gołąbki - 2500 przepisów (strona:132/167)

Młoda kapusta z soczewicą i ziemniakami 181

danie powstało przez przypadek. Ostatnio zostało mi sporo kapusty po robieniu gołąbków . Nie lubię marnować jedzenia, więc było dla mnie oczywiste, że muszę ją jakoś wykorzystać. Miałam w domu puszkę soczewicy i puszkę pomidorów oraz trochę warzyw, więc powstała z tego sezonowa wege potrawka. Smak na tyle nas zaskoczył tego dania, że na pewno wejdzie na stałe do naszego

Fabryka pomysłów
Kotleciki mięsno-ryżowe 180

Kotleciki przygotowuje się podobnie jak farsz do gołąbków. Mogą też stanowić dobry sposób na wykorzystanie takiego farszu, gdy zdarzy się, że zabraknie liści do zawijania. 1,5 szklanki ryżu 4 szklanki wody pół kostki rosołowej drobiowej pół łyżeczki przyprawy uniwersalnej np. Kucharek szczypta soli 1 mała cebula łyżka smalcu jajko odrobina pieprzu 30 dag mielonego mięsa wieprzowego

Praktyczna pl
Kokosowa jaglanka z owocami 119

przygotowanie kaszy jest mnóstwo. Poza tradycyjnie ugotowaną jaglanką można przygotować z niej m.in. budyń lub zapiekankę, placki, a nawet krem do tortów, a w wersji wytrawnej wykorzystać do sałatki, gołąbków czy innych dań. Przed gotowaniem należy kaszę przepłukać i przelać wrzątkiem, dzięki czemu pozbędzie się charakterystycznej goryczki. Moja jaglanka ugotowana została na mleku kokosowym, dzięki temu ma delikatny

Obiad gotowy
Bigos z kapusty mieszanej 123

Danie kuchni polskiej, które obok galarety wieprzowej i gołąbków, najczęściej stoi na naszym stole.  Składniki 500 g kapusty kiszonej 500 g karkówki wieprzowej 2 łyżki smalcu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 5 ząbków czosnku 1 garść grzybów suszonych bulion warzywny 180 g koncentratu pomidorowego 500 g białej kapusty kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Kapustę kiszoną płuczemy

R'n'G Kitchen
Zupa gołąbkowa 173

gdyż zupa bardzo gęstnieje gdy nieco postoi. Oczywiście nabiera smaku z czasem, więc świetnym pomysłem jest ugotowanie jej wieczorem i podanie na drugi dzień na obiad. Dla wszystkich wielbicieli gołąbków to taka opcja nieco szybsza w wykonaniu. Nie trzeba parzyć kapusty, obsmażać i dusić. Z podanych proporcji wychodzi spory gar zupy. Dla mojej rodziny to obiad

Pieguskowa Kuchnia
Uniwersalny wegański kremowy sos pomidorowy 113

powstał jako uzupełnienie koft z kapusty pekińskie j, ale jest tak dobry, że spokojnie można do dodawać do makaronu, gołąbków, ogólnie do każdego dania, gdzie zamarzy Wam się sos pomidorowy. W sezonie pomidorowym użyję oczywiście swoich, własnoręcznie wyhodowanych i wypielęgnowanych pomidorów, bo te kupne są dla mnie wstrętne, zwłaszcza o tej porze roku. Składniki: około 1 litra dobrej jakości

greenscarf
Tapeta – świetne tło na bloga 105

poznali mnie z nieco innej strony. Gotuję codziennie, bo nie lubię dań mrożonych, odmrażanych. Czasami (bardzo rzadko) zdarza się, że obiad jemy przez 2 dni – głównie dotyczy to bigosu, gołąbków, czy strogonowa , bo zwykle te dania same w sobie smakują lepiej na drugi dzień Czasami zdołam wykonać szybie zdjęcie dania, ale za uchem mam chłopców, którzy pytają – „mogę już

MojaQchnia.pl
Gołąbki inaczej, czyli zapiekanka z jarmużem 189

Jeśli jesteś miłośnikiem gołąbków a do tego lubisz eksperymentować w kuchni - koniecznie wypróbuj ten przepis. Tę zapiekankę w kubraczku z jarmużu można jeść nawet na zimno.. taka jest pyszna ;-) Ilość porcji: 8-10 z brytfanki

AniaGotuje.pl
Gołąbki inaczej, czyli łosoś pieczony w filo 111

środku zaś rozpływający się w ustach łosoś, który idealnie komponuje się z serkiem Philadelphia oraz szpinakiem i kolendrą. Czas przygotowywania:  20 minut Czas pieczenia: 50 minut Ilość gołąbków

AniaGotuje.pl
Burrito alla studio kulinarne The Plate 149

kierunkiem kogoś, kto gotuje lepiej niż my. W The Plate szefem kuchni jest Sławomir Wojtysiak, a ja wybrałam się na jego warsztaty z rolowania. Poznałam tam tajniki przygotowania burrito, gołąbków z kaczką, ziemniakami gotowanymi w kaczym tłuszczu i wężymordem, oraz naleśników z matchą i serkiem z orzechów nerkowca. Studio mieści się na Nowolipkach 15, więc składniki pochodzą z Hali

Ugotowane pozamiatane
Nadziewane kabaczki. Kosua mahshi. 136

smaku dominuje kolendra, natomiast dodatek chili dodaje potrawie charakteru. Zamiast kabaczków można użyć papryki, bakłażanów, pomidorów czy też liści kapusty. W przypadku tych ostatnich przyrządzimy coś w rodzaju gołąbków, jednak w odmienionej, nieco egzotycznej odsłonie. Składniki: 2 kabaczki 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 pęczek kolendry 1 pęczek natki pietruszki 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 szkl. ryżu

zadanie-gotowanie
Gulasz wołowy z grzybami leśnymi i z kaszą gryczaną paloną 138

kazała to ja się słucham, ha ha. Taka to historia z dzieciństwa. Tym razem nic nie spaliłam a gulasz wyszedł znakomity. Użyłam tutaj grzybów leśnych czyli muchomorów rdzawobrązowych i gołąbków zielonawych ale można użyć pieczarek czy podgrzybków i też będzie smaczny. Zabieramy się za gotowanie, zapraszam bo gulasz jest pyszny. Gulasz wołowy z grzybami leśnymi i z kaszą gryczaną

Moje Małe Czarowanie
Makaron z sosem pomidorowym i mascarpone 225

pleśniowe lub fasolkę z puszki i jest! Jest inaczej! I jak zawsze smacznie, rodzinnie. Taki sos pomidorowy przesmażony na maśle wspaniale smakuje z makaronami bądź jako sos do gołąbków z dużą ilością kopru. Polecam! Składniki: 1 duży pomidor 8 pomidorków koktajlowych 1 cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki wody papryka słodka i słodka, lubczyk, cząber, oregano, sól

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka ziemniaczano-pomidorowa z kapustą 162

smakuje doskonale. Ziemniaki w lekko kwaskowym sosie, całość łączy przyjemnie ciągnący się ser... Sprawdzi się na obiad, ale i na kolację - wegetariańska wersja zapiekanki. Kapustę kupiłam z zamiarem robienia gołąbków, ale z braku czasu uprościłam działania, a reszta poszła na bigos :) W przepisie trudno mi podać ilości składników (głównie przypraw), bo nigdzie ich nie zapisywałam, a w tym przypadku

Kolorowy Przepisownik
Zupa z żółtej fasoli szparagowej i pomidorowej pasty 145

Jamar , która nada naszej zupie oryginalnego wyjątkowego smaku, jeżeli jest potrzeba doprawiamy. Polecam serdecznie pastę firmy Jamar ponieważ ma wiele zastosowań. Śmiało możemy ją wykorzystać pod sos do pizzy, gołąbków, do letniej zupy pomidorowej, lasagne, spaghetti, czy leczo. Na stronie producenta znajdziecie również różne przepisy gdzie was zapraszam

W Moim Magicznym Domu

Proponowane wyszukiwania