czerwonej fasoli (równie dobrze może być biała, jak i 150 g suchej fasoli ugotowanej do miękkości) puszka pomidorów lub 3 pomidory obrane ze skórki i posiekane 2 cebule 1 bakłażan 1/2 fenukuła (można pominąć lub zastąpić 2 gałązkami selera naciowego) przyprawy po łyżeczce: soli, pieprzu, papryki, czosnku granulowanego 400 ml soku pomidorowego 50 g wegańskiego sera 2 łyżki oleju roślinnego(...)smażenia Przygotowanie: Wszystkie warzywa pokrój w drobną 5 mm kostkę. Fasolę odcedź. Przez 5 minut podsmaż cebulę, dodaj bakłażana. Smaż razem około 3 minut. Dodaj paprykę, wymieszaj, smaż razem przez 3 minuty. Dodaj fenkuł, wymieszaj i smaż razem 3 minuty. Dodaj wszystkie przyprawy poza solą, wymieszaj, smaż przez minutę. Dodaj fasolę i pomidory z puszki. Duś wszystko razem przez około
greenscarfWyrazista a zarazem delikatna pasta doskonale pasuje do Chrupkiego Kukurydziano-Gryczanego Pieczywa firmy Tovago. Kawior z bakłażana idealnie skomponował się z indykiem i przyprawami. Składniki ugotowane lub upieczone mięso z indyka ( użyłam 2 podudzia ) 1 słoik kawioru z bakłażana … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyokoło 10 słoiczków musztardowych: 2 kg czerwonej papryki 1 kg bakłażanów 1 główka czosnku 1 szklanka oleju 5 łyżek octu winnego 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka miodu wrzosowego Papryki i bakłażany myjemy i osuszamy. Wstawiamy na blasze do rozgrzanego piekarnika piekarnika na około 45 minut (skóra warzyw musi zacząć się marszczyć). Wyjmujemy, lekko studzimy i obieramy ze skóry
peggiwkuchnisię świetnie. Może nie wygląda, ale z pewnością smakuje :) Składniki: 1bakłażan słoiczek suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku czerwona cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól/pieprz bazylia Przygotowanie: Bakłażana kroimy w plastry i przekrajamy w ósemki ( nie solimy). Wrzucamy na rozgrzana patelnię z oliwą i podsmażamy. Kroimy drobno czosnek, cebulę i pomidory suszone. Czosnek i cebule dodajemy do bakłażana
ChilliJemyprzekąsek, takich jak krakersy, nachosy czy surowe warzywa. Szybka i banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt końcowy- zdecydowanie niewspółmierny do włożonego wysiłku. Musicie koniecznie spróbować! Polecam! Składniki: 1 bakłażan 2 czerwone papryki 1 główka czosnku w łupinach 3 szalotki odrobina oliwy po 1/2 łyżeczki nasion kolendry i kuminu, uprażonych na suchej patelni i roztartych w moździerzu sól pieprz Przygotowanie(...)Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pokrojone na kawałki papryki, szalotki i bakłażana. Warzywa skrapiamy oliwą i pieczemy 10 minut, po czym dodajemy lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinach i pieczemy kolejne 20 minut, aż warzywa będą lekko przypieczone. Wyjmujemy z piekarnika. Czosnek obieramy z łupinek. Wszystkie warzywa razem z kuminem
Smakowity Blog KulinarnyDETOKS CUKROWY – PROPOZYCJA Pieczone bakłażany są o niebo lepsze niż grillowane. Zachowują jędrność, ale zdecydowanie nabierają więcej smaku. W połączeniu z chili i solą morską stały się hitem ostatnich dni w mojej kuchni. Na kolację szybka i łatwa, ale pełna smaków sałatka z krewetkami koktajlowymi. 1 bakłażan (użyłem jasnofioletowego, prążkowanego) 2 gałązki... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcudań mięsnych. I właśnie dziś proponuję danie z tym egzotycznym owocem Składniki: piersi z indyka 4 ząbki czosnku żółta pasta curry jogurt bałkański świeży ananas kasza kus kus pomidor bakłażan dymka sól,pieprz Piersi z indyka pokroiłam na kawałki,posoliłam, popieprzyłam, dodałam około czterech startych ząbków czosnku i żółtą pastę curry. Przyprawione piersi polałam jogurtem bałkańskim, wszystko wymieszałam(...)patelni aż mięso się usmaży. Do nich przyrządziłam kaszę kus kus. Ale żeby nie była za sucha i monotonna, urozmaiciłam ją w następujący sposób: Pokroiłam obrane ze skórki pomidory,bakłażana i podsmażyłam je na patelni. Dodałam je do kaszy i wsypałam pokrojoną dymkę. Wszystko wymieszałam, posoliłam, popieprzyłam i już. Bardzo polecam! Zróbcie takie szaszłyki z kaszą i sami zobaczycie
potrawyregionalnepierogów i wyrobu kaszanki. Składniki: około 500 g mięsa łopatki wieprzowej / wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1-2 marchewki 1 bakłażan 300 g pieczarek 250 ml bulionu 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 łyżki przyprawy do gulaszu firmy PRYMAT 3-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno(...)cebulę. Dodałam posiekany czosnek.Posoliłam. Wrzuciłam pokrojone w kostkę mięso, obsmażyłam je. Dodałam liście laurowe i ziele angielskie. Dodałam następnie pokrojoną w kostkę marchewkę i obranego ze skórki bakłażana. Po rozgotowaniu oprócz smaku, zagęści nam gulasz. Kolejny składnik to pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko wymieszałam i podsmażyłam. Wlałam bulion, sos sojowy i około 0,5 litra
potrawyregionalneciasto 500 g mąki 320 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie 300 g mięsa mielonego 1 bakłażan 1 papryka pomidorowa 1 cebula 3 ząbki czosnku 350 g pure ziemniaczanego sól pieprz majeranek lubczyk oregano Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką do wystygnięcia. Bakłażan pokroić w plastry
Gotowanie jest łatwePrzez długi czas nie tolerowałem bakłażana. Rewolucje różnego rodzaju odbywały się w moim organizmie. Było, minęło. Nie zauważyłem nawet kiedy. Po prostu – któregoś dnia nie odczułem żadnego dyskomfortu poza przyjemnością smakowania. Bakłażan… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcumożna z niej przyrządzić. Jakże się myliłam! Oberżyna, bo ona jest tutaj głównym składnikiem, pięknie komponuje się z papryką i czosnkiem, ale o tym już poniżej ;-) SKŁADNIKI: - oberżyna (inaczej bakłażan lub też gruszka miłosna ;-) ) - 4 szt. czerwonej papryki - 4 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - ocet balsamiczny - sok z limonki - 1 łyżeczka cukru - sól - oregano - bazylia Oberżynę cieniutko obieram, kroję(...)pięknie odejdzie. Kroję paprykę na dowolne kawałki, czosnek drobniutko siekam. Przygotowuję zalewę- do oliwy dodaję ocet balsamiczny, sok z limonki, posypuję solą, bazylią, oregano i łyżeczką cukru. Na plaster bakłażana kładę paprykę, posypuję czosnkiem, polewam zalewą. Zwijam, tworząc roladkę, zczepiam wykałaczką. Robię tak z pozostałymi składnikami, układam na talerzu i jeszcze raz polewam wszystko zalewą. SMACZNEGO
Wielopokoleniowoprawdziwego sera feta (najlepiej nie z kartonika, ale prawdziwego z solank lub sera huculskiego) arbuz – jeden mały albo pół dużego opcjonalnie: upieczony w całości w ogniu bakłażan Sposób przygotowania: Na początku przygotujemy sos: Rozcieramy w kamiennym moździerzu na gładką masę 3 ząbki czosnku wraz z cząbrem lub czubrycę i grubą sól morską. Do moździerza powoli dodajemy oliwę(...)czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, cukrową w pióra. Umytą i osuszoną miniaturową sałatę rzymską rozrywamy na pojedyncze listki, dokładamy małe pomidorki – podpieczone i surowe. Jeśli mamy pieczonego bakłażana, kroimy miąższ i dokładamy do sałaty. Wszystko lekko mieszamy, na końcu dodajemy pokrojnego w małe trójkąty arbuza (może być z pestkami). Ser rozdrabniamy w palcach (nie kroimy) i posypujemy
WojnaNaSmaki.pljest jego niemałym atutem, gdy za oknem jest ponad 30 stopni w cieniu. Składniki : 3 czerwone cebule 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 3 ząbki czosnku 1 duży bakłażan 2 średnie cukinie 4 średnie pomidory zioła prowansalskie : tymianek, rozmaryn, cząber, szałwia, oregano, bazylia i majeranek sól, pieprz olej roślinny Sposób przyrządzenia : cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę, a następnie(...)wrzucamy do rondla na rozgrzany olej roślinny i smażymy aż się zeszkli pozostałe warzywa bez obierania kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli kolejno bakłażan z papryką, a następnie smażymy co jakiś czas mieszając kolejno dodajemy cukinię i dusimy kilka minut na średnim ogniu pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobniejszą kostkę - jeśli chcemy mniej płynną konsystencję
zobacz ich smakrobi się za nas, więc nie jest pracochłonny. Ja jestem w ciągłym niedoczasie i już powoli mam tego dość.... ;) Składniki (3,4 porcje): - 300 g makaronu pełnoziarnistego świderki - 1 bakłażan - kilka pieczarek - 1 papryka - 2 ząbki czosnku - 1 czerwona cebula - 2 szklanki przecieru pomidorowego - olej rzepakowy - sól, pieprz, bazylia, chili cayenne Warzywa umyć. Bakłażana obrać, pokroić na mniejsze części
Corner With Recipesryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno. Składniki: 130 g komosy ryżowej (quinoa) 1 cukinia 1 bakłażan 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonego oregano sól, pieprz Cukinię, bakłażana i papryki pokroić w kostkę. Na blachę
Moja Galeria Smaku