gołąbki - 2500 przepisów (strona:128/167)

Surówka z młodej kapusty na bogato 41

przedstawiam Wam przepis na bogato, gdyż użyłam do niej papryki i rzodkiewki. Uwielbiam wykorzystywać młodą kapustę w kuchni. W szczególności do takich surówek, do duszonej jej wersji, czy do gołąbków. Młodą kapustą i młodymi ziemniaczkami objadam się latem na „zapas”, żeby nie było mi za nimi tak tęskno jesienią i zimą. Też tak macie? Przepis na 6-8 porcji

Be Fit Be Strong
Risotto gołąbkowe z kapustą, mięsem mielonym i pomidorami. To ten smak! PRZEPIS 93

Smak gołąbków, ale w formie szybkiego w przygotowaniu risotto, które robi się na jednej patelni. Świetny jest ten przepis. Przepis na risotto gołąbkowe Składniki: 500 gramów mięsa mielonego (wieprzowe lub indyk), 2 cebule, mała główka młodej kapusty, pół dużej lub podobna ilość zwykłej, 100 gramów ryżu, łyżka papryki w proszku, 2 puszki pomidorów w zalewie (razem 800 gramów), sól

Kulinarna Polska
Gołąbkowe rurki 201

Gołąbkowe rurki Takich gołąbków jeszcze nie jedliście, mięso bez zawijania, faszerowane rurki makaronowe w sosie pomidorowym z pierzynką z warzyw. 10 porcji 50 minut czas przegotowania Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego ·        ½ torebki ryżu ·        1 jajko

Kulinarna Chwila
Kurczak w sosie pomidorowo – kokosowym 61

słoików i zakręciłam (zobacz wpis jak wekować ). Po wystudzeniu schowam do lodówki (można też zamrozić). Ten sos naprawdę pyszny wyszedł i na pewno go wykorzystam czy to do gołąbków czy do lazanii czy do klopsików (nawet do zupy ziemniaczanej można dodać w trakcie gotowania by zyskała nowy, ciekawy smak). W lodówce może stać nawet do 2 tygodni. PRZEPIS KURCZAK

Dorota Smakuje
Meal prep – gotowanie na zapas 62

słoików i zakręciłam (zobacz wpis jak wekować ). Po wystudzeniu schowam do lodówki (można też zamrozić). Ten sos naprawdę pyszny wyszedł i na pewno go wykorzystam czy to do gołąbków czy do lazanii czy do klopsików (nawet do zupy ziemniaczanej można dodać w trakcie gotowania by zyskała nowy, ciekawy smak). W lodówce może stać nawet do 2 tygodni. Ryż basmati

Dorota Smakuje
Babka Gołąbkowa 64

Babka Gołąbkowa Dla odmiany zamiast tradycyjnych gołąbków polecam, pyszną babkę gołąbkową w wersji meksykańskiej. 50 minut czas przygotowania  8 porcji Składniki: • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego • 1 główka kapusty włoskiej • Jajko • ½ torebki ryżu ugotowanego • 1 marchew • 1 papryka czerwona • 1 cebula • 3 ogórki konserwowe • 1 sos meksykański w słoiczku • 10 dag sera żółtego • Sól • Papryka ostra Sposób przygotowania

Kulinarna Chwila
Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty z kaszą jaglaną i serem mozzarella 73

można użyć jasnych. Wybieramy te najładniejsze, nieuszkodzone i najbardziej świeże. Wycinamy główne zgrubienie liścia. Jeśli są zbyt sztywne możemy je sparzyć we wrzątku, tak jak to robimy przy robieniu gołąbków. Wybieramy dobry gatunek mięsa. Nie może być też zupełnie chude. W liściach kapusty a w sezonie w liściach chrzanu możemy upiec każde mięso, jak boczek, schab karkowy czy środkowy

Leśny Zakątek
Zupa z kapustą włoską, kiełbasą i soczewicą 46

dodałam wieprzowinę. Myślę, że przejdzie. Kiełbasa to w końcu kiełbasa, nie? Zupa rozgrzewająca, bardzo pożywna, na marzec całkiem si. Zapomniałam jak fajnie smakuje gotowana kapusta, w końcu z gołąbków też najbardziej lubię właśnie ją. Zupę się robi bardzo sprawnie i jest naprawdę bardzo smaczna – a też nie należę to amatorów zup. No i muszę się w końcu zając

Kardamonovy
Sos grzybowy ze świeżych grzybów leśnych 124

ostatniej wyprawy do lasu z części zrobiłam sos. Gęsty, aromatyczny, kremowy, po prostu pyszny. Polecam :) Składniki - ok. 0,5 kg świeżych grzybów ( u mnie podgrzybki, kozaki, kilka maślaków i gołąbków ) - 1 łyżka oleju - 2-3 łyżki masła - 100 ml śmietanki 30% - sól, pieprz do smaku - zielona cebulka ( opcjonalnie ) Wykonanie Grzyby dokładnie oczyszczam, płuczę, osuszam i kroję w kawałki

Kuchnia z widokiem na ogród
Sos z suszonych grzybów (z zasmażką) 58

zmiksować blenderem ręcznym – będzie wtedy gęsty, kremowy, bez żadnych grudek. Sos doskonale pasuje do… ziemniaków, ryżu, kasz, makaronu, klusek (klusek na parze, kopytek, klusek śląskich) , zapiekanek, placków, gołąbków, pieczeni.   Dania z suszonymi grzybami:         (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Pomysły na rybne dania… Tatar z łososia z majonezem Tatar z łososia z oliwą

Kulinarny S.O.S.
Jak wykorzystać resztki jedzenia w kuchni 64

również jako dodatek do zapiekanek. Pozostały z obiadu ryż sprawdzi się w zapiekance, ale również jako nadzienie do warzyw np. faszerowanej papryki czy cukinii. Ryż można dodać również do gołąbków czy pulpetów. Ciekawym sposobem na pozbycie się resztek z lodówki jest tzw. danie jednogarnkowe. Wówczas można do podsmażonej wędliny czy kiełbasy dodać resztki np. świeżych warzyw, które nie zostały

ProstePesto.pl
Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim 224

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim Postanowiłam nie bawić się w zawijanie pojedynczo gołąbków, zrobiłam to w jednej roladzie. Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki ·        1 całe jajko ·        Sól ·        1 łyżeczka papryki ostrej

Kulinarna Chwila
Leczo do słoików z papryką bez skórki 1232

sprawdza się również jako zupa warzywna,wystarczy dodać słoik do rosołu,zmiksować i podawać np z ryżem lub dodać do zupy gulaszowej.Fajnie sprawdzi się również zmiksowany jako sos do gołąbków lub pulpetów.Zastosowanie może być różne -wystarczy tylko odrobinę pomysłu. Zdecydowanie musicie mieć te słoiczki w spiżarni. Polecam gorąco

Swojskie jedzonko