gołąbki - 2664 przepisów (strona:142/178)

Zapiekanka gołąbkowa 137

Do przygotowania potrzebujemy: Kapusta biała- liście- 500g Mięso wp-woł- 500g Kalafior- 400g Koncentrat- 100g Cebula- 70g Masło- 100g Sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie Z

serzmiesem
Gołąbki z tuńczykiem 102

Dobrze widzicie i jak skosztujecie będziecie chcieli więcej. Eksperyment powodzeniem zakończył się. Składniki: 1 młoda kapusta 1,5 szklanki ryżu 250 g tuńczyka w oleju 1

R'n'G Kitchen
Wegańskie gołąbki z włoskiej kapusty z sorgo 118

Sorgo w Polsce jest mało popularne, choć co raz częściej można spotkać na sklepowej półce. Należy do rodziny traw i choć jest bardzo łatwe w uprawie

Kucharzyca
Gołąbkowa patelnia 141

sdr_soft Do przygotowania potrzebujemy: Mięso wołowe- 400g Kapusta biała- 300g Czosnek- 4g Masło – 90g Brukselki- 140g Smalec- 50g Pomidory w puszce – 400ml Kalafior

serzmiesem
Gołąbki z mięsem i grzybami 105

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Gołąbki z pieczarkami i serem 103

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Długo duszona wołowina z pieczarkami 186

Długo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi 156

Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa lemoniada 171

Domowa lemoniada to napój, który idealnie nadaje się na takie upalne dni, jak są przed nami. Klasyczna lemoniada składa się głównie z cytryny i limonki, nasza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybkie spaghetti z pomidorami 194

Sezon na pomidory jest w pełni, możemy zatem przygotować szybkie spaghetti z pomidorami. Pokażę Wam jak zaoszczędzić czas i w 15 minut przygotować pyszne aromatyczne spaghetti

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szparagi w szynce z sosem chrzanowym 147

Sezon na szparagi dobiega końca, postanowiliśmy przygotować szparagi w szynce z sosem chrzanowym. Pyszna i lekka kolacja do przygotowania w kilka minut. Sprawdź, wszystkie potrzebne składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Arbuzowa lemoniada 171

Lemoniada wszystkim kojarzy się głównie z wodą i cytryną. Jednak tym razem pokażę Wam jak przygotować pyszną, słodką lemoniadę z arbuza. Arbuzowa lemoniada to szybki i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczna lemoniada 192

Klasyczna lemoniada to nasza propozycja na upalne dni. Woda mineralna nawodni nasz organizm, a dodatek cytryny sprawi, że napój stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający. Składniki oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lemoniada z rozmarynem 236

Podczas tak dużych upałów powinniśmy powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią ilość płynów. Lemoniada z rozmarynem to może być świetny zamiennik dla zwykłem wody mineralnej. Lemoniadę przygotujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim 198

Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekane nachos z żółtym serem 138

Zapiekane nachos z żółtym serem to sycąca przekąska, która idealne sprawdzi się na każdym przyjęciu. Nachosy będą podane z mięsem mielonym i żółtym serem :) Pyszne…

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z mięsem mielonym 179

Makaron z mięsem mielonym to typowo polska wersja klasycznych dań wywodzących się z Włoch. To danie przygotujemy dość szybko, a dwa będzie pożywne i smaczne. Kluczem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z oliwą i przyprawami 175

Najlepsze potrawy wychodzą z połączenia dosłownie kilku prostych składników. Takie jest właśnie makaron z oliwą i przyprawami. To szybkie i bardzo proste w przygotowaniu danie, które

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tagliatelle z sosem bolońskim 187

Tagliatelle z sosem bolońskim to typowo włoska potrawa. Bardzo szybko i bardzo prosta w przygotowaniu. Danie to charakteryzuje się wyjątkowo aromatycznym sosem bolońskim. Przepis i lista

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Delikatne i kruche zrazy z karkówki 175

Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kanapki z jajecznicą 171

Wielu z Was być może pamięta kanapki z jajecznicą. Dziś niektórym może się to wydać dość dziwne, ale do momentu kiedy nie spróbują tego dania. Szybko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety w sosie koperkowym 181

Pulpety w sosie koperkowym to potrawa, który kusiła mnie już od dłuższego czasu. Wielu osobom może się wydawać, że przygotowanie jej jest czasochłonne i wymaga sporych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z kaszą gryczaną 205

Pierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron świderki z kurkami 190

Makaron świderki z kurkami to bardzo prosty przepis, który nie tylko świetnie wygląda ale smakiem przeniesie Cię to lasu. Ponadto kurki, powinny być często stosowane przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszny ryż z jabłkami 208

Tym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy kompot 176

Lato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa warzywna z soczewicą 249

W ostatnim czasie postanowiliśmy jako posiłek do pracy zabierać ze sobą różnego rodzaju zupy. Szukając inspiracji w internecie powstała pyszna zupa warzywna z soczewicą. Dodatek soczewicy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone szparagi w szynce 192

Sezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żeberka z paprykami i cydrem 185

Żeberka z paprykami i cydrem to klasyczne połączenie duszonych żeberek z polskim cydrem i kolorowymi paprykami. Cydr nada temu daniu głębi i spowoduje, ze sos będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szczaw – poznaj wyjątkowe właściwości tego niedocenianego przysmaku! 212

Szczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Woda po makaronie – jak ją wykorzystać? 225

Makarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajecznica z szynką, cebulą i szczypiorkiem 201

Jajecznica z szynką i szczypiorkiem to bardzo proste danie najczęściej wybierane jednak na śniadanie. Jedni lubią z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Każdy przygotowuje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone żeberka w sosie ketchupowym 229

Pieczone żeberka w sosie ketchupowym – to idealna propozycja obiadowa. Co prawda potrzeba jest chwili na przygotowanie tego dania głównie ze względu na czas pieczenia, ale

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wątróbka drobiowa z cebulą 202

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jeśli odpowiednio przygotujemy ten posiłek, to wątróbka drobiowa z cebulką może smakować jak wykwintne danie restauracyjne. Co więcej wątróbka ma

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak gotować makaron? 189

Makaron dodajemy praktycznie do większości dan przez nas spożywanych, zupa z makaronem nadaje jej głębi i staje się bardziej sycąca. Coraz częściej na polskich stołach znajdują

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki z białym serem 303

Któż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy bigos 184

Pyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy bigos 183

Pyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa fasolka po bretońsku 179

Niezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybki napój na letnie dni 145

Gorące, piękne letnie dni. Na krzaczkach pojawiają się już truskawki (nie ma ja swoje owoce ) Coś pięknego, co warto uczcić szklaneczką pysznego, chłodnego napoju. Kilka składników

Słodkie okruszki
Gołąbki z kapusty pekińskiej z wieprzowiną 225

Dzisiaj danie, które powstało z potrzeby chwili. W niedzielę warsztatowaliśmy na warsztatach „Kisimy po azjatycku”. Było kimchi i jabłka w koreańskiej paście z orientalnymi

slodkokwasnapl
Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym 202

Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym... Okrągłe, złociste i soczyste kotlety mielone. Z dodatkiem ryżu, marchewki i kapusty pekińskiej. Doprawione aromatyczną natką pietruszki. Zapieczone w sosie

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, w kapuście pekińskiej. 198

500 g ziemniaków 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 kulka mozzarelli kapusta pekińska sól pieprz bazylia oregano majeranek chili 2 ząbki czosnku pół cebuli Kapustę

Gotowanie jest łatwe
Gołąbki z kaszą gryczaną i papryką 152

1,5 szkl kaszy gryczanej 500 g mięsa mielonego 2 jajka 1 papryka sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego główka kapusty na sos puszka pomidorów krojonych

