprawdę polecamy !     Nie ma zdjęć żadnego dania ? Nie ma ! każde zjedzone zostało przez nas natychmiast wręcz. Jedliśmy żeberka jako danie dnia ( z ziemniakami i surówką ), gołąbka ( wielki i znakomity w cenie 5 zł ), jedliśmy pyszne pierogi i mielonego z ziemniakami i buraczkami. Wszystko było znakomite.   I na koniec Smażalnia, Wędzarnia – no cudo smakowe

Kuchnia na wzgórzu
Gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym 51

rosołową, vegetę lub inną przyprawę, której używacie do bulionu. Ja tak przygotowane gołąbki wstawiam do piekarnika na 1-1,5 godziny. Ale można też zrobić je na kuchence. Gotowe gołabki wyciagamy z garnka a do pozostałego bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz do smaku sól, pieprz, cukier, paprykę słodką i chilli. I już, sos pomidorowy gotowy. Pozostaje delektować się smakiem pysznych(...)gołąbków ! Na koniec kilka informacji dodatkowych. Gołabki można zawinąć w zasadzie w każdą kapustę – młodą, białą, włoską, pekińską lub czerwoną. Młoda kapusta jest bardzo delikatna i trzeba bardzo pilnowac żeby liście podczas obgotowywania się nie rozgotowały. Biała kapusta jest najlepsza jeżeli chcecie nadmiar gołabków zamrozić a włoska jest bardzo miękka, dobrze się zwija i efektownie wygląda. Pekińska i czerwona

Kulinarna Patilogia
Schab w sosie z czerwoną papryką 69

moich blogowych zdjęciach nie raz pojawiały się patelnie tytanowe . Od lat doskonale służy mi np. Patelnia WOLL Diamond głęboka 28 cm Uwielbiam ją. Jest idealna do przygotowywania gołąbków i innych dań. Mam też inną, płytką patelnię, którą upodobał sobie w szczególności mój mąż Jednak ostatnio zdecydowałam, że przydałaby mi się jeszcze jedna, głęboka patelnia tytanowa . I tak w mojej

Słodkie okruszki
PYSZNA DOMOWA KAPUSTA KISZONA 91

obowiązuje zasada: na każdy kilogram kapusty dajemy 15- 20g soli himalajskiej , kłodawskiej kamiennej do przetworów dałabym podobnie, zwykłej trochę mniej. Wykorzystałam kapustę, która pozostała mi w lodówce po przygotowywaniu gołąbków bez zawijania, stąd taka ilość. Po wycięciu głąba zostało mi 1450g, dodałam marchwi do 1500g i odpowiednią ilość soli. Wyszła nam pyszna i chrupiąca kapusta... 👌😋 Z poniższych składników otrzymałam

Smaczne Zdrowe
Sos pomidorowy 76

uzyskania gęstszego sosu. Pomidorów nie obierałam ze skórki, dobrze je jedynie umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem przed ich pokrojeniem. Ten sos pomidorowy podawać można na świeżo jako dodatek do gołąbków, klusków, mięs lub użyć jako sosu do pizzy. Można go również wlać do butelek lub słoików i pasteryzować. W okresie jesiennym lub zimowym będzie jak znalazł. Lubisz dania

MeCooks
10 sposobów na tanie i szybkie obiady 65

można mrozić, jest naprawdę bardzo krótka. Dla ciebie najważniejszą informacją jest jednak ta, że mrozić można gotowe dania. Jeśli jeden dzień w miesiącu poświecisz na przygotowanie pracochłonnego dania: gołąbków, krokietów czy pierogów, nie zapominaj, że warto zrobić ich na tyle dużo, aby po porcjować i zamrozić. 8. Dania jednogarnkowe Często nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, że praktycznie

ProstePesto.pl
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 61

świeżych grzybów. To łatwy i sprawdzony przepis na pyszny domowy sos śmietanowy z grzybami leśnymi, który przygotujesz w nie więcej niż 30 minut! Idealny jako dodatek do makaronu, kopytek, gołąbków, krokietów, a także wieprzowiny i wołowiny oraz oczywiście do domowych placków ziemniaczanych. Zobacz koniecznie jak zrobić doskonały, domowy sos grzybowy. Nasz przepis na kremowy sos grzybowy ze świeżych grzybów

Kuchnia Na Wypasie
smaczna zapiekanka kapuściana z farszem gołąbkowym... 93

zapiekanki. Na sos użyłam 1 litr soku pomidorowego, do smaku sól czosnkowa, papryka ostra i tylko krótko zagotować, podawać wystudzony - bardzo dobry pomysł na kapuścianą zapiekankę z farszem do gołąbków, smakuje wyśmienicie i na ciepło i na zimno z sosem pomidorowym.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z sosem pieczarkowym + film 65

proste danie obiadowe uwielbiane przez wszystkich członków mojej rodziny, to smaczna alternatywa dla dań obiadowych z mięsem, idealny pomysł dla jaroszy. Sos pieczarkowy może być dodatkiem do placków ziemniaczanych, gołąbków czy mięs.     składniki na 3-4 porcje 300 g makaronu 400 g pieczarek 2 małe cebule 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki masła 2 łyżki oleju

Smakowite Dania
Zapiekanka gołąbkowa - Danie białkowe BEZ WĘGLOWODANÓW 131

porcja na dwa dni możne pójść jednego dnia. Oczywiście uzupełni to niedobory białek.      Dodatkowo jak ktoś jest leniwy lub nie lubi zawijać nadzienia w formie gołąbków w liście kapusty, to rozwiązanie znajdzie w tym przepisie i filmie... :) Link do filmu z przepisem: 092 - Zapiekanka gołąbkowa BEZ WĘGLOWODANÓW! Danie białkowe - liczmy białka zamiast kalorii!   Składniki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa grzybowa z łazankami – kuchnia podkarpacka 95

Zupa grzybowa z łazankami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Kożuchów, Gmina Wiśniowa, Powiat Strzyżowski Suszone grzyby to ważny element podkarpackiej kuchnia. Zwykle używa się ich jako dodatku do kapusty, gołąbków czy krupników, ale mamy też wiele dań, w których aromat suszonych grzybów gra główną rolę. Jednym z nich jest zupa z suszonych grzybów. Ale i tu mamy pewną różnorodność. W zależności

Trzeci talerz
Surówka z młodej kapusty na bogato 52

przedstawiam Wam przepis na bogato, gdyż użyłam do niej papryki i rzodkiewki. Uwielbiam wykorzystywać młodą kapustę w kuchni. W szczególności do takich surówek, do duszonej jej wersji, czy do gołąbków. Młodą kapustą i młodymi ziemniaczkami objadam się latem na „zapas”, żeby nie było mi za nimi tak tęskno jesienią i zimą. Też tak macie? Przepis na 6-8 porcji

Be Fit Be Strong
Risotto gołąbkowe z kapustą, mięsem mielonym i pomidorami. To ten smak! PRZEPIS 125

Smak gołąbków, ale w formie szybkiego w przygotowaniu risotto, które robi się na jednej patelni. Świetny jest ten przepis. Przepis na risotto gołąbkowe Składniki: 500 gramów mięsa mielonego (wieprzowe lub indyk), 2 cebule, mała główka młodej kapusty, pół dużej lub podobna ilość zwykłej, 100 gramów ryżu, łyżka papryki w proszku, 2 puszki pomidorów w zalewie (razem 800 gramów), sól

Kulinarna Polska
Gołąbkowe rurki 215

Gołąbkowe rurki Takich gołąbków jeszcze nie jedliście, mięso bez zawijania, faszerowane rurki makaronowe w sosie pomidorowym z pierzynką z warzyw. 10 porcji 50 minut czas przegotowania Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego ·        ½ torebki ryżu ·        1 jajko

Kulinarna Chwila
Kurczak w sosie pomidorowo – kokosowym 85

słoików i zakręciłam (zobacz wpis jak wekować ). Po wystudzeniu schowam do lodówki (można też zamrozić). Ten sos naprawdę pyszny wyszedł i na pewno go wykorzystam czy to do gołąbków czy do lazanii czy do klopsików (nawet do zupy ziemniaczanej można dodać w trakcie gotowania by zyskała nowy, ciekawy smak). W lodówce może stać nawet do 2 tygodni. PRZEPIS KURCZAK

Dorota Smakuje
Meal prep – gotowanie na zapas 91

słoików i zakręciłam (zobacz wpis jak wekować ). Po wystudzeniu schowam do lodówki (można też zamrozić). Ten sos naprawdę pyszny wyszedł i na pewno go wykorzystam czy to do gołąbków czy do lazanii czy do klopsików (nawet do zupy ziemniaczanej można dodać w trakcie gotowania by zyskała nowy, ciekawy smak). W lodówce może stać nawet do 2 tygodni. Ryż basmati

Dorota Smakuje
Babka Gołąbkowa 81

Babka Gołąbkowa Dla odmiany zamiast tradycyjnych gołąbków polecam, pyszną babkę gołąbkową w wersji meksykańskiej. 50 minut czas przygotowania  8 porcji Składniki: • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego • 1 główka kapusty włoskiej • Jajko • ½ torebki ryżu ugotowanego • 1 marchew • 1 papryka czerwona • 1 cebula • 3 ogórki konserwowe • 1 sos meksykański w słoiczku • 10 dag sera żółtego • Sól • Papryka ostra Sposób przygotowania

Kulinarna Chwila
Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty z kaszą jaglaną i serem mozzarella 95

można użyć jasnych. Wybieramy te najładniejsze, nieuszkodzone i najbardziej świeże. Wycinamy główne zgrubienie liścia. Jeśli są zbyt sztywne możemy je sparzyć we wrzątku, tak jak to robimy przy robieniu gołąbków. Wybieramy dobry gatunek mięsa. Nie może być też zupełnie chude. W liściach kapusty a w sezonie w liściach chrzanu możemy upiec każde mięso, jak boczek, schab karkowy czy środkowy

Leśny Zakątek
Zupa z kapustą włoską, kiełbasą i soczewicą 58

dodałam wieprzowinę. Myślę, że przejdzie. Kiełbasa to w końcu kiełbasa, nie? Zupa rozgrzewająca, bardzo pożywna, na marzec całkiem si. Zapomniałam jak fajnie smakuje gotowana kapusta, w końcu z gołąbków też najbardziej lubię właśnie ją. Zupę się robi bardzo sprawnie i jest naprawdę bardzo smaczna – a też nie należę to amatorów zup. No i muszę się w końcu zając

