nowe kategorie, bardziej uporządkowane (kiedyś to zrobię na pewno:)). Top 6! , czyli najchętniej czytane wpisy (w całym okresie blogowania) to: 1) Lody kawowe z 3 składników (KLIK) 2) Gołąbki inaczej, czyli bez zawijania (KLIK) 3) Lodowa kawa mrożona (KLIK) 4) Sałatka z zupek chińskich (KLIK) 5) Sałatka z serem, szynką i ogórkiem kiszonym (KLIK) 6) Marchewkowe roladki schabowe
Kolorowy PrzepisownikAnalizując i szukając ciekawych przepisów natrafiłam na gołąbki z tartymi ziemniakami
Ugotujmy Cośpyszny i że dodawanie go do prawie każdego dania nie jest przesadą. Dobrze wygląda też ośmiornica w winie, faszerowane cukinie, karczochy po konstynapolitańsku, pieczona jagnięcina i dolmadakia, czyli gołąbki z liści winogron, Smacznego, czyli καλή όρεξη [kali oreksi]! Niebezpieczne związki kulinarne Autor: Andreas Staikos Wydawnictwo: Książkowe Klimaty Data premiery: 2014 Ilość stron: 136 Okładka: miękka Artykuł “Niebezpieczne związki
Ugotowane pozamiatanewarzywa, z których można wyczarować cuda.. Ja niektórych warzyw nie używałam i jestem ciekawa jak smakują w potrawach..a potrawy wyczarowane przez panów są różnorodne...sałatki, pierogi, gołąbki, jajecznica, zapiekanki, ciasta , i wiele wiele innych ciekawych pomysłów .Lody z buraków, sernik z topinamburem i kasztanami, miodownik z pasternakiem...mhm..świetne pomysły..kto by pomyślał , że można
Moje domowe kucharzenieposiekanych suszonych pomidorów odsączonych z zalewy i rukoli. Spróbujcie i ewentualnie doprawcie do smaku. W przygotowane liście kapusty zawińcie nadzienie, sposób zawijania jest identyczny jak przy wrapach czy gołąbkach. Podawajcie od razu lub po schłodzeniu coolwrapów w lodówce. CIASTO MARCHEWKOWE Składniki: – 1 szklanka mąki pszennej – 2 szklanki startej marchewki – 2 jajka – szklanka zmielonych orzechów nerkowca lub włoskich – pół
karmelowypatelnię rozdrobnioną natkę pietruszki. Makaron odcedzić i przełożyć na patelnię z grzybami. Wymieszać i podgrzewać ok. minuty. Podawać gorące. ----- Podobne: Rydze z patelni na surówce z fenkułu Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami Rydze w śmietanie "Pięć osób, które spotykamy w niebie" to kolejna książka Mitcha Alboma . Przypomina nieco "Wigilijną opowieść" Charlesa Dickensa z tym że zamiast trzech
Weekendy w domu i ogrodziedodać 2 łyżki ketchupu i wszystko wymieszać. Gotowe! :) Prawda, to danie nie zachwyca wyglądem, na pewno w konkursie piękności, by nie wygrało, ale jest pyszne! Przypomina mi trochę gołąbki po wymieszaniu z ziemniakami i zjedzeniu kapustki. To obiad, który nasyci na długo i będzie świetnie smakował również następnego dnia. Może trzeba trochę rzeczy pokroić, ale tak poza
Cooking Monstermoże odważę się i spróbuję je zrobić..W książce jest wiele [ 88] ciekawych przepisów , każdy z nich jest dokładnie opisany ..wiadomo co i jak zrobić..Ciasteczka, zupy, gołąbki, naleśniki, lody i wiele innych potraw..jest w czym wybierać i próbować nowe smaki..Ja już jedną potrawę z książki zrobiłam..mniam..pysznie było..kolejne potrawy czekają w kolejce
Moje domowe kucharzenierynku był tylko dostępny ryż najgorszego możliwego sortu. Smakował mąką, nigdy nie dało ugotować się go na sypko i jedynie do czego się nadawał to na gołąbki i zagęszczacz do pomidorówki. Teraz można złapać się za głowę gdy widzimy ile jest gatunków wspaniałego smacznego ryżu i na ile sposobów można go przygotować. Każdy kraj bliskowschodni ma kilka sekretnych
Sztuka gotowania w/g Samirywierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą, powstaje sok, w którym kiszą się główki kapusty. Z liści kapusty kiszonej w główkach można zrobić na przykład gołąbki . Oranżada z Kąkolewnicy – produkowana od 1957 roku, w niezmienionym smaku i w niezmienionej recepturze. Tak jak dawniej gości na stołach mieszkańców Kąkolewnicy i okolic. Kiedyś nie obyła się bez niej
królestwo garówserii gołąbki :P niesamowite z każdym farszem. Czasami robić się nie chce, nie wiadomo dlaczego...ale jak się zrobi....MMMM <3 parę chwil nie idzie na marne ;) Składniki 1 kapusta włoska 300 g mięsa mielonego z karkówki 1 łyżka oleju Sos: 2 łyżki oleju 1 duża cebula 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka
R'n'G Kitchensłoików, wybierając się na biwak. Ja przygotowując słoiki, kieruje się zasadami , które przekazała mi kiedyś moja Babcia. W słoiki, możemy przygotować praktycznie wszystko. *Gołąbki w sosie pomidorowym *Duszone kawałki kurczaka z warzywami *Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym *Pulpeciki drobiowe z sosem koperkowym *Gulasz wieprzowy z warzywami *Karkówka w sosie pomidorowym *Flaczki *Fasolka po bretońsku
Z Majeczką w kuchniWśród naszych rodaków coraz częściej można spotkać osoby stroniące od polskich dań. Młodzi eksperymentują w kuchni z nowościami, które nie mają nic wspólnego z polskim żurkiem czy gołąbkami. Nadeszła jednak moda powrotu do korzeni. Niekoniecznie oznacza to typowe smaki, które gościły na stołach naszych babek, daje jednak szansę hołdowania tradycji, w połączeniu z nowoczesnymi elementami innych kuchni. Korzenie
Kuchcik gotujeszczypior, makaron ryżowy, łososia. Nadzienia nie może być zbyt wiele, bo podczas zawijania papier ryżowy może popękać. Zakładamy boki do środka i zawijamy podobnie jak krokiety, czy gołąbki uważając, aby nie rozerwać papieru. Podajemy z sosem słodko kwaśnym lub innym (np. z orzeszków ziemnych). Do pieczenia spring rollsy układamy na macie lub papierze do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem
mojewypiekiinietylkoBłyskawiczne gołąbki bez zawijania w kapuścianym pomidorowym sosie. Młode warzywa sprawiają że danie jest niezwykle apetyczne i szybkie w przygotowaniu. 250 g mięsa mielonego indyczego 1/4 główki młodej kapusty 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Chilii pieprz cayenne 300 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego Mąka pszenna
VioletoweKucharzenie