Gotowanie jest łatwe
No i klops! Prosto z Kalifornii 289

Na każdej długości i szerokości geograficznej można znaleźć potrawy, które zrobione są z mielonego mięsa, które przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim

Jem więc Jestem
Oszukane gołąbki z wolnowaru 254

Prosty  obiadek..wystarczy wszystko przygotować, włożyć do wolnowaru, ustawić wolnowar i..np.iść na spacer lub do pracy...a obiad sam się gotuje..Wolnowar to

Moje domowe kucharzenie
Obiad – gołąbki z komosą ryżową. Blogerzy z pomysłem. 157

Często o swojej kuchni mówię, że szukam nowych pomysłów na stare przepisy. Poza tym przy dwójce dzieci staram się gotować szybko (stąd w końcu to moje

bistro mama
Kotleciki z mielonego z ryżem + sos grzybowy 317

reguły robię je przy okazji przygotowywania jakichś faszerowanych warzyw ( papryka, cukinia, gołąbki), gdy zostanie mi nadmiar farszu. Można je jednak zrobić specjalnie i podać z jakimś sosem. Opisywałam je już przy okazji podawania przepisu na Faszerowaną cukinię+ kotleciki z farszu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gołąbki bez zawijania 240

a ja poszłam na łatwiznę i ominęłam etap, którego nie lubię - to jest gotowania i przygotowywania liści kapusty, szatkując ją i dodając do pozostałych składników. I tak wyszły gołąbki bez zawijania:) Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny 500 g kapusty  200 g ryżu 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka czerwonej(...)papryki sól świeżo zmielony pieprz liść laurowy 1 słoiczek koncentratu pomidorowego mąka do obtoczenia gołąbków ok. 1,5 litra bulionu olej do smażenia Kapustę drobno poszatkuj, posól solą i odstaw na kwadrans, po tym czasie wyciśnij ją i odlej wodę.  R yż ugotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut, p okrojoną w kostkę cebulę uduś na patelni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Przepis na młodą kapustę (z kurkami) 143

boczkiem. Jednak dzisiejszy przepis postanowiłam zmodyfikować, tak aby zaspokoić oczekiwania poszukujących. Polecam więc do młodej kapusty dodać mrożone lub świeże kurki. A następnym razem przygotuję kolejny nowy przepis: gołąbki z młodej kapusty, jeszcze nie wiem czy będą z ryżem, czy też z kaszą. Przepis na młodą kapustę z kurkami jest wg mnie doskonały. 1 główki młodej kapusty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjne gołąbki na ostro 243

większą imprezę można przygotować gołąbki. Zawsze wychodzi ich sporo a bardzo szybko się je przyrządza :) Co nam jest potrzebne: 1 kg mielonej wieprzowiny 1 duża kapusta 4 woreczki ryżu białego 3 jajka 2 cebule masło do smażenia bulion pomidory papryczki piri piri zioła polecam ( majeranek, oregano) pieprz, sól Przygotowanie: Ryż ugotuj w osolonej wodzie i go ostudź, Cebulę

Niezły Młynek
Lunchbox: Sałatka z kaszą gryczaną, mozzarellą i pomidorami 1341

Uwielbiam kaszę gryczaną, ale do tej pory jadłam ją raczej na ciepło, w postaci farszu w gołąbkach czy pierogach oraz z różnymi sosami. Tym razem zdecydowałam się podać ją na zimno. Sałatka z kaszą gryczaną idealnie nadaje się jako posiłek do pracy.  Składniki: 100 g kaszy gryczanej 1/2 kulki mozzarelli 1 pomidor garść listków bazylii sól, pieprz

Pasja Smaku
Calzone d'amore 231

tarce. Wszystkie warzywa ze sobą połączyłam. Majonez wymieszałam z jogurtem, doprawiłam pieprzem. Sos dodałam do warzyw i dobrze wymieszałam.  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Pizza (wiejska vs kebab) "Oszukane" gołąbki

bastalena
1563.Gołąbki ..oszukane 198

zamrażarce..ale szybko się odmroziło [ w super przydatnym pojemniku , o którym opowiem za kilka dni]..no , ale ryżu brak..ale za to były płatki ryżowe..Z ryżem gołąbki robiłam już nie raz,ale z płatkami po raz pierwszy...i jak dla mnie jeszcze lepsze niż z ryżem..Podczas przygotowań tegoż obiadu miałam małą wpadkę..no nie tyle wpadkę