Kardamonovy
Sos grzybowy ze świeżych grzybów leśnych 140

ostatniej wyprawy do lasu z części zrobiłam sos. Gęsty, aromatyczny, kremowy, po prostu pyszny. Polecam :) Składniki - ok. 0,5 kg świeżych grzybów ( u mnie podgrzybki, kozaki, kilka maślaków i gołąbków ) - 1 łyżka oleju - 2-3 łyżki masła - 100 ml śmietanki 30% - sól, pieprz do smaku - zielona cebulka ( opcjonalnie ) Wykonanie Grzyby dokładnie oczyszczam, płuczę, osuszam i kroję w kawałki

Kuchnia z widokiem na ogród
Sos z suszonych grzybów (z zasmażką) 72

zmiksować blenderem ręcznym – będzie wtedy gęsty, kremowy, bez żadnych grudek. Sos doskonale pasuje do… ziemniaków, ryżu, kasz, makaronu, klusek (klusek na parze, kopytek, klusek śląskich) , zapiekanek, placków, gołąbków, pieczeni.   Dania z suszonymi grzybami:         (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Pomysły na rybne dania… Tatar z łososia z majonezem Tatar z łososia z oliwą

Kulinarny S.O.S.
Jak wykorzystać resztki jedzenia w kuchni 90

również jako dodatek do zapiekanek. Pozostały z obiadu ryż sprawdzi się w zapiekance, ale również jako nadzienie do warzyw np. faszerowanej papryki czy cukinii. Ryż można dodać również do gołąbków czy pulpetów. Ciekawym sposobem na pozbycie się resztek z lodówki jest tzw. danie jednogarnkowe. Wówczas można do podsmażonej wędliny czy kiełbasy dodać resztki np. świeżych warzyw, które nie zostały

ProstePesto.pl
Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim 243

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim Postanowiłam nie bawić się w zawijanie pojedynczo gołąbków, zrobiłam to w jednej roladzie. Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki ·        1 całe jajko ·        Sól ·        1 łyżeczka papryki ostrej

Kulinarna Chwila
Leczo do słoików z papryką bez skórki 1256

sprawdza się również jako zupa warzywna,wystarczy dodać słoik do rosołu,zmiksować i podawać np z ryżem lub dodać do zupy gulaszowej.Fajnie sprawdzi się również zmiksowany jako sos do gołąbków lub pulpetów.Zastosowanie może być różne -wystarczy tylko odrobinę pomysłu. Zdecydowanie musicie mieć te słoiczki w spiżarni. Polecam gorąco

Swojskie jedzonko
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych 143

samym bulionie warzywnym, znam też osoby, które przygotowują ją na wędzonce. Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - 50-60 dag świeżych grzybów ( u mnie podgrzybki, kozaki, kilka maślaków i gołąbków ) - 2 marchewki - 1 pietruszka korzeń - kawałek selera - 3-4 średnie ziemniaki - 1 cebula - 1 większy ząbek czosnku - gałązka lubczyku - natka pietruszki - 0,5 łyżeczki majeranku - 70 ml śmietanki 30% - sól

Kuchnia z widokiem na ogród
Papryka faszerowana 94

Papryka faszerowana, szybka wersja gołąbków – farsz taki sam. Najlepiej ją zrobić teraz kiedy paprykę mamy świeżą i pachnącą słońcem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Papryka faszerowana Składniki 7 czerwonych papryk 800 g mielonej łopatki wieprzowej 1 szkl. ryżu 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli 1 spora cebula garść natki pietruszki 0,5 l passaty pomidorowej sól pieprz 1 łyżeczka rozmarynu

To co lubię - gotuję i polecam
Kapuściane Pizzerki 83

Kapuściane   Pizzerki Kiedy zostanie Wam kapusta od gołąbków lub macie małą kapustę można wykorzystać ją w taki sposób. Składniki: ·        ½ fileta z kurczaka ·        Sól ·        1 łyżka przyprawy Gyros ·        Olej do smażenia

Kulinarna Chwila
Surówka z młodej kapusty na bogato 71

przedstawiam Wam przepis na bogato, gdyż użyłam do niej papryki i rzodkiewki. Uwielbiam wykorzystywać młodą kapustę w kuchni. W szczególności do takich surówek, do duszonej jej wersji, czy do gołąbków. Młodą kapustą i młodymi ziemniaczkami objadam się latem na „zapas”, żeby nie było mi za nimi tak tęskno jesienią i zimą. Też tak macie? Przepis

Be Fit Be Strong
Domowy keczup z cukinii bez cukru. Hit sezonu. 97

Pyszny domowy keczup z cukinii, który znajdzie wiele zastosowań w gotowaniu. Ten sos to nie tylko fantastyczny dodatek do kanapek, sprawdzi się również jako sos do gołąbków, do pizzy czy każdego innego dania, do którego używamy sosu pomidorowego. Przepisów na keczup z cukinii jest mnóstwo, zaleta tego jest to, że nie dodajemy do niego cukru. Słodyczy w tym sosie

Pani M - kuchnia smakowita
Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach 131

robienia gołąbków została mi resztka kapusty. dziś wykorzystałam ją do boczniaków. boczniaki duża tacka 1/4 głów kapusty 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 pomidory  sparzone obrane ze skórki lub puszka krojonych olej so podsmażenia sól i pieprz 1-2 łyżki sosu tamari lub sojowego oregano 2 łyżki octu jabłkowego Boczniaki posiekać w paski i usmażyć z cebulą

AZgotuj!
Młoda kapusta na gęsto, do obiadu. 659

zostanie wyjadam ze świeżym pieczywem :) W okresie letnim, kiedy jest tyle świeżych warzyw, mięso mogłoby dla mnie nie istnieć.  Chociaż, może tylko do gołąbków z młodej kapusty :) Dziś właśnie,  będę robić na obiad. Tym czasem, zapraszam po przepis na kapustę, na gęsto. Ciekawa jestem, czy też taką robicie?  Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 cebula

Agusiowe smakołyki
Cukinia faszerowana kurkami 81

Dorblu, jeśli tak, to mam dla Was propozycję na pyszny i szybki obiad. Farsz jest wyśmienity można wykorzystać go do faszerowania papryki, bakłażana czy nawet jako nadzienie do gołąbków. Wszystko przygotowujemy na jednej patelni, a następnie faszerujemy cukinię i zapiekamy w piekarniku. Danie jest bardzo proste, szybkie i bardzo smaczne, o faszerowanej cukinii wystarczy podać surówkę, podpiekane ziemniaczki

SprawdzonaKuchnia.pl
Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym 106

oceniony) Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym smakuje trochę, jak lasagne, ale jest mniej kaloryczna, ponieważ nie używamy do niej makaronu. Można to danie także uznać za niecodzienną odmianę gołąbków. W zapiekance znajduje się bowiem mięso mielone, ryż i passata pomidorowa. Ta zapiekanka jest idealna dla dużej rodziny, z podanych proporcji wyjdzie około 8 porcji – doskonała też

Kuchnia Bazylii
Pieczona kapusta włoska 133

Tasa ka , który tak piecze białą kapustę . Postanowiłam skorzystać, tym bardziej, że został mi środek kapusty włoskiej po tym, jak wierzchnie jej liście zużyłam do przygotowania gołąbków z niskim indeksem glikemicznym . Mogłam z niej zrobić na przykład bigos , ale sprawdziłam jak smakuje pieczona kapusta w całości. I przyznam Wam szczerze. Inaczej niż sobie to wyobrażałam. Zaskakująco dobrze! Co więcej

Dietolog
Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek 94

posiłkami, równie dobrze sprawdza się także w potrawach wytrawnych - ugotowana na sypko może być dodatkiem do mięs, można dodać ją jako składnik zapiekanek czy farszu (np. do pierogów czy gołąbków). Dziś pokażę Wam przepis właśnie na takie wykorzystanie kaszy - zamiast słodkiej jaglanki na śniadanie będą kotleciki na obiad 😉 Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek - przepis na 8 sztuk

Z notatnika dietetyka
Sprawdź jak odżywiać się zdrowo i oszczędnie 118

jesteście zmęczenie lub głodni. Udowodniono, że wówczas kupujemy więcej niepotrzebnych produktów. Nie zapomnijcie też o kreatywności. Został wam ryż z innego dania – wykorzystajcie go! Możecie go dodać do gołąbków, możecie zrobić szybki ryż z patelni z jabłkiem lub przygotować z niego deser. Pomysły możecie znaleźć na moim blogu Korzystaj też z promocji. Kupuj taniej, kod rabatowy to zawsze

Słodkie okruszki
Sos pomidorowy z passaty 112

pomidorowy z passaty – do makaronu, do gołąbków, do lazanii, nawet do pizzy, do pulpetów. Popularna coraz bardziej u nas passata pomidorowa, która łatwo znaleźć na półkach sklepowych obok koncentratu pomidorowego czy pomidorów siekanych w puszce, to przecier pomidorowy o gładkiej konsystencji. Warto sprawdzać składy kupując passatę, najlepiej jeśli jest to produkt z samych pomidorów, bez innych zbędnych składników

Dorota Smakuje
Pomysł na weekend: Puglia 154

Wieczorem meldujemy się w naszym miejscu noclegowym i idziemy na kolację do Osteria Monacelle . Okazuje się, że jesteśmy tu jedynymi gośćmi. Jako czekadełko dostajemy coś na kształt naszych rodzimych gołąbków, tylko we włoskim stylu. Zamawiamy pieczone karczochy, makarony, tiramisu i obowiązkowo burratę. Do tego lokalne wino. Znów jest pysznie, lokalnie. Po kolacji wracamy do naszego wynajętego mieszkanka. Spotykamy garstkę

Zawsze głodna!
Sos paprykowo-pomidorowy do gołąbków 88

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Aksamitny sos, idealny do gołąbków. Składniki: 3 czerwone papryki 750 ml passaty pomidorowej 1 łyżka masła ghee 1 pełna łyżka mąki 100 ml bulionu warzywnego cukier sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false

R'n'G Kitchen
Kapuściana zapiekanka 133

grzybów leśnych / teraz mrożonych / lub pieczarek,   2 torebki brązowego lub zwykłego ryżu, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. odrobinę smalcu.     Kapustę przygotowujemy jak do gołąbków. Ścinamy w liściach główne zgrubienia. Możemy wykorzystać i te najmniejsze liście. W osolonej wodzie, w której gotowana była kapusta, gotujemy ryż. Po ugotowaniu odsączamy. Cebulę kroimy w pół talarki

Leśny Zakątek
Liban – przewodnik kulinarny 109

kawałkami chleba pita. Klasyczne sałatki to też rukola i świeży tymianek oraz sałatka z awokado i halloumi. Na każdym kroku można też spróbować faszerowanych liści winogron i bardzo podobnych “gołąbków” z buraka liściowego. Fast food Lubicie falafel i mięso z grilla? Będziecie zachwyceni dobrze przyprawioną koftą i kebabem w formie szaszłyków w stylu Orfali, Alleppo i Khash Khash

Ugotowane pozamiatane
Sushi z kalafiora, czyli… „kalafioshi” (Paleo, Keto, LowCarb, AIP) 138

Mnóstwo potraw w stylu azjatyckim w mojej kuchni lądowało na talerzu w towarzystwie ryżu z kalafiora. Jednak nie tylko, bo ostatnio nawet stał się on elementem składowym naszych rodzimych gołąbków. Któregoś dnia doszłam do wniosku, że skoro ryż z kalafiora nadaje się jako dodatek do dań azjatyckich, to dlaczego nie miałby się nadać do sushi? Trzeba było tylko dostosować

Modern Cave Girl
Papryki faszerowane mięsem i ryżem 97

warzywo:P Póki co, jest jeszcze w moich łaskach i tym razem nafaszerowałam ją bardzo klasycznie - ryż, mielone mięso i mozzarella. Całość podana z sosem pomidorowym. Coś w rodzaju gołąbków w papryce :D Składniki na 2 porcje: 3 czerwone papryki 400 g mielonego mięsa 100 g ryżu 1 kulka mozzarelli 1 mała cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz, słodka

My simple kitchen
Prosty sos pomidorowy do wszystkiego 127

pyszny sos pomidorowy do słoików na zimę, Prosty sos pomidorowy do wszystkiego - przepis łatwy, bardzo uniwersalny i najlepszy z możliwych. Taki sos z pomidorów można dodać do makaronu, ryżu, gołąbków albo kurczaka. Genialnie smakuje z pulpetami, spaghetti, faszerowaną papryką i potrawami kuchni indyjskiej. Jest także świetną bazą do meksykańskich dipów lub zup. Jednym słowem to najlepszy sos pomidorowy. uniwersalny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kule mięsno-ryżowe 119

gotować na bardzo małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Uzupełniać wodę w razie potrzeby. 3. Gotowe kule podawać z sosem pomidorowym czy pieczarkowym. Kule przypominają smakiem farsz do gołąbków. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kremowa zupa z białej kapusty i ziemniaków z dodatkiem smażonych na maśle pieczarek 166

Dzisiejsza zupa to wynik zagospodarowania resztek kapusty z robienia gołąbków. Tym razem robiłam je z bardzo dużej ilości mięsa, więc i końcówek kapusty też zostało sporo. Prosta zupa jarzynowa to było zbyt banalnie, więc postanowiłam zrobić krem. Dodając ziemniaki uzyskałam ciekawą, aksamitną konsystencję. Taka zupa jest dość delikatna w smaku. Smażone na maśle pieczarki cudownie ten smak uzupełniły. Składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gęsty, domowy sok pomidorowy 125

Dzisiaj chciałabym Wam polecić gęsty, domowy sok pomidorowy. Nadaje się do wszystkiego, do zupy pomidorowej, sosu pomidorowego, gołąbków czy nawet do picia. Składniki: 5 kg pomidorów 5 ząbków czosnku 2 łyżki soli 3 łyżki pietruszki suszonej 3 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Pomidory umyć, włożyć do garnka, wsypać sól, zagotować. Gotować na małym ogniu 20 minut. Następnie przetrzeć

Przepisy Babci
Sos pomidorowy z pieczoną papryką na zimę 107

pachnie niż te zakupione w sklepie 🙂 Chyba nikt nie ma wątpliwości, że jest zdrowszy i pełen witamin.  Moze mieć wiele zastosowań: do spagetti, do potrawki z ryżu, do gołąbków, a nawet może spokojnie zastąpić keczup.Więc nie ma na co czekać, zabierajmy się do pracy 😊 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Kulinarne przemyslenia
Ryż z kalafiora 127

kalafiora surowy lub prażony może być super dodatkiem do wszystkich sałatek i wielu zup, które mają w swoim składzie zwykły ryż.  Tarty kalafior zamiast ryżu można dodać do gołąbków  -  smakują rewelacyjnie. Smażony ryż z kalafiora doskonale pasuje do curry z kurczaka i wielu innych dań kuchni indyjskiej i tajskiej oraz do ryb i drobiu. Ryż kalafiorowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak ugotować kaszę pęczak? 147

miedź. Kasza gruboziarnista korzystnie wpływa na nasz przewód pokarmowy i przemianę materii. Kasza pęczak może stanowić: dodatek do sałatek  składnik do faszerowania warzyw np. papryki składnik farszu do gołąbków  dodatek do gulaszu połączenie z różnymi sosami dodatek do mięsa na pulpety bazę do krupniku kotleciki, placuszki z kaszy składnik kutii na Wigilię składnik słodkiego deseru z bakaliami

Gotuj w domu
Jak ugotować kaszę gryczaną? 106

osoby aktywne i dbające o linię. Kaszę gryczaną nieprażoną można wykorzystać: do sosów grzybowych i mięsnych z farszami do mięsa i warzyw z gulaszem w farszu do pierogów i gołąbków do zapiekanek z warzywami lub mięsem w sałatkach z warzyw i grzybów do pulpetów jako składnik chleba do zup Jak ugotować kaszę gryczaną nieprażoną? Zagotować 2 szklanki wody

Gotuj w domu
Sałatka ryżowa na ciepło 87

ciepło jest przeze mnie podawana bardzo często do mięs. Zazwyczaj robię ją z  ryżem, cebulką i papryką. Podsmażone warzywa z ryżem smakują naprawdę doskonale. Przymierzam się do wykonania gołąbków z takim farszem. Myślę, że może być to fenomenalne odkrycie! Sałatka ryżowa na ciepło - składniki: 2 cebule 1 papryka 1 szklanka ugotowanego bobu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

MamaOskarka
Sklep internetowy Bee.pl- szeroki asortyment i najlepsza jakość produktów 164

konsystencję kleiku. Kasza znajdzie swoje zastosowanie przy pieczeniu ciast, takich jak szarlotka. Wykorzystywana jest również jako do dodatek do mięs, burgerów, pulpecików, zup oraz jako farsz do pierogów i gołąbków. Polecane, jednak wciąż mało popularne są także warzywa nadziewane kaszą jaglaną. Opakowanie zawiera 1 kg kaszy. 4. Żurawina - Żurawina ma wiele zastosowań, dlatego też bez wątpienia warto mieć

Sama słodycz i szczypta chili
Faszerowana kapusta po ormiańsku 149

Faszerowana kapusta po ormiańsku to fajna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Inspiracją był tradycyjny przepis z mięsem i ryżem i właśnie taką zapiekaną kapustkę dostaniemy w Armenii. Nasza kapusta jest wegetariańska. Zamieniłam wołowe mięso na pieczarki, a ryż na kaszę gryczaną. Kapustka wyszła bardzo smaczna i chociaż uwielbiam ryż we wszystkich daniach, nawet w cieście

dolcevitainmykitchen
Chłodnik z botwinki 99

sklepach i na marketach. Czekałam na nią długo więc tera szaleję i robię z niej różnorodne dania. Chłodnik z botwinki Moje botwinowe szaleństwa rozpoczęłam od chłodnika z botwiny oraz gołąbków z boćwiny. Dzisiaj dzielę się z Wami pierwszym przepisem. Jest to przepis na chłodnik botwinowy z dodatkiem ogórka, czosnku, rzodkiewki, koperku oraz cebulki zielonej. Wspomniane warzywa połączyłam z kefirem

mecooks
Ryż smażony z cebulką 113

dodaj odsączony z wody ryż, całość wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.   Rady: 1. Podawaj jako dodatek do… mięs (kotletów schabowych lub mielonych, gołąbków, mięs pieczonych, klopsików), ryb, duszonych lub pieczonych warzyw. 2. Możesz przygotować ryż jako oddzielne samodzielne danie np. podsmażając z cebulą także boczek, kiełbasę, kurczaka, warzywa (papryczkę chili, brokuły, fasolkę

Kulinarne S.O.S.
Zupa kapuściana z kurczakiem 160

zupa to banalnie prosty sposób na wykorzystanie liści kapusty, których nie zużyjecie podczas robienia gołąbków. Zawsze zostają mi liście, które są za małe lub się porwały, a staram się

Bullio
Zupa kapuściana z kurczakiem 160

zupa to banalnie prosty sposób na wykorzystanie liści kapusty, których nie zużyjecie podczas robienia gołąbków. Zawsze zostają mi liście, które są za małe lub się porwały, a staram się

Bullio
pyszny, łatwy sos pomidorowy z ostrą papryką... 172

nakładać do wyparzonych słoików, na 15 minut postawić słoiki na zakrętkach, przechowywać w ciemnym miejscu - domowy pyszny sos pomidorowo paprykowy na ostro jest doskonałym dodatkiem do pizzy, makaronów, sosów, gołąbków czy na kanapki...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANĄ 119

sojowy, który wspaniale wydobywa ich smak i aromat. Pyszny i prosty przepis na sos z pieczarek ze śmietaną , idealny do makaronu, mięs, placków ziemniaczanych, kopytek, klusek śląskich lub gołąbków. Jak zrobić sos pieczarkowy krok po kroku? Wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Zamiast śmietany, do sosu pieczarkowego można dodać wino. Wówczas sosu nie doprawia się śmietaną, lecz mąkę zasmaża

Moja Książka Kucharska
SOS POMIDOROWY DO PULPETÓW i nie tylko : przepis, jak zrobić 94

szybki, domowy sos pomidorowy . Błyskawiczny sposób na uniwersalny sos pomidorowy do pulpetów. Najlepszy sos pomidorowy do pulpetów, ale nie tylko. Sos ten jest również świetnym dodatkiem do makaronu, gołąbków, pizzy i innych potraw kuchni włoskiej. Jak zrobić  sos pomidorowy - wypróbowany, prosty sposób, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go:) Polecam. Oto składniki

Moja Książka Kucharska
Pieczarki nadziewane kaszą 127

domu najczęściej sięgam po kaszę gryczaną. Podaję ją jako dodatek do mięsnych dań obiadowych głównie. Znacznie rzadziej przygotowywuję dania z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną używam głównie do gołąbków i oczywiście także jako jeden z dodatków do obiadu. Tym razem postawiłam na kaszę jaglaną w wersji, w której wykorzystałam ją jako nadzienie do pieczarek. Wyszło bardzo smacznie. To danie

mecooks
Zupa pomidorowa z kapustą włoską + filmik 129

się bez kapusty włoskiej , ale zwykle kupuje się całą główkę, do rosołu potrzebna tylko ćwiartka, ewentualnie pół, gdy mała główka, więc co zrobić z resztą? Część idzie do   gołąbków bez zawijania , ale nadal pozostaje nam trochę kapusty i co z nią zrobić? Wpadłam na pomysł, czy by nie ugotować takiej innej pomidorowej , niby kapuśniak a niby pomidorowa

