facebooku zdjęcie bułeczek orkiszowych, które specjalnie dla mnie przygotowała Żona Ma. Tak się złożyło, że rozeszły się w jeden wieczór z racji przybyłych gości. Dziś, po odgrzewanych gołąbkach Żona Ma wchodzi do kuchni i robi znowu moje ulubione bułeczki. Obiecałem przepis jak tylko zrobimy je ponownie. Piszę my, bo udało mi się z nią kilka uformować. I tyle
BaRepasinnej porze roku nie wracam myślami do rodzinnego domu tak często jak jesienią. I o żadnej innej porze roku nie przygotowuję tylu dań, które kojarzą się z dzieciństwem. Gołąbki, pierogi, ryż na mleku, ryż z jabłkami, racuchy, szarlotki, placki ziemniaczane, mielone z buraczkami, zupy jarzynowe, krupnik i obowiązkowo rosół. Czytaj więcej
bistro mamaradycyjn ą zup ę mojej babci z okolic łódzkiego. Staram się w kuchni nie tylko improwizować ale i wracać do rodzinnych korzeni. Jutro przepis na wigilijne gołąbki z kaszą w s osie grzybowym. Składniki: naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami 1,5 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 ząbki czosnku 1 mała cebula
Bon Appetit Małgorzatywody i osuszamy. Na każdym papierze układamy po łyżce marchewki z porem oraz kaczkę podsmażoną z serkami. rozsmarowujemy na papierze a następnie zwijamy jak krokiety czy gołąbki. I gotowe. Smakuje na zimno jak i na ciepło :) pieczoną kaczkę kroimy w kostkę kaczkę smażymy z serkami topionymi spring rollsy z kaczką
Bon Appetit Małgorzatypieprz olej do smażenia Piersi delikatnie rozbijamy, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na każdą pierś układamy liście szpinaku, pomidor suszony oraz pasek sera. Zwijamy w roladkę (tak jak gołąbki), Możemy pomóc sobie wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju podsmażamy roladki z każdej strony a następnie dopiekamy w piekarniku około 10 minut w 190 stopniach C. Podawać z ziemniakami i ulubioną
Bon Appetit Małgorzatystron. Farsz: mięso z kiełbasy wyciągamy z osłonek, dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki oraz świeżo mielony pieprz. Farsz mieszamy. Nadziewamy nim roladki i zwijamy podobnie jak gołąbki. Można zabezpieczyć je wykałaczkami. Następnie obsmażamy roladki na rozgrzanym oleju z każdej strony a następnie zapiekamy około 15-20 minut (nie dłużej bo mięso się nam przesuszy) w piekarniku
Bon Appetit Małgorzatymaślanka :) Majątek :) Smacznego!!! Źródło: Kuchnia Doroty A poniżej przedstawiam kilka innych propozycji, co można zrobić z młodej kapusty: Młoda kapusta z koperkiem I Młoda kapusta z koperkiem II Gołąbki z młodej kapusty Surówka z młodej kapusty z koperkiem Bigos z młodej kapus ty Kapuśniak z młodej kapusty
Kuchnia domowa AniKotlety mielone z kapustą (czyli kotlety a'la gołąbki z puree ziemniaczane z marchewką) Składniki: Kotlety: (na 10 sztuk) - 0,5kg mięsa mielonego - jedno całe jajko - większą ćwiartkę kapusty pekińskiej lub kapusty białej - 2 duże cebule - 4 łyżki kaszy manny - sól, pieprz,czosnek w granulkach lub w ząbkach , majeranek - 1 kostki rosołowa - 0,3l wody
Gotuj Z MuzykąDziś mam dla Was przepis z kaszy jaglanej , którą taki bardzo lubię. Robiłam już GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ oraz KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ . Były też przepyszne KOPYTKA Z KASZY JAGLANEJ . A dziś ma dla Was przepis na zrazy / frykadelki. Z dodatkiem kukurydzy są fantastycznym pomysłem na szybki i smaczny obiad! Można jeść je solo lub podać z ulubionym
Ostra na Słodkowiecie bardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze – gryczaną , jęczmienną , mannę i jaglaną . To właśnie o jaglanej będzie dziś mowa. Robiłam już gołąbki z jej dodatkiem , racuszki , zraziki czy też kopytka . Dziś mam kolejny rewelacyjny przepis – na krokiety z kaszą jaglaną. Niesamowicie chrupiące , sycące i smaczne. A dzięki dodatkowi kaszy jaglanej – zdrowe. SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : * Mąka – 1 szklanka * Mleko
Ostra na SłodkoZapiekanka do złudzenia przypomina gołąbki, ale jest prostsza w wykonaniu i mimo wszystko inaczej smakuje. Składniki: -niewielka główka włoskiej kapusty -1/2 kg mielonego mięsa -20 dkg ryżu -2 marchewki -przyprawa do bigosu -przyprawa warzywna -pieprz ziołowy i naturalny -olej do smażenia Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej i studzimy. Kapustę nacinamy przy nasadzie
Maminek kulinarnyDzisiaj zapraszam na pyszne kotleciki alla gołąbki Przepis na to danie znalazłam kiedyś w jakiejś gazecie , dzisiaj postanowiłam go wypróbować:) Powiem Wam że wyszły pyszne i wszystkim smakowały :) Składniki 50 dag mielonej wieprzowiny 50 dag białej kapusty 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 jajka tarta bułka do panierowania
Sama słodycz i szczypta chiliZawsze kiedy robię faszerowane papryki, cukinie, kabaczki lub gołąbki w sosie pomidorowym zostaje mi sporo sosu. A zostaje dlatego, że po to by faszerowane warzywa dobrze się udusiły muszą być przykryte najpierw bulionem, a następnie sosem. Mam 2 sposoby na zagospodarowanie tego pozostałego sosu. porcje sosu .Pierwszy- to zamrozić i podać potem
Buniabaje w kuchnisosem grzybowym Zupa grzybowa Pieczona karkówka Wiejski chleb Gołąbki tradycyjne Knedle z mięsem Zapiekanka z ryżem Łosoś w sosie Rozgrzewający napój Nalewka świąteczna Pigwa Łosoś Kapusta kiszona Pasta z tuńczyka SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli
W kuchennym oknie Ewy