Moje domowe kucharzenie
Surówka z białej kapusty 2291

Robiłam gołąbki..został kawałek nieparzonej kapusty..urwałam kilka młodych marchewek , trochę zieleniny i wczoraj do rybki była taka oto surówka. kawałek białej kapusty 1 cebula 2 marchewki szczypiorek, koperek, natka pietruszki sól,cukier, pieprz sok z cytryny olej kujawski ze smakiem bazylia Kapustę i cebulę pokroić. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wymieszać, skropić sokiem z cytryny

Moje domowe kucharzenie
Papryka faszerowana 402

Ciekawym i kolorowym sposobem na obiad jest papryka faszerowana. Nie wymaga też wiele pracy. Paprykę można nadziać mięsem mielonym z ryżem (tak jak gołąbki), albo dowolnym innym farszem (może nie ryzykowałbym kiszonej kapusty). Poniżej papryka faszerowana ryżem z warzywami. Składniki: opakowanie mrożonych warzyw (ja użyłem mieszanki chińskiej) 1 woreczek ryżu koncentrat pomidorowy olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz

Gotuj z Misiem
NAJPOPULARNIEJSZE PRZEPISY W 2012 ROKU 207

także przygotowałam podobne zestawienie: KLIK! (Po kliknięciu na zdjęcie otworzy się drugie okienko z przepisem). Sernik z kruchym ciastem kakaowym Enchiladas z kurczakiem i fasolą Ciastka ze skwarkami Gołąbki z włoskiej kapusty Ciasto "Pijane rodzynki" Sałatka jarzynowa Paszteciki z pieczarkami Karpatka Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Sernik "Złota rosa" Tort różano-wiśniowy Ciasto "Shrek

Przepisy Aleksandry
Moja Wigilia 931

kilka cudownych i smakowitych dni.  Moja lista dań wigilijnych: /w miarę możliwości będę uzupełniała listę o linki do przepisów/ Barszcz czerwony z uszkami ( przepis na uszka ) Łupcie - gołąbki z kaszą gryczaną ( przepis ) Śledzie w pomidorach ( przepis ) Śledzie w śmietanie Śledź w oleju Kapusta z grochem Pierogi z kapustą i grzybami ( przepis ) Sałatka jarzynowa Sałatka z tuńczykiem Łódeczki

Pasja Smaku
Młode ziemniaczki z koperkiem 171

Teraz gdy młode ziemniaki są już tanie, proponuję dodawać je do każdego obiadu. Idealnie sprawdzą się do chłodnika   czy kotletów mielonych  Możemy je także podawać z gołąbkami Korzystajmy!  Składniki : * kg młodych ziemniaków, najlepiej mniejszych * sporo świeżego koperku * opcjonalnie masło  Przygotowanie : Ziemniaki namoczyć, wyszorować, można obrać. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Posypać świeżo posiekanym koperkiem

Magiczne Życie Marty
Ser smażony z kminkiem 238

byłam u niej to ten ser był. Wspominając kuchnię babci Tosi to właściwie zawsze mam na myśli ser smażony, ruskie pierogi, królika w sosie słodko-kwaśnym i najpyszniejsze gołąbki z ryżem i boczkiem, których do tej pory nie potrafię odtworzyć. W innych rejonach Polski ser smażony również jest znany, ale jednak to u nas w Wielkopolsce jest uznany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z gęsi z gołąbkiem 152