Kawa z mlekiem
Marynowane liście winogron 102

Dziś mam dla Was aż dwa szybkie i proste przepisy na… marynowane liście winogron. Można je potem wykorzystać do przygotowania dolmadesów lub tołpy, czyli takich greckich lub gruzińskich gołąbków. Ja planuję przygotować do nich farsz z jagnięciny i/lub cielęciny, a także coś dla wegetarian, czyli z warzywami. Ale to jeszcze chwilę. Przygotowywałam niewielkie ilości na razie tylko dla siebie

Kate's Kitchen
szybkowar- papryka faszerowana... 283

posiekanym koperkiem, wystudzonym ryżem, przyprawą do mięsa mielonego, podsmażoną cebulką na oleju, jajkiem,papryką ostrą farszem napełniać papryki, układać w szybkowarze na rozłożonym sitku (zalecam takie sitko do gołąbków, papryki - nie przypali się na dnie), wlać szklankę wody, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 20 minut papryka jest bardzo aromatyczna, soczysta, smakuje na ciepło i na zimno - papryka

W Mojej Kuchni Lubię
Przecier pomidorowy. 151

wstawić do garnka z wodą i pasteryzować 30 minut od zagotowania wody. Przecier gotowy :) Jest przy tym trochę pracy, ale naprawdę warto. Robię z tego przecieru sosy pomidorowe do gołąbków, do pulpetów, do spaghetti i oczywiście zupę pomidorową

Agusiowe smakołyki
Marynowane liście winogron 93

Dziś mam dla Was aż dwa szybkie i proste przepisy na… marynowane liście winogron. Można je potem wykorzystać do przygotowania dolmadesów lub tołpy, czyli takich greckich lub gruzińskich gołąbków. Ja planuję przygotować do nich farsz z jagnięciny i/lub cielęciny, a także coś dla wegetarian, czyli z warzywami. Ale to jeszcze chwilę. Przygotowywałam niewielkie ilości na razie tylko dla siebie

Kate's Kitchen
Kasza gryczana z kurkami – kuchnia podkarpacka 137

sezonie. Najczęściej suszymy podgrzybki i prawdziwki, bądź – jak kto woli – borowiki. Te pierwsze mają intensywny smak, a ich sok barwi potrawy na głęboki brązowy kolor. Są idealne do bigosów, gołąbków, kasz, czy kapusty przyrządzanej na różne sposoby. Suszone prawdziwki lepiej nadają się do dań, w których grają główną rolę, ze względu na ich delikatny smak, np. do barszczu grzybowego

Trzeci talerz
Marynowane liście winogron 111

Dziś mam dla Was aż dwa szybkie i proste przepisy na… marynowane liście winogron. Można je potem wykorzystać do przygotowania dolmadesów lub tołpy, czyli takich greckich lub gruzińskich gołąbków. Ja planuję przygotować do nich farsz z jagnięciny i/lub cielęciny, a także coś dla wegetarian, czyli z warzywami. Ale to jeszcze chwilę. Przygotowywałam niewielkie ilości na razie tylko dla siebie

Kate's Kitchen
Sałatka z brokułem 226

Sałatka z brokułem jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga dosłownie kilku składników. Wszystkie składniki się idealnie ze sobą komponują tworząc niepowtarzalny smak. Sałatka ta to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z kapustą świeżą i kiszoną (wegańskie) 128

Uwielbiam pierogi z kapustą, mimo, że są trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na przykład takich: klik) zostaje mi połowa kapusty. Według mnie najlepsze pierogi wychodzą wtedy, kiedy do kapusty świeżej dodamy trochę kiszonej. I właśnie taki przepis mam dzisiaj dla Was, zapraszam //   Składniki (2 – 3 porcje): Farsz: 1/2 średniej

Via Gusto
Marynowane liście winogron 90

Dziś mam dla Was aż dwa szybkie i proste przepisy na… marynowane liście winogron. Można je potem wykorzystać do przygotowania dolmadesów lub tołpy, czyli takich greckich lub gruzińskich gołąbków. Ja planuję przygotować do nich farsz z jagnięciny i/lub cielęciny, a także coś dla wegetarian, czyli z warzywami. Ale to jeszcze chwilę. Przygotowywałam niewielkie ilości na razie tylko dla siebie

Kate's Kitchen
Kaszotto gołąbkowe 147

Kaszotto gołąbkowe, to uproszczona wersja gołąbków bez zawijania. Można oczywiście kaszę zastąpić ryżem i w ten sposób przygotować risotto. Lubię takie obiady, bo są nie tylko smaczne, ale również szybkie w przygotowaniu. Na dużą porcję dla 6 osób. SKŁADNIKI 1 główka młodej białej kapusty 850 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula oliwa 3 opakowania kaszy jęczmiennej

Passions hobbies life
Młoda kapusta z soczewicą i ziemniakami 181

danie powstało przez przypadek. Ostatnio zostało mi sporo kapusty po robieniu gołąbków . Nie lubię marnować jedzenia, więc było dla mnie oczywiste, że muszę ją jakoś wykorzystać. Miałam w domu puszkę soczewicy i puszkę pomidorów oraz trochę warzyw, więc powstała z tego sezonowa wege potrawka. Smak na tyle nas zaskoczył tego dania, że na pewno wejdzie na stałe do naszego

Fabryka pomysłów
Kotleciki mięsno-ryżowe 180

Kotleciki przygotowuje się podobnie jak farsz do gołąbków. Mogą też stanowić dobry sposób na wykorzystanie takiego farszu, gdy zdarzy się, że zabraknie liści do zawijania. 1,5 szklanki ryżu 4 szklanki wody pół kostki rosołowej drobiowej pół łyżeczki przyprawy uniwersalnej np. Kucharek szczypta soli 1 mała cebula łyżka smalcu jajko odrobina pieprzu 30 dag mielonego mięsa wieprzowego

Praktyczna pl
Kokosowa jaglanka z owocami 119

przygotowanie kaszy jest mnóstwo. Poza tradycyjnie ugotowaną jaglanką można przygotować z niej m.in. budyń lub zapiekankę, placki, a nawet krem do tortów, a w wersji wytrawnej wykorzystać do sałatki, gołąbków czy innych dań. Przed gotowaniem należy kaszę przepłukać i przelać wrzątkiem, dzięki czemu pozbędzie się charakterystycznej goryczki. Moja jaglanka ugotowana została na mleku kokosowym, dzięki temu ma delikatny

Obiad gotowy
Bigos z kapusty mieszanej 123

Danie kuchni polskiej, które obok galarety wieprzowej i gołąbków, najczęściej stoi na naszym stole.  Składniki 500 g kapusty kiszonej 500 g karkówki wieprzowej 2 łyżki smalcu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 5 ząbków czosnku 1 garść grzybów suszonych bulion warzywny 180 g koncentratu pomidorowego 500 g białej kapusty kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Kapustę kiszoną płuczemy

R'n'G Kitchen
Zupa gołąbkowa 173

gdyż zupa bardzo gęstnieje gdy nieco postoi. Oczywiście nabiera smaku z czasem, więc świetnym pomysłem jest ugotowanie jej wieczorem i podanie na drugi dzień na obiad. Dla wszystkich wielbicieli gołąbków to taka opcja nieco szybsza w wykonaniu. Nie trzeba parzyć kapusty, obsmażać i dusić. Z podanych proporcji wychodzi spory gar zupy. Dla mojej rodziny to obiad

Pieguskowa Kuchnia
Uniwersalny wegański kremowy sos pomidorowy 113

powstał jako uzupełnienie koft z kapusty pekińskie j, ale jest tak dobry, że spokojnie można do dodawać do makaronu, gołąbków, ogólnie do każdego dania, gdzie zamarzy Wam się sos pomidorowy. W sezonie pomidorowym użyję oczywiście swoich, własnoręcznie wyhodowanych i wypielęgnowanych pomidorów, bo te kupne są dla mnie wstrętne, zwłaszcza o tej porze roku. Składniki: około 1 litra dobrej jakości

greenscarf
Tapeta – świetne tło na bloga 105

poznali mnie z nieco innej strony. Gotuję codziennie, bo nie lubię dań mrożonych, odmrażanych. Czasami (bardzo rzadko) zdarza się, że obiad jemy przez 2 dni – głównie dotyczy to bigosu, gołąbków, czy strogonowa , bo zwykle te dania same w sobie smakują lepiej na drugi dzień Czasami zdołam wykonać szybie zdjęcie dania, ale za uchem mam chłopców, którzy pytają – „mogę już

MojaQchnia.pl
Gołąbki inaczej, czyli zapiekanka z jarmużem 189

Jeśli jesteś miłośnikiem gołąbków a do tego lubisz eksperymentować w kuchni - koniecznie wypróbuj ten przepis. Tę zapiekankę w kubraczku z jarmużu można jeść nawet na zimno.. taka jest pyszna ;-) Ilość porcji: 8-10 z brytfanki

AniaGotuje.pl
Gołąbki inaczej, czyli łosoś pieczony w filo 111

środku zaś rozpływający się w ustach łosoś, który idealnie komponuje się z serkiem Philadelphia oraz szpinakiem i kolendrą. Czas przygotowywania:  20 minut Czas pieczenia: 50 minut Ilość gołąbków

AniaGotuje.pl
Burrito alla studio kulinarne The Plate 149

kierunkiem kogoś, kto gotuje lepiej niż my. W The Plate szefem kuchni jest Sławomir Wojtysiak, a ja wybrałam się na jego warsztaty z rolowania. Poznałam tam tajniki przygotowania burrito, gołąbków z kaczką, ziemniakami gotowanymi w kaczym tłuszczu i wężymordem, oraz naleśników z matchą i serkiem z orzechów nerkowca. Studio mieści się na Nowolipkach 15, więc składniki pochodzą z Hali

Ugotowane pozamiatane
Nadziewane kabaczki. Kosua mahshi. 136

smaku dominuje kolendra, natomiast dodatek chili dodaje potrawie charakteru. Zamiast kabaczków można użyć papryki, bakłażanów, pomidorów czy też liści kapusty. W przypadku tych ostatnich przyrządzimy coś w rodzaju gołąbków, jednak w odmienionej, nieco egzotycznej odsłonie. Składniki: 2 kabaczki 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 pęczek kolendry 1 pęczek natki pietruszki 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 szkl. ryżu

zadanie-gotowanie
Gulasz wołowy z grzybami leśnymi i z kaszą gryczaną paloną 138

kazała to ja się słucham, ha ha. Taka to historia z dzieciństwa. Tym razem nic nie spaliłam a gulasz wyszedł znakomity. Użyłam tutaj grzybów leśnych czyli muchomorów rdzawobrązowych i gołąbków zielonawych ale można użyć pieczarek czy podgrzybków i też będzie smaczny. Zabieramy się za gotowanie, zapraszam bo gulasz jest pyszny. Gulasz wołowy z grzybami leśnymi i z kaszą gryczaną

