makaronu spaghetti 300 g całych pomidorów (wcześniej sparzonych i bez skórki lub z puszki) 100 g zielonych oliwek 260 g tuńczyka (użyłam z puszki w oleju) 1 mały bakłażan 2 ząbki czosnku 100 g sera grana padano kilka kropli Tabasco sól i pieprz do smaku świeża bazylia Rama smaż jak szef kuchni do smażenia Przygotowanie: na patelni(...)rozgrzewamy ok 2 łyżek Ramy Smaż jak szef kuchni, jak znikną bąbelki wtedy mamy pewność, że patelnia jest dobrze rozgrzana i możemy smażyć. Podsmażamy ok 5 minut bakłażana pokrojonego w kostkę, dodajemy sprasowany czosnek, a następnie odciśniętego tuńczyka, wszystko nadal podsmażamy. Dodajemy pomidory i wszystko dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok 5 minut. Po tym czasie znowu sos podsmażamy
Niezły Młynekwywar lub wodę. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez około 8 minut. Płynu powinno wystarczyć, ale uważaj by soczewica nie zaczęła przywierać do dna i się przypalać. Bakłażana umyj i pokrój w kostkę, dodaj do garnka i wymieszaj z potrawą. Po 10 minutach dorzuć pokrojone w ćwiartki pomidory, pokrojoną w kostkę cukinię, skórkę startą z limonki lub cytryny(...)miseczek i posyp prażonymi orzechami. Podawaj jako samodzielne danie lub z ugotowanym ryżem jaśminowym. Składniki na 4 porcje 200 g czerwonej soczewicy, wcześniej opłukanej pod bieżącą wodą 1 duży bakłażan 4 duże pomidory 2 średniej wielkości cukinie 2 duże cebule ok 80 g świeżego imbiru – 2 kawałki wielkości kciuka 6 dużych ząbków czosnku 1 limonka lub cytryna 3 łyżeczki
Eat me! Fit me!nich wracać Jednym ze składników jest por i muszę przyznać, że w formie pieczone smakuje rewelacyjnie! Polecam! Przepis jak zwykle bardzo prosty i szybki. Pieczone warzywa – składniki: 1 bakłażan, średnia czerwona cebulka, 2 ząbki czosnku, 1 por, 2 łyżki oliwy z oliwek, płaska łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta soli i pieprzu. Pieczone warzywa – sposób przygotowania Najpierw bakłażana kroję
Natka Pietruszkiręką. Polecam mój przepis. SKŁADNIKI : 2 kg pomidorów 1 spora cukinia 4 cebule 1 kg czerwonej papryki 2 papryki zielone 2 małe bakłażany 5-6 łyżek oleju 5-7 ząbków czosnku 1 łyżka oregano 4-5 małych, suszonych papryczek chili 1 paczka ziół prowansalskich 10 g 3/4 szklanki cukru(...)cukini i papryki wyjmujemy pestki. Wszystko kroimy w dużą kostkę. Do dużego garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę, po chwili czosnek, pomidory i chwilkę prużymy pod przykryciem. Następnie dodajemy bakłażana, paryki i na końcu cukinię oraz suszone chili. Dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie dodajemy przyprawy, cukier, sól, ocet i zioła. Gotujemy jeszcze 10 minut, co jakiś
Kulinarne Fantazje MarioliZapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Leczo Składniki 1 duża cebula cukrowa 30-40 dag ulubionej kiełbasy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 średnia cukinia 1 bakłażan 2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 6 łyżek oleju sól pieprz Instrukcje Wszystkie warzywa bardzo dokładnie myjemy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę cukrową(...)chwilę dusimy. Następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę (staramy się aby kostka była podobnej wielkości). Po około 10 minutach dodajemy pokrojoną cukinię i po kolejnych 10 minutach pokrojony bakłażan i pomidory pokrojone na kawałki (rozpadną się). Nie trzeba dolewać wody ponieważ warzywa wypuszczą dużo soku. Całość solimy, a pod koniec duszenia dodajemy mielony pieprz. Jak już wszystkie warzywa będą miękkie
To co lubię - gotuję i polecamNaleśniki z szynką parmeńską Placki z ziemniaków i marchewki Hummus z pieczonym kalafiorem Pieczone nadziewane ziemniaki Hummus z pieczoną marchewką i fetą Hummus z wędzonym łososiem Naleśniki ruskie Pieczone bakłażany Tosty z pesto i jajkiem Sałatka z pomidorów i czerstwego chleba Chilli con carne z dynią i kalafiorem Burrata z pomidorami i szynką parmeńską Hummus z kolendrą i limonką Placki(...)mango Chlebek zapiekany z szynką i serem Bowl z hummusem Tacos z kurczakiem Sałatka z pieczonym batatem Steki z kalafiora Sałatka z wędzonym łososiem BABA GANOUSH – PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA Muhammara – pasta z pieczonej papryki Krewetki w maśle czosnkowym Szakszuka ze szpinakiem i serem korycińskim Gofry z szynką parmeńską i jajkiem Sałatka gyros Pieczone faszerowane bataty Deska serów i przekąsek
nietylkopasta.plbiałą kiełbaską, czosnkiem niedźwiedzim, suszonymi pomidorami i całą masą dobroci! Składniki - botwinka, ile chcecie - małe opakowanie białych kiełbasek - pesto z czosnku niedźwiedziego - kilka suszonych pomidorów w oleju - pół bakłażana okrojonego w słupki - koperek, natka pietruszki, dymka – rozdrobnione - oliwa z oliwek, sól i pieprz - 1 woreczek ugotowanego na sypko Lunch Mix KUPIEC - opcjonalnie pół szklanki białego wina Ugotuj Lunch(...)sypko, odstaw. Bakłażana, kiełbasę i liście botwiny zacznij dusić na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek, po chwili wlewaj po trochu wina. Podlewaj ,duś. Dodaj suszone pomidory. Na koniec wsyp Lunch Mix, wymieszaj. Podawaj z parmezanem i liśćmi botwiny! Brzuszek będzie Ci wdzięczny