rozebranie gęsi na części i zrobienie z niej potraw, których do tej pory nie robiliście. Ja tak zrobiłam i dzięki temu powstała taka oto wersja rosołu na gęsi z gołąbkiem zawijanym w liść włoskiej kapusty, w środku z mięsem i kaszą. Propozycja idealna na świąteczny obiad. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 172

liść laurowy kawałek gałązki rozmarynu 18 dag koncentrat pomidorowy 30 % ( 2 małe słoiczki po 9 dag ) 4 łyżki mąki Ugotować ryż ( raczej z gatunku kleistych ) tak jak na gołąbki. Mięso umyć. Oczyścić z błon i przerostów - pokroić drobno. Zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze. Obrać i drobno pokroić cebulę. Usmażyć na rumiano na oleju. Wymieszać mięso

Buniabaje w kuchni
Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach 199

Najpierw robiłam gołąbki. Potem obgotowałam kapustę która została i z częścią wody z jej gotowania zamroziłam. A dziś będzie z tego kapuśniak na żeberkach ( też z odzysku bo odkroiłam wąską końcówkę od paska żeberek które dusiłam. I żeby pociągnąć temat dalej - żeberka z zupy będą następnie smażone w panierce. Taki kulinarny ciąg do nieskończoności :) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Papryki z farszem mięsno-otrębowym 180

chwilę.  Rozprowadzić śmietanką zmieszaną z bulionem. Zagotować na małym gazie. Papryki podawać ułożone na sosie same lub z ziemniakami . * Farsz jest sypki nie tak zwarty jak w gołąbkach - gdyby robiło się większą ilość to można dodać do farszu jajko , ale wg mnie nie ma takiej potrzeby

Buniabaje w kuchni
Kisiel z musu mirabelkowego 186

Dziś na obiad powtórka z wczoraj czyli gołąbki . A na deser powtórka z klasyki ( przepis zapisany dawno , zdjęcie zresztą też sprzed 2 lat ). Ale przecież nie ma sensu ponownie ,, cykać " jak już mam leniwy dzień. W każdym razie skorzystałam z tego że dostałam mirabelek i zrobiłam na podwieczorek domowy kisiel. Szybki , smaczny kisiel robiony z musu mirabelkowego . Czas

Buniabaje w kuchni
Gęsie piersi pieczone z jabłkami 200

tłuszczyki wykorzystam na gęsi rosół ( potem obiorę resztki mięsa i zrobię do tego rosołu kołduny).Okrawki chudego surowego mięsa ( jest tego ze 3 łyżki) - przeznaczę na 2 gołąbki z gęsiną , jakąś kaszą i grzybami) i podam na kilku łyżkach rosołu z gęsiny. No i najważniejsze- wyluzowane połówki piersi - natarte klasycznie majerankiem i podstawowymi przyprawami i po wytopieniu tłuszczu

Buniabaje w kuchni
Młoda kapusta zasmażana 227

Sezon na młodą kapustę trwa, nie umiem przejść obok niej obojętnie. W mojej kuchni króluje bigos z młodej kapusty i gołąbki. Ale obowiązkowo do młodych ziemniaków robię kapustkę zasmażaną. Jest pyszna! Chyba nie muszę nikogo namawiać do spróbowania? Składniki : * główka młodej kapusty * sól i cukier do smaku * 2 łyżki masła * łyżka mąki pszennej Przygotowanie : Kapustę drobno posiekać

Magiczne Życie Marty
Koktajl jagodowo-bananowy z melisą 154

bardzo gorąco. Dzisiaj po południu tak przygrzewało, że kończyła się już skala na moim termometrze balkonowym. Barierki metalowe tak się nagrzały, że oparzyłam rękę dotykając ich. Wczoraj ugotowałam gołąbki więc dzisiejszy obiad miałam z głowy bez stania przy garach. Pomyślałam sobie, że wieczorem, jako kolację, wypijemy sobie po szklaneczce zimnego koktajlu. Pyszne mleko kupione wczoraj w mlekomacie właśnie

Smaczna Pyza
Gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienną duszone z lubczykiem ogrodowym 229