Moje Małe Czarowanie
Makaron z sosem pomidorowym i mascarpone 225

pleśniowe lub fasolkę z puszki i jest! Jest inaczej! I jak zawsze smacznie, rodzinnie. Taki sos pomidorowy przesmażony na maśle wspaniale smakuje z makaronami bądź jako sos do gołąbków z dużą ilością kopru. Polecam! Składniki: 1 duży pomidor 8 pomidorków koktajlowych 1 cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki wody papryka słodka i słodka, lubczyk, cząber, oregano, sól

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka ziemniaczano-pomidorowa z kapustą 162

smakuje doskonale. Ziemniaki w lekko kwaskowym sosie, całość łączy przyjemnie ciągnący się ser... Sprawdzi się na obiad, ale i na kolację - wegetariańska wersja zapiekanki. Kapustę kupiłam z zamiarem robienia gołąbków, ale z braku czasu uprościłam działania, a reszta poszła na bigos :) W przepisie trudno mi podać ilości składników (głównie przypraw), bo nigdzie ich nie zapisywałam, a w tym przypadku

Kolorowy Przepisownik
Zupa z żółtej fasoli szparagowej i pomidorowej pasty 145

Jamar , która nada naszej zupie oryginalnego wyjątkowego smaku, jeżeli jest potrzeba doprawiamy. Polecam serdecznie pastę firmy Jamar ponieważ ma wiele zastosowań. Śmiało możemy ją wykorzystać pod sos do pizzy, gołąbków, do letniej zupy pomidorowej, lasagne, spaghetti, czy leczo. Na stronie producenta znajdziecie również różne przepisy gdzie was zapraszam

W Moim Magicznym Domu
Lato 2017: Naleśniki z jagodami 129

smaku. Na końcu delikatnie wmieszaj osuszone jagody. Na przestygniętym naleśniku połóż porcję nadzienia i złóż go w dowolny sposób: zwiń go w rulonik, zroluj zawijając boki (jak w przypadku gołąbków bądź zrazów) lub złóż na pół i ponownie na pół. Tak przygotowane naleśniki z farszem jagodowym możesz ponownie obsmażyć na natłuszczonej patelni. Takie naleśniki smakują zarówno na ciepło

blog.moje-pasje.info
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 2 148

górę Fuji. Kioto – grillowana przepiórka. Street food przy słynnej świątyni Fushimiinari z 1000 czerwonych bram. Kioto – kurczak grillowany. Kioto – Oden: mięso w kapuście, zimowa kuchnia japońska. Forma przypomina naszego gołąbka. Kioto – makaron z boczkiem i sosem pomidorowym, japońska kuchnia włoska. Shizuoka – Sauerkrau: niemieckie kiełbaski, kwaszona kapusta i niemieckie piwo. Wspomniany wcześniej Octoberfest. Tokio – Omuraisu: omlet z ryżem, proste domowe

Kuchcik gotuje
Portobello a'la pizza 132

nich nie będzie, wolę, żeby ludzie kupili".To jest podejście do klienta…Kupiłam cały kilogram, wielka torba. Cześć udusiłam zwyczajnie na patelni, a te przy okazji robienia gołąbków ziemniaczanych, zapiekłam w piekarniku

Gosia gotuje
Kotlety z kaszy orkiszowej pełnoziarnistej z białym serem. 163

Kasz orkiszowa otrzymywana jest z pełnych ziaren orkiszu, pasternej odmiany pszenicy.Jak wiadomo orkisz to znakomite źródło błonnika i białka.Kasza nadaje się do sałatek i jako farsz np: do gołąbków. Zapraszam :) 1 woreczek ugotowanej  kaszy orkiszowej Cenos   250 g sera białego chudego 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sama słodycz i szczypta chili
Szybki sos pomidorowy 128

gustu i potrzeby, jak również dlatego, że idealnie sprawdzą się w nim zarówno zioła świeże jak i suszone. Dodatkowo można go wykorzystać do wielu różnych potraw między innymi do gołąbków , ale sprawdza się świetnie również jako sos do pizzy Szybki sos pomidorowy Składniki: 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek

PatiGotuje
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z KALAREPĄ I KOPERKIEM 162

Kapusta pojawia się u mnie wtedy dosłownie co drugi dzień w różnej postaci: na gęsto - na słodko-kwaśno, tak jadało się u mnie w domu, pod postacią zupy, bigosu, gołąbków czy innych "wariacji" 😊 Staram się też w tym czasie robić jak najwięcej surówek, bo kapusta biała nigdy później nie jest już taka smaczna jak wiosną.  Dziś zapraszam

Walijskie Pichcenie
Faszerowana główka kapusty włoskiej 245

Główka kapusty włoskiej faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem zrumienionego boczku i cebulki, polana pysznym sosem pomidorowym zabielonym kremowym serkiem. Ta potrawa to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków, ale bez ryżu. Kapusta faszerowana w całości to domowy i smaczny obiad, który ciekawie się prezentuje na stole. Polecam Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mielonej wieprzowiny 100 g parzonego boczku

Oryginalny smak
Sos pomidorowy na ciepło. Klasyczny, szybki przepis. 153

Klasyczny, szybki i łatwy w przygotowaniu sos pomidorowy na ciepło. Doskonały do gołąbków, pulpetów, makaronu itp. Polecam :) Składniki - 0.5 litra bulionu lub rosołu - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki śmietany 18% lub 12% - 2 płaskie łyżki mąki pszennej - sól, pieprz, bazylia suszona, oregano Wykonanie W rondelu podgrzewam bulion.W małym garnuszku przy pomocy rózgi mieszam śmietanę z mąką i odrobina

Kuchnia z widokiem na ogród
Krem grysikowy z sosem malinowym 163

jest jedną z nich Krem grysikowy z sosem malinowym Wtedy pity z butelki, teraz rzadko gości na moim stole. Grysik, bo o nim mowa, używam tylko jako dodatek do gołąbków. Sporadycznie gotuję go na mleku i zjadam z cukrem i cynamonem. Skoro już o nim przypomniałam to robię dzisiaj szybki deser z nim właśnie w roli głównej. Jeśli zdecydujecie

mecooks
Sos pieczarkowy. Klasyczny, szybki, prosty w wykonaniu. 188

pieczarkowy przygotowuję dość często. Gęsty, śmietanowy, doskonale pasuje jako dodatek do wszelkich pieczonych czy duszonych mięs, makaronu, ziemniaków, placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy gołąbków. Polecam :) Składniki - 30 dag pieczarek - 3 łyżki śmietany 12% - 1,5 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka oleju - sos sojowy - sól Wykonanie   Oczyszczone pieczarki kroję w grubsze plasterki. Przesmażam w rondelku na łyżce oleju

Kuchnia z widokiem na ogród
Roladki schabowe z wędzoną śliwką 220

łyżki mąki smalec do smażenia sól, pieprz bulion warzywny 2-3 łyżki śmietany Wykonanie: na każdym kawałku rozłożyć plasterek boczku, kawałek cebuli i 1 wędzoną śliwkę, następnie zawinąć jak gołąbka. Można spiąć wykałaczką lub owinąć nitką każdą roladkę obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć na rumiano.  Zalać bulionem, tak, by przykryć roladki przynajmniej do 3/4 wysokości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziołowy sos pomidorowy z cukinii 184

używamy od razu do przygotowania pysznych potraw. Smacznego! RADA: Ja używam octu smakowego, winnego lub jabłkowego. To dodatkowo wzmocni smak sosu. Tak przygotowany sos stanowi doskonały dodatek do tradycyjnych gołąbków. Może posłużyć jako sos do pizzy lub nachosów. Sprawdzi się również jako zamiennik koncentratu pomidorowego przy gotowaniu zup. Idealnie wzbogaca smak zup meksykańskich i rybnych. Nadaje się do potraw

MarcinChef
Śmietanowy sos pomidorowo - bazyliowy 127

Sosy podaje się przeważnie do mięsa,  do makaronu, gołąbków... Nawet do deserów. A do ryby? Czy robicie sos, który jest przygotowany specjalnie do ryby?  Ja taki zrobiłam. Zrobiłam sos do ryby pieczonej w piekarniku i zapiekłam go razem z rybą. To był sos śmietanowy, który ma dodatkowo dwa ważne składniki: przecier pomidorowy i bazylię

Kuchnia u Krysi
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 152

Polską. Za Mamą i Tatą, za językiem, który rozumiem mimochodem, zupełnie się nad nim nie zastanawiając, i oczywiście za jedzeniem. Brakuje mi kiszonych ogórków i kapusty, twarogu, pierogów i gołąbków. Szczególnie jednak braki odczuwam w okresie przedświątecznym, bo wiem, że nie zjem karpia (no dobra, akurat karp nigdy nie był moim ulubieńcem; ale, o dziwo, skoro go mieć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Podsumowanie roku na balkonie – Karo In The Garden 221

wykorzystam. Bardzo szybko rosnąca i wdzięczna roślina, podobała się szczególnie trzmielom i nawet raz udało mi się zauważyć przy niej naszego „polskiego kolibra”, czyli motyla z rodziny zwisakowatych, fruczaka gołąbka. W przyszłym roku posadzę ją po obu stronach balkonowych drzwi, ale tym razem dam jej się wspinać po rusztowaniu z siatki żeby mieć nad nią odrobinę większą kontrolę

Karo in the Kitchen
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - recenzja książki i KONKURS! 227

mieszamy. Podajemy w miseczce z dodatkiem cukru i cynamonu. Ze smacznymi pozdrowieniami  Weronika :) Daria napisała: Dzień dobry, jeden z moich ulubionych ekspresowych obiadów to klopsiki w stylu oszukanych gołąbków (bo z ukrytą kapustą) z sosem cukiniowo-pomidorowym. Pyszne, zdrowe, syte i bardzo szybkie danie. Można dodać do niego pełnoziarnisty makaron wcale nie wydłużając czasu przygotowania. Wtedy to będą

Moje Kuchenne Rewelacje
Otwarcie Taverny Akropolis 156

Servet Kovaci. Z mezedes do gustu przypadły mi najbardziej moje ulubione oliwki kalamata i kalamon, których było pod dostatkiem. Ponadto można było również spróbować wyśmienitego sera feta, znakomitych greckich gołąbków — dolmadakia z liści winogron wypełnionych ryżem, sałatki horiatiki, pieczywa wypiekanego na miejscu, oryginalnych tzatzyków, czy szaszłyków baranich. Choć te ostatnie odstawały od tych, które miałem przyjemność jeść w Grecji

Food Square
Makaron z grzybami leśnymi 197

Proste danie, szybkie w wykonaniu a grzybów w lasach i na straganach pełno, kupić można co tylko dusza zapragnie. Ja uzbierałam trochę kurek, muchomorów rdzawobrązowych i gołąbków zielonawych i one właśnie wylądowały na patelni. Zapach w całym domu obłędny. Polecam serdecznie, proste a pyszne. Makaron z grzybami leśnymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sos kurkowy do klusek i mięs 192

Lubicie sos grzybowy? Kremowy z leśnych grzybów? Mam dla Was przepis na sos kurkowy, który pasuje do wszelkiego rodzaju klusek , gołąbków , makaronu i mięs . Uwielbiam grzyby, a kurki mogę jeść na okrągło. Grzyby można przetworzyć na wiele sposobów ale sos grzybowy to najczęściej przyrządzane przeze mnie danie z grzybów. Jakie grzyby użyję do sosu zależy oczywiście od sezonu

codojedzenia
Faszerowana główka kapusty - krok po kroku. 256

Faszerowana kapusta to prawdziwy rarytas. Nadziać ją można dowolnym farszem, może być to farsz do gołąbków - tradycyjny , pikantny czy np. rybny . Można nadziać też dobrze doprawionym mięsem mielonym i podać z ryżem zasmażanym z pomidorkami koktajlowymi - tak jak podaję w dzisiejszym przepisie. Wybór należy do Was. Niezależnie od tego co włożymy do środka, najważniejszym etapem jest obróbka kapusty. Dlatego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Domowy sok pomidorowy; domowy koncentrat pomidorowy (przecier pomidorowy) 120

gęstości.  Przelewam do wyparzonych, gorących słoików, szczelnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Nie zagotowuję słoików. Takie przetwory idealne są do zupy pomidorowej czy jako sos do spaghetti, gołąbków lub lasagne.  SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA + test szybkowaru Gerlach 318

mięso jest niesamowicie aromatyczne i soczyste! Taki szybkowar jest świetnym pomysłem dla każdego! Dla rodzin gotujących domowe obiady – świetnie sprawdzi się przy gotowaniu prawdziwego niedzielnego rosołu, przy robieniu gołąbków, gulaszu i warstwowych zapiekanek. Dla zabieganych singli, którzy nie mają czasu na stanie przy garach, a w szybkim czasie chcą zrobić coś pysznego czy też np. na imprezie zaskoczyć

Ostra na Słodko
Kapusta pieczona – na dodatek 429

Jemy ją w wielu postaciach – i na ciepło, i na zimno. Jako dodatek – surówkę, lub jako główne danie – na przykład w postaci bigosu czy gołąbków. W towarzystwie potrafi zabłysnąć. A sama? Zobaczcie, jak niewiele jej trzeba żeby wydobyć z niej to, co najlepsze. Jak wiele innych warzyw tak i kapusta daje się upiec. Przy wysokiej zawartości wody pieczenie kapusty

Karo in the Kitchen
Recenzja książki Grażyny i Jarosława Uścińskich pt. "Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin" 111

drugie nawet nie zdajecie sobie sprawy z ilu roślin, powszechnie uważanych za chwasty można upichcić coś pysznego.  Po trzecie mnóstwo zaskakujących wykorzystań roślin (oszalałam na punkcie gołąbków w liściach babki zwyczajnej - wow, do tej pory nie mogę wyjść z podziwu, że można mieć taki pomysł).  Po czwarte znajdziecie tu zarówno dania "restauracyjne", ale nie w sensie

Malinowo w kuchni
Gołąbki w skórkach 239

Inna wersja popularnych gołąbków i zdecydowanie inny smak.     Składniki: - 1/2 kg mielonej łopatki - 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu - 1/4 małej kapusty - 3-5 skórek z kurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż

Maminek kulinarny
Dip pomidorowy 172

Smakuje wyśmienicie na pizzy, hot dogach, sałatkach, suchych przekąskach, jako dodatek do mięs czy warzyw. Można go użyć jako sos do gołąbków, makaronu, czy też do domowych zapiekanek. Jest uniwersalny, szybko się wykonuje i smakuje bardzo dobrze. Chyba każdy go lubi:) Polecam i życzę smacznego:) Składniki: 2 duże i dojrzałe pomidory pół szklanki passaty 1 duża cebula 1 ząbek

Zasmakuj Kuchni
DUSZONA MŁODA KAPUSTA, BEZ CUKRU, OCTU, MĄKI 190

dlatego bywa w różnych odmianach, w postaci surówki z dużą ilością koperku , gotowana tradycyjnie z octem i cukrem (u mnie ksylitolem), duszona z boczkiem i chili ,  w formie gołąbków tych lub tych , teraz dochodzi jeszcze jej wersja dietetyczna, bez dodatku cukru (ksylitolu), bez octu, bez mąki (której nigdy nie dodaję i nie dodawałam...). Sama kapustka podduszona w małej

Smaczne Zdrowe
Kotlety z ryżu 240

rodzajem zbóż. Służy nam nie tylko jako dodatek do obiadu – jak na przykład do popularnej w Polsce zupy pomidorowej z ryżem, jako jego składnik – w farszu do gołąbków, ale również jako surowiec do stworzenia dania. Duży wybór różnego rodzaju ryżu na sklepowych półkach nie rzadko sprawia nam trudności. Od tego sypkiego, pakowanego najczęściej w kilogramowe opakowania

Jacob Tastes
Kotlety mielone tradycyjne 176

specjalnych dodatków kotlety mielone. Wszyscy bardzo je lubimy i bardzo często kotlety mielone goszczą na naszym stole. Często dodaję do nich różnych kasz, ryżu, warzyw, robię w formie gołąbków. Dzisiaj najbardziej klasyczne. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) 2 żółtka 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sos z suszonych grzybów 574

dania, które zyskują na smaku podane z odpowiednimi dodatkami. Sos z suszonych grzybów jest właśnie takim szczególnym dodatkiem. W kuchni podkarpackiej podaje się go między innymi do gołąbków, kasz i mięs. W przeszłości, w okresie zimy i na przednówku, kiedy świeże warzywa nie były dostępne, sos z suszonych grzybów urozmaicał niedzielne i świąteczne obiady. Składniki: 40 g suszonych grzybów

Trzeci talerz
Sos pomidorowy z cukinią 203

niektórym pewnie lepiej będzie smakować. Sos pomidorowy najlepiej pasuje do makaronu, posypany startym serem żółtym. Można go jednak wykorzystać do zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej. Ja sos wykorzystałam do polania gołąbków, które dostaliśmy od cioci. Pycha

Anioszek w kuchni
Kapusta, bataty i pelargonie 324

najładniej się wybarwia, a rozpiętość jej form i kolorów jest ogromna – naprawdę mamy w czym wybierać. Jest całkowicie jadalna, ale nie zamierzam robić z niej surówek, bigosu czy gołąbków – chcę żeby balkon w listopadzie zdobiło coś, co ucieszy oko. Nasiona kupicie w sklepach ogrodniczych. Dostępne są miksy nasion dające kapusty o przeróżnych kolorach, odmiany o liściach bardziej gładkich, okrągłych

Karo in the Kitchen
GOŁĄBKI MIĘSNE Z ZIEMNIAKAMI - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 183

łyżeczka - 1.5 koncentratu pomidorowego 1 szkl.soku pomidorowego 200 ml  *******************************************"**" Mielone mięso dokładnie wymieszać z jajem , startą na tarce cebulą , pieprzem.Sparzone liście kapusty ,napełnić mięsem , zawinąć w "gołąbka" i dusić w małej ilości wody z koncentratem, aż kapusta będzie miękka.Podajemy z piure z ziemniaków posypane koperkiem, z ogórkiem i sokiem porzeczkowym.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa gołąbkowa. Pożywna, gęsta zupa o smaku gołąbków. 383

Zupa gołąbkowa to świetna propozycja na jesienno-zimowe danie obiadowe. Bardzo sycąca, rozgrzewająca, gęsta a przy tym zaskakująco smaczna. Danie idealne dla wielbicieli gęstych zup, gołąbków i kapusty. Z podanych składników wychodzi całkiem spory garnek pysznej zupy dla 3-4 osobowej rodzinki spokojnie starcza na dwa dni.... no chyba, że tak jak u nas będą spore dokładki :) Polecam :) Składniki

Kuchnia z widokiem na ogród
Kapuśniak z mięsem mielonym 127

poniżej zapraszam Was do przetestowania zupy, która ma w sobie coś ze spaghetti , gołąbków i pomidorówki . Oboje z Marcinem uwielbiamy zupy. Tym razem chciałam zrobić taką, która będzie na tyle pożywna, aby zstąpić dwudaniowy posiłek. Mięso mielone, kapusta włoska oraz odpowiednio doprawiony wywar warzywny, pozwolą naładować akumulatory na drugą część dnia. 1 godzina 8 składniki: średnia główka kapusty włoskiej

Ania i Marcin gotują
Zupa gołąbkowa 2445

Zupa gołąbkowa to pomysł na sycący, a zarazem lekki obiad. Nazwa tej zupy bierze się stąd, że w składzie znajdziemy wszystko to co używamy do przygotowania gołąbków - kapustę pekińską, mięso mielone i ryż :) Zupa gołąbkowa będzie idealna na delegację, ponieważ możecie ją przelać do słoików. Jeżeli macie wątpliwości, czy ugotowany ryż nie zepsuje zupy - to uwierzcie

Ugotować
Test patelni WOLL - czyli patelnia godna prawdziwego szefa kuchni 135

podczas smażenia nawet mimo chwilowej niesprawności nadgarstka. Jest na tyle duża i wysoka, że można przygotować w niej naprawdę sporą ilość jedzenia (dziś np. zmieściło się w niej 10 gołąbków + sos). Dotychczas trafiały mi się patelnie, które nie do końca spełniały moje oczekiwania. Jedna była zbyt płytka, inna szybko się rysowała, kolejna z kolei zbyt lekka a teraz

Szefowa kuchni
Muffinki mięsno - ryżowe z fetą zapiekane w kokilkach. Fajna przekąska lub obiad. 178

Muffinki  mięsno-ryżowe z fetą to świetny pomysł na wykorzystanie farszu, który nam pozostał np. z przygotowania gołąbków. Tak właśnie było w moim przypadku... zrobiłam za dużo farszu do  faszerowanych patisonów więc postanowiłam upiec go z dodatkiem fety w kokilkach i był to strzał w dziesiątkę. Polecam wszystkim, którzy nie lubią zadymki kuchennej związanej z smażeniem mielonych

