Składniki: 1 pęto kiełbasy 1 papryka 1 cebula 4-5 pieczarek 1/2 bakłażana 1/2 cukinii przyprawa do szaszłyków Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w półcentymetrowe krążki. Paprykę w kostkę, cukinię, bakłażana i pieczarki … Czytaj dalej Szaszłyki z kiełbasą
czarrna od kuchnitadżin #kuchnieświata #wołowina #ciecierzyca #kuskus #pomidor #suszoneśliwki #bakłażan #cebula #migdały Jakiś czas temu rozpoczęliśmy w domu zabawę, która polega na losowaniu państw świata i gotowaniu charakterystycznych potraw z danego kraju. W tym miesiącu gotowaliśmy tajin- potrawę kuchni marokańskiej. Nazwa potrawy pochodzi od charakterystycznego glinianego naczynia do pieczenia mięs o wysokiej, podobnej do stożka pokrywce. Ja takiego nie posiadam, więc wykorzystaliśmy(...)dobrej jakości, pokrojonej na gulasz 3 łyżki oliwy z oliwek 1 siekana cebula 1 szczypta kolendry 400g odsączonej gotowanej cieciorki 400g siekanych pomidorów 2 l bulionu warzywnego 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę 100 g suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki prażonych płatków migdałów 1/2 papryczki chilli Marynata: sól gruboziarnista świeżo mielony czarny pieprz 1 płaska łyżeczka ras el hanout
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyBędzie więc łatwo podjąć decyzje nawet po paru drinkach. Bardzo dobrym wyborem są na pewno przystawki. Są niewiele mniejsze od dań głównych a kosztują tylko 10 zł. Polecam zwłaszcza bakłażana marynowanego (bakłażan/ orzechy/ kolendra/ suszona cebula) i pak choi z boczniakiem (z papryką, imbirem i sosem ostrygowym). Jestem psychofanem fast foodowej wersji kaczki po pekińsku z sosem, paskami ogórka
Ugotowane pozamiatanedlatego wymagają mniej przypraw. Składniki na pastę z twarożku i pieczonych warzyw: ok. 200 g sera twarogowego - krowiego, koziego lub owczego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 mała cebula 0,5 główki czosnku + 1 ząbek ulubione zioła suszone i świeże oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku Najważniejszymi składnikami tej pasty(...)pieczone lub grillowane warzywa sezonowe. W tym przepisie proponuję bakłażana, cukinię i paprykę, ale świetnie sprawdzi się marchewka lub batat. Warzywa kroimy na mniej więcej podobne kawałki i rozkładamy na blasze do pieczenia. Rozkładamy, solimy i skrapiamy oliwą. Można posypać ulubionymi suchymi ziołami. Dodajemy też czosnek, poza jednym ząbkiem. Wszystkie twarde warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego
KorniszonkiCzas: 1 h 45 minut (w tym 90 minut na odstanie ciasta), więc pracy jest na pół godziny maks Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla 2 osób: 15 zł Bakłażan pod parmezanem Bakłażan pod parmezanem – to absolutny klasyk włoskiej kuchni, najprostszy z najprostszych, a przy tym wykwintny i niezwykle smaczny. Można go zrobić na bazie trzech składników w 40 minut
Niedzielny kucharzsody oczyszczonej 2 łyżeczki octu jabłkowego Sos pomidorowy: 500 ml przecieru pomidorowego 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszone oregano pieprz cayenne Dodatki do pizzy: 1 średni bakłażan 2 czerwone cebule 1 żółta papryka 1/2 kg pieczarek kapary w zalewie Przygotowanie Ciasto: Mleko roślinne lekko podgrzewamy, następnie 50 ml przelewamy do małego słoiczka, dodajemy drożdże i cukier(...)drobno pokrojoną. Dodajemy przecier pomidorowy podgrzewamy całość, dodając sól, pieprz. Na koniec dodajemy niewielką ilość pieprzu cayenne. Dodatki do pizzy: Pieczarki, paprykę i cebule kroimy na cienkie talarki. Bakłażany kroimy w krążki i podsmażamy na oliwie. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. Dodatki na pizzy układamy według uznania. Na koniec dodajemy kapary i dekorujemy świeżą bazylią. Pizze pieczemy około
Moja Mama Gotujełatwa, lekka i przyjemna. Podzielę się z Wami jednym przepisem tak na zachętę... Kurczak pieczony z warzywami z woka. Przepis na 2 porcje. Składniki: - 300 g małych udek lub bakłażana w wersji wege - 1 czerwona cebula - 2 kolorowe papryki - 2 łodygi selera naciowego - 300 g brokuła - 2 ząbki czosnku - 1 cukinia - 1 kawałek pora - sól kłodawska, pieprz czarny, świeży imbir(...)limonki + 1 łyżeczka mielonej kurkumy + wyciśnięty 1 ząbek czosnku + 2 łyżki oliwy + szczypta soli, pieprzu i chili (opcjonalnie) - składniki wymieszaj. Udka / pokrojonego bakłażana natrzyj marynatą, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz 30 minut w 190 C. Posiekaj drobno warzywa w paski, talarki lub plastry, posyp solą, pieprzem, czosnkiem i wymieszaj. Rozgrzej wok, wlej oliwę
Apetyczna babeczkabiałym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Hummus, pasta z cieciorki Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Mutabal, pasta z bakłażana Pasta z bobu z miętą Pasta kanapkowa z ciecierzycą i kaszą jaglaną Pasta z bobu Pasta rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Pasta(...)bakłażana Pasta z tuńczykiem Pasta jajeczna z makrelą Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 8 ugotowanych jajek 1 wędzona makrela 1/2 szalotki 2 łyżki majonezu sól pieprz opcjonalnie naturalny jogurt Wykonanie: Jajka obieramy i kroimy w kostkę. Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości. Szalotkę obieramy i kroimy na cztery. Wszystkie składniki, oprócz szczypiorku wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy
Kulinarne przygody Gatityreceptur i szukaniu tej najlepszej. Czas : 20 minut Poziom trudności: łatwy Liczna porcji : 2 Składniki: 2 duże pomidory lub 2 garści słodkich pomidorków koktajlowych 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan 1 mała czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 mała sałata rzymska lub dwie garści dowolnej sałaty lub mieszanki sałat 4 grube kromki czerstwego pieczywa lub świeżego (najlepszy jest chleb(...)włoski) 1/4 szklanki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki posiekanej pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Pokrój cukinię w półplasterki, bakłażana w plastry, a paprykę w kwadraty. Posól, polej łyżką oliwy, wymieszaj i wstaw do piekarnik pod sam grill. Piecz 10 minut. Krok 2 Dodaj kromki chleba do piekących się warzyw. Piecz jeszcze
Niedzielny kucharzgdzie znajdziecie mnóstwo sprawdzonych przepisów. Czas : 20 minut Poziom trudności: łatwy Liczna porcji : 2 Składniki: 2 duże pomidory lub 2 garści słodkich pomidorków koktajlowych 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan 1 mała czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 mała sałata rzymska lub dwie garści dowolnej sałaty lub mieszanki sałat 4 grube kromki czerstwego pieczywa lub świeżego (najlepszy jest chleb(...)włoski) 1/4 szklanki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki posiekanej pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Pokrój cukinię w półplasterki, bakłażana w plastry, a paprykę w kwadraty. Posól, polej łyżką oliwy, wymieszaj i wstaw do piekarnik pod sam grill. Piecz 10 minut. Krok 2 Dodaj kromki chleba do piekących się warzyw. Piecz jeszcze
Niedzielny kucharzdaniowego menu, któremu towarzyszyły wina musujące. Od lekkiego Prosecco, przez interesującą Cavę, aż po znakomite szampany, spośród których jeden mnie absolutnie zachwycił. I zimna przystawka: Łosoś gravlax/kozi ser/mus z bakłażana/sorbet cytrynowy – łosoś świetnie zamarynowany, lekko pikantny mus z bakłażana, dla mnie idealny, odrobina koziego sera, a wszystko to przełamane sorbetem cytrynowym. Uważam, że danie idealnie zbalansowane, bez żadnych fałszywych
Kate's KitchenFrancuski przysmak z chrupiącym kurczakiem <3 Składniki 1 cukinia 1 bakłażan 1/4 papryki czerwonej 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej 1 cebula 2 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek tymianek bazylia natka pietruszki sól, pieprz Mięso: 500 g udek z kurczaka 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego(...)Bagietka Przygotowanie Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawy i sos łączymy ze sobą, dodajemy majonez, dokładnie obtaczamy mięso. Zostawiamy w temperaturze pokojowej, by smaki się przegryzły. Warzywa myjemy, bakłażana kroimy na plasterki. Cebule siekamy, papryki kroimy w paski. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa. Pomidory zparzamy, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Następnie mieszamy
R'n'G Kitchenoccie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron ryżowy z pak choi Makaron soba z brokułami i cukinią Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron z marchewką i grzybami shitake(...)kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone portobello z mozzarellą i gremolatą Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pieczone warzywa śródziemnomorskie Pieczone ziemniaki Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ruskie Pierogi ze szpinakiem
Moja smaczna kuchniaszukacie pomysłów na sałatki na imprezę to tutaj znajdziecie przepisy na 15 sałatek imprezowych , a obszerne zestawienie pomysłów na menu sylwestrowe jest tutaj . Guacamole - meksykańska salsa Moutabbal - pasta z bakłażana Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Mini pizza w trzech smakach Mini tartinki z ciasta francuskiego Pa szteciki
Codziennik KuchennyLatem podzieliłam si ę z Wami moim ulubionym przepisem na włoską parmigian ę z bakłażanem , zapiekankę w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli i parmezanu, nieziemsko pachnącą bazyli ą i oregano. Dziś chciałam podzielić si ę modyfikacj ą mojego letniego przepisu i bakłażana zamieniłam na królową warzywnych straganów
La grande e la piccola cuoca