Gołąbki to szczególnie klasyczna potrawa w polskiej kuchni i nieskończona gama możliwości przeróżnych nadzień . Moja ulubiona wersja to gołąbki w młodej kapuście z kaszą jęczmienną lub ryżem, ale nie stronię też od innych wariacji :) Wyjątkowego smaku i aromatu nadaje im naturalna przyprawa maggi, czyli lubczyk wprost z ogródka :) Składniki: 1 główka kapusty, 70 dag mięsa(...)jajko, 1 torebka kaszy jęczmiennej, sól, pieprz, majeranek, kilka listków świeżego lubczyku, 2 szklanki bulionu warzywnego. Z kapusty wycinamy głąb oraz odrywamy wierzchnie liście, które posłużą nam do gotowania gołąbków. Następnie kapustę w całości wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Musi się sparzyć, aby liście lepiej odchodziły. Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko oraz

Delicious Titbits
Najpopularniejsze w 2020 roku 105

Mijający rok obfitował w pyszne potrawy z każdej kategorii... Poniżej zestawienie 10 przepisów z ubiegłego roku najchętniej przez Was odwiedzanych. 1. Gołabki bez zawiajania 2. Budyniowe ciasto owocowe 3. Zapiekanka makaronowa 4. Ciasto Krówka na biszkopcie 5. Ciasto Bałagan 6. Sałatka z tuńczykiem fit 7. Wiśniówka - nalewka z wiśni 8. Bułki czosnkowe 9. Cukinia faszerowana mięsem mielonym 10. Śledzie

Lena Gotuje
gołąbki wegetariańskie z kalafiorem i cukinią 178

Ciągle szukam nowych możliwości robiąc gołabki

Ugotujmy Coś
gołąbki z kaszą gryczaną 109

Polecam gołabki z kaszą gryczaną i grzybami suszonymi

Ugotujmy Coś
Klops pod zieloną pierzynką w sosie paprykowym 231

Bardzo ciekawa propozycja dla miłośników kotletów mielonych :) W smaku kojarzy się trochę z gołąbkiem, całości dopełnia pyszny paprykowo-jogurtowy sos z pikantną nutą chilli. Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie - Sztuka Mięsa'. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 6 osób: 1 por 150 g mrożonych liści szpinaku 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 250 g pomidorów (3 średnie pomidory) 1 kg mielonej

My Culinary Art
GOŁĄBKI Z JAJKIEM 134

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/goabki-z-jajkiem.html  dukielskie golabki z jajkiem składniki: 1 kapusta włoska ½ kg ryżu 10 jaj 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 kostka margaryny sól, pieprz wykonanie: Kapustę sparzyć, ryż ugotować. Jaja ugotować na twardo. Cebulę i czosnek zeszklić na margarynie. Ryż jaja pokrojone w kostkę, zeszkloną cebulę wymieszać i doprawić solą, pieprzem, można dać 1 łyżeczkę wegety lub kucharka

w mojej kuchni
Grzybolubka purchawkowata - nicniczka purchawkowata 188

nicniczka, purchawkowata Asterophora lycoperdoides to przykład gdy jeden gatunek grzyba rośnie sobie na drugim. Małe, podobne do drobnych purchaweczek grzybolubki porastają jako pasożyt kapelusze owocniki rozkładających się mleczajów albo gołąbków. Ten gatunek jest wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem R czyli rzadkie. Znasz Trzęsaka listkowatego ? to ciekawy grzybek - poszukaj go w lesie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Muchomor zielonawy - muchomor sromotnikowy 285

śmiertelnie trujący ! Nie należy nawet przeprowadzać próby smakowej w razie wątpliwości co do gatunku.   Najłatwiej pomylić z innymi grzybami młode muchomory sromotnikowe. Mogą wtedy być podobne do małych gołąbków grynszpanowych albo gąsek . Wbrew obiegowej opinii ciężko pomylić je z czubajką kanią . Muchomory sromotnikowe wyrastają od czerwca do października. Pojawiają się pojedynczo albo w grupach. Można spotkać je zwłaszcza

