gołąbki - 2500 przepisów (strona:132/167)

Marynowane liście winogron 100

Dziś mam dla Was aż dwa szybkie i proste przepisy na… marynowane liście winogron. Można je potem wykorzystać do przygotowania dolmadesów lub tołpy, czyli takich greckich lub gruzińskich gołąbków. Ja planuję przygotować do nich farsz z jagnięciny i/lub cielęciny, a także coś dla wegetarian, czyli z warzywami. Ale to jeszcze chwilę. Przygotowywałam niewielkie ilości na razie tylko dla siebie

Kate's Kitchen
Sałatka z brokułem 213

Sałatka z brokułem jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga dosłownie kilku składników. Wszystkie składniki się idealnie ze sobą komponują tworząc niepowtarzalny smak. Sałatka ta to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z kapustą świeżą i kiszoną (wegańskie) 117

Uwielbiam pierogi z kapustą, mimo, że są trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na przykład takich: klik) zostaje mi połowa kapusty. Według mnie najlepsze pierogi wychodzą wtedy, kiedy do kapusty świeżej dodamy trochę kiszonej. I właśnie taki przepis mam dzisiaj dla Was, zapraszam //   Składniki (2 – 3 porcje): Farsz: 1/2 średniej

Via Gusto
Marynowane liście winogron 79

Dziś mam dla Was aż dwa szybkie i proste przepisy na… marynowane liście winogron. Można je potem wykorzystać do przygotowania dolmadesów lub tołpy, czyli takich greckich lub gruzińskich gołąbków. Ja planuję przygotować do nich farsz z jagnięciny i/lub cielęciny, a także coś dla wegetarian, czyli z warzywami. Ale to jeszcze chwilę. Przygotowywałam niewielkie ilości na razie tylko dla siebie

Kate's Kitchen
Kaszotto gołąbkowe 137

Kaszotto gołąbkowe, to uproszczona wersja gołąbków bez zawijania. Można oczywiście kaszę zastąpić ryżem i w ten sposób przygotować risotto. Lubię takie obiady, bo są nie tylko smaczne, ale również szybkie w przygotowaniu. Na dużą porcję dla 6 osób. SKŁADNIKI 1 główka młodej białej kapusty 850 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula oliwa 3 opakowania kaszy jęczmiennej

Passions hobbies life
Młoda kapusta z soczewicą i ziemniakami 174

danie powstało przez przypadek. Ostatnio zostało mi sporo kapusty po robieniu gołąbków . Nie lubię marnować jedzenia, więc było dla mnie oczywiste, że muszę ją jakoś wykorzystać. Miałam w domu puszkę soczewicy i puszkę pomidorów oraz trochę warzyw, więc powstała z tego sezonowa wege potrawka. Smak na tyle nas zaskoczył tego dania, że na pewno wejdzie na stałe do naszego

Fabryka pomysłów
Kotleciki mięsno-ryżowe 170

Kotleciki przygotowuje się podobnie jak farsz do gołąbków. Mogą też stanowić dobry sposób na wykorzystanie takiego farszu, gdy zdarzy się, że zabraknie liści do zawijania. 1,5 szklanki ryżu 4 szklanki wody pół kostki rosołowej drobiowej pół łyżeczki przyprawy uniwersalnej np. Kucharek szczypta soli 1 mała cebula łyżka smalcu jajko odrobina pieprzu 30 dag mielonego mięsa wieprzowego

Praktyczna pl
Kokosowa jaglanka z owocami 112

przygotowanie kaszy jest mnóstwo. Poza tradycyjnie ugotowaną jaglanką można przygotować z niej m.in. budyń lub zapiekankę, placki, a nawet krem do tortów, a w wersji wytrawnej wykorzystać do sałatki, gołąbków czy innych dań. Przed gotowaniem należy kaszę przepłukać i przelać wrzątkiem, dzięki czemu pozbędzie się charakterystycznej goryczki. Moja jaglanka ugotowana została na mleku kokosowym, dzięki temu ma delikatny

Obiad gotowy
Bigos z kapusty mieszanej 111

Danie kuchni polskiej, które obok galarety wieprzowej i gołąbków, najczęściej stoi na naszym stole.  Składniki 500 g kapusty kiszonej 500 g karkówki wieprzowej 2 łyżki smalcu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 5 ząbków czosnku 1 garść grzybów suszonych bulion warzywny 180 g koncentratu pomidorowego 500 g białej kapusty kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Kapustę kiszoną płuczemy

R'n'G Kitchen
Zupa gołąbkowa 158

gdyż zupa bardzo gęstnieje gdy nieco postoi. Oczywiście nabiera smaku z czasem, więc świetnym pomysłem jest ugotowanie jej wieczorem i podanie na drugi dzień na obiad. Dla wszystkich wielbicieli gołąbków to taka opcja nieco szybsza w wykonaniu. Nie trzeba parzyć kapusty, obsmażać i dusić. Z podanych proporcji wychodzi spory gar zupy. Dla mojej rodziny to obiad

Pieguskowa Kuchnia
Uniwersalny wegański kremowy sos pomidorowy 102

powstał jako uzupełnienie koft z kapusty pekińskie j, ale jest tak dobry, że spokojnie można do dodawać do makaronu, gołąbków, ogólnie do każdego dania, gdzie zamarzy Wam się sos pomidorowy. W sezonie pomidorowym użyję oczywiście swoich, własnoręcznie wyhodowanych i wypielęgnowanych pomidorów, bo te kupne są dla mnie wstrętne, zwłaszcza o tej porze roku. Składniki: około 1 litra dobrej jakości

greenscarf
Tapeta – świetne tło na bloga 94

poznali mnie z nieco innej strony. Gotuję codziennie, bo nie lubię dań mrożonych, odmrażanych. Czasami (bardzo rzadko) zdarza się, że obiad jemy przez 2 dni – głównie dotyczy to bigosu, gołąbków, czy strogonowa , bo zwykle te dania same w sobie smakują lepiej na drugi dzień Czasami zdołam wykonać szybie zdjęcie dania, ale za uchem mam chłopców, którzy pytają – „mogę już

MojaQchnia.pl
Gołąbki inaczej, czyli zapiekanka z jarmużem 165

Jeśli jesteś miłośnikiem gołąbków a do tego lubisz eksperymentować w kuchni - koniecznie wypróbuj ten przepis. Tę zapiekankę w kubraczku z jarmużu można jeść nawet na zimno.. taka jest pyszna ;-) Ilość porcji: 8-10 z brytfanki

AniaGotuje.pl
Gołąbki inaczej, czyli łosoś pieczony w filo 94

środku zaś rozpływający się w ustach łosoś, który idealnie komponuje się z serkiem Philadelphia oraz szpinakiem i kolendrą. Czas przygotowywania:  20 minut Czas pieczenia: 50 minut Ilość gołąbków

AniaGotuje.pl
Burrito alla studio kulinarne The Plate 136

kierunkiem kogoś, kto gotuje lepiej niż my. W The Plate szefem kuchni jest Sławomir Wojtysiak, a ja wybrałam się na jego warsztaty z rolowania. Poznałam tam tajniki przygotowania burrito, gołąbków z kaczką, ziemniakami gotowanymi w kaczym tłuszczu i wężymordem, oraz naleśników z matchą i serkiem z orzechów nerkowca. Studio mieści się na Nowolipkach 15, więc składniki pochodzą z Hali

Ugotowane pozamiatane