Kuchnia z widokiem na ogród
Gruszki z patelni z rozmarynem z kruszonką 189

podłam jest kolosalna, bo doradziłam jej zapomnieć o tanim ryżu niskiej jakości, który w każdym sklepie od zawsze można kupić, a który najlepiej nadaje się jedynie do gołąbków. Maślany ryż przygotowuję z naturalnie pachnącego ryżu Pandan lub z ryżu jaśminowego. Jej zaskoczenie było tak ogromne, ze już teraz sama robi teraz ten ryż w swojej kuchni. SKŁADNIKI

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kotleciki z młodej kapusty 151

Kotleciki są bardzo smaczne i pożywne , możemy przyrządzić je na piątkowy obiad . Przygotowałam je z kapusty która została nam z gotowania gołąbków . Składniki: 1 główka młodej kapusty 2-3 dymki pół pęczka koperku 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej sól,pieprz Vegeta olej do smażenia bułka tarta Sposób przygotowania: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki , przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Sos hinduski 170

przywiozła kiedyś z praktyk siostra nr 3. Od tamtej pory robimy go co roku dla całej rodziny. Pasuje do wielu potraw - jako sos do pizzy, ze śmietaną do gołąbków, a także sam, jako dodatek do makaronu czy zapiekanki itp. Jest pyszny i bardzo prosty. Serdecznie polecam!!! Sos hinduski łatwe ok 2 h plus pasteryzowanie 15 minut

sierotka maRysia w kuchni
SoS grzybowy 144

pyszny sos grzybowy, ze świeżych grzybów. Do wykonania użyłem świeżych prawdziwków własnego zbioru:)! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Sos grzybowy Sosik użyłem do polania gołąbków:) Składniki :    40 dag świeżych blanszowanych prawdziwków 3 średniej wielkości cebule 450 ml śmietany 18% sól, pieprz, vegeta 60 ml wina białego wytrwanego 2 łyżki masła kalorwanego Przygotowanie

Sprawdzone przepisy kulinarne
Rolki Dolmaski z ryżem i grzybami w liściach winorośli 199

Taki farsz zawija się w zblanszowane liście winorośli. Liście winorośli nawet po podduszeniu nie rozgotowują się i pozostają lekko chrupkie, co bardzo lubię. Można by je porównać do rodzimych gołąbków, ale jednak bardzo dużo je różni. Rolki Dolmades są popularnym daniem w Grecji i Turcji. Dodatek przyprawy sumak nadaje farszowi lekko kwaskowego smaku, który zrównoważony jest słodyczą syropu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Papryka faszerowana mięsem i ryżem 201

Sezon na papryczkę trwa więc trzeba z tego korzystać. Zapraszam na kolejną wersję papryczki faszerowanej. Tym razem farsz podobny do farszu z gołąbków czyli mięsko mielone i ryż. składniki: 4-5 sztuk czerwonej papryki 1 duża cebula 600 g mięsa mielonego z łopatki 1 woreczek ryżu (100 g) sól,pieprz majeranek ser żółty do posypania woda do podlania Ryż

Monia miesza i gotuje
Sałatka z pęczaku, kalafiora i halloumi 136

ponadto nie wymagają jakiś wyszukanych składników. Pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam jęczmiennej kaszy, właściwie żadnej kaszy, a teraz…Pęczak to idealna kasza na ciepłe sałatki , do burgerów czy gołąbków . Sałatka z pęczaku, kalafiora i halloumi Składniki: 100 g pęczaku 1 mały kalafior 1 łyżka drobno pokrojonych ziół, u mnie pietruszka i tymianek sól do smaku 1 mały kalafior

codojedzenia
Pasztet chlebowo-mięsny z pesto 157

brzeg muffinowych gniazd. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez około 30 minut. Proponuję również wykorzystanie czerstwego chleba i kapusty pozostałej po gotowaniu gołąbków jako pasztet warzywny Pasztet z kapusty i chleba Przepis bierze udział w akcji oraz w akcji

Trzeci talerz
Kapuściana zapiekanka 113

Kapuściana zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym i serem. Ciekawy przepis na pyszny i syty obiad dla całej rodziny. Zapiekanka ta jest bardzo podobna do gołąbków tyle, że jest o wiele lepsza w smaku i nie trzeba tracić czasu na zawijanie. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 300 gr. mielonego mięsa wieprzowego 150 gr. ugotowanego ryżu 100 gr. sera żółtego ztarkowanego

Smaczne Potrawy
Arabska zupa z czerwonej soczewicy 167

tego zdrowa, wegetariańska i bezglutenowa! Soczewica, ze względu na podatność na rozgotowanie, jest idealnym materiałem na zupy, gulasze i dania jednogarnkowe. Wykorzystuje się ją także jako nadzienie do naleśników, gołąbków lub pierogów. W związku z wysoką zawartością białka, może stanowić świetny odpowiednik mięsa dla jaroszy, którzy chętnie wypiekają z niej pasztety czy kotlety. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy

Smakowity Blog Kulinarny
Błyskawiczny sos pomidorowy + film 136

Błyskawiczny sos pomidorowy na bazie soku jest świetnym dodatkiem do pizzy, gołąbków czy makaronu, doskonałym pomysłem dla osób zabieganych lubiących ekspresowe i proste potrawy  jest mega  pyszny, aksamitny i aromatyczny. składniki na 2 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml soku pomidorowego szczypta cukru szczypta bazylii sól przepis W garnku małym ogniu rozpuszczamy masło

Smakowite Dania
Gołąbkowa zapiekanka wg Marty 186

międzyczasie rozgrzać lekko olej, wrzucić kilka łyżek mąki i wymieszać ją z ciepłym olejem, podlewać wodą od parzenia kapusty, kiedy całość ma idealną już konsystencję sosu do gołąbków, dodawać koncentrat pomidorowy, aż smak będzie idealny, doprawiać solą i pieprzem, na koniec przelać sos przez gęste sitko (żeby usunąć grudki z mąki) i dodać 2-3 łyżki śmietany - wymieszać

Tradycyjna kuchnia inaczej
Zapiekanki 213

kiedy w pokoju jest 32 stopnie... Ale dzieci CHCĄ ZAPIEKANKI... i ja też chcę... Na moje zapiekanki zużyłam -bułkę -pieczarki duszone z cebulką na maśle- bo mi zostały z gołąbków -szynkę -wędzony ser -masło czosnkowe -ketchup i bazylię Posmarowałam kromeczki masłem, położyłam ser, pieczarki,szynkę. Dałam na wierzch ketchup-dzieci to kochają. Włożyłam kamień do pizzy do piekarnika, wsunęłam

Z Kuchni Do Kuchni
Przecier z mieszanych pomidorów 186

pizzy (po uprzednim doprawieniu), sok z dołu można wypić, pić można zawartość całego słoika, przecier można oczywiście użyć jako bazę do wszelkiego rodzaju sosów, np. do makaronu, gołąbków lub pulpetów, przecier może być bazą do zupy pomidorowej. -------- Podobne: Sos pomidorowy Konfitura z czerwonej cebuli Ketchup z cukinii

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołabki – foto instrukcja i sos kurkowy 169

Myślę, że ile osób, tyle przepisów na gołabki. Ja sama nie mam jednego powtarzanego zawsze przepisu. Moja mama robiła gołabki z samego mięsa, żadnego dodatku ryżu ( tak popularnego w tamtych czasach ) czy innych węglowodanów. Ja czasami robię też takie bez niczego. Ale teraz nikt nie chciał obierać ziemniaków, więc do mięsa dodałam ryż

Polska Zupa
Sos pomidorowy z grzybami 146

Uniwersalny sos pomidorowy z grzybami. Idealnie pasuje do gołąbków. Składniki 2 spore garści suszonych grzybów 100 g margaryny 2 łyżki mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego litr bulionu warzywnego 2 łyżki gęstej śmietany cukier sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby gotujemy ,kiedy będą miękkie osączamy i studzimy. Kroimy w paski. Z margaryny i mąki

R'n'G Kitchen
Faszerowana biała papryka z sosem pomidorowym 131

wiele właściwości prozdrowotnych, witamin i innych składników odżywczych. Idealnie nadaje się do faszerowania. Jej delikatny smak nie dominuje, a podkreśla smak farszu. A farsz postanowiłam zrobić podobny jak do gołąbków, zamiast ryżu dodałam kaszy jęczmiennej pęczak. Przy stole zasiedli tym razem mężczyźni, czyli ojciec z synem J Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli

bistro mama
Ketchup dla dzieci bez cukru i musztarda ostra Primavika 217

ciepło. I to właśnie do sosów na ciepło w głównej mierze zużyłam ten ketchup. Dotychczas do sosu pomidorowego dodawałam koncentrat pomidorowy przesmażony na maśle z dodatkiem cukru - ostatnio do gołąbków zastąpiłam go tymże sosem jabłkowo-pomidorowym i smak sosu pomidorowego wyszedł genialny!   MUSZTARDA OSTRA BIO Musztarda ostra BIO Primavika - można pomyśleć - musztarda jak musztarda. Ketchup przynajmniej był

Kto ugości moich gości?
Domowa przyprawa do mielonego mięsa 155

Doskonała przyprawa do pieczeni rzymskiej, mielonych kotletów, klopsików czy gołąbków. Zdecydowanie podnosi ich smak i aromat. Nie będę ukrywać, że wzorowałam się na jednej z przypraw dostępnych na rynku. Po co to zrobiłam? Ano po to, żeby przy okazji wyeliminować glutamian sodu, który w gotowych przyprawach niestety zwykle jest obecny. Jak się ma w domu alergika to trzeba

Wiem co jem
Sos pomidorowy na soku 217

dobry sos pomidorowy do gołąbków :) Składniki: 1 buteleczka soku pomidorowego (330 ml) 1 szklanka zimnej wody 2 łyżki mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz cukier suszony majeranek Sposób wykonania: 1. Sok przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Dodać trochę soli, pieprzu, majeranku i odrobinę cukru. 2. Mąkę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy

Kuchnia domowa Ani
Faszerowana Kalarepka 240

straganach zaczęła pojawiać się kalarepka ;) Strasznie na nią czekałam, bo bardzo lubię to warzywo, najczęściej na surowo, ale w wersji gotowanej też jest super! :) Jeśli lubicie smak gołąbków, to to danie powinno przypaść Wam do gustu. Składniki: 4 szt. kalarepek 400g mięsa mielonego cebula papryka czerwona 500g przecieru pomidorowego 1 torebka ryżu  (u mnie brązowy, ale biały też

Czerwona Porzeczka
Sos pomidorowy 170

Przepisów na sos pomidorowy jest oczywiście wiele. Ten poniżej charakteryzuje się jednak dość dużą uniwersalnością – można go zastosować jako dodatek do szerokiego wachlarza potraw. Ja np. używam go do gołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem . W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie

Kulinarna Pokusa
Gołąbki w burakach liściowych 107

Dzień dobry! Ostatnio pokazywałam Wam zakupy z Targu Pietruszkowego, wśród zieleniny znalazły się również piękne buraki liściowe, które kolejny raz postanowiłam wykorzystać do gołąbków. Nie ma z nimi tyle zachodu, co z kapustą, szybko się je blanszuje, od razu są pojedyncze, co znacznie skraca czas przygotowania. Poza tym są bardzo smaczne i ładnie wyglądają na talerzu (mają kolorowe łodyżki

Pora coś zjeść
Błyskawiczny sos pomidorowy 183

Czasami w pośpiechu chcemy przygotować sos, który będzie dodatkiem do pizzy czy gołąbków, świetnym pomysłem  jest błyskawicznie wykonany, pyszny sos pomidorowy, niezbędny dodatek do tych właśnie potraw.   składniki na 2 porcje łyżeczka masła łyżeczka mąki pszennej 220 ml soku pomidorowego sól  do smaku szczypta cukru odrobinę suszonej bazylii przepis Stapiamy łyżeczkę masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy

Smakowite Dania
Makaron z sosem pieczarkowym 587

Ekspresowe i proste danie obiadowe czyli makaron z sosem pieczarkowym . Uwielbiają go moje dzieci a także my dorośli, sos może być dodatkiem do placków ziemniaczanych, gołąbków czy mięs.  Polecam to danie jest bardzo pyszne . składniki na 2 porcje 250 g makaronu 20 dag pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki mąki 3 łyżki margaryny do smażenia 1/2 szklanki śmietany

Smakowite Dania
Sos pieczarkowy + film 193

Pyszny i szybki w przygotowaniu  sos pieczarkowy to znakomity dodatek do wielu potraw w tym makaronów, gołąbków czy placków ziemniaczanych. Idealnie aksamitny i gęsty często gości na moim stole. składniki na 2 porcje  20 dag pieczarek cebula 1,5 szklanki bulionu 200 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła pieprz przepis Pieczarki kroimy

Smakowite Dania
Sos pomidorowy + film 123

Pyszny i aksamitny sos pomidorowy jest świetnym dodatkiem do wielu potraw m.in. gołąbków, pulpetów czy makaronu. Przygotowuje się go prosto i niemal błyskawicznie, a podany na gorąco smakuje idealnie. składniki na 0,5 l sosu 1.5 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki) 5 łyżek koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła lub margaryny 3łyżki mąki pszennej przepis W rondelku roztapiamy

Smakowite Dania
Chrupiąca sałata z dressingiem słodko-ostrym 308

mgnieniu oka i gdyby było jej więcej, każdy zapewne sięgnął by po dokładkę. Świetny dodatek do dań obiadowych. U nas zagościła na stole obok „Gołąbkowej lazanii- czyli Gołąbków dla Leniwych” . Bardzo udane połączenie, więc szczerze polecam! Składniki: (2-4 porcje) Mieszanka 3 różnych sałat (np. lollo rosso, rzymska, masłowa) 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu

Moja Delicja
Sos grzybowy 128

kategorii tych, które pasują do niemal wszystkiego. Ja ostatnio podłam go do gołąbków i kotletów ziemniaczanych. Składniki: 300 g pieczarek garść suszonych podgrzybków 100 ml słodkiej śmietany szklanka wody 1  płaska łyżka mąki 1 łyżeczka masła sól do smaku S posób przygotowania: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką masła. Podsmażyć

Gosia gotuje
Wigilijna wieczerza. 108

jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab i karkówka już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości- farsz do  gołąbków też już gotowy. Przypominam, że menu wigilijne w osobnym poście miłego gotowania! I odliczamy

Kuchnia Beaty
Sos paprykowo- pomidorowy cioci Rysi 209

Bardzo fajny i prosty przepis na sos który pasuje do kanapek, gołąbków, krokietów i właściwie wszystkiego :) Składniki: 3 kg papryki czerwonej 15 dag papryczki chili ( może być także suszona z torebki) 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki oleju 1 szklanka octu 3 łyżki soli 3 słoiczki koncentratu pomidorowego 3 główki czosnku Wykonanie: Paprykę myjemy i mielimy przez maszynkę

kgwjanczewo
FASZEROWANA PAPRYKA 90

Faszerowana papryka, to zamiennik dla tradycyjnych gołąbków. Myślę, że taka forma jest wygodniejsza i szybsza w przygotowaniu. A smak, mmmmm pycha.  Cały farsz nabiera aromatu papryki. SKŁADNIKI: 7-8 strąków białej papryki 500g mielonego mięsa 2 woreczki ryżu 1 duża cebula 400 g pieczarek 2 ząbki czosnku sól pieprz olej 2 łyżeczki przecieru pomidorowego A jak to zrobić

Kuchnia w opałach
Pomidory z cebulą 134

ogniu do uzyskania gęstej konsystencji, pod koniec dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz oraz cukier. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 minut. W ten sposób przygotowany sos można podawać do gołąbków, ryby po grecku,  spaghetti, ale najbardziej rewelacyjna jest jajecznica na pomidorach. Smacznego

kgwjanczewo
Czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach 134

Nadają się na sok, galaratkę (ze względu na duże ilości pektyn), do sałatek, surówek, ciast, deserów, mięs… i nie tylko. W kuchni znalazły również zastosowanie liście winogron, do przygotowania gołąbków. Mój sposób na czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach.     Składniki: - ok. 400g czerwonych winogron - 100g białej czekolady - 80g czekolady deserowej - pistacje niesolone - uprażone wiórki kokosowe

mojewypiekiinietylko
Wyjatkowe Klopsiki Chili Con Carne 152

Były w planie na niedzielę. Sytuacja wyglądała jednak tak, że mielonego i gołąbka jedliśmy tego dnia u teściowej. Ufff! mały odpoczynek od gotowania! Klopsiki produkowałam w poniedziałkowe przedpołudnie byśmy jedli je dwa dni, ze ślinotokiem i smakiem wielkim. Przepis wyszperałam w "15 minut w kuchni" Jamiego Olivera. Przygotowanie zajęło mi jednak zdecydowanie więcej minut. Przyczyną był

Dzieje kuchennej Wiewióry
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 202

ketchupu cebula sól pieprz zioła prowansalskie słodka papryka 0,5 l bulionu 20 dag żółtego, starkowanego sera Według mnie papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem, to ciekawa alternatywa dla gołąbków, a jednocześnie wyśmienity pomysł na mało pracochłonny, a za to bardzo ciekawy obiad. Można je serwować jako danie samodzielne lub w towarzystwie gotowanych ziemniaczków. Przygotować dużą miskę i przełożyć

Świat Domowej Kuchni
Sos Pieczarkowy 139

Przepyszny, aromatyczny sos pieczarkowy to jeden z najpopularniejszych sosów grzybowych w Polsce. Sos pieczarkowy to idealny dodatek do mięs, placów ziemniaczanych, gołąbków, a nawet makaronu. W każdej postaci smakuje wyjątkowo i z pewnością warto go podać do wielu potraw. Sos Pieczarkowy - Składniki: 250 g świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki

Słodka Strona
Chleb oliwny z botwinką 231

historia jednej botwinki".. utarło się już, że botwinka musi wylądować w zupie. Taka niepozorna a tak wiele możliwości w sobie kryję. Liście botwinki wykorzystujemy do cudownych sałatek, do zawijania gołąbków co nam zmysł kulinarny podsunie. Ja wykorzystałam je do chleba w połączeniu z czarnymi oliwkami. Byłam ciekawa tego smaku ale się nie zawiodłam. Wspaniały zapach oliwek słodki posmak botwinki

Basia w kuchni
GOŁABKI NA WŁOSKĄ NUTĘ 147

Niby tradycyjne gołabki,lecz zmieniony smakowo farsz mięsny i troszkę inny sosik czynią je o wiele smaczniejszymi, polecam Składniki: 1 głowka kapusty pól kg mięsa mielonego 1 szklanka ryżu 3 plastry suszonych pomidorów łyżeczka bazylii ząbek czosnku sól , pieprz sos: bulion warzywny 2,5 l 1 mały słoik sosu ajvar- przetarte bakłażany i papryka- do kupienia gotowy, można też zrobić(...)sparzamy w osolonej wodzie. Na każdy liśc nakładamy porcję masy mięsnej ok 2 łyżek. Każdy liść zawijamy w kopertę, układamy do dużego garnka. Tak postępujemy z całą kapustą. Poukładane gołabki zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w plastry marchewki, dajemy sól i pieprz. Gotujemy ok. 45 minut. Po tym czasie szklankę bulionu rozrabiamy z sosem ajvar,wlewamy do garnka, gotujemy razem

Z Majeczką w kuchni
pomidory z solą ziołową,pieprzem do zamrożenia na zimę... 146

zimę dość spory zapas, w woreczkach mogę więcej do zamrażarki włożyć niż w pojemnikach w zimie wystarczy tylko taką porcję zamrożoną dodać na zupę pomidorową, sos do mięsa czy gołąbków mocno dojrzałe pomidory umyć, usunąć szypułki i jak pomidory są duże to podzielić je na mniejsze cząstki razem ze skórą do dzbanka miksującego włożyć odpowiednią ilość pomidorów, soli ziołowej

W Mojej Kuchni Lubię
papryka faszerowana z parowara... 162

ugotowany 4 szklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand 2 opakowania, koperek siekany 2 pęczki, papryka 10 większe FARSZ TEN RÓWNIEŻ UŻYŁAM DO NADZIANIA GOŁĄBKÓW Z BIAŁEJ KAPUSTY Z PAROWARA... mielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkami, koperkiem, pieprzem mielonym, kucharkiem, przyprawą Royal Brand, papryką ostrą z papryk ściąć czubki, usunąć pestki, opłukać

W Mojej Kuchni Lubię
pomidory z papryką chilli jak keczup-sos... 183

łyżę soli i z 3 minuty gotować mieszając gorące przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i na zakrętkach postawić do wystudzenia taki keczup-sos można dać do sosu do gołąbków czy innych, do zupy, bigosu - już nie trzeba dawać pieprzu ale dla nas jest najlepszy do wędlin, sera, mięs na zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Prosty sos pomidorowy a'la ketchup (dieta Dr. Dąbrowskiej) 243

Pasuje do gołąbków, użyłam go też jako zastępcę ketchupu do II wersji wegańskich szaszłyków . Nieskomplikowany w przygotowaniu, wymaga wykonania niewielu czynności, do tego świetnie smakuje. Składniki: 3 pomidory pół cebuli 2 ząbki czosnku bazylia papryka słodka i ostra sól pieprz domowa "kostka rosołowa" warzywna Pomidory, cebulę i czosnek kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy do smaku. Gotujemy, bez przykrycia

chwile dla mnie