Smaczna Pyza
Cukinia faszerowana + kotleciki z farszu 183

Utrafienie z ilością farszu do gołąbków lub wszelkiego rodzaju faszerowanych warzyw graniczy czasem z cudem. Dawno już przestałam się tym martwić - po prostu z farszu którego mam w nadmiarze robię kotleciki i podaję w sosie następnego dnia. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 141

nieduża. Ja swoją uzupełniłam porcją tzatziki i chlebem pita. Zdjęcie robiłam o zachodzie słońca. Czyż nie wygląda uroczo? Dolmades ( ντολµάδες)   i gigantes plaki ( γίγαντες πλακί) Dolmades to rodzaj gołąbków, w których farsz zawijany jest w liście winogron. Farsz może być z samego ryżu (z dodatkiem ziół) lub z ryżu i mięsa. Podaje się je jako meze z jogurtem

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 305

następnie mięso na gulasz, łyżkę mąki, duś przez 1,5 -3 godziny - mój niezawodny sposób na mięsny gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu jako sos do pizzy jako sos do gołąbków, jako baza do zapiekanek biała fasola z sosem pomidorowym doprawionym solą, cukrem, czerwonym octem winnym i chilli to jedno z moich ulubionych śniadań. Jak zrobić passatę pomidorową? - krok

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem z marchwi i pomarańczy 147

ząbek czosnku 2 łyżki puree z pomarańczy 1/2 łyżeczki curry indyjskie Kamis szczypta chilli ryż dziki i ryż długoziarnisty 2 łyżki śmietanki 30% Ryż był ugotowany przy okazji przygotowania gołąbków i wątróbki. W rondelku podgrzewamy oliwę, szklimy na niej drobno pokrojoną szalotkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy startą marchewkę i dusimy. Podgrzewamy wywar warzywny i wlewamy do rondelka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy koncentrat pomidorowy (przecier) 145

jest sezon na pomidory, pakujmy je do słoików. Kolejną propozycją przetworu z pomidorów jest koncentrat pomidorowy (zwany też przecierem pomidorowym), idealny do zupy pomidorowej, jako baza do sosu do gołąbków czy nawet jako sos do pizzy (wzbogacony wtedy o zioła). Jest nieco pracochłonny, ale warto! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Sos pomidorowy na zimę 454

pomidorowy jest niezastąpiony w mojej kuchni. Wykorzystuję go do przeróżnych potraw: mięsnych, warzywnych. Jest niezastąpiony do makaronu, pizzy, czy też do gołąbków. Jak zrobić taki sos? Nic trudnego, bo ten przepis jest bardzo łatwy, jeśli będziecie przygotowywać go zgodnie z opisem, bo wart jest tego! Na razie zrobiłam pierwszą turę tego sosu pomidorowego na zimę, z 3 kg pomidorów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomidorowo-paprykowa na gęsto 165

Czasem przy przygotowywaniu faszerowanych warzyw lub gołąbków zostaje mi trochę farszu który się nie dał upchnąć w warzywa. Mrożę też kawałki papryk i pomidorów które mi zostają by nie zepsuły się .Robię potem leczo , zupę pomidorowa lub klopsiki z farszu .A że miałyśmy ochotę na zupę pomidorową postanowiłam zrobić taką pomidorową -śmieciuszkę wykorzystując wszystko co mam. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kalarepki nadziewane ( mocno koperkowe ) 159

Podobają mi się duże kalarepy , które od jakiegoś czasu są w sprzedaży. Mimo swojej wielkości   nie są łykowate - wręcz przeciwnie. Farsz jest w zasadzie tradycyjny taki jak do gołąbków czy innych faszerowanych warzyw. Zmieniłam sos do nich. Z reguły to co wydrążyłam z kalarepek mroziłam by potem wykorzystać do zupy jarzynowej. W tej wersji gotuję obok kalarepy , miksuję

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania