gołąbki - 2500 przepisów (strona:131/167)

Faszerowana kapusta po ormiańsku 141

Faszerowana kapusta po ormiańsku to fajna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Inspiracją był tradycyjny przepis z mięsem i ryżem i właśnie taką zapiekaną kapustkę dostaniemy w Armenii. Nasza kapusta jest wegetariańska. Zamieniłam wołowe mięso na pieczarki, a ryż na kaszę gryczaną. Kapustka wyszła bardzo smaczna i chociaż uwielbiam ryż we wszystkich daniach, nawet w cieście

dolcevitainmykitchen
Chłodnik z botwinki 87

sklepach i na marketach. Czekałam na nią długo więc tera szaleję i robię z niej różnorodne dania. Chłodnik z botwinki Moje botwinowe szaleństwa rozpoczęłam od chłodnika z botwiny oraz gołąbków z boćwiny. Dzisiaj dzielę się z Wami pierwszym przepisem. Jest to przepis na chłodnik botwinowy z dodatkiem ogórka, czosnku, rzodkiewki, koperku oraz cebulki zielonej. Wspomniane warzywa połączyłam z kefirem

mecooks
Ryż smażony z cebulką 101

dodaj odsączony z wody ryż, całość wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.   Rady: 1. Podawaj jako dodatek do… mięs (kotletów schabowych lub mielonych, gołąbków, mięs pieczonych, klopsików), ryb, duszonych lub pieczonych warzyw. 2. Możesz przygotować ryż jako oddzielne samodzielne danie np. podsmażając z cebulą także boczek, kiełbasę, kurczaka, warzywa (papryczkę chili, brokuły, fasolkę

Kulinarne S.O.S.
Zupa kapuściana z kurczakiem 146

zupa to banalnie prosty sposób na wykorzystanie liści kapusty, których nie zużyjecie podczas robienia gołąbków. Zawsze zostają mi liście, które są za małe lub się porwały, a staram się

Bullio
Zupa kapuściana z kurczakiem 146

zupa to banalnie prosty sposób na wykorzystanie liści kapusty, których nie zużyjecie podczas robienia gołąbków. Zawsze zostają mi liście, które są za małe lub się porwały, a staram się

Bullio
pyszny, łatwy sos pomidorowy z ostrą papryką... 165

nakładać do wyparzonych słoików, na 15 minut postawić słoiki na zakrętkach, przechowywać w ciemnym miejscu - domowy pyszny sos pomidorowo paprykowy na ostro jest doskonałym dodatkiem do pizzy, makaronów, sosów, gołąbków czy na kanapki...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANĄ 98

sojowy, który wspaniale wydobywa ich smak i aromat. Pyszny i prosty przepis na sos z pieczarek ze śmietaną , idealny do makaronu, mięs, placków ziemniaczanych, kopytek, klusek śląskich lub gołąbków. Jak zrobić sos pieczarkowy krok po kroku? Wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Zamiast śmietany, do sosu pieczarkowego można dodać wino. Wówczas sosu nie doprawia się śmietaną, lecz mąkę zasmaża

Moja Książka Kucharska
SOS POMIDOROWY DO PULPETÓW i nie tylko : przepis, jak zrobić 84

szybki, domowy sos pomidorowy . Błyskawiczny sposób na uniwersalny sos pomidorowy do pulpetów. Najlepszy sos pomidorowy do pulpetów, ale nie tylko. Sos ten jest również świetnym dodatkiem do makaronu, gołąbków, pizzy i innych potraw kuchni włoskiej. Jak zrobić  sos pomidorowy - wypróbowany, prosty sposób, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go:) Polecam. Oto składniki

Moja Książka Kucharska
Pieczarki nadziewane kaszą 113

domu najczęściej sięgam po kaszę gryczaną. Podaję ją jako dodatek do mięsnych dań obiadowych głównie. Znacznie rzadziej przygotowywuję dania z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną używam głównie do gołąbków i oczywiście także jako jeden z dodatków do obiadu. Tym razem postawiłam na kaszę jaglaną w wersji, w której wykorzystałam ją jako nadzienie do pieczarek. Wyszło bardzo smacznie. To danie

mecooks
Zupa pomidorowa z kapustą włoską + filmik 118

się bez kapusty włoskiej , ale zwykle kupuje się całą główkę, do rosołu potrzebna tylko ćwiartka, ewentualnie pół, gdy mała główka, więc co zrobić z resztą? Część idzie do   gołąbków bez zawijania , ale nadal pozostaje nam trochę kapusty i co z nią zrobić? Wpadłam na pomysł, czy by nie ugotować takiej innej pomidorowej , niby kapuśniak a niby pomidorowa

Kawa z mlekiem
Marynowane liście winogron 92

Dziś mam dla Was aż dwa szybkie i proste przepisy na… marynowane liście winogron. Można je potem wykorzystać do przygotowania dolmadesów lub tołpy, czyli takich greckich lub gruzińskich gołąbków. Ja planuję przygotować do nich farsz z jagnięciny i/lub cielęciny, a także coś dla wegetarian, czyli z warzywami. Ale to jeszcze chwilę. Przygotowywałam niewielkie ilości na razie tylko dla siebie

Kate's Kitchen
szybkowar- papryka faszerowana... 275

posiekanym koperkiem, wystudzonym ryżem, przyprawą do mięsa mielonego, podsmażoną cebulką na oleju, jajkiem,papryką ostrą farszem napełniać papryki, układać w szybkowarze na rozłożonym sitku (zalecam takie sitko do gołąbków, papryki - nie przypali się na dnie), wlać szklankę wody, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 20 minut papryka jest bardzo aromatyczna, soczysta, smakuje na ciepło i na zimno - papryka

W Mojej Kuchni Lubię
Przecier pomidorowy. 140

wstawić do garnka z wodą i pasteryzować 30 minut od zagotowania wody. Przecier gotowy :) Jest przy tym trochę pracy, ale naprawdę warto. Robię z tego przecieru sosy pomidorowe do gołąbków, do pulpetów, do spaghetti i oczywiście zupę pomidorową

Agusiowe smakołyki
Marynowane liście winogron 82

Dziś mam dla Was aż dwa szybkie i proste przepisy na… marynowane liście winogron. Można je potem wykorzystać do przygotowania dolmadesów lub tołpy, czyli takich greckich lub gruzińskich gołąbków. Ja planuję przygotować do nich farsz z jagnięciny i/lub cielęciny, a także coś dla wegetarian, czyli z warzywami. Ale to jeszcze chwilę. Przygotowywałam niewielkie ilości na razie tylko dla siebie

Kate's Kitchen
Kasza gryczana z kurkami – kuchnia podkarpacka 125

sezonie. Najczęściej suszymy podgrzybki i prawdziwki, bądź – jak kto woli – borowiki. Te pierwsze mają intensywny smak, a ich sok barwi potrawy na głęboki brązowy kolor. Są idealne do bigosów, gołąbków, kasz, czy kapusty przyrządzanej na różne sposoby. Suszone prawdziwki lepiej nadają się do dań, w których grają główną rolę, ze względu na ich delikatny smak, np. do barszczu grzybowego

Trzeci talerz