drugie nawet nie zdajecie sobie sprawy z ilu roślin, powszechnie uważanych za chwasty można upichcić coś pysznego. Po trzecie mnóstwo zaskakujących wykorzystań roślin (oszalałam na punkcie gołąbków w liściach babki zwyczajnej - wow, do tej pory nie mogę wyjść z podziwu, że można mieć taki pomysł). Po czwarte znajdziecie tu zarówno dania "restauracyjne", ale nie w sensie
Malinowo w kuchniInna wersja popularnych gołąbków i zdecydowanie inny smak. Składniki: - 1/2 kg mielonej łopatki - 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu - 1/4 małej kapusty - 3-5 skórek z kurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż
Maminek kulinarnySmakuje wyśmienicie na pizzy, hot dogach, sałatkach, suchych przekąskach, jako dodatek do mięs czy warzyw. Można go użyć jako sos do gołąbków, makaronu, czy też do domowych zapiekanek. Jest uniwersalny, szybko się wykonuje i smakuje bardzo dobrze. Chyba każdy go lubi:) Polecam i życzę smacznego:) Składniki: 2 duże i dojrzałe pomidory pół szklanki passaty 1 duża cebula 1 ząbek
Zasmakuj Kuchnidlatego bywa w różnych odmianach, w postaci surówki z dużą ilością koperku , gotowana tradycyjnie z octem i cukrem (u mnie ksylitolem), duszona z boczkiem i chili , w formie gołąbków tych lub tych , teraz dochodzi jeszcze jej wersja dietetyczna, bez dodatku cukru (ksylitolu), bez octu, bez mąki (której nigdy nie dodaję i nie dodawałam...). Sama kapustka podduszona w małej
Smaczne Zdrowerodzajem zbóż. Służy nam nie tylko jako dodatek do obiadu – jak na przykład do popularnej w Polsce zupy pomidorowej z ryżem, jako jego składnik – w farszu do gołąbków, ale również jako surowiec do stworzenia dania. Duży wybór różnego rodzaju ryżu na sklepowych półkach nie rzadko sprawia nam trudności. Od tego sypkiego, pakowanego najczęściej w kilogramowe opakowania
Jacob Tastesspecjalnych dodatków kotlety mielone. Wszyscy bardzo je lubimy i bardzo często kotlety mielone goszczą na naszym stole. Często dodaję do nich różnych kasz, ryżu, warzyw, robię w formie gołąbków. Dzisiaj najbardziej klasyczne. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) 2 żółtka 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedania, które zyskują na smaku podane z odpowiednimi dodatkami. Sos z suszonych grzybów jest właśnie takim szczególnym dodatkiem. W kuchni podkarpackiej podaje się go między innymi do gołąbków, kasz i mięs. W przeszłości, w okresie zimy i na przednówku, kiedy świeże warzywa nie były dostępne, sos z suszonych grzybów urozmaicał niedzielne i świąteczne obiady. Składniki: 40 g suszonych grzybów
Trzeci talerzniektórym pewnie lepiej będzie smakować. Sos pomidorowy najlepiej pasuje do makaronu, posypany startym serem żółtym. Można go jednak wykorzystać do zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej. Ja sos wykorzystałam do polania gołąbków, które dostaliśmy od cioci. Pycha
Anioszek w kuchninajładniej się wybarwia, a rozpiętość jej form i kolorów jest ogromna – naprawdę mamy w czym wybierać. Jest całkowicie jadalna, ale nie zamierzam robić z niej surówek, bigosu czy gołąbków – chcę żeby balkon w listopadzie zdobiło coś, co ucieszy oko. Nasiona kupicie w sklepach ogrodniczych. Dostępne są miksy nasion dające kapusty o przeróżnych kolorach, odmiany o liściach bardziej gładkich, okrągłych
Karo in the Kitchenłyżeczka - 1.5 koncentratu pomidorowego 1 szkl.soku pomidorowego 200 ml *******************************************"**" Mielone mięso dokładnie wymieszać z jajem , startą na tarce cebulą , pieprzem.Sparzone liście kapusty ,napełnić mięsem , zawinąć w "gołąbka" i dusić w małej ilości wody z koncentratem, aż kapusta będzie miękka.Podajemy z piure z ziemniaków posypane koperkiem, z ogórkiem i sokiem porzeczkowym.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZupa gołąbkowa to świetna propozycja na jesienno-zimowe danie obiadowe. Bardzo sycąca, rozgrzewająca, gęsta a przy tym zaskakująco smaczna. Danie idealne dla wielbicieli gęstych zup, gołąbków i kapusty. Z podanych składników wychodzi całkiem spory garnek pysznej zupy dla 3-4 osobowej rodzinki spokojnie starcza na dwa dni.... no chyba, że tak jak u nas będą spore dokładki :) Polecam :) Składniki
Kuchnia z widokiem na ogródponiżej zapraszam Was do przetestowania zupy, która ma w sobie coś ze spaghetti , gołąbków i pomidorówki . Oboje z Marcinem uwielbiamy zupy. Tym razem chciałam zrobić taką, która będzie na tyle pożywna, aby zstąpić dwudaniowy posiłek. Mięso mielone, kapusta włoska oraz odpowiednio doprawiony wywar warzywny, pozwolą naładować akumulatory na drugą część dnia. 1 godzina 8 składniki: średnia główka kapusty włoskiej
Ania i Marcin gotująZupa gołąbkowa to pomysł na sycący, a zarazem lekki obiad. Nazwa tej zupy bierze się stąd, że w składzie znajdziemy wszystko to co używamy do przygotowania gołąbków - kapustę pekińską, mięso mielone i ryż :) Zupa gołąbkowa będzie idealna na delegację, ponieważ możecie ją przelać do słoików. Jeżeli macie wątpliwości, czy ugotowany ryż nie zepsuje zupy - to uwierzcie
Ugotowaćpodczas smażenia nawet mimo chwilowej niesprawności nadgarstka. Jest na tyle duża i wysoka, że można przygotować w niej naprawdę sporą ilość jedzenia (dziś np. zmieściło się w niej 10 gołąbków + sos). Dotychczas trafiały mi się patelnie, które nie do końca spełniały moje oczekiwania. Jedna była zbyt płytka, inna szybko się rysowała, kolejna z kolei zbyt lekka a teraz
Szefowa kuchniMuffinki mięsno-ryżowe z fetą to świetny pomysł na wykorzystanie farszu, który nam pozostał np. z przygotowania gołąbków. Tak właśnie było w moim przypadku... zrobiłam za dużo farszu do faszerowanych patisonów więc postanowiłam upiec go z dodatkiem fety w kokilkach i był to strzał w dziesiątkę. Polecam wszystkim, którzy nie lubią zadymki kuchennej związanej z smażeniem mielonych
Kuchnia z widokiem na ogród