gołąbki - 2500 przepisów (strona:145/167)

Cukinia faszerowana + kotleciki z farszu 166

Utrafienie z ilością farszu do gołąbków lub wszelkiego rodzaju faszerowanych warzyw graniczy czasem z cudem. Dawno już przestałam się tym martwić - po prostu z farszu którego mam w nadmiarze robię kotleciki i podaję w sosie następnego dnia. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 132

nieduża. Ja swoją uzupełniłam porcją tzatziki i chlebem pita. Zdjęcie robiłam o zachodzie słońca. Czyż nie wygląda uroczo? Dolmades ( ντολµάδες)   i gigantes plaki ( γίγαντες πλακί) Dolmades to rodzaj gołąbków, w których farsz zawijany jest w liście winogron. Farsz może być z samego ryżu (z dodatkiem ziół) lub z ryżu i mięsa. Podaje się je jako meze z jogurtem

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 293

następnie mięso na gulasz, łyżkę mąki, duś przez 1,5 -3 godziny - mój niezawodny sposób na mięsny gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu jako sos do pizzy jako sos do gołąbków, jako baza do zapiekanek biała fasola z sosem pomidorowym doprawionym solą, cukrem, czerwonym octem winnym i chilli to jedno z moich ulubionych śniadań. Jak zrobić passatę pomidorową? - krok

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem z marchwi i pomarańczy 132

ząbek czosnku 2 łyżki puree z pomarańczy 1/2 łyżeczki curry indyjskie Kamis szczypta chilli ryż dziki i ryż długoziarnisty 2 łyżki śmietanki 30% Ryż był ugotowany przy okazji przygotowania gołąbków i wątróbki. W rondelku podgrzewamy oliwę, szklimy na niej drobno pokrojoną szalotkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy startą marchewkę i dusimy. Podgrzewamy wywar warzywny i wlewamy do rondelka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy koncentrat pomidorowy (przecier) 139

jest sezon na pomidory, pakujmy je do słoików. Kolejną propozycją przetworu z pomidorów jest koncentrat pomidorowy (zwany też przecierem pomidorowym), idealny do zupy pomidorowej, jako baza do sosu do gołąbków czy nawet jako sos do pizzy (wzbogacony wtedy o zioła). Jest nieco pracochłonny, ale warto! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Sos pomidorowy na zimę 435

pomidorowy jest niezastąpiony w mojej kuchni. Wykorzystuję go do przeróżnych potraw: mięsnych, warzywnych. Jest niezastąpiony do makaronu, pizzy, czy też do gołąbków. Jak zrobić taki sos? Nic trudnego, bo ten przepis jest bardzo łatwy, jeśli będziecie przygotowywać go zgodnie z opisem, bo wart jest tego! Na razie zrobiłam pierwszą turę tego sosu pomidorowego na zimę, z 3 kg pomidorów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi ruskie (z farszem serowo-ziemniaczanym) 172

Pierogi ruskie - moje ulubione :) Pierogi ruskie zawsze były moimi ulubionymi, ale najbardziej kojarzą mi się z czasami studiów, kiedy przywoziłam od mamy całe tony różnych pierogów, krokietów, gołąbków itp (bo przecież 300 kilometrów do domu nie pokonywałam co tydzień) i upychałam w lodówce i zamrażalniku. Gdy tylko nie było czasu na porządny obiad, wyciągałam paczuszkę pierogów i "wuala

Kraina Tysiąca Smaków
Pomidorowo-paprykowa na gęsto 153

Czasem przy przygotowywaniu faszerowanych warzyw lub gołąbków zostaje mi trochę farszu który się nie dał upchnąć w warzywa. Mrożę też kawałki papryk i pomidorów które mi zostają by nie zepsuły się .Robię potem leczo , zupę pomidorowa lub klopsiki z farszu .A że miałyśmy ochotę na zupę pomidorową postanowiłam zrobić taką pomidorową -śmieciuszkę wykorzystując wszystko co mam. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kalarepki nadziewane ( mocno koperkowe ) 149

Podobają mi się duże kalarepy , które od jakiegoś czasu są w sprzedaży. Mimo swojej wielkości   nie są łykowate - wręcz przeciwnie. Farsz jest w zasadzie tradycyjny taki jak do gołąbków czy innych faszerowanych warzyw. Zmieniłam sos do nich. Z reguły to co wydrążyłam z kalarepek mroziłam by potem wykorzystać do zupy jarzynowej. W tej wersji gotuję obok kalarepy , miksuję

Buniabaje w kuchni
Drożdżówki z dżemem i budyniem 375

przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.   Szykujemy budyń. Po wyrośnięciu, wałkujemy partiami ciasto. Kroimy na prostokąty. Na każdy prostokąt dajemy łyżkę budyniu lub dżemu. Zwijamy podobnie jak gołąbki. Układamy na formie z papierem do pieczenia. Przykrywamy drożdżówki na 15-20 min. Po tym czasie smarujemy każde ciastko rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Smaki Edyty