Z Kuchni Do Kuchnismaczne. Dzięki marynacie pierś wychodzi bardzo soczysta, delikatnie pikantna i bardzo aromatyczna. Do grillowania najlepiej wybierać warzywa niezbyt duże i jędrne. Szczególnie ważne jest to w przypadku cukinii i bakłażana, gdyż duże sztuki są bardziej wodniste i jest w nich sporo pestek. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut + marynowanie + grillowanie Składniki na warzywa grillowane z kurczakiem: 2 piersi(...)kurczaka 2 cukinie 1 bakłażan 3 papryki (czerwona, zielona, żółta) 2 czerwone cebule Marynata do kurczaka: 300 ml jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 3 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki chili 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki miodu naturalnego lub cukru trzcinowego 5 łyżek oliwy łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 2 łyżki ziół prowansalskich sól 2 ząbki
Kuchcik gotujepodpieczonych warzyw, pachnących i soczystych, czego chcieć więcej, no może ciut sosu czosnkowego, aby było jeszcze lepiej. Składniki (na formę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 1 duży bakłażan 1 średnia cukinia mała czerwona papryka 1 średnia cebula 200g pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku oliwa do skropienia kulka mozzarelli Na zalewę: 200ml śmietanki kremówki 3 duże jajka(...)łyżka posiekanych świeżych ziół – użyłam bazylii i pietruszki sól i pieprz do smaku Nagrzewamy piekarnik na 180°. Dużą blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Przygotowujemy warzywa – myjemy bakłażana, cukinię oraz paprykę. Kroimy wszystko w około 1 centymetrową kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy wszystkie warzywa na blachę z folią. Doprawiamy solą, pieprzem skrapiamy z wierzchu oliwą
Smaczna Stronagrejpfrutem A na deser 😍: wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Ratatouille, warzywny gulasz (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 1 cebula ząbek czosnku 1 szklanka pomidorowej passaty sól pieprz ocet jabłkowy do smaku tymianek Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w bardzo drobną, a resztę warzyw w większą. Cebulę(...)podpalamy w suchym garnku, gdy lekko zbrązowieje dodajemy bakłażana i podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem, aż będzie miękki. Wrzucamy pozostałe warzywa wraz z czosnkiem i dusimy przez 10 minut, dodajemy passatę i gotujemy razem przez kolejne 5 minut. Na koniec przyprawiamy i mieszamy
Kulinarne przygody GatityNagle wpadł mi do głowy pomysł, żeby upichcić RATATUJ (ratatouille)! Jest to nic innego, jak gulasz warzywny. Przepis na niego pochodzi z Francji, a najważniejszymi składnikami są bakłażan, cukinia, papryka, cebula i pomidory. Z czym jeść ratatuj? Z czym tylko chcesz! Idealnie pasuje tutaj świeże pieczywo, ryż, ale sprawdzą się też domowe podpłomyki z patelni . Możesz oczywiście również zjeść(...)dodatków. Innym gulaszem, pochodzącym z basenu Morza Śródziemnego, jest caponata . Składa się ona również z bakłażana, dużej ilości pomidorów i oliwek. W Indyjskich klimatach znajdziesz u mnie curry z cukinią . To również jest gulasz! Tyle pyszności na tym świecie… Gulasz warzywny – krótki filmik Artykuł Ratatuj – Gulasz Warzywny pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
Blendmanlepki i ma głęboki, dwufazowy smak, przez co nie można się od niego oderwać, naprawdę. Składniki: Sos pomidorowy: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 400 ml pasaty pomidorowej szczypta soli, oregano, majeranku, pieprzu i cukru oliwa do smażenia Nadzienie do muszli: 200 g sera ricotta 50 g wędzonego tuńczyka(...)sztuk makaronu w kształcie dużych muszli 150 g sera mozzarella Wykonaj sos pomidorowy. W tym celu podsmaż na patelni posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone w kostkę bakłażana i cukinię. Dodaj passatę pomidorową i duś na wolnym ogniu z przyprawami wszystkie składniki 10 minut, a następnie ściągnij z ognia. Ugotuj makaron al dente, jednak uważaj aby się nie posklejał
Mango PapajaOstania “ Fit zapiekanka z bakłażana ” okazała się naszym domowym hitem . Dlatego z powodu braku owych bakłażanów postanowiłam przygotować podobną zapiekankę, ale z warzyw, które akurat miałam w lodówce: z połowy kalafiora, całego brokuła oraz 3 niedużych cukinii. S os Marinara postanowiłam wzbogacić o czarne oliwki, kilka suszonych pomidorów w oliwie oraz o suszone zioła. Ponieważ nie miałam jajek
Moja Delicja