gołąbki - 2500 przepisów (strona:128/167)

Kurczak w sosie pomidorowo – kokosowym 81

słoików i zakręciłam (zobacz wpis jak wekować ). Po wystudzeniu schowam do lodówki (można też zamrozić). Ten sos naprawdę pyszny wyszedł i na pewno go wykorzystam czy to do gołąbków czy do lazanii czy do klopsików (nawet do zupy ziemniaczanej można dodać w trakcie gotowania by zyskała nowy, ciekawy smak). W lodówce może stać nawet do 2 tygodni. PRZEPIS KURCZAK

Dorota Smakuje
Meal prep – gotowanie na zapas 82

słoików i zakręciłam (zobacz wpis jak wekować ). Po wystudzeniu schowam do lodówki (można też zamrozić). Ten sos naprawdę pyszny wyszedł i na pewno go wykorzystam czy to do gołąbków czy do lazanii czy do klopsików (nawet do zupy ziemniaczanej można dodać w trakcie gotowania by zyskała nowy, ciekawy smak). W lodówce może stać nawet do 2 tygodni. Ryż basmati

Dorota Smakuje
Babka Gołąbkowa 76

Babka Gołąbkowa Dla odmiany zamiast tradycyjnych gołąbków polecam, pyszną babkę gołąbkową w wersji meksykańskiej. 50 minut czas przygotowania  8 porcji Składniki: • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego • 1 główka kapusty włoskiej • Jajko • ½ torebki ryżu ugotowanego • 1 marchew • 1 papryka czerwona • 1 cebula • 3 ogórki konserwowe • 1 sos meksykański w słoiczku • 10 dag sera żółtego • Sól • Papryka ostra Sposób przygotowania

Kulinarna Chwila
Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty z kaszą jaglaną i serem mozzarella 89

można użyć jasnych. Wybieramy te najładniejsze, nieuszkodzone i najbardziej świeże. Wycinamy główne zgrubienie liścia. Jeśli są zbyt sztywne możemy je sparzyć we wrzątku, tak jak to robimy przy robieniu gołąbków. Wybieramy dobry gatunek mięsa. Nie może być też zupełnie chude. W liściach kapusty a w sezonie w liściach chrzanu możemy upiec każde mięso, jak boczek, schab karkowy czy środkowy

Leśny Zakątek
Zupa z kapustą włoską, kiełbasą i soczewicą 56

dodałam wieprzowinę. Myślę, że przejdzie. Kiełbasa to w końcu kiełbasa, nie? Zupa rozgrzewająca, bardzo pożywna, na marzec całkiem si. Zapomniałam jak fajnie smakuje gotowana kapusta, w końcu z gołąbków też najbardziej lubię właśnie ją. Zupę się robi bardzo sprawnie i jest naprawdę bardzo smaczna – a też nie należę to amatorów zup. No i muszę się w końcu zając

Kardamonovy
Sos grzybowy ze świeżych grzybów leśnych 135

ostatniej wyprawy do lasu z części zrobiłam sos. Gęsty, aromatyczny, kremowy, po prostu pyszny. Polecam :) Składniki - ok. 0,5 kg świeżych grzybów ( u mnie podgrzybki, kozaki, kilka maślaków i gołąbków ) - 1 łyżka oleju - 2-3 łyżki masła - 100 ml śmietanki 30% - sól, pieprz do smaku - zielona cebulka ( opcjonalnie ) Wykonanie Grzyby dokładnie oczyszczam, płuczę, osuszam i kroję w kawałki

Kuchnia z widokiem na ogród
Sos z suszonych grzybów (z zasmażką) 69

zmiksować blenderem ręcznym – będzie wtedy gęsty, kremowy, bez żadnych grudek. Sos doskonale pasuje do… ziemniaków, ryżu, kasz, makaronu, klusek (klusek na parze, kopytek, klusek śląskich) , zapiekanek, placków, gołąbków, pieczeni.   Dania z suszonymi grzybami:         (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Pomysły na rybne dania… Tatar z łososia z majonezem Tatar z łososia z oliwą

Kulinarny S.O.S.
Jak wykorzystać resztki jedzenia w kuchni 83

również jako dodatek do zapiekanek. Pozostały z obiadu ryż sprawdzi się w zapiekance, ale również jako nadzienie do warzyw np. faszerowanej papryki czy cukinii. Ryż można dodać również do gołąbków czy pulpetów. Ciekawym sposobem na pozbycie się resztek z lodówki jest tzw. danie jednogarnkowe. Wówczas można do podsmażonej wędliny czy kiełbasy dodać resztki np. świeżych warzyw, które nie zostały

ProstePesto.pl
Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim 237

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim Postanowiłam nie bawić się w zawijanie pojedynczo gołąbków, zrobiłam to w jednej roladzie. Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki ·        1 całe jajko ·        Sól ·        1 łyżeczka papryki ostrej

Kulinarna Chwila
Leczo do słoików z papryką bez skórki 1249

sprawdza się również jako zupa warzywna,wystarczy dodać słoik do rosołu,zmiksować i podawać np z ryżem lub dodać do zupy gulaszowej.Fajnie sprawdzi się również zmiksowany jako sos do gołąbków lub pulpetów.Zastosowanie może być różne -wystarczy tylko odrobinę pomysłu. Zdecydowanie musicie mieć te słoiczki w spiżarni. Polecam gorąco

Swojskie jedzonko
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych 140

samym bulionie warzywnym, znam też osoby, które przygotowują ją na wędzonce. Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - 50-60 dag świeżych grzybów ( u mnie podgrzybki, kozaki, kilka maślaków i gołąbków ) - 2 marchewki - 1 pietruszka korzeń - kawałek selera - 3-4 średnie ziemniaki - 1 cebula - 1 większy ząbek czosnku - gałązka lubczyku - natka pietruszki - 0,5 łyżeczki majeranku - 70 ml śmietanki 30% - sól

Kuchnia z widokiem na ogród
Papryka faszerowana 90

Papryka faszerowana, szybka wersja gołąbków – farsz taki sam. Najlepiej ją zrobić teraz kiedy paprykę mamy świeżą i pachnącą słońcem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Papryka faszerowana Składniki 7 czerwonych papryk 800 g mielonej łopatki wieprzowej 1 szkl. ryżu 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli 1 spora cebula garść natki pietruszki 0,5 l passaty pomidorowej sól pieprz 1 łyżeczka rozmarynu

To co lubię - gotuję i polecam
Kapuściane Pizzerki 81

Kapuściane   Pizzerki Kiedy zostanie Wam kapusta od gołąbków lub macie małą kapustę można wykorzystać ją w taki sposób. Składniki: ·        ½ fileta z kurczaka ·        Sól ·        1 łyżka przyprawy Gyros ·        Olej do smażenia

Kulinarna Chwila
Surówka z młodej kapusty na bogato 68

przedstawiam Wam przepis na bogato, gdyż użyłam do niej papryki i rzodkiewki. Uwielbiam wykorzystywać młodą kapustę w kuchni. W szczególności do takich surówek, do duszonej jej wersji, czy do gołąbków. Młodą kapustą i młodymi ziemniaczkami objadam się latem na „zapas”, żeby nie było mi za nimi tak tęskno jesienią i zimą. Też tak macie? Przepis

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania