gołąbki - 2500 przepisów (strona:114/167)

Makaron z kurkami i "Pięć osób..." 133

patelnię rozdrobnioną natkę pietruszki. Makaron odcedzić i przełożyć na patelnię z grzybami. Wymieszać i podgrzewać ok. minuty. Podawać gorące. ----- Podobne: Rydze z patelni na surówce z fenkułu Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami Rydze w śmietanie "Pięć osób, które spotykamy w niebie" to kolejna książka Mitcha Alboma . Przypomina nieco "Wigilijną opowieść" Charlesa Dickensa z tym że zamiast trzech

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowy wiejski garnek, czyli niezawodny jednogarnkowiec 148

dodać 2 łyżki ketchupu i wszystko wymieszać. Gotowe! :) Prawda, to danie nie zachwyca wyglądem, na pewno w konkursie piękności, by nie wygrało, ale jest pyszne! Przypomina mi trochę gołąbki po wymieszaniu z ziemniakami i zjedzeniu kapustki. To obiad, który nasyci na długo i będzie świetnie smakował również następnego dnia. Może trzeba trochę rzeczy pokroić, ale tak poza

Cooking Monster
Strączki Marii Banach 106

może odważę się i spróbuję je zrobić..W książce jest wiele [ 88]  ciekawych przepisów , każdy z nich jest dokładnie opisany ..wiadomo co i jak zrobić..Ciasteczka, zupy, gołąbki, naleśniki, lody i wiele innych potraw..jest w czym wybierać i próbować nowe smaki..Ja już jedną potrawę z książki zrobiłam..mniam..pysznie było..kolejne potrawy czekają w kolejce

Moje domowe kucharzenie
Ryż po turecku (cętkowany) do jagnięcych kotlecików 150

rynku był tylko dostępny ryż najgorszego możliwego sortu. Smakował mąką, nigdy nie dało ugotować się go na sypko i jedynie do czego się nadawał to na gołąbki i zagęszczacz do pomidorówki. Teraz można złapać się za głowę gdy widzimy ile jest gatunków wspaniałego smacznego ryżu i na ile sposobów można go przygotować. Każdy kraj bliskowschodni ma kilka sekretnych

Sztuka gotowania w/g Samiry
Drohiczyn - Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski 142

wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą, powstaje sok, w którym kiszą się główki kapusty. Z liści kapusty kiszonej w główkach można zrobić na przykład gołąbki . Oranżada z Kąkolewnicy – produkowana od 1957 roku, w niezmienionym smaku i w niezmienionej recepturze. Tak jak dawniej gości na stołach mieszkańców Kąkolewnicy i okolic. Kiedyś nie obyła się bez niej

królestwo garów
Gołąbki z pomidorowym nadzieniem 70

serii gołąbki :P niesamowite z każdym farszem. Czasami robić się nie chce, nie wiadomo dlaczego...ale jak się zrobi....MMMM <3 parę chwil nie idzie na marne ;) Składniki 1 kapusta włoska 300 g mięsa mielonego z karkówki 1 łyżka oleju Sos: 2 łyżki oleju 1 duża cebula 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka

R'n'G Kitchen
SŁOIKI Z SERCEM- CO MOŻNA WŁOŻYĆ DO SŁOIKÓW NA WAKACJE 139

słoików, wybierając się na biwak.  Ja przygotowując słoiki, kieruje się zasadami , które przekazała mi kiedyś moja Babcia.    W słoiki, możemy przygotować praktycznie wszystko.  *Gołąbki w sosie pomidorowym *Duszone kawałki kurczaka z warzywami *Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym *Pulpeciki drobiowe z sosem koperkowym *Gulasz wieprzowy z warzywami *Karkówka w sosie pomidorowym *Flaczki *Fasolka po bretońsku

Z Majeczką w kuchni
Powrót do źródeł w kuchni 215

Wśród naszych rodaków coraz częściej można spotkać osoby stroniące od polskich dań. Młodzi eksperymentują w kuchni z nowościami, które nie mają nic wspólnego z polskim żurkiem czy gołąbkami. Nadeszła jednak moda powrotu do korzeni. Niekoniecznie oznacza to typowe smaki, które gościły na stołach naszych babek, daje jednak szansę hołdowania tradycji, w połączeniu z nowoczesnymi elementami innych kuchni. Korzenie

Kuchcik gotuje
Spring rolls z pieczonym łososiem 168

szczypior, makaron ryżowy, łososia. Nadzienia nie może być zbyt wiele, bo podczas zawijania papier ryżowy może popękać. Zakładamy boki do środka i zawijamy podobnie jak krokiety, czy gołąbki uważając, aby nie rozerwać papieru. Podajemy z sosem słodko kwaśnym lub innym (np. z orzeszków ziemnych). Do pieczenia spring rollsy układamy na macie lub papierze do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem

mojewypiekiinietylko
Gołąbki bez zawijania w kapuścianym sosie 423

Błyskawiczne gołąbki bez zawijania w kapuścianym pomidorowym sosie. Młode warzywa sprawiają że danie jest niezwykle apetyczne i szybkie w przygotowaniu. 250 g mięsa mielonego indyczego 1/4 główki młodej kapusty 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Chilii pieprz cayenne 300 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego Mąka pszenna

VioletoweKucharzenie
Zupa z młodej kapusty 247

listki laurowe 1 mały pęczek koperku 2 łyżki koncentratu pomidorowego ok 2,2 l bulionu Kapustę grubo pokroić, do zupki można wykorzystać też kapustę która pozostała nam po gołąbkach. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zagotować. W międzyczasie dokładnie umyć marchewkę i pokroić w plastry ( młodej marchewki nie obieram). Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Posiekać

Monia miesza i gotuje
ZUPA GOŁĄBKOWA 106

Dzisiaj polecam zupę gołąbkową, gołąbki uwielbiam a zupa w smaku nawet trochę przypomina je z sosem pomidorowym. Smaczna, sycąca i gęsta, zwłaszcza na drugi dzień. Jeżeli chcemy troszkę rzadszą wystarczy dolać bulionu. Polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
Greckie smaki w szaszłykach z kurczaka 255

oliwek, fety i jogurtu, który w niczym nie przypomina wyrobu sprzedawanego w Polsce pod nazwą jogurt grecki. Charakterystycznymi potrawami są oczywiście moussaka, tzatziki, chleb pita oraz przypominające nasze gołąbki - dolmades, czyli liście winogron faszerowane ryżem. Widać więc, że tamtejszym potrawom bliżej do kuchni arabskiej czy tureckiej niż europejskiej i są przez to bardziej egzotyczne. Jeśli chcielibyście spróbować greckich

Ratunku obiad
Panini wersja wytrawna i łagodna 123

moją stronę mogą się domyśleć, że ja wolę portawy bezmięsne (wykluczając stejka- mniam), ostrzejsze i włoskie klimaty, mój Monsz: łagodne, mięsne- polskie Ja: spaghetti z rukolą On: gołąbki z ziemniakami ;-) dlatego często gotujemy na dwa razy Jak i w tym wypadku. Pomysł na Panini przyszedł mi w momencie gdy została mi druga część ciasta na pizze

Pasja tworzenia
Młoda kapusta duszona z koperkiem i śmietaną 204

Sezon na młodą kapustę wciąż trwa. Warto to wykorzystać, bo młoda jest smaczniejsza i delikatniejsza od starej. Nada się m.in. na gołąbki (przepis jeszcze w tym miesiącu) i do uduszenia z koperkiem. Przepis pochodzi o mojej teściowej. Chociaż jadłam taką kapustę u niej wiele razy, dopiero teraz poprosiłam o przepis i zabrałam się do roboty. Czytaj całość

Anioszek w kuchni