gołąbki - 2500 przepisów (strona:135/167)

Sos pomidorowy z cukinią 203

niektórym pewnie lepiej będzie smakować. Sos pomidorowy najlepiej pasuje do makaronu, posypany startym serem żółtym. Można go jednak wykorzystać do zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej. Ja sos wykorzystałam do polania gołąbków, które dostaliśmy od cioci. Pycha

Anioszek w kuchni
Kapusta, bataty i pelargonie 324

najładniej się wybarwia, a rozpiętość jej form i kolorów jest ogromna – naprawdę mamy w czym wybierać. Jest całkowicie jadalna, ale nie zamierzam robić z niej surówek, bigosu czy gołąbków – chcę żeby balkon w listopadzie zdobiło coś, co ucieszy oko. Nasiona kupicie w sklepach ogrodniczych. Dostępne są miksy nasion dające kapusty o przeróżnych kolorach, odmiany o liściach bardziej gładkich, okrągłych

Karo in the Kitchen
GOŁĄBKI MIĘSNE Z ZIEMNIAKAMI - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 183

łyżeczka - 1.5 koncentratu pomidorowego 1 szkl.soku pomidorowego 200 ml  *******************************************"**" Mielone mięso dokładnie wymieszać z jajem , startą na tarce cebulą , pieprzem.Sparzone liście kapusty ,napełnić mięsem , zawinąć w "gołąbka" i dusić w małej ilości wody z koncentratem, aż kapusta będzie miękka.Podajemy z piure z ziemniaków posypane koperkiem, z ogórkiem i sokiem porzeczkowym.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa gołąbkowa. Pożywna, gęsta zupa o smaku gołąbków. 383

Zupa gołąbkowa to świetna propozycja na jesienno-zimowe danie obiadowe. Bardzo sycąca, rozgrzewająca, gęsta a przy tym zaskakująco smaczna. Danie idealne dla wielbicieli gęstych zup, gołąbków i kapusty. Z podanych składników wychodzi całkiem spory garnek pysznej zupy dla 3-4 osobowej rodzinki spokojnie starcza na dwa dni.... no chyba, że tak jak u nas będą spore dokładki :) Polecam :) Składniki

Kuchnia z widokiem na ogród
Kapuśniak z mięsem mielonym 127

poniżej zapraszam Was do przetestowania zupy, która ma w sobie coś ze spaghetti , gołąbków i pomidorówki . Oboje z Marcinem uwielbiamy zupy. Tym razem chciałam zrobić taką, która będzie na tyle pożywna, aby zstąpić dwudaniowy posiłek. Mięso mielone, kapusta włoska oraz odpowiednio doprawiony wywar warzywny, pozwolą naładować akumulatory na drugą część dnia. 1 godzina 8 składniki: średnia główka kapusty włoskiej

Ania i Marcin gotują
Zupa gołąbkowa 2445

Zupa gołąbkowa to pomysł na sycący, a zarazem lekki obiad. Nazwa tej zupy bierze się stąd, że w składzie znajdziemy wszystko to co używamy do przygotowania gołąbków - kapustę pekińską, mięso mielone i ryż :) Zupa gołąbkowa będzie idealna na delegację, ponieważ możecie ją przelać do słoików. Jeżeli macie wątpliwości, czy ugotowany ryż nie zepsuje zupy - to uwierzcie

Ugotować
Test patelni WOLL - czyli patelnia godna prawdziwego szefa kuchni 135

podczas smażenia nawet mimo chwilowej niesprawności nadgarstka. Jest na tyle duża i wysoka, że można przygotować w niej naprawdę sporą ilość jedzenia (dziś np. zmieściło się w niej 10 gołąbków + sos). Dotychczas trafiały mi się patelnie, które nie do końca spełniały moje oczekiwania. Jedna była zbyt płytka, inna szybko się rysowała, kolejna z kolei zbyt lekka a teraz

Szefowa kuchni
Muffinki mięsno - ryżowe z fetą zapiekane w kokilkach. Fajna przekąska lub obiad. 178

Muffinki  mięsno-ryżowe z fetą to świetny pomysł na wykorzystanie farszu, który nam pozostał np. z przygotowania gołąbków. Tak właśnie było w moim przypadku... zrobiłam za dużo farszu do  faszerowanych patisonów więc postanowiłam upiec go z dodatkiem fety w kokilkach i był to strzał w dziesiątkę. Polecam wszystkim, którzy nie lubią zadymki kuchennej związanej z smażeniem mielonych

Kuchnia z widokiem na ogród
Gruszki z patelni z rozmarynem z kruszonką 189

podłam jest kolosalna, bo doradziłam jej zapomnieć o tanim ryżu niskiej jakości, który w każdym sklepie od zawsze można kupić, a który najlepiej nadaje się jedynie do gołąbków. Maślany ryż przygotowuję z naturalnie pachnącego ryżu Pandan lub z ryżu jaśminowego. Jej zaskoczenie było tak ogromne, ze już teraz sama robi teraz ten ryż w swojej kuchni. SKŁADNIKI

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kotleciki z młodej kapusty 151

Kotleciki są bardzo smaczne i pożywne , możemy przyrządzić je na piątkowy obiad . Przygotowałam je z kapusty która została nam z gotowania gołąbków . Składniki: 1 główka młodej kapusty 2-3 dymki pół pęczka koperku 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej sól,pieprz Vegeta olej do smażenia bułka tarta Sposób przygotowania: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki , przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Sos hinduski 170

przywiozła kiedyś z praktyk siostra nr 3. Od tamtej pory robimy go co roku dla całej rodziny. Pasuje do wielu potraw - jako sos do pizzy, ze śmietaną do gołąbków, a także sam, jako dodatek do makaronu czy zapiekanki itp. Jest pyszny i bardzo prosty. Serdecznie polecam!!! Sos hinduski łatwe ok 2 h plus pasteryzowanie 15 minut

sierotka maRysia w kuchni
SoS grzybowy 144

pyszny sos grzybowy, ze świeżych grzybów. Do wykonania użyłem świeżych prawdziwków własnego zbioru:)! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Sos grzybowy Sosik użyłem do polania gołąbków:) Składniki :    40 dag świeżych blanszowanych prawdziwków 3 średniej wielkości cebule 450 ml śmietany 18% sól, pieprz, vegeta 60 ml wina białego wytrwanego 2 łyżki masła kalorwanego Przygotowanie

Sprawdzone przepisy kulinarne
Rolki Dolmaski z ryżem i grzybami w liściach winorośli 199

Taki farsz zawija się w zblanszowane liście winorośli. Liście winorośli nawet po podduszeniu nie rozgotowują się i pozostają lekko chrupkie, co bardzo lubię. Można by je porównać do rodzimych gołąbków, ale jednak bardzo dużo je różni. Rolki Dolmades są popularnym daniem w Grecji i Turcji. Dodatek przyprawy sumak nadaje farszowi lekko kwaskowego smaku, który zrównoważony jest słodyczą syropu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Papryka faszerowana mięsem i ryżem 201

Sezon na papryczkę trwa więc trzeba z tego korzystać. Zapraszam na kolejną wersję papryczki faszerowanej. Tym razem farsz podobny do farszu z gołąbków czyli mięsko mielone i ryż. składniki: 4-5 sztuk czerwonej papryki 1 duża cebula 600 g mięsa mielonego z łopatki 1 woreczek ryżu (100 g) sól,pieprz majeranek ser żółty do posypania woda do podlania Ryż

Monia miesza i gotuje
Sałatka z pęczaku, kalafiora i halloumi 136

ponadto nie wymagają jakiś wyszukanych składników. Pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam jęczmiennej kaszy, właściwie żadnej kaszy, a teraz…Pęczak to idealna kasza na ciepłe sałatki , do burgerów czy gołąbków . Sałatka z pęczaku, kalafiora i halloumi Składniki: 100 g pęczaku 1 mały kalafior 1 łyżka drobno pokrojonych ziół, u mnie pietruszka i tymianek sól do smaku 1 mały kalafior

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania