gołąbki - 2500 przepisów (strona:134/167)

Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 146

Polską. Za Mamą i Tatą, za językiem, który rozumiem mimochodem, zupełnie się nad nim nie zastanawiając, i oczywiście za jedzeniem. Brakuje mi kiszonych ogórków i kapusty, twarogu, pierogów i gołąbków. Szczególnie jednak braki odczuwam w okresie przedświątecznym, bo wiem, że nie zjem karpia (no dobra, akurat karp nigdy nie był moim ulubieńcem; ale, o dziwo, skoro go mieć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Podsumowanie roku na balkonie – Karo In The Garden 210

wykorzystam. Bardzo szybko rosnąca i wdzięczna roślina, podobała się szczególnie trzmielom i nawet raz udało mi się zauważyć przy niej naszego „polskiego kolibra”, czyli motyla z rodziny zwisakowatych, fruczaka gołąbka. W przyszłym roku posadzę ją po obu stronach balkonowych drzwi, ale tym razem dam jej się wspinać po rusztowaniu z siatki żeby mieć nad nią odrobinę większą kontrolę

Karo in the Kitchen
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - recenzja książki i KONKURS! 222

mieszamy. Podajemy w miseczce z dodatkiem cukru i cynamonu. Ze smacznymi pozdrowieniami  Weronika :) Daria napisała: Dzień dobry, jeden z moich ulubionych ekspresowych obiadów to klopsiki w stylu oszukanych gołąbków (bo z ukrytą kapustą) z sosem cukiniowo-pomidorowym. Pyszne, zdrowe, syte i bardzo szybkie danie. Można dodać do niego pełnoziarnisty makaron wcale nie wydłużając czasu przygotowania. Wtedy to będą

Moje Kuchenne Rewelacje
Otwarcie Taverny Akropolis 153

Servet Kovaci. Z mezedes do gustu przypadły mi najbardziej moje ulubione oliwki kalamata i kalamon, których było pod dostatkiem. Ponadto można było również spróbować wyśmienitego sera feta, znakomitych greckich gołąbków — dolmadakia z liści winogron wypełnionych ryżem, sałatki horiatiki, pieczywa wypiekanego na miejscu, oryginalnych tzatzyków, czy szaszłyków baranich. Choć te ostatnie odstawały od tych, które miałem przyjemność jeść w Grecji

Food Square
Makaron z grzybami leśnymi 194

Proste danie, szybkie w wykonaniu a grzybów w lasach i na straganach pełno, kupić można co tylko dusza zapragnie. Ja uzbierałam trochę kurek, muchomorów rdzawobrązowych i gołąbków zielonawych i one właśnie wylądowały na patelni. Zapach w całym domu obłędny. Polecam serdecznie, proste a pyszne. Makaron z grzybami leśnymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sos kurkowy do klusek i mięs 183

Lubicie sos grzybowy? Kremowy z leśnych grzybów? Mam dla Was przepis na sos kurkowy, który pasuje do wszelkiego rodzaju klusek , gołąbków , makaronu i mięs . Uwielbiam grzyby, a kurki mogę jeść na okrągło. Grzyby można przetworzyć na wiele sposobów ale sos grzybowy to najczęściej przyrządzane przeze mnie danie z grzybów. Jakie grzyby użyję do sosu zależy oczywiście od sezonu

codojedzenia
Faszerowana główka kapusty - krok po kroku. 249

Faszerowana kapusta to prawdziwy rarytas. Nadziać ją można dowolnym farszem, może być to farsz do gołąbków - tradycyjny , pikantny czy np. rybny . Można nadziać też dobrze doprawionym mięsem mielonym i podać z ryżem zasmażanym z pomidorkami koktajlowymi - tak jak podaję w dzisiejszym przepisie. Wybór należy do Was. Niezależnie od tego co włożymy do środka, najważniejszym etapem jest obróbka kapusty. Dlatego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Domowy sok pomidorowy; domowy koncentrat pomidorowy (przecier pomidorowy) 117

gęstości.  Przelewam do wyparzonych, gorących słoików, szczelnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Nie zagotowuję słoików. Takie przetwory idealne są do zupy pomidorowej czy jako sos do spaghetti, gołąbków lub lasagne.  SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA + test szybkowaru Gerlach 312

mięso jest niesamowicie aromatyczne i soczyste! Taki szybkowar jest świetnym pomysłem dla każdego! Dla rodzin gotujących domowe obiady – świetnie sprawdzi się przy gotowaniu prawdziwego niedzielnego rosołu, przy robieniu gołąbków, gulaszu i warstwowych zapiekanek. Dla zabieganych singli, którzy nie mają czasu na stanie przy garach, a w szybkim czasie chcą zrobić coś pysznego czy też np. na imprezie zaskoczyć

Ostra na Słodko
Kapusta pieczona – na dodatek 423

Jemy ją w wielu postaciach – i na ciepło, i na zimno. Jako dodatek – surówkę, lub jako główne danie – na przykład w postaci bigosu czy gołąbków. W towarzystwie potrafi zabłysnąć. A sama? Zobaczcie, jak niewiele jej trzeba żeby wydobyć z niej to, co najlepsze. Jak wiele innych warzyw tak i kapusta daje się upiec. Przy wysokiej zawartości wody pieczenie kapusty

Karo in the Kitchen
Recenzja książki Grażyny i Jarosława Uścińskich pt. "Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin" 107

drugie nawet nie zdajecie sobie sprawy z ilu roślin, powszechnie uważanych za chwasty można upichcić coś pysznego.  Po trzecie mnóstwo zaskakujących wykorzystań roślin (oszalałam na punkcie gołąbków w liściach babki zwyczajnej - wow, do tej pory nie mogę wyjść z podziwu, że można mieć taki pomysł).  Po czwarte znajdziecie tu zarówno dania "restauracyjne", ale nie w sensie

Malinowo w kuchni
Gołąbki w skórkach 235

Inna wersja popularnych gołąbków i zdecydowanie inny smak.     Składniki: - 1/2 kg mielonej łopatki - 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu - 1/4 małej kapusty - 3-5 skórek z kurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż

Maminek kulinarny
Dip pomidorowy 168

Smakuje wyśmienicie na pizzy, hot dogach, sałatkach, suchych przekąskach, jako dodatek do mięs czy warzyw. Można go użyć jako sos do gołąbków, makaronu, czy też do domowych zapiekanek. Jest uniwersalny, szybko się wykonuje i smakuje bardzo dobrze. Chyba każdy go lubi:) Polecam i życzę smacznego:) Składniki: 2 duże i dojrzałe pomidory pół szklanki passaty 1 duża cebula 1 ząbek

Zasmakuj Kuchni
DUSZONA MŁODA KAPUSTA, BEZ CUKRU, OCTU, MĄKI 189

dlatego bywa w różnych odmianach, w postaci surówki z dużą ilością koperku , gotowana tradycyjnie z octem i cukrem (u mnie ksylitolem), duszona z boczkiem i chili ,  w formie gołąbków tych lub tych , teraz dochodzi jeszcze jej wersja dietetyczna, bez dodatku cukru (ksylitolu), bez octu, bez mąki (której nigdy nie dodaję i nie dodawałam...). Sama kapustka podduszona w małej

Smaczne Zdrowe
Kotlety z ryżu 232

rodzajem zbóż. Służy nam nie tylko jako dodatek do obiadu – jak na przykład do popularnej w Polsce zupy pomidorowej z ryżem, jako jego składnik – w farszu do gołąbków, ale również jako surowiec do stworzenia dania. Duży wybór różnego rodzaju ryżu na sklepowych półkach nie rzadko sprawia nam trudności. Od tego sypkiego, pakowanego najczęściej w kilogramowe opakowania

Jacob Tastes

Proponowane wyszukiwania